Χανιά | Προσωρινή λύση για τους σπουδαστές του ΤΕΙ, προβληματισμός για το έλλειμμα στέγης

SPOYDASTES-TEI

Προσωρινή λύση στο πρόβλημα της στέγασης 20 σπουδαστών του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά βρέθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (πλην του κ. Νίκου Παπαντωνάκη, ο οποίος απουσίαζε), με αντιπροσωπεία σπουδαστών και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων Γιώργο Μαραθάκη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βάμβουκας ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων θα προσφέρει καταλύματα σε δύο ξενοδοχεία εντός της πόλης σε όσους σπουδαστές δεν έχουν καταφέρει να βρει σπίτι μέχρι και σήμερα, καλώντας τους παριστάμενους σπουδαστές να δώσουν τα στοιχεία των παιδιών που θα κάνουν χρήση αυτής της ύστατης, ουσιαστικά, επιλογής.

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναζήτησης και είναι εξαιρετικά πιθανό, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να λυθεί το πρόβλημα, να βρεθούν, δηλαδή, καταλύματα, τα οποία θα μπορούν να ενοικιαστούν ή και να φιλοξενήσουν κάποιους από εσάς», είπε ο κ. Βάμβουκας και γνωστοποίησε ότι «επικοινωνήσαμε και με τον Κοσμήτορα του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι στις 23 Οκτωβρίου θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα για 16 από αυτά τα παιδιά, τα οποία δικαιούνται φοιτητική στέγη. Μας είπε ότι έχουν βρει τον ξενοδόχο εκείνο που θα τα φιλοξενήσει, με μία ανάθεση, διότι έχουν βγει άγονοι οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί κι έτσι ο νόμος το επιτρέπει» (σ.σ. να γίνει ανάθεση). «Τουλάχιστον γι’ αυτά τα παιδιά, αυτό το θέμα θα λυθεί με πολύ άμεσο τρόπο και μάλιστα τα καταλύματα αυτά θα είναι διαθέσιμα για τους φοιτητές μέχρι τις 30 Ιουνίου», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσα παιδιά μένουν εκτός αυτής της διαδικασίας. Είναι καλό να μας φέρετε τον αριθμό και τα ονόματά τους, ούτως ώστε να φροντίσουμε και είναι βέβαιο ότι θα βρούμε καταλύματα, τα οποία θα είναι και οικονομικά και κατάλληλα για να τα φιλοξενήσουν. Μάλιστα, ο κ. Μαραθάκης με διαβεβαιώνει ότι δεν θα έχουμε καμία δυσκολία. Το πρόβλημα θα το λύσουμε πάρα πολύ εύκολα», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

SPOYDASTES-TEI3

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Μανώλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «… δεν αναζητούμε κάτι προσωρινό. Έχουμε έρθει εδώ πέρα για να βρούμε και κάτι μόνιμο. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να ερχόμαστε, να κυνηγάμε κάτι που μας ανήκει. Θέλουμε στέγη για 16 άτομα τώρα, προς το παρόν, και αν μπορούμε και για λίγα περισσότερα άτομα και να ξεκινήσει η διαδικασία για να βρούμε κάτι μόνιμο. Ένα μόνιμο κτίριο».

Αναφορόμενος στη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΕΙ και των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων για τη φοιτητική στέγη, ο κ. Μανώλη επεσήμανε ότι «αυτή -αν θέλετε μπορούμε να σας τη φέρουμε- έχει ψευδή στοιχεία μέσα. Το ξέρετε; Ψευδή στοιχεία. Αναφέρει ότι ξενοδοχείο αυτό είναι 600 μέτρα μακριά από το ΤΕΙ. Το ένα κτίριο βρίσκεται στη Νέα Χώρα και το άλλο στους Αγίους Αποστόλους. Επίσης, οι φοιτητές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικές συσκευές. Αυτοί είναι όροι μέσα στη σύμβαση…», σημείωσε ο κ. Μανώλη.

Απαντώντας, ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι «αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η Σχολή. Δεν γνωρίζω αυτή τη σύμβαση. Δεν έχω γνώση, ούτε και λόγους να μην πιστεύω αυτά τα οποία λέτε. Να σας πω πάντως το εξής: Και αυτά που αναφέρατε, εντάξει, μπορεί ο νόμος να γράφει αυτό το 600, αν όμως προφανώς δεν μπορείς να βρεις σε αυτή την ακτίνα, τότε δεν θα πρέπει ν’ αποτελέσει πρόβλημα το συγκεκριμένο, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτά τα παιδιά είναι να μην κοιμούνται σε παγκάκια. Όσο γι’ αυτό που λέτε για μόνιμη στέγη, νομίζω ότι είναι σωστό, εύλογο και δίκαιο, αυτό το θέμα να προχωρήσει… Υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία είναι κλειστά εδώ και πολλά χρόνια και ρημάζουν. Αυτά τα κτίρια δεν ανήκουν στον Δήμο. Ανήκουν είτε στο ίδιο το Δημόσιο είτε σε διάφορους φορείς, που εποπτεύονται από το Δημόσιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να επιλύσουμε το ζήτημα και θα σας παρακαλέσω να μας δηλώσετε τον αριθμό και τα ονόματα των παιδιών που αναζητούν έναν προσιτό σε τιμή και κατάλληλο χώρο ν’ αποτελέσει το κατάλυμά τους μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, για ν’ αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα. Στα άλλα επίπεδα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων Γιώργος Μαραθάκης τόνισε ότι «… έχουμε δώσει ήδη κάποια στοιχεία στον Δήμαρχο για δύο καταλύματα, τα οποία είναι στην πόλη. Απλώς και ο Δήμος θα πρέπει να ξέρει τον ακριβή αριθμό των ατόμων. Ο Δήμαρχος είπε ότι θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Θα μας δώσει τα στοιχεία, ώστε να τα δώσουμε κι εμείς στους επιχειρηματίες. Να σας βοηθήσουμε από τη μεριά μας όσο μπορούμε. Γιατί ξέρετε ότι τα Χανιά είναι τουριστικός προορισμός και υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία, ουσιαστικά, εντός εισαγωγικών, σας «έκλεψε» τα σπίτια σας…».

Η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων 

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων αναφέρει τα εξής: «Μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων κύριο Βάμβουκα, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων προσκαλεί τα μέλη της να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη μίσθωση δωματίων – διαμερισμάτων σε φοιτητές, από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι τα μέσα Ιουνίου, για ένα μικρό αριθμό φοιτητών που χρειάζονται στέγη».

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Η Νάνσυ Αγγελάκη τόνισε ότι «χαίρομαι που έχει αποτέλεσμα μια σύνθεση δημιουργική για τον τόπο μας. Πολλές φορές μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε καλέσει τη Δημοτική Αρχή να κάνει πράξη τη σύνθεση όλων των δυνάμεων του τόπου μας και των φορέων. Διαπιστώνουμε ότι δόθηκε λύση από τη Διοίκηση, όπως είχαμε ζητήσει και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζουμε να βρεθεί και κάτι πιο μόνιμο για τα παιδιά, όμως έστω και αυτή η προσωρινή είναι κάποια λύση στο μέγιστο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Ο Άρης Παπαδογιάννης υπογράμμισε πως «αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, ότι η διεκδικητικότητα αποφέρει αποτελέσματα, έστω προσωρινά, όπως αυτό που ακούσαμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα πάρα πολλά χρόνια και έφτασε η ώρα, μέσα από τη δική σας πίεση και την παρουσία, ν’ αναγκαστούμε όλοι εμείς, ανεξάρτητα αν ο Δήμος έχει αρμοδιότητα ή όχι, και το είπα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: όλοι μας έχουμε ευθύνη. Όλοι μας γνωρίζαμε ότι τα Χανιά είναι ένας προορισμός τουριστικός, ότι στα Χανιά λειτουργούν δύο πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα -δεν είναι μόνο το ΤΕΙ, είναι και το Πολυτεχνείο. Φοιτητές του Πολυτεχνείου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και θα πρέπει να δούμε συνολικά αυτό το ζήτημα, μέσα σε μία προοπτική οριστικής λύσης. Θεωρώ ότι θα πρέπει, με πρωτοβουλία του Δήμου μας, και δεν εννοώ μόνο του Δημάρχου, εννοώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τις παρατάξεις, να πάρουμε μία πρωτοβουλία που θα περιέχει τη δυναμική και τη διεκδίκηση προς την κεντρική Διοίκηση, διότι πρέπει να βρεθεί λύση μέσα από τα δημόσια κτίρια που υπάρχουν στην πόλη μας, που αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά και που θα μπορούσα να δώσουν λύση σε αυτό το ζήτημα», είπε ο κ. Παπαδογιάννης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρείου και στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ.

«Τα Χανιά έχουν 4 κυβερνητικούς βουλευτές, δύο εκ των οποίων είναι υπουργοί. Το θέμα βεβαίως το γνωρίζουν… Συνεπώς θα πρέπει να πάρουν θέση, θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία και οι ίδιοι μέσα από πίεση, ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση. Αποδεικνύεται ότι χωρίς πίεση τίποτα δεν γίνεται…», υπογράμμισε ο κ. Παπαδογιάννης.

SPOYDASTES-TEI2

Ο Γιάννης Σαρρής είπε πως «θεωρώ ότι αυτή η λύση είναι μία απάντηση στο άμεσο πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι τα δωμάτια -είναι προφανές ότι- θα έχουν ηλεκτρικό και ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, θα πρέπει να πάρουμε την ευθύνη, σαν Δήμος, σαν ΤΕΙ, από τη στιγμή που χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία για να πάνε στη σχολή τους, να καλυφθούν με δωρεάν εισιτήρια οι μετακινήσεις τους. Υπάρχει οικονομική κρίση, θύματα είναι όλη η κοινωνία, και οι γονείς σας και τα παιδιά, και μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν άστεγοι στην πόλη εδώ και χρόνια, όπου προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα των παιδιών, όμως, σχετίζεται και με την κρίση, αλλά σχετίζεται και με το δοσμένο είδος ανάπτυξης που έχουμε στην πόλη. Δηλαδή σχετίζεται και με την κρίση και με τη μονομερή τουριστική ανάπτυξη που έχουμε στα Χανιά. Επομένως, πρέπει σαν πόλη να συνειδητοποιήσουμε ότι από τα πρώτα θύματα αυτής της μονομερούς ανάπτυξης και της έντονης τουριστικοποίησης είναι οι δημόσιοι χώροι, αλλά είναι και η στέγαση των φοιτητών, των δημοσίων υπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας για να δουλέψουν στην πόλη μας. Και είναι ανεπίτρεπτο σαν κοινωνία, αφού, λοιπόν, σχεδιάζουμε την ανάπτυξη για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση, δεν μπορούμε να μην πάρουμε υπόψιν μας αυτή την παράμετρο…».

Ο Σεραφείμ Ρίζος τόνισε ότι «το πρόβλημα που συζητάμε σήμερα δεν αφορά μόνο στους 20 σπουδαστές του ΤΕΙ, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Αφορά χιλιάδες κατοίκους αυτής της πόλης. Όλοι ξέρουμε και όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Χανιά είναι το στεγαστικό. Ξέρουμε για τις εξώσεις, ξέρουμε για τα πανάκριβα και υπερβολικά νοίκια που ζητούνται, για σπίτια, τα οποία πολλές φορές έχουν πολλά προβλήματα, ξέρουμε όλοι για την έλλειψη, συνολικότερα, διαθέσιμων σπιτιών για ενοικίαση. Δεν είναι μόνο οι 20 φοιτητές. Πριν από λίγο καιρό είχαμε πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς. Είναι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, είναι οι νοσηλευτές, είναι γιατροί, είναι διοικητικοί υπάλληλοι, είναι στρατιωτικοί, είναι ένστολοι, οι οποίοι έρχονται από διάφορες περιοχές και είναι και κάτοικοι, χρόνια, των Χανίων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Προφανώς οι σπουδαστές του ΤΕΙ υπερασπίζονται αυτή τη στιγμή αυτό που έχουν άμεσα ν’ αντιμετωπίσουν οι ίδιοι, όμως όταν γίνεται μια συζήτηση σ’ επίπεδο δημοτικών παρατάξεων προφανώς χρειάζεται ν’ αγγίξει το σύνολο του προβλήματος και ν’ αναδείξει πτυχές αυτού. Με αυτή την έννοια το πρόβλημα των 20 σπουδαστών είναι η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο κ. Ρίζος και πρόσθεσε ότι «αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στα Χανιά είναι αποτέλεσμα του ότι η Κρήτη, αλλά και ολόκληρες περιοχές της χώρας, έχουν μετατραπεί σε τουριστική μονοκαλλιέργεια», υπογραμμίζοντας την ανάγκη τόσο αξιοποίησης υπαρχόντων κτιρίων, όσο και δημιουργίας νέων (φοιτητικές και εργατικές εστίες).

SPOYDASTES-TEI1

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο