Δ.Σ. Χανίων | Διχασμός, σύγκρουση και τελικά… συμφωνία για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου!

Σφοδρή σύγκρουση για το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Η πρόταση του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολεοδόμησης ενός τμήματος του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, για ρεαλιστικούς λόγους, όπως ο ίδιος διευκρίνισε στην αρχική αναλυτική του εισήγηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση, σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ ήταν σε πλήρη αντίθεση και με τις θέσεις που εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Χανιωτών και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, Γιάννη Τσουκάτου και Ρούλας Καστρινάκη αντίστοιχα, που είχαν τοποθετηθεί κατά την έναρξη της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, ζητώντας να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, χωρίς συμβιβασμούς.

Από την αρχική θέση του Δημάρχου Χανίων διαφοροποιήθηκαν και μέλη της συμπολίτευσης. Πράσινο 100% ζήτησε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μαράκης, λανθασμένη προσέγγιση επί του θέματος καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή ο Γιάννης Περάκης, ο οποίος ζήτησε σύμπνοια και ομοψυχία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. «Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται 15 χρόνια. Υπάρχουν δύο ομάδες νόμων. Η μία ομάδα αφορά την πολεοδόμηση και η άλλη τη μετεγκατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση η μία ομάδα νόμων με την άλλη», τόνισε ο κ. Περάκης, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει στο αρχείο του το συγκεκριμένο στρατόπεδο «και δεν το έχει γιατί δεν είναι ανενεργό, άρα δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των ανταλλαγών». Να γίνει έρευνα για τους τίτλους ιδιοκτησίας του στρατοπέδου ζήτησε ο Μανώλης Κεμεσίδης, σημειώνοντας ότι χρησικτησία στο Δημόσιο δεν υπάρχει. Ζήτησε, δε, να μην επιτραπεί η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Νεοσυλλέκτων. Να υπάρξει άλλη μία ομόφωνη απόφαση, με βάση τις τρεις προηγούμενες (επί Βιρβιδάκη, Σκουλάκη και Βάμβουκα) για παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου ζήτησε ο Μανώλης Μαυρεδάκης.

7

«Ν’ αφήσει τα εκβιαστικά διλήμματα» κάλεσε τον κ. Βάμβουκα ο Μανώλης Φραγκάκης και ζήτησε ο εκάστοτε Δήμαρχος να μη δέχεται αυτά που του δίνει η κυβέρνηση, στην οποία πρόσκειται, όπως είπε, αλλά να ζητά περισσότερα για τον Δήμο του.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Βάμβουκας προσέγγισε, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, τους δημοτικούς συμβούλους Μανώλη Κεμεσίδη, Μανώλη Μαυρεδάκη και Νεκτάριο Αλεξανδράκη, με τους οποίους είχε ολιγόλεπτες συζητήσεις. Ενδεχομένως γι’ αυτόν τον λόγο, οι κύριοι Κεμεσίδης και Μαυρεδάκης ζήτησαν, κάποια στιγμή, αναβολή λήψης απόφασης και συζήτηση του θέματος σε νέα συνεδρίαση εντός των επόμενων ημερών. Με την πρόταση του Δημάρχου Χανίων τάχθηκε, όπως ο ίδιος διευκρίνισε στη δευτερολογία του, ο Γιώργος Πουλιδάκης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση παριστάμενων πολιτών, οι οποίοι του είπαν ότι άλλα είχε πει στην πρωτολογία του.

4

Μετά την εκτενή συζήτηση, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν, μετά από αρχική πρόταση του Σεραφείμ Ρίζου, από κοινού πρόταση, που περιελάμβανε τα εξής τέσσερα σημεία: να μη δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο, να επαναβεβαιωθούν οι παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στους μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προκειμένου ο χώρος του στρατοπέδου να αποτυπωθεί ως χώρος πρασίνου και να διοργανωθούν κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της διεκδίκησης.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, ο κ. Βάμβουκας… έκανε πίσω ουσιαστικά, ανακαλώντας την πρότασή του. Ο Δήμαρχος Χανίων είπε ότι «από τις τοποθετήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε ότι ουσιαστικά ισχύει η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου μας και με αυτήν πρέπει να πάμε να διαπραγματευτούμε» και συμφώνησε με την πρόταση για τη λήψη απόφασης κατά της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Νεοσυλλέκτων.

Να δοθεί πολιτική εντολή στους μελετητές ότι στο στρατόπεδο «δεν θέλουμε κτίσματα, αλλά πράσινο«, ζήτησε η Νάνσυ Αγγελάκη. Να συμπεριληφθεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι μελετητές θα λάβουν υπόψιν τους τις θέσεις του Σώματος για το στρατόπεδο, ζήτησε ο Άρης Παπαδογιάννης, με τους Γιάννη Σαρρή, Νίκο Παπαντωνάκη και Σεραφείμ Ρίζο να μην υποχωρούν από την αρχική τους τοποθέτηση και τον κ. Βάμβουκα να μη συμφωνεί, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο καταθέτουν την πρότασή τους, όσον αφορά στο συγκεκριμένο σημείο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τον ίδιο. Ακολούθησε ένταση, με μέλη της Πρωτοβουλίας Χανιωτών και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων (Σήφη Χιωτάκη, Φώτη Ποντικάκη κ.ά.) να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, με τον πρώτο να κάνει, μάλιστα, λόγο για «κωλοτούμπες».

5

Στη συνέχεια, η Δημοτική Αρχή, διά στόματος Βάμβουκα συμφώνησε με τον όρο των κινητοποιήσεων και, τελικά, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, με τον Άρη Παπαδογιάννη ν’ αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο», σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ των δύο πλευρών, να λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση, στην οποία επισημαίνεται και ότι οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις θέσεις – προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. 

10

Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι «πάγια θέση τόσο της παρούσας, όσο και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και πρώτα απ’ όλους του συνόλου της κοινωνίας των Χανίων, είναι η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις. Μάλιστα, με την υπ’ αριθ. 174/18-3-2015 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφάσισε ομόφωνα:

1) Ο Δήμος Χανίων, ως αρμόδιος φορέας, διεκδικεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κατά πλήρη κυριότητα και στο σύνολό του, για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, δηλαδή «ως χώρο πρασίνου, αναψυχής, ήπιας άθλησης και ένα σχολείο».
2) Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα με τους τέσσερις βουλευτές του νομού Χανίων, υπό την αίρεση, για λόγους δεοντολογίας, ότι θα συμφωνήσουν οι 4 βουλευτές, να επισκεφθούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, προκειμένου να του ζητήσουν την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής ο κ. Βάμβουκας, όπως ο ίδιος ανέφερε, «συναντήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατ’ επανάληψη, τόσο με τους 4 βουλευτές των Χανίων όσο και με την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διερευνηθεί ο  τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η παραχώρηση του Στρατοπέδου. Απέστειλε δε, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους 4 βουλευτές των Χανίων έγγραφο, με το οποίο ζητούσε την ανταλλαγή του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και του πρώην Πολεμικού Μουσείου με ακίνητο του Δήμου στον Μουζουρά Ακρωτηρίου. Μετά την εκφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, όλο το χρονικό διάστημα από τότε μέχρι σήμερα, συνεργαζόμαστε με όλους τους βουλευτές του Νομού, την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη η μακροχρόνια διεκδίκηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας των Χανίων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων«, υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας.

9

Και συνέχισε: «Έτσι, στο πλαίσιο της διερεύνησης του τρόπου υλοποίησης της παραχώρησης αυτής, πραγματοποιήθηκε στις 16-10-2017 συνάντηση με κλιμάκιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), καθώς και σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ ακολούθησαν και μετέπειτα επαφές με στελέχη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην κυριότητα του οποίου ανήκει το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου».

Ο Δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο των επαφών αυτών εξετάστηκαν αναλυτικά όλες οι δυνατότητες που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έγινε πλήρως σαφές από μεριάς του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία υπάρχουν δύο και μοναδικοί τρόποι για την υλοποίηση της παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αποκλειόμενης κάθε άλλης περίπτωσης:

α) Μέσω της καταβολής από τον Δήμο Χανίων ενός ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας το οποίο βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν μπορεί να υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η οποία σήμερα αποτιμάται σε 1.770.000,00 ευρώ περίπου ως εκτός σχεδίου ακίνητο, όμως θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη ως εντός σχεδίου ακίνητο,

β) Μέσω της παραχώρησης στον Δήμο Χανίων ενός τμήματος του στρατοπέδου με το υπόλοιπο τμήμα να παραμένει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας με καθορισμένους όρους δόμησης προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί από το Τ.ΕΘ.Α. Διευκρινίζεται ότι το εμβαδόν του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με βάση το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι 58.911,94 τ.μ., ενώ με βάση τους τίτλους του Τ.ΕΘ.Α. είναι 61.505,00 τ.μ.».

Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι «με αυτά τα δεδομένα ως Δημοτική Αρχή, και με δεδομένο ότι το Τ.ΕΘ.Α. απέρριψε την προαναφερόμενη πρόταση του Δήμου Χανίων για ανταλλαγής ακινήτων, θεωρούμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να υλοποιηθεί επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια διεκδίκησης, η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία, είναι να υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για το τμήμα του στρατοπέδου που θα παραχωρηθεί στον Δήμο και το αντίστοιχο τμήμα που θα παραμείνει στο Τ.ΕΘ.Α., καθώς η περίπτωση της καταβολής ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος μεγάλου ύψους είναι απαγορευτική για τον Δήμο Χανίων και δεν αποτελεί επιλογή μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος του Δήμου και όλης της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Τ.ΕΘ.Α., μία συμφωνία που θα προβλέπει την παραμονή στο Τ.ΕΘ.Α. ενός πολύ μικρού τμήματος της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου, το οποίο όμως θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμο και την παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του υπόλοιπου τμήματος του στρατοπέδου», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «πέραν τούτου, προτείνουμε οι επιτρεπόμενες χρήσεις στο τμήμα που θα παραχωρηθεί στο Δήμο να είναι πράσινο – αναψυχή και εν γένει αποκλειστικά κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, με καθορισμό πολύ χαμηλού συντελεστή δόμησης, ώστε να υπηρετηθεί ο βασικός στόχος της παραχώρησης που είναι το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής έκτασης να μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή αλλά και όλη η πόλη. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις και ο συντελεστής δόμησης στο τμήμα που θα παραμείνει στο Τ.ΕΘ.Α. θα καθορισθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Τ.Ε.Θ.Α., με τρόπο που θα προσδώσει πραγματική αξία στο ακίνητο και θα το καταστήσει κατάλληλο να υπηρετήσει τους σκοπούς και τις ανάγκες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Η χωρική οργάνωση, οι χρήσεις γης, οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, θα καθορισθούν με την κατάρτιση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Ο Δήμαρχος Χανίων είπε, ακόμη, ότι «η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα είναι ο οδηγός για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και των αρμοδίων Υπουργείων και θα ενταχθεί στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Χανίων η οποία βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση διαβούλευσης. Θεωρούμε ότι ο προγραμματισμός που φαίνεται να υπάρχει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την μετατροπή του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε κέντρο υποδοχής νεοσυλλέκτων δεν βοηθάει τη διαδικασία παραχώρησης του Στρατοπέδου. Τα Χανιά είχαν πάντοτε και έχουν την καλύτερη σχέση και σεβασμό για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε και να το καλλιεργήσουμε περαιτέρω με αυτή την ευκαιρία επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εντονη κριτική προσωπικά στον Δήμαρχο Χανίων για τους χειρισμούς του στο συγκεκριμένο θέμα άσκησε η Νάνσυ Αγγελάκη. «Σας έπιασαν στον ύπνο«, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «έχετε ομόφωνες αποφάσεις για διεκδίκηση τού 100% του στρατοπέδου, που εκφράζουν την τοπική κοινωνία».

Η κα Αγγελάκη κατηγόρησε τον κ. Βάμβουκα για «αδιαφανείς διαδικασίες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λειτουργείτε εν κρυπτώ. Ζητάμε το στρατόπεδο 100% να παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων, χωρίς καμία υποχώρηση».

Απαντώντας, ο κ. Βάμβουκας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει μυστική διπλωματία» και σημείωσε ότι αν υπήρξε ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό για την παραχώρηση του στρατοπέδου, αυτό έγινε και χάρη στις δράσεις και τη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής.

1

Ο Άρης Παπαδογιάννης καταδίκασε, όπως χαρακτηριστικά, είπε, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Χανίων, «την τακτική που έχετε ακολουθήσει… Διαβουλεύεστε ερήμων των δημοτικών παρατάξεων, κάνετε προτάσεις για παραχώρηση εκτάσεων χωρίς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό είναι απαράδεκτο…», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδογιάννης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πώς στην πρόταση των μελετητών προβλέπεται δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων στο 50% της έκτασης. Ποιος τους έδωσε αυτές τις κατευθύνσεις; Δεν γνώριζαν τις θέσεις του Δήμου Χανίων; Το στρατόπεδο είναι ανενεργό… Μη γελιόμαστε, μην κρυβόμαστε… Προτείνω, η απόφαση του Δ.Σ. Χανίων να ζητά την άμεση αναστολή δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου… Έχουμε ένα μεγάλο όπλο, που λέγεται Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, να επιβάλει ο Δήμος να παρουσιαστεί το στρατόπεδο ως χώρος πρασίνου…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδογιάννης, ο οποίος πρότεινε ν’ αξιοποιηθεί στο συγκεκριμένο θέμα η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρόσφατα είπε ότι θα λειτουργεί ως τοπικός βουλευτής.

6

Για «πολυγλωσσία» έκανε λόγο ο Γιάννης Σαρρής, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για τη θέση της και ζήτησε την παραχώρηση τού συνόλου του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων. Ζήτησε, δε, να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι επί σειρά ετών λένε και ζητούν τα ίδια πράγματα, χωρίς να τροποποιούν τη θέση τους για το συγκεκριμένο θέμα.

8

Για «στρογγυλέματα» από πλευράς της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο Νίκος Παπαντωνάκης, τονίζοντας ότι «εμείς δεν θα κάνουμε κωλοτούμπα». Πρότεινε τη συλλογή υπογραφών και τη διοργάνωση εκδήλωσης έξω από τον χώρο του στρατοπέδου και ζήτησε ν’ ανακληθεί η απόφαση για Κέντρο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων και «να στείλουμε μήνυμα στον Πρωθυπουργό να τηρήσει έστω μία φορά στη ζωή του τις υποσχέσεις του».

«Διαφωνώ με όλα όσα είπατε στην τοποθέτησή σας, πλην του σημείου της παλαιότητας του αιτήματος παραχώρησης», είπε ο Σεραφείμ Ρίζος, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Χανίων και τόνισε ότι «θέσατε εκβιαστικά διλήμματα. Την άποψη που λέει ότι άλλη είναι η άποψη του λαού και άλλος ο ρεαλισμός, που τον ξέρουν κάποιοι, την πληρώνουμε από το 2015 μέχρι τώρα με μνημόνια στο διηνεκές». Και πρόσθεσε: «Πατάτε σε δύο βάρκες και όταν μπαίνετε σε διλήμματα διαλέγετε τη βάρκα των συμφερόντων…».

2

3

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο