Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και… «νταβατζιλίκι»

1 Φεβρουαρίου 2018. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, «προφητεύοντας», ουσιαστικά, το -κοντινό, όπως αποδείχθηκε- μέλλον (δείτε ΕΔΩ).

Τι ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων;

Τα εξής τρία:

• «Να σταματήσει και να ακυρωθεί κάθε σχέδιο της στρατιωτικής ηγεσίας για να λειτουργήσει, έστω και προσωρινά, Κέντρο Νεοσυλλέκτων στον χώρο του “Μαρκόπουλου”.

• Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό του στρατοπέδου ως “ανενεργό” διευκολύνοντας την εκχώρηση. Ο Νομός Χανίων έχει πλήθος στρατιωτικών εγκαταστάσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε δραστηριότητα του στρατού.

• Η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, ευθαρσώς έχει δηλώσει τη σύμπλευσή της με την πρωθυπουργική εξαγγελία. Είναι ώρα ο Δήμος και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα στη διευθέτηση κάθε εκκρεμότητας που συνδέεται με την παραχώρηση του στρατοπέδου».

Λίγες ημέρες αργότερα, κι ενώ είχε προηγηθεί, στις 29 Ιανουαρίου 2018, μία επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (φωτογραφία κάτω), στη διάρκεια της οποίας άλλη πρόταση «κατέβασε» αρχικά ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και άλλη «πέρασε» τελικά και μάλιστα… ομόφωνα (δείτε ΕΔΩ), μαθαίνουμε, από δελτίο Τύπου του Δήμου (δείτε ΕΔΩ), ότι ο κ. Βάμβουκας θα έχει συνάντηση, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

DHMOTIKO-SYMBOYLIO-XANION

Είχε έρθει, δηλαδή η ώρα -όπως… «προφητικά» επεσήμανε στην ανακοίνωσή της, μία εβδομάδα νωρίτερα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ- «ο Δήμος και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα στη διευθέτηση κάθε εκκρεμότητας που συνδέεται με την παραχώρηση του στρατοπέδου».

Εκείνη η ανακοίνωση ήταν «πονηρή» και -για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις- αποκαλυπτική της στόχευσης όχι μόνο των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, πρωτίστως των τεσσάρων βουλευτών (Γιώργου Σταθάκη, Παύλου Πολάκη, Βάλιας Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη), αναφορικά με το ζήτημα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

«Πονηρή», γιατί σε κανένα σημείο της δεν γινόταν λόγος για παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα, όπως ζητούσαν όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν την 25η Ιανουαρίου 2015.

«Περσινά ξινά σταφύλια», ενδέχεται να παρατηρήσει κάποιος. Εύστοχη η παρατήρηση. Εδώ, μεταξύ πολλών άλλων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -και- στα Χανιά κατάπιαν… αμάσητο κοτζάμ τρίτο μνημόνιο κι ένα «ΟΧΙ» που έγινε «ΝΑΙ», στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα… κολλούσαν;

Και αποκαλυπτική, γιατί το «αίτημα» να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο στρατόπεδο ως «ανενεργό» οδηγεί στην… αξιοποίησή του από την Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), με βάση το νόμο 4407/2016, που αποτελεί «δημιούργημα» του κ. Καμμένου. 

STRATOPEDO-MARKOPOYLOY

Τι αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, το νομοθέτημα του κ. Καμμένου, που υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) «υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΥΠΑΑΠΕΔ, εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου» (δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 27 Ιουλίου 2016), «σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καταστάσεις με την πλήρη ταυτότητα των ακινήτων ιδιοκτησίας τους, που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, προς αξιοποίηση. Οι καταστάσεις αυτές επικαιροποιούνται και αποστέλλονται αμελλητί στην ΥΠΑΑΠΕΔ με ευθύνη των Ταμείων».

Το… «ανενεργό», που λέγαμε.

Ανοίγω παρένθεση: Η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή υποστηρίζει σε γραπτή δήλωσή της, στις 31 Αυγούστου 2017, ότι «από τη στιγμή που οι χώροι δεν έχουν περάσει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), είναι εφικτή η παραχώρησή τους χωρίς αντάλλαγμα…» (δείτε ΕΔΩ). Κλείνει η παρένθεση.

Επίσης, στο νόμο 4407/2016 σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), με απόφασή του, κατόπιν εισήγησης της ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία περιλαμβάνει το σχέδιο διακήρυξης του διαγωνισμού και το σχέδιο της σύμβασης ως παράρτημά της, τα οποία αποτελούν προϊόντα συνεργασίας της με το οικείο Ταμείο, εγκρίνει την επιλογή κάθε ακινήτου για αξιοποίηση με τη διαδικασία του παρόντος νόμου, καθορίζει τον ειδικότερο τρόπο της αξιοποίησης, τη χρήση του ακινήτου, την τιμή εκκίνησης του ετήσιου ανταλλάγματος, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή, σε περίπτωση μη υπαγωγής στο αντικειμενικό σύστημα, κατώτερη του 5% επί της αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται νόμιμα από τη φορολογική αρχή και παρέχει την έγκριση έναρξης της διαδικασίας της επόμενης παραγράφου».

Έτσι προέκυψε το τίμημα των 80.000 ευρώ ετησίως για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Στον ίδιο νόμο επισημαίνεται ότι «η ΥΠΑΑΠΕΔ επιλέγει τα ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση θα διενεργείται αποκλειστικά με εκμίσθωση κατόπιν χρηματικής ή άλλης αντιπαροχής αποτιμητής σε χρήμα. Οι συμβάσεις που συνάπτονται περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ρήτρα αναπροσαρμογής του ύψους της αντιπαροχής ανά πενταετία, τουλάχιστον στο ύψος του δείκτη τιμών καταναλωτή».

«Κρατήστε» την υποχρεωτικότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής ανά πενταετία. Και, φυσικά, ότι «η ΥΠΑΑΠΕΔ επιλέγει τα ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση θα διενεργείται αποκλειστικά με εκμίσθωση κατόπιν χρηματικής ή άλλης αντιπαροχής αποτιμητής σε χρήμα».

Κι ερχόμαστε στην προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα.

KAMMENOS-POLAKIS-BAMBOYKAS2

Στην ανακοίνωσή του (δείτε ΕΔΩ), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στη συνάντηση αποφασίστηκε η εκκίνηση διαδικασίας παραχώρησης για 99 χρόνια του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά, που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο Κρήτης» (δείτε ΕΔΩ, μετά το 45′ 20»).

Από την πλευρά του, ο Δήμος Χανίων, στη δική του ανακοίνωση (δείτε ΕΔΩ), επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ένα αίτημα της κοινωνίας των Χανίων, διάρκειας 66 ετών, μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης με τους ευνοϊκότερους όρους, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο» και ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αποδεκτή λύση, η οποία ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων και του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων. Το στρατόπεδο έγινε αποδεκτό να παραχωρηθεί για 99 χρόνια με την ελάχιστη προβλεπόμενη από το νόμο καταβολή ετήσιου τιμήματος ίσου με το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ότι βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και θα ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως».

Ερώτημα: Με την ένταξη τού στρατοπέδου στο σχέδιο πόλης (όταν ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που βρίσκεται σήμερα στη Β1 φάση) και με δεδομένο ότι ο νόμος 4407/2016 αναφέρει ότι «οι συμβάσεις που συνάπτονται περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ρήτρα αναπροσαρμογής του ύψους της αντιπαροχής ανά πενταετία, τουλάχιστον στο ύψος του δείκτη τιμών καταναλωτή», αναμένεται να αυξηθεί και πόσο το ετήσιο τίμημα;

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, επί της πρότασης που κομίζει ο κ. Βάμβουκας μετά την προχθεσινή σύσκεψη. Πρόταση, η συζήτηση της οποίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Ήδη, πάντως, στη «σφαίρα του διαδικτύου» -και όχι μόνο- καταγράφονται δύο βασικές «θέσεις» – τοποθετήσεις από δημότες – πολίτες.

• Η πρώτη είναι ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί μία θετική εξέλιξη, με βάση όσα έχουν προηγηθεί επί σειρά ετών, αλλά και με βάση όλα τα σημερινά νομικά και άλλα δεδομένα, και θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης έναντι του προαναφερόμενου τιμήματος. Όσοι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ σημειώνουν, μάλιστα, ότι το ποσό των 80.000 ευρώ ετησίως είναι αρκετά χαμηλό για ένα Δήμο με προϋπολογισμό 114 εκατομμυρίων ευρώ.

• Η δεύτερη είναι ότι το στρατόπεδο θα πρέπει να παραχωρηθεί χωρίς κανένα αντάλλαγμα, διότι αυτή είναι η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Όσοι στοιχίζονται πίσω από αυτή τη θέση καυτηριάζουν τη στάση, σήμερα, των τοπικών βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπορεύονται με τον κ. Καμμένο, ο οποίος -όπως επισημαίνεται- κάνει… business με τα στρατόπεδα, αγνοώντας, κατά τρόπο προκλητικό, τόσο τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όσο και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, σε μία περίοδο, μάλιστα, που οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εξαιτίας της περικοπής -τα τελευταία χρόνια- θεσμοθετημένων πόρων. Κάποιοι, δε, επισημαίνουν το θέμα της υποχρεωτικής ρήτρας αναπροσαρμογής -με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει-, ενώ κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται και το εξής: Από τη στιγμή που η αντικειμενική αξία του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ, δεν συμφέρει, πολύ περισσότερο, τον Δήμο Χανίων να το αγοράσει, αντί να πληρώνει πολλαπλάσιο -αθροιστικά- «ενοίκιο» για 99 χρόνια; Καλή ερώτηση, μόνο που ο -φερόμενος ως- ιδιοκτήτης… δεν πουλάει.

STRATOPEDO-MARKOPOYLOY

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει εξ αρχής εκφράσει την αντίθεσή της για το περιεχόμενο του νόμου 4407/2016 αναφορικά με την παραχώρηση των στρατοπέδων, ζητώντας, τα εγκαταλελειμμένα – ανενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού να παραχωρούνται δωρεάν στους Δήμους για κοινωφελείς – πολιτιστικές χρήσεις και χώρους πρασίνου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι όταν ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης εξέφρασε ανάλογο αίτημα για στρατόπεδο της περιοχής του, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι «βεβαίως κι εμείς θέλουμε να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά νταβατζιλίκι να το πάρει από το Ταμείο των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων αντί για 99 χρόνια, κατά κυριότητα και να μη δώσει τίποτα, δεν γίνεται. Έχω την υποχρέωση να προστατεύσω τις Ένοπλες Δυνάμεις» (δείτε ΕΔΩ).

«Νταβατζιλίκι», λοιπόν, το αίτημα των τοπικών κοινωνιών για παραχώρηση στρατοπέδων εντός αστικού ιστού χωρίς ανταλλάγματα, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο! «Νταβατζιλίκι», που, ως γνωστόν, ο ίδιος και οι σημερινοί βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (και στα Χανιά)… ζητούσαν και, ενίοτε, υπόσχονταν, πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

(Συνεχίζεται…)

1 σχόλιο

  • Σήφης Χιωτάκης Reply

    11 Φεβρουαρίου 2018 at 21:09

    Γιώργο εμπεριστατωμενο επομένως θα συνεισφέρει στην ενημέρωση του πολίτη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο