Αυτά είναι τα προτεινόμενα σκιάδια για το παλιό λιμάνι των Χανίων

PALIO-LIMANI

Οι τέσσερις βασικές εναλλακτικές προτάσεις σκιαδίων καθώς και μία πέμπτη, που προορίζεται για τη σκίαση μικρών περιοχών, με ανοιγόμενες τέντες επί κτιρίων χωρίς υποστηλώματα παρουσιάζουνται αυτή την ώρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τον μελετητή, πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκο Καλογήρου.

«Στόχος μας είναι να απαλλαχθεί το μνημείο από το πλαστικό και το νάιλον, που κρύβει τις όψεις των κτηρίων και αλλοιώνει την αισθητική του χώρου, αποκτώντας μια σαφώς βελτιωμένη και αναβαθμισμένη εικόνα», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρξει, εντός των επόμενων μηνών, απομάκρυνση των σημερινών -παράνομων, όπως είπε- κατασκευών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, θα εφαρμοστεί η σχετική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με δεδομένο ότι από το 2013 υπάρχουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί, στόχος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Χανίων είναι να έχουν τοποθετηθεί τα νέου τύπου σκιάδια έως τις αρχές της επόμενης τουριστικής περιόδου. Το κόστος, όπως επισημάνθηκε, είναι χαμηλό και προβλέπεται μείωση τελών 50% στους επιχειρηματίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των υφιστάμενων κατασκευών.

SKIADIA-PAROYSIASH

Ο κ. Βλαχάκης επεσήμανε ότι «οι εναλλακτικές προτάσεις των σκιαδιών, που βασίζονται στον τύπο της περκοτέντας, τα καθιστά απολύτως λειτουργικά, καλαίσθητα και προσιτού κόστους, προκειμένου αφ’ ενός όλοι οι επιχειρηματίες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα τοποθετήσουν και αφ’ ετέρου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, τόσο τη χειμερινή, όσο και τη θερινή περίοδο. Γι’ αυτό τον λόγο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, «η πρόταση επιτρέπει την καλαίσθητη ένταξη σε αυτά πρόσθετων ανεμοπετασμάτων ορισμένου ύψους (1,60 μ. γυάλινα), τα οποία εναρμονίζονται με τον μνημειακό χαρακτήρα του ενετικού λιμένα».

Ο κ. Βλαχάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «το σκιάδιο, ανά κατάστημα, θα είναι αυτόνομο, στα όρια της ιδιοκτησίας του κάθε επιχειρηματία, ο οποίος θα επιλέγει από το σύνολο των τεσσάρων προτάσεων, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η μελέτη Ρωμανού – Καλογήρου. Έτσι αποτρέπεται η εγκατάσταση σκιαδιών ομοιόμορφων και ομοιόχρωμων, τόσο μεγάλου μήκους, μπροστά από το ποικιλόχρωμο μέτωπο κτηρίων, που διαμορφώθηκε σε διαδοχικές ιστορικές περιόδους. Είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάδειξη, την προστασία και την εξυγίανση του μνημείου», υπογράμμισε ο κ. Βλαχάκης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Νικόλαος Καλογήρου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η σχεδίαση αφορά τον κατάλληλο τύπο στεγάστρων, ώστε να διασφαλίζεται ο σωστός σκιασμός, στοιχεία ανεμοπροστασίας, ενώ έχουν γίνει προτάσεις για μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν έπειτα από έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

SKIADIA2

SKIADIA1

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε, αρχικά, ότι «όπως διαπιστώνεται για μία ακόμα φορά, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει τη γνώση και τη βούληση να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο δύσκολα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου μας. Έτσι, η ευταξία στο κόσμημα της Κρήτης, που είναι το παλιό λιμάνι των Χανίων, είναι από την αρχή της θητείας μας υψηλός στόχος και με μεθοδικότητα έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην επίτευξή του. Μετά τον νέο Κανονισμό Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων, που εφαρμόζουμε για τον υπόλοιπο Δήμο, ήλθε η ώρα να μπει αισθητική και λειτουργική τάξη και στο παλιό λιμάνι».

Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «το ενετικό λιμάνι, μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής και αισθητικής αξίας και σημείο – σύμβολο της πόλης μας έχει πλέον αλλοιωθεί από την υπερβολή, που παρατηρείται τόσο με την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου όσο και με την αισθητική κακοποίηση του μνημείου από τις παράνομες κατασκευές. Η διαχείριση του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου καθώς και η τυπολογία κατασκευών σκίασης και επαγγελματικού εξοπλισμού στη χερσαία λιμενική ζώνη του ενετικού λιμένα Χανίων αποτελούν θέματα, που απασχολούν τις αρμόδιες Υπηρεσίες για περισσότερο από 17 χρόνια. Η πρώτη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος έγινε το 2000 με την ανάθεση της «Μελέτης διαρρύθμισης του συνόλου της παραλίας ενετικού λιμένα Χανίων και πλατείας Συντριβανίου» στους μελετητές Ρωμανό – Καλογήρου από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων. Η μελέτη όμως αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης κατά το παρελθόν, αλλά και λόγω δυσκολιών στην εφαρμογή της μελέτης, ζητήματα όμως που θα μπορούσαν να επιλυθούν αν υπήρχε η θέληση».

Ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι «το 2014 διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από την προηγούμενη Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων για τα σκιάδια των παραχωρούμενων χώρων του ενετικού λιμένα, στον οποίο όμως η επιτροπή αξιολόγησης ομόφωνα αποφάσισε ότι οι υπό εξέταση μελέτες δεν ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Στις 2 Μαρτίου του 2015 η παρούσα Δημοτική Αρχή διοργάνωσε στο πλαίσιο του FORUM “Το βήμα της πόλης των Χανίων”, την πρώτη συνάντηση με θέμα “Το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Αποτιμήσεις και προοπτικές”. Εκεί εξηγήσαμε στους παριστάμενους επαγγελματίες και κατοίκους την πολιτική μας ως νεοεκλεγμένη Δημοτική Αρχή, που είναι ακριβώς αυτό που ακολουθήσαμε για να φτάσουμε στο σημερινό καλό αποτέλεσμα. Άρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, ότι αιφνιδιάστηκε και ότι δεν έγινε διάλογος. Στη συνέχεια, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων αποφάσισε να καθορίσει καταρχήν τα όρια του προς παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου μέσα στη Χερσαία Λιμενική Ζώνη, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων και να ορίσει εντός αυτού τις περιοχές με δυνατότητα τοποθέτησης κατασκευών σκίασης. Το σύνολο των προτεινόμενων παραχωρούμενων χώρων, που προέκυψε από αυτή τη συνεργασία, έχει επιφάνεια 4.551 τ.μ., που αποτελεί το 76% του σημερινού παραχωρούμενου χώρου των 6.068 τ.μ.», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

bamboykas

Και συνέχισε: «Ο καθορισμός του προς παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου αποτέλεσε το πρώτο αναγκαίο βήμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σημερινών προβλημάτων, όφειλε όμως να συμπληρωθεί με τη μελέτη προσδιορισμού των μορφολογικών δεσμεύσεων για τα σκιάδια και τον επαγγελματικό εξοπλισμό. Με δεδομένο ότι ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του 2014, που προκηρύχθηκε από το Δ.Λ.Τ.Χ. δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Χ. έλαβε την απόφαση για την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, μέσω του οποίου έγινε εκτεταμένη διερεύνηση για τα σκιάδια και τον επαγγελματικό εξοπλισμό στους προς παραχώρηση κοινόχρηστους χώρους στον ενετικό λιμένα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, αφενός διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αστικού σχεδιασμού, αφετέρου όρισε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης ως επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, κ. Νικόλαο Καλογήρου και διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος περιβαλλοντικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ο κ. Καλογήρου είχε εκπονήσει μαζί με τον κ. Ρωμανό την αρχική πρόταση σκιαδίων και παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου εκτάσεως 2.600 τ.μ. για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων, η οποία εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τον Υπουργό Πολιτισμού. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, που παρουσιάζει η υλοποίησή της σχετικής μελέτης και συνεπώς είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για να προτείνει λύσεις μέσω του ερευνητικού αυτού προγράμματος».

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι «ο στόχος που τέθηκε για απολύτως λειτουργικά, καλαίσθητα και προσιτού κόστους σκιάδια, εναρμονισμένα με το ιδιαίτερο περιβάλλον του ενετικού λιμένα, επιτεύχθηκε και μάλιστα δίνονται πολλές επιλογές στους επαγγελματίες. Πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι μια εφαρμόσιμη πρόταση, που δεν θα μείνει στα συρτάρια, όπως η προηγούμενη μελέτη του 2006, αλλά θα γίνει πράξη πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2018».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «με τον καθορισμό του προς παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου και τον προσδιορισμό μορφολογικών δεσμεύσεων και προδιαγραφών για τα σκιάδια και τον επαγγελματικό εξοπλισμό προκύπτει ένα σχέδιο εξορθολογισμού, το οποίο επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία των καταστημάτων, του δικαιώματος για ομαλή και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Παλιά Πόλη και της ανάδειξης, προστασίας και εξυγίανσης του μνημείου του ενετικού λιμένα Χανίων. Μετά την αντικατάσταση των σκιαδίων, ακόμα και ο πιο δύσπιστος θα έχει κατανοήσει την ωφέλεια, που θα προκύψει για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες μας από την αποφασιστικότητα και την ορθότητα τής πολιτικής της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Σχεδιάζουμε, διαλεγόμαστε, υλοποιούμε και καθορίζουμε με υπευθυνότητα τα Χανιά του αύριο», κατέληξε ο κ. Βάμβουκας.

Δείτε αποσπάσματα των δηλώσεων του κ. Βάμβουκα, του κ. Βλαχάκη και του κ. Καλογήρου…

1 σχόλιο

  • μανόλης κονταξάκης Reply

    10 Οκτωβρίου 2017 at 16:14

    τρίζουν τα κόκκαλα των βενετών!!! το καλύτερο που μπορεί να γίνει, είναι ενα δικό μου σχέδιο βελτίωσης, (αλλά πρέπει να πληρωθώ γι’αυτό) και το χειρότερο ανοιγοκλειόμενες τέντες με τηλεκοντρόλ και μεταλλικό κάλυμα. όταν έχει ήλιο ανοίγουν, σκιά κλείνουν και σε δροσίζουν τα αστέρια. τίς μέρες που έχει σύννεφα και φυσά, θα είναι κλειστές. αυτά που προτείνετε, είναι μια μελέτη του 2006;; και τώρα έχουμε 2017!! και μήν ακούω ότι το λιμενικό ταμείο δέν έχει λευτά.. τα προτεινόμενα έχουν μόνα τους προσωπικότητα, που υποβαθμίζει το βενετσιάνικο λιμάνι χανίων!!. τα 3, έχουν σίδερα που εξέχουν και δημιουργούν 1 αντίσταση στη φευγαλέα περιήγηση του ματιού στο λιμένα 2 θόρυβο όταν φυσά (δες τα ιστία όταν φυσά, δες την περίφραξή γηπέδου ρεθύμνου όταν φυσά) 3 δημιουργεί εγκλωβισμό σκόνης, άλμης, με αποτέλεσμα συχνή συντήρηση 4 εμποδίζει χαμηλές πτήσεις χελιδονιών που κυριολεκτικά γλύφουν τις τέντες 4 οι βάσεις στίς κολώνες είναι ενοχλητικές. αυτά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο