Χανιά | Οι δασικοί χάρτες αποκαλύπτουν βίλες επωνύμων και ξενοδοχεία εντός δασών!

Βίλες -σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα γνωστών συμπολιτών μας- και ξενοδοχεία εντός δασικών περιοχών αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί και αφορούν στους προ Καποδιστριακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου, Περιβολίων, Σούδας, Χανίων και Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, συνολικής έκτασης 128.675,616 στρεμμάτων.

Αυτό επεσήμανε σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τού HANIA.news, ο δασολόγος Γιάννης Φωτάκης, στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης για τους δασικούς χάρτες (φωτογραφίες), που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με πρωτοβουλία της τοπικής Διεύθυνσης Δασών.

«Όπως είπα και στην παρέμβασή μου προηγουμένως, πολλές καταστάσεις αποκαλύπτονται. Είτε με ευθύνη δημοτικών αρχόντων είτε με ενέργειες προσώπων μεγάλου κύρους και βάρους, οι οποίες πέρασαν λάθρα ή πέρασαν από τις παρυφές της Δασικής Υπηρεσίας πλέον αυτές οι καταστάσεις καταγράφονται και είναι στην κρίση της πολιτείας η επόμενη διαχείρισή τους. Δηλαδή όταν υπάρχει μία βίλα εντός πρασίνου, εννοώντας εντός δασικής έκτασης, η οποία με κάποιο τρόπο και με κάποια διαδικασία, εκτός Δασικής Υπηρεσίας, απελευθερώθηκε, έχουν σημαντικό πρόβλημα. Και είναι αρκετά ζητήματα στα Χανιά, επωνύμων συμπολιτών μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η νομοθεσία δασικών χαρτών προβλέπει τη δυνατότητα αντιρρήσεων, για τις οποίες θα αποφασιστεί αν ο χαρακτήρας της έκτασης στην οποία είναι τοποθετημένες αυτές οι αλλαγές χρήσεων ήταν δασικές. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη διαδικασία που προβλέπεται είναι να δικαιολογηθεί δασικά η αλλαγή χρήσης. Αν δεν δικαιολογείται, το μέλλον αόρατο…», κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, ερωτηθείσα από το HANIA.news για το τι προβλέπεται αναφορικά με τα κτίσματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί εντός δασικών περιοχών, τόνισε ότι «προφανώς μπορούν και σε αυτές τις περιπτώσεις να κατατεθούν αντιρρήσεις από τους πολίτες. Αν υπάρχει μία παράνομη ενέργεια για την οποία έχει επιληφθεί η Υπηρεσία, αυτό εισφέρεται ανάλογα στις Επιτροπές που θα εξετάσουν τις όποιες αντιρρήσεις. Έχουμε πίσω, όμως, περιπτώσεις, που μπορεί να έχει χτιστεί μία οικία με άδεια οικοδομής και απλά να μην έχει περαστεί είτε γιατί δεν βρέθηκε είτε γιατί αυτή η διοικητική πράξη είχε παλιά γεωχωρικά δεδομένα και δεν μπορούσε να περαστεί. Η διαδικασία αυτή δίνει την ευχέρεια να τελεσιδικίσουν κάποιες διαδικασίες. Προφανώς και αν» (σ.σ.: αυτά τα κτίσματα) «εμφανώς είναι μέσα σε δάση και υπάρξει κατάληξη ότι ο χώρος αυτός είναι τελεσίδικα δασικός, ναι, θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν οι κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων εντός δασών. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει ο χάρτης, ώστε να μη τίθενται θέματα αμφισβήτησης και να μην υπάρχουν παρερμηνείες σε σχέση με τις όποιες ενέργειες απαιτηθούν».

Ερωτηθείσα από το HANIA.news για το τι προβλέπεται να γίνει με την παράνομη διάνοιξη δρόμων εντός δασικών περιοχών, η κα Σκλαβάκη είπε ότι «το θέμα με τους δρόμους είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Ο τρόπος διάνοιξής τους, η διαδικασία τους. Άρα, λοιπόν, εδώ έχει μεγάλη σημασία και για τους ΟΤΑ και για τους πολίτες που μένουν σε αυτές τις περιοχές να υπάρξει κατάληξη για το ποιοι δρόμοι πρέπει να παραμείνουν ως δρόμοι. Αυτά θα λυθούν με τη λήξη της διαδικασίας των αντιρρήσεων».

DASIKOI-XARTES1

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η κα Σκλαβάκη είπε, ακόμη, ότι «σήμερα είναι η πρώτη ενημερωτική συνάντηση. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, πρωινές και απογευματινές ώρες, σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων και Γαύδου. Θα πάμε και στη Γαύδο και όπου αλλού το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να πάμε για να ενημερωθούν οι πολίτες. Για τα Χανιά, θα γίνουν σίγουρα ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Πληροφορίες θα δίνονται και από το προσωπικό της Υπηρεσίας μας, αλλά και από τα δύο Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) -από την Τετάρτη σε πλήρη ανάπτυξη- τα οποία βρίσκονται:

ΣΥΑΔΧ Χανίων, με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών χανίων, Χρυσοπηγή, 73100, Χανιά.
Προσωρινά τηλέφωνα επικοινωνίας: 2821097317 και 2821084214 και φαξ: 2821092287. Email:[email protected]

ΣΥΑΔΧ Γαύδου, με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών χανίων, Χρυσοπηγή, 73100, Χανιά.
Προσωρινά τηλέφωνα επικοινωνίας: 2821097317 και 2821084214 και φαξ: 2821092287. Email:[email protected]».

Η κα Σκλαβάκη τόνισε ότι κατά τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση τα περισσότερα ερωτήματα αφορούσαν «τον τρόπο που θα μπουν να δουν τους χάρτες οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, και, παράλληλα, τις διαδικασίες των αντιρρήσεων, δηλαδή αν διαφωνούν, πώς θα καταθέσουν την αντίρρησή τους. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες αντιρρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι απορίες έχουν οι πολίτες μπορούν ν’ απευθύνονται στην Υπηρεσία μας», με τη διαδικασία της κατάθεσης αντιρρήσεων να ολοκληρώνεται στις 3 Απριλίου, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν στη διάθεσή τους είκοσι επιπλέον ημέρες.

«Για τη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων έχουμε ήδη προτείνει να λειτουργήσουν τρεις Επιτροπές, προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό. Ωστόσο, υπάρχει βούληση να λειτουργήσουν έως και πέντε Επιτροπές αν απαιτηθεί».

Ερωτηθείσα, τέλος, από το HANIA.news, πότε αναμένεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η κα Σκλαβάκη είπε ότι, σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που έχει, οι διαδικασίες θα τελειώσουν και αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2018. «Από εκεί και μετά θα χρειαστούν 18 μήνες για τη σύνταξη των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο του Νομού προκειμένου ν’ ακολουθήσει η διαδικασία ανάρτησης», κατέληξε η κα Σκλαβάκη.

DASIKOI-XARTES2

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Σημειώνεται ότι οι χάρτες έχουν αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε.:

http://www.ktimatologio.gr/forestmaps/Pages/das.aspx

http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx

Στην απόφαση επισημαίνονται τα εξής:

Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών, η οποία αρχίζει την 20ή Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 3η Απριλίου 2018, ημέρα Τρίτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 23η Απριλίου 2018 ημέρα Δευτέρα.

DASIKOI-XARTES

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κατά του περιεχομένου τού Δασικού Χάρτη που αναρτήθηκε, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ή αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εκατόν πέντε (105) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Η ανωτέρω προθεσμία παρεκτείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες για κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο Ανάρτησης Δασικών Χαρτών και Υποβολής Αντιρρήσεων ή Υποβολής Αιτήσεων Διόρθωσης Προδήλων Σφαλμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης ηλεκτρονικής φόρμας. Αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος μπορούν να κατατεθούν και στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών.

Με τις αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά στον χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο Δασικό Χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων αφορούν μόνο τα προβλεπόμενα στην παρ. Α της υπ’ αριθμ. 153394/919/12-4-2017 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1366 Β).

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, που έχουν έννομο συμφέρον, μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη. Ειδικότερα, αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε επειδή μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης (ενώ είναι).

Στην περίπτωση που έκταση δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης, δεν περιλαμβάνεται στο Δασικό Χάρτη, αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

• Αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία ηλεκτρονική φόρμα αντίρρησης, πλην της περίπτωσης που για τμήμα της αμφισβητούμενης έκτασης προβλέπεται η υποβολή αντίρρησης ατελώς.

•  Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να προβεί σε αμφισβήτηση του χαρακτήρα εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε διαφορετικά γεωτεμάχια, συμπληρώνει και υποβάλλει τόσες ηλεκτρονικές φόρμες αντιρρήσεων, όσες και τα γεωτεμάχια αυτά.

• Αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης στο Δασικό Χάρτη (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις του αρ. 14 του Ν. 998/79, σχέδια πόλης και οικισμοί των παρ. 2α και 2β του αρ. 23 του Ν.3889/10, διανομές κλπ), εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Ομοίως εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους, οι αντιρρήσεις κατά το τμήμα που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις της διαδικασίας του αρ. 14 του Ν.998/79. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να καταχωριστούν, κατ΄εξαίρεση, από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο