Τι ζητά η Ενωση Γονέων από τον Δήμο Χανίων – Ολο το διεκδικητικό πλαίσιο

Το διεκδικητικό της πλαίσιο κατέθεσε στον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα και στους αρμόδιους αντιδημάρχους Παιδείας και Οικονομικών, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων. Σε αυτό αναφέρουν τι ζητούν συγκεκριμένα από τον Δήμο Χανίων, αλλά και γενικότερα από το ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά, στο διεκδικητικό πλαίσιό της η Ενωση Γονέων αναφέρει τα εξής:

«Εμείς οι γονείς δίνουμε καθημερινά τη μάχη να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας όσα περισσότερα μορφωτικά εφόδια μπορούμε. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέσα σε περίοδο κρίσης, τη μάχη αυτή τη δίνουμε με ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας.

Προωθούνται μια σειρά από αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές αλλαγές από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο που έρχονται να προστεθούν στο ήδη υποβαθμισμένο σχολείο που φοιτούν σήμερα τα παιδιά μας. Πρόκειται για ένα σχολείο ακριβό για τους γονείς, με συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση με το πρόσχημα της κρίσης, αναγκάζοντας τους γονείς να πληρώνουν για λειτουργικές ανάγκες, αναλώσιμα και συντήρηση σχολικών κτιρίων. Οι γονείς είναι εκείνοι που φορτώνονται το βάρος των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, της υλικοτεχνικής υποδομής των νηπιαγωγείων και δυσβάσταχτης φροντιστηριακής δαπάνης. Οι γονείς ακριβοπληρώνουν το ιδιωτικό παραεκπαιδευτικό κύκλωμα (ωδεία, σχολές χορού, αθλητικές «ακαδημίες», ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.).

Με βάση τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου και τις σχετικές Εκθέσεις, βασική κατεύθυνση αυτού του σχολείου είναι η αυτόνομη – διαφοροποιημένη – ανταγωνιστική σχολική μονάδα, με ευθύνη για τα οικονομικά της. Πρόκειται για ένα σχολείο αυτοχρηματοδοτούμενο, που θα αναζητά χορηγούς και πόρους από την αγορά πολύμορφα. Σε αυτό θα παρεμβαίνει η Τοπική Διοίκηση πιο αποφασιστικά και με βαρύνοντα λόγο για σοβαρές πλευρές της εκπαιδευτικής διαδικασίας (δραστηριότητες, υποδομές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα).

Σήμερα σε μια εποχή που ο πλούτος και τα υλικά μέσα αφθονούν, αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση το γεγονός ότι η βασική εκπαίδευση αντί να διευρύνεται, περιορίζεται σε μια ανασκευασμένη εκδοχή των στοιχειωδών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η εξασφάλιση βασικής – γενικής εκπαίδευσης ως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από ενιαίο δημόσιο και δωρεάν δεκατετράχρονο υποχρεωτικό σχολείο με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή, αποτελεί ανάγκη της εποχής. Εκφράζει τη προσδοκία όλων μας για ισότιμη παροχή του δικαιώματος στη μόρφωση, ενώ ταυτόχρονα αντανακλά τις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής για υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των προηγούμενων γενιών.           

Εμείς οι γονείς απορρίπτουμε τη θεωρία ότι υπάρχουν μαθητές που δεν παίρνουν τα γράμματα και γι’ αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη γενική εκπαίδευση και πρέπει να αρκούνται μόνο στα στοιχειώδη. Το ενιαίο βασικό σχολείο προϋποθέτει έναν τύπο σχολείου με ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ενιαία – δωρεάν βιβλία, ενιαία διοίκηση και λειτουργία και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι σχολείο που εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή της απαραίτητης σε όλους μόρφωσης, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα για την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Θέλωντας να ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο, οφείλουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας μαζί τους και έντιμα να διεκδικήσουμε:

Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών:

 • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος.
 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά.
 • Ενιαίο 12χρονο Σχολείο υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά (και αντίστοιχο σχολείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία) με ταυτόχρονη απαγόρευση της παιδικής εργασίας. Κανένα παιδί έξω από το σχολείο ως τα 18 του χρόνια που ολοκληρώνεται η ανάπτυξη. Αξιοποίηση των δομών του σχολείου για το ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.
 • Επαγγελματικές Σχολές, Δημόσιες και Δωρεάν, ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα εξασφαλίζουν την πλήρη επαγγελματική εκπαίδευση και επάρκεια για την άσκηση επαγγέλματος, χωρίς ανάγκη πιστοποίησης.
 • Ριζική αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία ώστε το σχολείο να δημιουργεί κριτήριο αλήθειας και επιστημονική αντίληψη για την πραγματικότητα, με νέα βιβλία, επικεντρωμένα στα πιο σταθερά και ουσιαστικά στοιχεία της γνώσης, στις αρχές και τους νόμους που διέπουν τη φύση και την κοινωνία.
 • Τμήματα προνηπίων, νηπίων, Α’ και Β’ Δημοτικού με 15 μαθητές, τμήματα 20 μαθητών στις υπόλοιπες τάξεις και βαθμίδες. Εργαστήρια 10 μαθητών στις κατευθύνσεις και στα ΕΠΑΛ.
 • Ενιαία συστηματική διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα 12 χρόνια του σχολείου, σε ολιγάριθμα τμήματα, με δωρεάν βιβλία, που η άριστη και η πολύ καλή γνώση τους, αντίστοιχα, θα βεβαιώνεται από το απολυτήριο του σχολείου.
 • Ανάπτυξη της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής παιδείας, στο ενιαίο πρόγραμμα, σαν αναγκαία προϋπόθεση για την ψυχική καλλιέργεια και την ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου των νέων ανθρώπων. Ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την πιστοποίηση των μουσικών σπουδών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δωρεάν εξασφάλιση όλης της αναγκαίας υποδομής (οργάνων, βιβλίων κ.λπ.) για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών από όλους τους μαθητές. Δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο περιφέρειας, με την επίβλεψη και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού και ιδιαίτερα των διαδημοτικών σχολείων. Στελέχωση των Καλλιτεχνικών – Μουσικών Σχολείων με εκπαιδευτικούς.
 • Ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής για την εξασφάλιση της υγείας και την καλλιέργεια όχι μόνο των σωματικών αλλά και των κοινωνικών αρετών των νέων, μέσα από τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα.
 • Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών (1 πρωινή και 1 απογευματινή για κάθε 6θέσιο σχολείο), επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, και ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
 • Να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την ασφάλιση των γονιών τους.
 • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμιά επιβάρυνση των γονιών για δαπάνες λειτουργίας των σχολείων.

Για την Προσχολική Αγωγή:

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
 • Ίδρυση όλων των αναγκαίων δομών Ειδικής Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή (Τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία) για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλη στήριξη σε όσα παιδιά έχουν ανάγκη από την αρχή της σχολικής χρονιάς με ένα παιδί ανά νηπιαγωγό ειδικής αγωγής. Όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να φοιτούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο και στη δομή που το καθένα έχει ανάγκη.
 • Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες, για να πάψουν οι γονείς πλέον να επιφορτίζονται με «λίστες» και «υποχρεώσεις».
 • Πρόληψη υγείας, δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά.

Για την Ειδική Αγωγή:

 • Καθιέρωση τρίχρονης ειδικής προσχολικής αγωγής και ειδικών βρεφονηπιακών σταθμών αποκλειστικά δημοσίων και δωρεάν.
 • Οργάνωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (τάξεις ένταξης), που να καλύπτουν όλες τις μορφές μαθησιακών δυσκολιών σε όλα τα πολυθέσια σχολεία.
 • Ίδρυση 12ταξεων Δημόσιων Ειδικών Σχολείων για όλες τις ομάδες των παιδιών με σοβαρές αναπηρίες που δυσχεραίνουν τη φοίτηση τους σε κοινό 12χρονο σχολείο, σχολεία που θα παίρνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες κάθε αναπηρίας ή πάθησης.
 • Ειδική εκπαιδευτική μέριμνα για παιδιά με βαριές αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες κ.α.) που δεν έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της βασικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία κέντρων αγωγής, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και διημέρευσης.
 • Ίδρυση σχολών «μεταλυκειακής» Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με προγράμματα για όσα παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κοινές επαγγελματικές σχολές που να στοχεύουν στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των ΑμεΑ.
 • Καταγραφή των ΑμΕΑ και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την οργάνωση κεντρικού φορέα μελέτης έρευνας των αναγκών, των ειδικών προβλημάτων, των μεθόδων και των μέσων αντιμετώπισης των διαφόρων ομάδων ΑμεΑ και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες στα τμήματα ένταξης των γενικών σχολείων.
 • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής.
 • Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δομών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών με ε.α. και ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ. Δημιουργία νέων δημόσιων δομών σε υγεία – πρόνοια – ΕΑΕ με δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες και 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Δημιουργία δομής για την δια βίου μάθηση – εκπαίδευση – απασχόληση μετά την αποφοίτηση από τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Ειδικά για τη φετινή σχολική χρονιά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χανίων διεκδικεί:

 • Δράσεις βιωματικής εμπειρίας όλων των μαθητών (ανάλογα με την ηλικία) σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας.
 • Αντισεισμικός Έλεγχος και έλεγχος πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία.
 • Διαρκή έλεγχο στις εκδηλώσεις εκτός σχολείου ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα μεθυσμένων μαθητών.
 • Απαγόρευση της «αναδοχής» εκδηλώσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων ως «σχολικά parties».
 • Την δυνατότητα συμμετοχής και των παιδιών των Ειδικών σχολείων και της παράλληλης στήριξης στους σχολικούς αγώνες.
 • Αύξηση του ποσού που δίδεται από τον Δήμο στις Σχολικές Επιτροπές στα επίπεδα του 2009.
 • Επισκευή και κατά προτεραιότητα απόδοση στους Συλλόγους Γονέων όλων των κλειστών γυμναστηρίων των σχολείων για απογευματινές δραστηριότητες.
 • Ανοιχτές εκδηλώσεις των σχολείων τις απογευματινές ώρες υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών.
 • Ένταξη στον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων κονδυλίου για τη δημιουργία των θερινών σχολείων από το 2018.
 • Ένταξη στον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων κονδυλίου για τη δημιουργία παιδικής χαράς για ΑμεΑ στον Δημοτικό Κήπο.
 • Εκπόνηση μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων.
 • Σύσταση της Σχολής Γονέων από τον Δήμο με παράλληλη χρηματοδότηση της και δημιουργία του προγράμματος εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ένωση».

 

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο