Χανιά | Εκδήλωση στο Μουσείο Τυπογραφίας αφιερωμένη στις περιοχές NATURA

moyseio-kentriki

Οι περιοχές Natura βρέθηκαν στο επίκεντρο της εσπερίδας με θέμα «Περιβάλλον και Οικοσυστήματα» που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 26 Ιουλίου στο Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», στα Χανιά, στο πλαίσιο του 6ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας.

Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές το 1/3 της συνολικής έκτασης της Κρήτης είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενη περιοχή Natura, ενώ από τις συνολικά 53 οριοθετημένες περιοχές οι 22 βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

moyseio0

Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν τις περιοχές Natura ως ευλογία για έναν νομό υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες από το καθεστώς προστασίας που ισχύει.

moyseio4

Μιλώντας για τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, η οικονομολόγος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Γεωργία Πιλιγκότση, τόνισε ότι ειδικότερα τα Χανιά που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό προστατευόμενων περιοχών θα πρέπει να θεωρούνται «ευλογημένα».

«Δείτε πόσες χιλιάδες επισκέπτες έρχονται γι’ αυτό το οικοσύστημα αλλά και πόσοι άνθρωποι εργάζονται εποχικά γι’ αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, επεσήμανε τον δρόμο που ανοίγουν αυτές οι περιοχές για την ανάπτυξη διαφορετικών τουριστικών μοντέλων, όπως ο οικοτουρισμός.

moyseio3

moyseio2

Πάντως όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εσπερίδας οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως Natura. Η περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Τάνια Πλουμή τόνισε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει το μοντέλο του οικοτουρισμού, του περιπατητικού και θρησκευτικού τουρισμού κ.ά ενώ υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για την Κρήτη αν στραφεί σε αυτά τα μοντέλα δεδομένου του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νησιού και του συνδυασμού βουνού και θάλασσας.

O Δρ. βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Παναγιώτης Γεωργιακάκης, μίλησε με θέμα τις «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες της Άγριας Ζωής». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που απειλεί την ύπαρξη ακόμα και ολόκληρων νησιών και γεωγραφικών περιοχών και τόνισε τα πολύτιμα υλικά αγαθά που προσφέρει η άγρια φύση στον άνθρωπο όπως το οξυγόνο, το νερό, το έδαφος, τα ορυκτά καύσιμα κ.ά.

Τέλος, ο Δρ. φυσικός – περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μιχάλης Προμπονάς μίλησε με θέμα «Το πρόγραμμα Natura2000Value Crete, προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης».

moyseio1

Το Θερινό Σχολείο που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα «Αγία Σοφία») στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, διοργανώνεται από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνδιοργανωτές είναι οι: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων- Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Αποκορώνου/ Κοινωφελής Επιχείρηση, Δήμος Πλατανιά, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας Δυτικής Κρήτης, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, του Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη», του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού «Σαμαριάς» και της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή