Οι κακοκαιρίες που έπληξαν τα Χανιά από το 2010 έως σήμερα (εικόνες)

XIONIA-PALIO-LIMANI-XANION2

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής με την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, να βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη των περιοχών που απειλούνται από αυτήν.

Σύμφωνα με μελέτη του WWF Ελλάς, τη χρονική περίοδο 2020 – 2050 θα επηρεαστούν σημαντικά και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 ως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά.

Με αφορμή την πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε στις 26 Οκτωβρίου το Νομό Χανίων επιχειρούμε μια «επισκόπηση» των έντονων καιρικών φαινόμενων που επηρέασαν το Νομό, από το 2010 και ως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr.

Η καταγραφή πραγματοποιείται σε επίπεδο Νομού και περιλαμβάνει φαινόμενα καταιγίδας, βροχής, χαλαζιού, ανεμοθύελλας, ανεμοστρόβιλου, χιονιού/παγετού, κεραυνών και καύσωνα.

xartis-kairoy

Χάρτης καιρικών γεγονότων – Με το μωβ χρώμα δηλώνονται οι ανεμοθύελλες, με μπλε οι ανεμοστρόβιλοι, με γαλαζοπράσινο οι πλημμύρες και με κόκκινο οι χιονοπτώσεις.

2010: ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ – ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Το 2010 τα Χανιά το σημαντικότερο έντονο καιρικό φαινόμενο καταγράφεται τον Δεκέμβριο.

28/12/2010 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Μέτρια – Επιπτώσεις: Περιορισμένες. Καταιγίδα με πλημμύρες στα Χανιά και προβλήματα στις μετακινήσεις. Eπηρεάστηκαν: υποδομές/μετακινήσεις.

Οπως γράφει «Ελευθεροτυπία»: «Η εθνική οδός Χανίων – Ρεθύμνης πλημμύρισε στο ύψος της περιοχής Βαμβακόπουλου στο ρεύμα προς Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν δυο οχήματα με τους οδηγούς τους καθώς η στάθμη του νερού έφτασε περίπου το μισό μέτρο. Για περίπου 30 λεπτά η εθνική οδός ήταν απροσπέλαστη λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Την ίδια ώρα στο κέντρο της πόλης των Χανίων η δυνατή νεροποντή προκάλεσε κυκλοφοριακό πρόβλημα αφού η περιορισμένη ορατότητα δυσχέραινε την οδήγηση των οχημάτων. Πλημμύρισε επίσης η Δημοτική Αγορά, καθώς από τα νερά έσπασε τμήμα οροφής».

2011: ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Το 2011 ήταν μια χρονιά που ο Νομός δοκιμάστηκε έντονα αρχικά στις 18 Φεβρουαρίου με έντονες βροχοπτώσεις και θυελώδεις ανέμους.

18/2/2011 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν λόγω της ισχυρότατης καταιγίδας και των θυελλωδών ανέμων. Καταστροφές από τους θυελλώδεις νοτιάδες και τις βροχές στη Νότια Κρήτη. Επηρεάστηκαν υποδομές/μετακινήσεις/γεωργία. 

Στο «Εθνος» διαβάζουμε  «Τα κύματα του Λιβυκού Πελάγους, που ξεπερνούσαν τα οκτώ μέτρα, έσπασαν τους κυματοθραύστες στο λιμάνι της χώρας των Σφακίων, ενώ μεγάλη καθίζηση υπέστη και ο λιμενοβραχίονας. Παράλληλα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έσπασε ο αγωγός του βιολογικού καθαρισμού, ενώ τέθηκαν σε κίνδυνο αλιευτικά και επιβατηγά σκάφη. Μικρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο πλοίο «Δασκαλογιάννης» όταν έσπασαν οι κάβοι που το κρατούσαν δεμένο στο λιμάνι, καθώς και στις περιοχές του Φραγκοκάστελου και στην Αγία Ρούμελη. Λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και των θυελλωδών νοτίων ανέμων, που έφταναν μέχρι και τα εννέα μποφόρ, τα ξημερώματα του Σαββάτου ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές και καταστήματα στην Ιεράπετρα και σε άλλες περιοχές των νότιων παραλίων της Κρήτης».

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ 2012 – ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ

30/1/2012 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο Χανίων, στη Σούδα από κατολισθήσεις. Eπηρεάστηκαν: μετακινήσεις/συγκοινωνίες. 

Στον Τύπο διαβάζουμε: «Προβλήματα, τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και στο επαρχιακό, προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και τα Χανιά. Λόγω της έντασης της βροχής αναφέρθηκαν καταπτώσεις, κυρίως από πέτρες και χώματα, σε πολλά σημεία ενώ η ορμή του νερού «ξήλωσε» και ένα κομμάτι του ασφαλτοτάπητα στην Εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου, λίγο πριν την είσοδο στον κόμβο της Σούδας. Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου δημιουργήθηκαν μικρές λίμνες, ενώ καταπτώσεις αναφέρθηκαν στον δρόμο προς Πλατανιά και Γεράνι».

5/2/2012 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Σοβαρές πλημμύρες. Προβλήματα λόγω ανέμων σε ηλεκτροδότηση, μετακινήσεις σε Κρήτη, Αττική, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Κομοτηνή. Επηρεάστηκαν: υποδομές/κτήρια/γεωργία/κτηνοτροφία/μετακινήσεις/συγκοινωνίες/δίκτυα. 

«Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των σκαφών από και προς την Κρήτη. Στο μεταξύ τρέχει και δεν φτάνει η Πυροσβεστική υπηρεσία στην Κρήτη, αλλά και συνεργεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, καθώς από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν από το πρωί σπάνε όχι μόνο κλαδιά, αλλά και ολόκληρα δένδρα. Προβλήματα υπήρξαν και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όταν αεροσκάφος της Aegean δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί λόγω των θυελλωδών ανέμων και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα».

ploia-apagoreytiko

18/4/2012 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους και σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Eπηρεάστηκαν: υποδομές/κτήρια/συγκοινωνίες/μετακινήσεις/γεωργία/δίκτυα. 

Το «Εθνος» αναφέρει ότι «οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα και οι δυνατές βροχές που ξέσπασαν χθες το βράδυ και κράτησαν περίπου 12 ώρες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι καταστροφές ήταν μεγαλύτερες στην Κρήτη, όπου οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν επικίνδυνες καταστάσεις για τους κατοίκους του νησιού. Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στα Χανιά όταν αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου. Τα κομμάτια της οροφής έπεσαν στον πολυσύχναστο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κουνουπιδιανά και μόνο στην τύχη οφείλεται το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Σε άλλες περιοχές του νησιού ξεριζώθηκαν δέντρα και καταστράφηκαν θερμοκήπια, ενώ υπήρξαν και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση».

16/11/2012 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετές πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο από την καταρρακτώδη βροχή. Πολύωρες διακοπές ρεύματος στα Χανιά εξαιτίας της καταιγίδας και της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας. Eπηρεάστηκαν: κτήρια/υποδομές/δίκτυο ηλεκτρισμού. 

Στο newsbomb.gr αναφέρεται «κεραυνοί βύθισαν στο σκοτάδι τα Χανιά.Οι κεραυνοί έθεσαν εκτός λειτουργίας δίκτυα της ∆ΕΗ και µέχρι αυτήν την ώρα προβλήµατα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζουν τα Κουνουπιδιανά, η Χαλέπα, το ΣΟΔΥ, τα Κεραµειά, περιοχές της Σούδας καθώς και αρκετά χωριά στον Αποκόρωνα».

diakoph-reymatos

2013: ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ – ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΚΙΣΣΑΜΟΣ

7/4/2013 – Διάρκεια: 1 ημέρα, Ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες Νεκρός ναυαγός στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας, λόγω των ισχυρών ανέμων. Eπηρεάστηκαν: κτήρια/υποδομές/συγκοινωνίες/οχήματα. 

Το enikos.gr αναφέρει: «Προβλήµατα στην πόλη των Χανίων και την ευρύτερη περιοχή προκάλεσαν οι νότιοι άνεµοι που έπνεαν από το πρωί τοπικά µε ένταση έως και 10 µποφόρ. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να αντιµετωπίσει δεκάδες µικρές φωτιές, ενώ δέχτηκε και 13 κλήσεις για ξερίζωµα δέντρων και σπάσιµο κλαδιών. Λόγω των νοτιάδων, δεν πραγµατοποιήθηκαν οι πρωινές πτήσεις προς το αεροδρόµιο «∆ασκαλογιάννης», ενώ στο λιµάνι της Σούδας οι άνεµοι αναποδογύρισαν κλειστή καρότσα φορτηγού δηµοσίας χρήσεως που βρισκόταν σταθµευµένη στην περιοχή». 

14/11/2013 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετές καταιγίδες προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στις Σπέτσες, τα Χανιά και τη Ρόδο. Eπηρεάστηκαν: κτήρια/οχήματα/μετακινήσεις/κατολισθήσεις. 

Το naftemporiki.gr αναφέρει: «Προβλήµατα κυρίως στο αγροτικό οδικό δίκτυο των δήµων Κανδάνου – Σελίνου και Κισάµου προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξηµερώµατα τα Χανιά. Στο Ανατολικό Σέλινο, στις πρώην κοινότητες Ροδοβάνι, Σκάφη, Καµπανός, Κουστογέρακο, καθώς και στην τοποθεσία Πέτρα Σελί έχουν αναφερθεί εκτεταµένες κατολισθήσεις σε αγροτικούς κυρίως δρόµους, ενώ προβλήµατα λόγω χαλαζόπτωσης έχουν προκληθεί και στην ελαιοκαλλιέργεια. Στην περιοχή της Κισάµου το σοβαρότερο πρόβληµα υπάρχει στο δρόµο προς το χωριό Σιρικάρι που έχει κλείσει λόγω των κατολισθήσεων. Κατολισθήσεις έχουν αναφερθεί και στο δρόµο προς την περιοχή Στόµιο, όπου ήδη βρίσκονται συνεργεία και εκτιµάται ότι µέχρι το µεσηµέρι θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία».

3/12/2013 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετές προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Πλημμύρες και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν κατολισθήσεις στην Κίσσαμο Χανιών και το Ηράκλειο. Eπηρεάστηκαν: μετακινήσεις/υποδομές/δίκτυο ηλεκτρισμού/κτήρια.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβάζουμε «τα προβλήµατα που έφεραν πάντως οι έντονες βροχοπτώσεις στον Νοµό Χανίων οδήγησαν την Περιφέρεια στην απόφαση να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή της Κισάµου. Όπως µεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, στην περιοχή του Κουρφαλώνα υπάρχει µεγάλη συγκέντρωση υδάτων και στο σηµείο επιχειρούν µηχανήµατα για τον καθαρισµό της περιοχής. Στις περιοχές Ποταµίδα και Βουλγάρω «φούσκωσαν» ρέµατα κοντά σε δύο σπίτια, ενώ στην περιοχή των Βουκολιών αναφέρθηκε εισροή υδάτων σε δύο κατοικίες. Στην περιοχή του δήµου Χανίων η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών στην Αγιά, ενώ στην περιοχή Σταυρού αναφέρθηκαν µεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε περιοχές όπου είχαν µπαζωθεί ρέµατα».

2014: ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ

3/6/2014 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετοί ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω πτώσης δέντρων στη Σούδα, από πτώση δέντου. Eπηρεάστηκαν: πτώσεις δέντρων/δίκτυο ηλεκτρισμού/τραυματισμός.

Στο flashnews.gr αναφέρεται: «Μια απίστευτη θεοµηνία µε θυελλώδεις ανατολικούς ανέµους έπληξε νωρίς το απόγευµα τα Χανιά. Η µανία των ανέµων ήταν τέτοια που µετακινήθηκε µια από τις πλωτές δεξαµενές ελλιµενισµού πολεµικών σκαφών του Ναυστάθµου Κρήτης προς την προβλήτα του λιµανιού της Σούδας. Ισχυρές δυνάµεις του Ναυστάθµου µε την συνδροµή πολλών ρυµουλκών κατέβαλλαν µεγάλες προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν την δεξαµενή την ίδια ώρα που θυελλώδεις ανατολικοί άνεµοι χτυπούσαν µε µανία τα σκάφη».

23/10/2014 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες πλημμύρες σε Χανιά, Ρέθυμνο. Eπηρεάστηκαν: κτήρια, οχήματα, μετακινήσεις, δίκτυα και υποδομές

Στο cretalive.gr διαβάζουμε: «Ο δρόµος προς την περιοχή Πέτρα Σελί έκλεισε λόγω κατολίσθησης, ενώ συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έσπευσαν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Ο Τάσος Κουρουπάκης εκ µέρους της Πολιτικής Προστασίας από την Αντιπεριφέρεια Χανίων απεύθυνε έκκληση για προσοχή σε όλους τους πολίτες, ενώ τόνισε ότι οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. – Εκλεισε το φαράγγι της Σαµαριάς στις 25 Οκτωβρίου 2014»

30/12/2014 – Διάρκεια: 3 ημέρες, /ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Χιόνι/παγετός και άνεμοι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις. Κατολισθήσεις και πλημμύρες λόγω πολυήμερων βροχοπτώσεων στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Eπηρεάστηκαν: μετακινήσεις/κτήρια/δίκτυο ηλεκτρισμού/κατολισθήσεις.

Η naftemporiki.gr αναφέρει: «Στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και στα διοικητικά όρια του δήµου Χανίων έχουν δηµιουργηθεί τα περισσότερα προβλήµατα της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, µε κύριο χαρακτηριστικό, τη µεγάλη ένταση της βροχής. Πολλοί δρόµοι, κυρίως στα όρια της πόλης, έχουν µετατραπεί σε ποτάµια, µε αποτέλεσµα η κυκλοφορία των οχηµάτων να γίνεται µε µεγάλη δυσκολία. Η πρόσβαση προς το Οροπέδιο του Οµαλού γίνεται µετ’ εµποδίων λόγω χιονόπτωσης, και µηχανήµατα της Περιφερειακής Ενότητας καθαρίζουν τον δρόµο, ενώ σε σηµεία του Βόρειου Άξονα υπάρχει µεγάλη συγκέντρωση νερού στο οδόστρωµα. Λόγω της µεγάλης έντασης της βροχής πληµµύρισε ο υπόγειος χώρος του κτιρίου της αντιπεριφέρειας Χανίων, όπου στεγάζεται τµήµα των αρχείων της Πολεοδοµίας, ενώ προβλήµατα υπήρξαν και σε χώρο της δηµοτικής πινακοθήκης Χανίων, στην οδό Χάληδων. Στην τοπική υπηρεσία της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πληµµύρες, κυρίως σε υπόγεια κατοικιών, ενώ πληµµύρισε η κεντρική πλατεία του χωριού Σκηνές του δήµου Πλατανιά. Στον ίδιο δήµο υπήρξαν αναφορές και για πληµµύρα σε υπόγειους χώρους δυο ξενοδοχείων. Μάλιστα, ο δήµος Χανίων ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η προγραµµατισµένη για το βράδυ εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους στην πλατεία της ∆ηµοτικής Αγοράς. Προβλήµατα αναφέρθηκαν και σε εξωτερικούς χώρους καταστηµάτων στο παλιό λιµάνι των Χανίων, λόγω του µεγάλου κυµατισµού, ενώ σε όλα τα λιµάνια των Χανίων τα πλοία παραµένουν δεµένα. Οι αρµόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή των πολιτών, δεδοµένου ότι µετά τα µεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες αναµένεται ένταση των καιρικών φαινοµένων».  

2015: ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ «ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ» ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

7/1/2015 – Διάρκεια: 3 ημέρες, Ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες  Κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Eπηρεάστηκαν: ηλεκτροδότηση/μετακινήσεις/υπηρεσίες/κτήρια.

Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρονται τα εξής: «Σε λευκό κλοιό βρίσκονται πολλές ορεινές περιοχές στα Χανιά µε το χιόνι να έχει δηµιουργήσει προβλήµατα κυρίως στις µετακινήσεις. Αποκλεισµένα βρίσκονται χωριά στην ενδοχώρα και τα ορεινά του δήµου Πλατανιά καθώς και ο Οµαλός ενώ ανάλογα προβλήµατα υπάρχουν στο Θέρισο, τη Ζούρβα, τα Κεραµειά και σε περιοχές των Σφακίων. Τα χιόνια έχουν κατέβει σε υψόµετρο µέχρι και τα 500 µέτρα και από το πρωί µηχανήµατα της αντιπεριφέρειας και των δήµων καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να παραµείνουν ανοικτοί οι δρόµοι. Η Αντιπεριφέρεια Χανίων συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες µετακινήσεις δεδοµένου ότι όσο περνά η ώρα η πτώση της θερµοκρασίας αναµένεται να φέρει παγετό και προβλήµατα στο ορεινό, κυρίως, επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στην περιοχή Ασκύφου Σφακίων έσπασε στύλος της ∆ΕΗ µε αποτέλεσµα να υπάρξει διακοπή της ηλεκτροδότησης». 

rodobanixionia3

12/1/2015 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Κατολισθήσεις, πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος σε Κρήτη. Eπηρεάστηκαν: ανθρώπινη απώλεια/κτήρια/κατολισθήσεις/πτώσεις δέντρων/ηλεκτροδότηση/υποδομές.

«Θυελλώδεις άνεµοι και ισχυρές καταιγίδες πλήττουν από τη νύχτα της ∆ευτέρας τα Χανιά, προκαλώντας πολλά προβλήµατα σε όλο το νοµό», όπως αναφέρει το cretalive.gr. «Την ίδια ώρα, ο δρόµος προς Οµαλό έχει κλείσει, ενώ σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει και τα Σφακιά. Σε πολλά σηµεία, ζηµιές σηµειώθηκαν στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός πόλεως, µε πολλαπλές µικρές κατολισθήσεις, πτώσεις κλαδιών και κάποιων δέντρων. Οι άνεµοι προκάλεσαν προβλήµατα στην ηλεκτροδότηση κυρίως στα νότια του νοµού, µε περιοχές των Σφακίων και του ∆ήµου Καντάνου – Σελίνου, να µένουν για ώρες στο σκοτάδι. Ο ∆Ε∆∆ΗΕ χρειάστηκε να επέµβει σε 140 περιστατικά σε όλο το νοµό, ενώ meteo.gr – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 3 χωρίς ρεύµα έµεινε και άνθρωπος που χρειάζεται µηχανική υποστήριξη, χωρίς όµως να κινδυνεύσει καθώς λειτούργησε η γεννήτρια. Από τον ∆ήµο Κισσάµου, ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραµείνουν για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία του Έλους. Την ίδια ώρα, “δεµένα” παραµένουν τα πλοία σε Σούδα και Πειραιά».

10/2/2015 – Διάρκεια: 2 ημέρες, ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετές. Ισχυροί άνεμοι και χιόνια προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην Κρήτη και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οχήματα παρασύρθηκαν, σκάφη βυθίστηκαν, σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ διακόπηκαν οι θαλάσσιες μεταφορές. Eπηρεάστηκαν: κτήρια/υποδομές/οχήματα/σκάφη/κατολισθήσεις/θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Τις πληγές του µετρά ο δήµος Χανίων µετά και την χθεσινή θεοµηνία που προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε όλο το παραλιακό µέτωπο από την Αγία Μαρίνα µέχρι και το Ακρωτήρι. Επίσης µεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη µανία της θάλασσας και στο Ενετικό Λιµάνι των Χανίων, όπου τα κύµατα ξεκόλλησαν πλάκες από την παραλιακή ζώνη, ενώ µεγάλες είναι και οι ζηµιές κατά µήκος του λιµενοβραχίονια πίσω από τον Φάρο. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και οι καταστροφές που έχουν υποστεί και τα καταστήµατα του παραλιακού µετώπου». 

RETHIMNO-KAKOKAIRIA

8/6/2015 – Διάρκεια: 1 ημέρα, Ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Περιορισμένες. Κατολίσθηση σημειώθηκε στην εθνική οδό από το Κολυμπάρι προς την Κίσσαμο λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην πόλη των Χανίων. Eπηρεάστηκαν: μετακινήσεις/κατολίσθηση.

«Στην κυριολεξία «καρεκλοπόδαρα» ξεκίνησε να ρίχνει ο ουρανός στην πόλη των Χανίων λίγο πριν τις 12 το µεσηµέρι», όπως αναφέρει το flashnews.gr. «Μετά την περιοχή της Κισσάµου, όπου από την ραγδαία βροχόπτωση σηµειώθηκαν προβλήµατα στο οδικό δίκτυο, τα έντονα καιρικά φαινόµενα κινούµενα προς ανατολικά, «πέρασαν» και από τα Χανιά. Από την ραγδαία βροχόπτωση οι δρόµοι γέµισαν νερά καθώς τα φρεάτια δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν τον όγκο των νερών και οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

25/9/2015 – Διάρκεια: 2 ημέρες, Ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Ισχυρές καταιγίδες με πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος 60 τουρίστες εγκλωβίστηκαν από τη νεροποντή στο Φαράγγι της Σαμαριάς Eπηρεάστηκαν: κτίρια/δρόμοι/δέντρα/ηλεκτροδότηση/τουρισμός/υποδομές.

«Σοβαρά προβλήµατα δηµιουργήθηκαν στο Φαράγγι της Σαµαριάς από την ισχυρή καταιγίδα που εκδηλώθηκε λίγο πριν το µεσηµέρι στην περιοχή», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μάλιστα, δηµιουργήθηκε κίνδυνος για 55-60 τουρίστες που το διέβαιναν εκείνη την ώρα, ο οποίος όµως αντιµετωπίστηκε από τις αρχές. Συγκεκριµένα, η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσµα να αρχίσει να φουσκώνει το Φαράγγι της Σαµαριάς. Οι αρµόδιες αρχές προστάτευσαν τους τουρίστες, καθώς τους οδήγησαν µε ασφάλεια στο φυλάκιο που υπάρχει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Σύµφωνα µε πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για 60 άτοµα που περιµένουν να κοπάσει η βροχή, προκειµένου να βγουν µε ασφάλεια από το φυλάκιο και το Φαράγγι. Οι αρχές – όπως ανέφεραν δασικοί υπάλληλοι από το Φυλάκιο Ξυλόσκαλου – αποφάσισαν το Φαράγγι να παραµείνει κλειστό».

BROXESS

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ – ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ 2016

29/2/2016 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετές. Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και πτώσεις δένδρων στην Πάτρα και τα Χανιά, όπου εκδηλώθηκε και πυρκαγιά στην Κίσαμο. Eπηρεάστηκαν: οδικές και εναέριες συγκοινωνίες/δέντρα/οικοσύστημα. 

Οπως καταγράφει το flashnews.gr: «Προβλήματα έχει δημιουργήσει η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με τους ισχυρούς νότιους ανέμους που πνέουν κατά τόπους μέχρι και 8 μποφόρ, ενώ αργά το βράδυ ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Κίσαμο, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα εξαιτίας των ανεμων. Στο λιμάνι της Σούδας, μπορεί οι δυνατοί άνεμοι να μην εμπόδισαν το πλοίο της γραμμής να αναχωρήσει, όμως ο αέρας προκάλεσε ζημιές στις μπάρες ασφαλείας, που ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. Νωρίτερα το απόγευμα, στο Αεροδρόμιο Χανίων αεροπλάνο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ελ.Βενιζέλος ενώ στα Τσικαλαριά, η πτώση δέντρου διέκοψε την κυκλοφορία χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εκτελούνται κανονικά».

BROXH-1 (1)

23/3/2016 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Ένας νεκρός από πτώση δέντρου λόγω ισχυρών ανέμων στη Σούδα Χανίων. Ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και προβλήματα στις θαλάσσιες κι εναέριες συγκοινωνίες.Eπηρεάστηκαν: ανθρώπινη απώλεια/ηλεκτροδότηση/συγκοινωνίες.

Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διαβάζουμε: «Τραγικό θάνατο βρήκε 64χρονος στα Χανιά, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε καταπλακώθηκε από ευκάλυπτο, μεγάλο μέρος του οποίου, λόγω των ανέμων, βρέθηκε στο οδόστρωμα. Το δυστύχημα συνέβη λίγο πριν τις 11:00, στη λεωφόρο Σούδας, μετά τη διασταύρωση προς το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο. Μαθητής τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση δέντρου Επίσης, μαθητής της Β τάξης του Λυκείου Βάμου τραυματίστηκε το πρωί από πτώση δέντρου. Σε συναγερμό η Πυροσβεστική Χανίων λόγω πυρκαγιών Από νωρίς το πρωί, όλες οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται επί ποδός και σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη στα όρια του δήμου του έχουν πέσει δεκάδες δέντρα, ενώ έχουν εκδηλωθεί και τρεις εστίες φωτιάς που κρίνονται ελεγχόμενες.Οι άνεμοι προκάλεσαν και ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κυρίως στον Αποκόρωνα. Λόγω των ανέμων αποκολλήθηκε και μέρος μεταλλικής οροφής από το σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο Κισάμου. Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ηράκλειο, ενώ προβλήματα καταγράφονται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου έχουν πέσει κλαδιά δέντρων, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για απομάκρυνση κομμένων δένδρων».

LEOFOROS-SOYDAS

31/10/2016 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Περιορισμένες. Ισχυρές βροχοπτώσεις στα Χανιά προκάλεσαν μικροπλημμύρες και την κατάρρευση εγκαταλειμμένου κτηρίου. Eπηρεάστηκαν: κτήρια/σκάφη. 

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του HANIA.news: «Προβλήματα σε προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε σήμερα την περιοχή των Χανίων. Λόγω αδυναμίας προσέγγισης του αεροσκάφους δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της Aegean από Αθήνα για Χανιά, η πτήση από Χανιά για Αθήνα, ενώ μία ακόμα πτήση εξωτερικού (Ryanair), αν και προσέγγισε το «Δασκαλογιάννης» κατευθύνθηκε στη Ρόδο. Ακόμη, η πτήση της Ryanair για Θεσσαλονίκη, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11.25 το πρωί, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καθώς το αεροπλάνο παραμένει στα Χανιά. Στην περιοχή του αεροδρομίου Χανίων εκτός από την έντονη βροχόπτωση και τη χαμηλή νέφωση παρατηρήθηκαν ριπές ανέμων μέχρι και 45 κόμβους».

BROXH-DHMOS1

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΟ 2017

7-9/1/2017 Διάρκεια: 3 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή: – Επιπτώσεις: Χιόνια έως και τη… θάλασσα! Επηρεάστηκαν: κτίρια/μετακινήσεις/οχήματα/καλλιέργειες.

Στο HANIA.news επισημαίνονται τα εξής: Λευκό τοπίο… όλα τα Χανιά, από νωρίς το πρωί! Χιόνισε και μέσα στην πόλη, αλλά ακόμη και στα βόρεια παράλια του Νομού, με τη θερμοκρασία να προσεγγίζει το μηδέν σε πολλές περιοχές και σε αρκετές ακόμη, στα ημιορεινά και στα ορεινά, ο υδράργυρος να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα. Η λειτουργία ή μη των σχολείων αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, θα αποφασιστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και των Δημάρχων του Νομού.

palio-limani-xionia16

palio-limani-xionia2

xionia-plateia-dikasthrion

xionia-arxaia-aptera

xryshakth-xionia1

ghpedoperivoliaxionia

xionia-malaxa2

palio-limani-xionia4

xionia-palio-limani

11/2/2017 – Διάρκεια: 1 ημέρα, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Αρκετές καταιγίδες με πλημμύρες στην πόλη των Χανίων. Κατολίσθηση υπέστη ο ενετικός επιπρομαχώνας Αγ. Δημητρίου καταπλακώνοντας ένα αυτοκίνητο. Μεγάλες ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και ειδικά στην περιοχή του Κολυμπαρίου. Eπηρεάστηκαν: μνημείο/υποδομές/μετακινήσεις/όχημα. 

PROMAXONAS25

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του HANIA.news«Ενα σημαντικό μνημείο της παλιάς πόλης των Χανίων, ο επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου, στη νοτιοδυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων, υπέστη σήμερα πολύ μεγάλη ζημιά, καθώς τμήμα του κατέρρευσε, εξαιτίας πιθανότατα της εντονότατης βροχόπτωσης. Το απίστευτο αυτό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τη 1.30 μετά το μεσημέρι, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματιστεί, αν και οι πέτρες έπεσαν σε διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος μίλησε στο HANIA.news κατάφερε να βγει αλώβητος εκτός του οχήματός του».

23/10/2017 – Διάρκεια: 4 ημέρες, ένταση φαινομένου: Πολύ ισχυρή – Επιπτώσεις: Εκτεταμένες. Επηρεάστηκαν: κτίρια/μετακινήσεις/οχήματα/καλλιέργειες.

Ακόμα νωπές στη μνήμη μας οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο «Δαίδαλος» στα Χανιά στις 26 Οκτωβρίου 2017. Ανεμοθύελλες ξήλωσαν θερμοκήπια στην Ιεράπετρα. Eπηρεάστηκαν: μετακινήσεις/υποδομές/οδικό δίκτυο/γεωργία/ηλεκτροδότηση.

AG.-APOSTOLOI4

Στο HANIA.news σημειώνουμε: «Υπό τον κλοίο του «Δαιδάλου» βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, το πρωί έως και αργά το απόγευμα η ευρύτερη περιοχή της Κυδωνίας Χανίων καθώς κι ένα τμήμα της ανατολικού Κισσάμου με το «μάτι του κυκλώνα» να βρίσκεται κυρίως στον Δήμο Πλατανιά, όπου οι καταστροφές, σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι τεράστιες, την ίδια ώρα που το οδικό δίκτυο είχε μετατραπεί σε… ορμητικό χείμαρρο, με το νερό να φτάνει ή και να ξεπερνά, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και το μισό μέτρο! Μεγάλα προβλήματα και στον Δήμο Χανίων, ειδικά στο οδικό δίκτυο, τμήματα του οποίου παρέμειναν, ουσιαστικά, κλειστά καθώς το ύψος του νερού ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά! Ζημιές σε Καλαμάκι, Σταλό και Αγία Μαρίνα. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ανταποκρινόμενος θετικά στα αιτήματα των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, απέστειλε έγγραφο το μεσημέρι στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δύο Δήμοι. Η καταγραφή των ζημιών και η οριοθέτηση των περιοχών που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να γίνει αύριο, Παρασκευή, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο