Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης: «Κακέκτυπο αντίγραφο» το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία

NOSOKOMEIA-AITHSEIS-GIATROI

«Κακέκτυπο αντίγραφο ξεπερασμένων συστημάτων παρελθόντων χρόνων και χωρών» χαρακτηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -που υπερψηφίστηκε στη Βουλή-, τονίζοντας ότι «η δημιουργία των ΤοΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) αποτελεί μάλλον άστοχη επιλογή».

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης εκφράζουν τις σοβαρές ενστάσεις τους και την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, με επιστολή τους προς τους βουλευτές του νησιού, αναφέροντας τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές

Το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ με την ίδρυση των ΤοΜΥ που επί μια διετία επεξεργάζονται οι κλειδούχοι της χώρας και της υγείας αποτελεί κακέκτυπο αντίγραφο ξεπερασμένων συστημάτων παρελθόντων χρόνων και χωρών. Ο σχεδιασμός της Π.Φ.Υ. για να έχει διάρκεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα επιβάλλεται να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας. Είναι άλλωστε προφανές ότι άλλες ανάγκες έχει η Κρήτη κι άλλες η Ήπειρος ή τα νησιά του Αιγαίου.

Η δημιουργία των ΤοΜΥ αποτελεί μάλλον άστοχη επιλογή. Η Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας ασκείται κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Είναι γνωστή και πρόσφατη η μελέτη Κυριόπουλου που το επιβεβαιώνει. Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού ελεύθερων επαγγελματιών και κρατικού τομέα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας και φυσικά κίνητρο παραμονής των νέων ιατρών στη χώρα μας.

• Η θέσπιση του οικογενειακού ιατρού «ειδικού για όλα» και «ικανού για όλα», ως φύλακας της υγείας των πολιτών (gate keeper) καταστρατηγεί την ελεύθερη επιλογή ιατρού, θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη. Άλλωστε το «gate keeping» ακόμα και στις χώρες που εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται είτε απέτυχε είτε δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις ταχύτητα προσέγγισης των ειδικών ιατρών. Λέμε ναι στον οικογενειακό γιατρό (παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο). Είναι ο γιατρός υπεύθυνος για την πρόληψη και τον συντονισμό τη συνεργασίας με τους ειδικούς. Κάθε πολίτης δικαιούται να επιλέξει ελεύθερα χωρίς οποιανδήποτε περιορισμό τον γιατρό του από τους ιατρούς του κρατικού ή του ιδιωτικού τομέα.

• Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ από «ενωσιακούς πόρους», τα γνωστά ΕΣΠΑ, ως κύριο πυλώνα οικονομικής στήριξης  αποτελεί λάθος προσέγγιση, είναι ευκαιριακή και έχει  ημερομηνία λήξης. Η αξιοποίηση των  εισφορών της περίθαλψης του ΕΦΚΑ και η άμεση απόδοσή τους στον ΕΟΠΥΥ αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος. Η καθιέρωση ορίου ετήσιας δαπάνης ανά ασθενή για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και τη νοσηρότητα. Οι χρόνιες ασθένειες είναι εκτός ορίου εξετάσεων, ακολουθούν το δικό τους επιστημονικό πρωτόκολλο αποτελούν τη λύση του οικονομικού εξορθολογισμού. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ας αξιοποιηθούν αποκλειστικά σε προγράμματα πρόληψης. Είναι γνωστό ότι η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο της θεραπείας και φυσικά αξίζει περισσότερο.

• Πυρήνας της λειτουργίας κάθε σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ αποτελεί η ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Εμπεριέχει και δημιουργεί ένα σύστημα που διευκολύνει τη διαδικασία παρακολούθησης του ασθενούς. Ένα σύστημα με το οποίο η Πολιτεία ως συντονιστής εκτός από τον οικονομικό εξορθολογισμό θα έχει την πλήρη εικόνα για την υγεία του πληθυσμού.

• Για κάθε φαρμακευτική αγωγή να είναι υποχρεωτική η ιατρική συνταγή. Να εφαρμοστεί επιτέλους η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στη χορήγηση όλων των εμβαλαγίων. Να πριμοδοτηθούν οι τρίμηνες και οι εξάμηνες συσκευασίες.

• Η δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου 24ωρης εφημερίας, αποτελεί πυλώνα λειτουργικής στήριξης του συστήματος. Θα αποφορτίσουν τα νοσοκομεία από τα επείγοντα που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα ΠΕΔΥ, μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε κέντρα 24ωρης εφημερίας αστικού τύπου με γιατρούς ειδικότητας πρώτη γραμμής.

• Τέλος, η παραπομπή για νοσηλεία στη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να ακολουθεί κανόνες για την έγκαιρη και σωστή επίλυση του προβλήματος υγείας. Η τακτική εισαγωγή σε Νοσοκομείο επιβάλλεται να γίνεται με παραπεμπτικό του θεράποντος ιατρού και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού του νοσοκομείου αντίστοιχης ειδικότητας.

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές

Η χώρα, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Π.Φ.Υ.

Ας αφήσουμε τον πολίτη να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό του και τον γιατρό να κάνει το καλύτερο για τον ασθενή του. Ως χώρα, ως κράτος, τα έχουμε κάνει όλα.

Καιρός να αλλάξουμε για πρώτη φορά σκέψη και πρακτικές. Άλλωστε δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα προβλήματά χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης  που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε, όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει πολλά χρόνια πριν ο Αϊνστάιν.

Επιβάλλεται από τη διαχείριση να περάσουμε στη δημιουργία.

Με εκτίμηση

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Παρασκευή Ορφανουδάκη, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Γεώργιος Στεφανάκης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Κωνσταντίνος Νικολαράκης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου

Ιωάννης Κατσαράκης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας».

Διαβάστε ακόμη: Προκήρυξη για την πρόσληψη 2.868 ατόμων στις Τοπικές Ομάδες Υγείας

GIATROS2

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή