Ηράκλειο | Γεννηματά: Καλούμε σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες

gennhmata3

Κάλεσμα σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας για τη δημιουργία της νέας μεγάλης και σύγχρονης Κεντροαριστεράς απηύθυνε σήμερα από το Ηράκλειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Η παρουσία σας εδώ στην Κρήτη, με γεμίζει συγκίνηση και ελπίδα. Γιατί βλέπω νέoυς ανθρώπους, χαμογελαστά πρόσωπα, γνωστούς και φίλους που δίνουν αγώνες εδώ και χρόνια, βλέπω ανάμεσά σας το παρόν και το μέλλον της παράταξής μας. Ξανασυναντιόμαστε και δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα και αυτό είναι δική σας κατάκτηση είναι δική μας κατάκτηση», είπε, αρχικά, η κα Γεννηματά απευθυνόμενη στους παρεβρισκόμενους.

Και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε τη νέα μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Με βαθιά πίστη στις αξίες της Αλλαγής. Με σεβασμό στην διαχρονική προσφορά μας στον τόπο και στον λαό μας. Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γιατί στόχος μας είναι η Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Το Κίνημά μας όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα. Αυτός είναι ο στόχος μας: Να γίνουμε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα».

Η κα Γεννηματά επεσήμανε ότι «καλούμε σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους  της παραγωγής και της εργασίας. Ζητούμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας. Έχουμε ιστορία, διαδρομή, στελέχη, γνώση, έχουμε την ικανότητα, έχουμε την ετοιμότητα να αναλάβουμε ευθύνες και να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από την επιτροπεία, με μια προοδευτική διακυβέρνηση και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Καθαρές κουβέντες, ζητάμε τη συμβολή σας για να γίνει πράξη το «Σχέδιο Ελλάδα«. Το προοδευτικό σχέδιο που εγγυάται την ανασυγκρότηση του τόπου, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».

GENNHMATA1

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε ότι «όσοι βλέπουν στο μέλλον της Κεντροαριστεράς τον ρόλο του βολικού κυβερνητικού εταίρου και όσοι μας τοποθετούν προς τη μια ή την άλλη μεριά, θα διαψευστούν. Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε μας, γιατί ξέρουν ότι όσο ψεύτικη είναι η Αριστερά του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις.

Η κα Γεννηματά τόνισε, ακόμη, ότι «το αποτύπωμα της ιστορικής μας διαδρομής είναι θετικό και πρέπει επιτέλους να νιώσουμε υπερήφανοι για την προσφορά μας σε αυτό τον τόπο, να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, τις επιλογές μας, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ακόμη και μέσα στην κρίση τόλμησε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη να κάνουν. Οφείλουμε να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν ό,τι μας πλήγωσε όλα αυτά που έδιωξαν κόσμο από κοντά μας, που απογοήτευσαν κόσμο. Ανοίγουμε νέους δρόμους».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κα Γεννηματά έκανε λόγο για «πολυπαιγμένο και κακόγουστο κυβερνητικό έργο σε τρεις πράξεις:

• Πράξη 1η: Στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού «όλα βαίνουν καλώς». Μαγική εικόνα, που δυστυχώς η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντλήσει τα όρια της. Το ιδιωτικό χρέος φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 300 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες συνεχίζουν να  αυξάνονται ραγδαία έχοντας εκτιναχθεί και πάλι στα 6 δισ. ευρώ. Μέσα σε ένα μόλις μήνα αυξήθηκαν κατά 588 εκ. ευρώ! Και βέβαια η σκληρή για του πολίτες  πραγματικότητα πολύ σύντομα θα επιδεινωθεί από τις νέες επιβαρύνσεις 1.8 δισ. ευρώ που ακόμη και το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν μπορεί να κρύψει.

• Πράξη 2η: Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στην επικείμενη 3η αξιολόγηση του Προγράμματος, «όλα θα γίνουν σωστά και  στην ώρα τους». Πάλι τα ίδια ψέματα. Ήδη καθυστερούν τραγικά σε οτιδήποτε αφορά θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, στην αγορά, στην ενέργεια, στον τραπεζικό τομέα, ενώ εκτίθενται με τις χαριστικές-ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που προωθούν. Λόγια πολλά, καθυστέρηση και τέλος παράδοση άνευ όρων. Ο λογαριασμός για την  οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες θα είναι πάλι βαρύς.

• Πράξη 3η: Την ίδια ώρα χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απειλούνται άμεσα με «λουκέτο». Βλέπουν τους εξοντωτικούς φόρους και την μη ένταξή τους στα κριτήρια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, να τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και η Κυβέρνηση κάνει ασκήσεις δημιουργικής στατιστικής καλύπτοντας μία θέση σταθερής και πλήρους απασχόλησης με δύο θέσεις ελαστικής ημιαπασχόλησης. Με αυτές τις πολιτικές, με αυτή την ανικανότητα, με την παράταση της αβεβαιότητας, ούτε  Ανάπτυξη ούτε και «έξοδος» από τα Μνημόνια μπορεί να υπάρξει».

GENNHMATA2

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ

Η κα Γεννηματά αναφέρθηκε και στις «τέσσερις βασικές διαφορές με τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία».

Αναλυτικότερα:

α) Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλούν για «ανάπτυξη» αλλά δεν το εννοούν. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δέσμιοι ενός μίγματος  ιδεοληψιών και ανικανότητας κηρύσσουν τον πόλεμο στις επενδύσεις, στην υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Από το Ελληνικό μέχρι το Taxi Beat. Από τη Χαλκιδική ως την Κασσιόπη της Κέρκυρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της, για να μπορέσουν να επιβληθούν με τα συσσίτια και τα επιδόματα. Ακούσαμε από την άλλη τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι περίπου «οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο». Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Δεξιά, ότι εμείς παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες οι οποίες μέσα στην κρίση έχουν μεγαλώσει. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει την ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των ισχυρών. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να φέρουμε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά χρειάζεται να στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που άντεξαν μέσα στην κρίση και που αν σήμερα στηριχθούν μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για μας η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους. Όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και πρώτα εκείνους, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Που βιώνουν τη φτώχεια και τον κίνδυνο του περιθωρίου.

β) Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεωρούν τον δημόσιο τομέα περίπου ως λάφυρο τους, ως χώρο δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και κομματικών στρατών. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, μιλούν για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε υπολειτουργία του κράτους και ανεπαρκή παρουσία του σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η Παιδεία. Όχι και στις δύο αυτές εξίσου καταστροφικές λογικές. Θέλουμε κράτος ευέλικτο, με επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο. Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση  των δημόσιων κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών  που φθάνουν στα όρια της κατάρρευσης. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη των δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (με νέα συστήματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σπατάλης), αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και εξωστρεφούς δημόσιου συστήματος Παιδείας, που δεν επιτρέπει την οικονομική εξόντωση της ελληνικής οικογένειας, που δίνει περισσότερες δυνατότητες στη νέα γενιά. Χρειάζονται ισχυροί δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ρυθμιστικές αρχές, ώστε να λειτουργεί η αγορά με κανόνες και σεβασμό των νόμων. Ένα Δημόσιο με αξιοκρατία, διαφάνεια, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις και πελατειακές λογικές.

γ) Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραχώρησαν ως ενέχυρο στους δανειστές τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Δεν διστάζουν μάλιστα να συζητούν για την εκποίηση ακόμη και των βασικών δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι συμφωνεί δογματικά με τη γενικευμένη και προνομιακή για τους αγοραστές εκποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου. Είναι ώρα για δραστικές αλλαγές. Το λεγόμενο «Υπερταμείο», πρέπει να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης και όχι εκποίησης του Εθνικού πλούτου. Να προωθήσει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, με δίκαιο τίμημα, και κατεύθυνση των πόρων που θα προκύψουν, από το Δημόσιο προς την ανάπτυξη και στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Προτείνουμε παράλληλα και «ρήτρες» στις συμβάσεις εκμετάλλευσης: ρήτρα απασχόλησης, ρήτρα περιβάλλοντος, ρήτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

δ) O κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, ξεκαθαρίζουν ότι γι’ αυτούς δεν χρειάζονται οι κλαδικές συμβάσεις, ότι δεν χρειάζεται στήριξη ο απροστάτευτος εργαζόμενος έναντι του εργοδότη, ενώ κηρύσσει τον πόλεμο στα συνδικάτα και διατυμπανίζει ότι θα περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε βέβαια ότι αύριο το πρωί «ο κατώτερος μισθός θα γίνει 751 ευρώ», γιατί δεν λέμε ψέματα, δεν στηρίζουμε την πολιτική μας στον λαϊκισμό όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Τίποτα από ότι υποσχέθηκε και στον τομέα αυτό δεν υλοποίησε. Λέμε όμως και στους δύο, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την αρνητική κατάσταση που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας. Δεν κλείνουμε τα μάτια για το τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους των 500 ευρώ. Δεν ανεχόμαστε το παιχνίδι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα ποσοστά της ανεργίας. Μοιράζουν μια θέση στα δύο. Έχουμε ως σοσιαλιστικός φορέας, πάντα ως στρατηγική μας επιλογή την πλήρη απασχόληση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αλλά και η δυνατότητα των εργαζόμενων και των συνδικάτων να διαπραγματεύονται ελεύθερα αξιοπρεπείς αμοιβές, και συνθήκες εργασίας. Στόχος να τηρούνται απόλυτα με την ευθύνη των δημόσιων ελεγκτικών αρχών οι προβλέψεις της νομοθεσίας στους εργασιακούς χώρους. Τα συνδικάτα μαζί με τους άλλους φορείς της παραγωγής, των επαγγελματιών, της Αυτοδιοίκησης, είναι οι κρίσιμοι και χρήσιμοι κοινωνικοί εταίροι και συνομιλητές μας, στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας», κατέληξε η κα Γεννηματά.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο