«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»! Διχασμός, ξανά, για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου!

Διχασμός -και πάλι- αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Ετούτη τη φορά στη σημερινή συνάντηση που συγκάλεσε, στις 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, με προσκεκλημένους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Βάμβουκα, με την παράταξη τού -απόντος, για άλλη μία φορά- Μανώλη Σκουλάκη να εκπροσωπείται από τη Νάνσυ Αγγελάκη, και τον Άρη Παπαδογιάννη να μην παρίσταται. Παρόντες ήταν οι Γιάννης Σαρρής, Νίκος Παπαντωνάκης και Σεραφείμ Ρίζος, ενώ τη σύσκεψη παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βάμβουκας παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης (δείτε ΕΔΩ), καλώντας τις δημοτικές παρατάξεις να ασχοληθούν με την ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το γεγονός -όπως είπε- ότι η συμφωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ιδιαίτερα θετική για τα Χανιά και τους πολίτες.

Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για «εθνικό» θέμα για τα Χανιά, για το οποίο θα πρέπει, όπως τόνισε, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση καθώς και ομοφωνία, ει δυνατόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθησαν από την κα Αγγελάκη και τους κ.κ. Σαρρή, Παπαντωνάκη και Ρίζο, ο κ. Βάμβουκας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το τελικό ετήσιο τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει για 99 χρόνια ο Δήμος Χανίων θα οριστικοποιηθεί όταν συνυπολογιστεί η αντικειμενική αξία και των ακινήτων που ήδη βρίσκονται εντός του χώρου του στρατοπέδου, σημειώνοντας, όμως, ότι το τελικό ποσό δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ πέραν των 80.000 ευρώ και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι απαγορευτικό για τον Δήμο Χανίων. «Το τίμημα» είναι πολύ χαμηλό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αγοράς της έκτασης των 60 περίπου, στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι σε περίπτωση που ετίθετο θέμα πώλησης, η τιμή της συγκεκριμένης έκτασης δεν θα υπολογιζόταν με βάση την αντικειμενική αξία, αλλά με βάση την εμπορική και θα ξεπερνούσε τα 10,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βάμβουκας διευκρίνισε ότι το θέμα της εκπόνησης master plan για την αξιοποίηση της έκτασης προβλέπεται από το νόμο 4407/2016 και τόνισε ότι οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής γίνονται, αφ’ ενός με βάση την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφ’ ετέρου με βάση το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να παρακαμφθεί. «Προφανώς, αν με ρωτάτε, θα ήθελα να μπορούσαμε να παίρναμε εντελώς δωρεάν το στρατόπεδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.

STRATOPEDO-MARKOPOYLOY

Θέμα ιδιοκτησιακό έθεσε η Νάνσυ Αγγελάκη, ρωτώντας τον κ. Βάμβουκα αν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων έχουν κάνει την απαιτούμενη έρευνα. Ο κ. Βάμβουκας απάντησε καταφατικά και έδωσε εντολή να κληθεί ο συνεργάτης του, Κώστας Μπροκαλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι από τις ενέργειες που έγιναν, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, έγινε γνωστό ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου «έχει περαστεί στο περιουσιολόγιο του Δημοσίου. Αυτό προκύπτει τόσο από την Κτηματολόγιο Α.Ε., όσο και από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου», είπε ο κ. Μπροκαλάκης.

Νάνσυ Αγγελάκη, Νίκος Παπαντωνάκης και Σεραφείμ Ρίζος υποστήριξαν ότι η πρόταση που κομίζει ο κ. Βάμβουκας μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι σύμφωνη με την τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το συγκεκριμένο θέμα και τόνισαν ότι είναι άλλο θέμα η (δωρεάν) παραχώρηση και άλλο η εκμίσθωση έναντι χρηματικού αντιτίμου.

Το θέμα τού master plan έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σημείωσε η Νάνσυ Αγγελάκη, ασκώντας, παράλληλα, κριτική για το γεγονός ότι το τελικό ετήσιο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο Δήμος Χανίων δεν είναι γνωστό μέχρι σήμερα και αναμένεται σίγουρα ν’ αυξηθεί όταν συνυπολογιστεί η αντικειμενική αξία των υφιστάμενων ακινήτων.

«Έρχεστε πάντα με προτάσεις που περιλαμβάνουν ανταλλάγματα», τόνισε η κα Αγγελάκη, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή σας τοποθέτηση γεννά νέα ερωτήματα. Σας λείπει η διεκδίκηση. Εμείς καταφέραμε να φέρουμε τους Αγίους Αποστόλους στον Δήμο μας, μαζί με τους πολίτες».

Αμέσως μετά, η κα Αγγελάκη ρωτήθηκε από τον κ. Βάμβουκα, αν η ίδια, ως δημοτική σύμβουλος, θεωρεί ότι η πρόταση είναι επωφελής για την τοπική κοινωνία. Η κα Αγγελάκη απέφυγε ν’ απαντήσει, λέγοντας ότι η δημοτική παράταξη που εκπροσωπεί θα τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ποιος θα κρίνει ποιο είναι ωφέλιμο για τη χανιώτικη κοινωνία; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Αυτοί θα κρίνουν;», ρώτησε ο Νίκος Παπαντωνάκης, σχολιάζοντας το θέμα της εκπόνησης master plan. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτός είναι ένας απαράδεκτος όρος».

– «Είναι ο νόμος», σχολίασε ο κ. Βάμβουκας.
– «Να τον αλλάξουμε», απάντησε ο κ. Παπαντωνάκης.
– «Εμείς είμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο», ανταπάντησε ο Δήμαρχος Χανίων.

Για «προβοκατόρικη» στάση της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο Σεραφείμ Ρίζος, με τον κ. Βάμβουκα να αντιδρά έντονα και τον κ. Ρίζο να «αποσύρει», λίγο αργότερα, τον όρο «προβοκατόρικη» και να τον «αντικαθιστά» με τον όρο «προκλητική».

Ο κ. Ρίζος τόνισε ότι στην τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων δεν αναφέρεται πουθενά ούτε η εκπόνηση master plan, ούτε η ενοικίαση του στρατοπέδου έναντι χρηματικού τιμήματος. «Ξέρουμε τι σημαίνει παραχώρηση και τι σημαίνει ενοικίαση», πρόσθεσε ο κ. Ρίζος.

«Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θα πρέπει να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα», αντέτεινε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι «προχωράμε με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Μην οχυρώνεστε πίσω από μία διάθεση να μη γίνει τίποτα».

Ο κ. Βάμβουκας είπε, ακόμη, ότι για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου «δεν είμαστε εμείς οι φωστήρες… Το θέλουμε ως μη πολεοδομημένη περιοχή… Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δεν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει πράσινο όλο το στρατόπεδο και τα 55 στρέμματα…».

«Αυτό λέει. Και ένα σχολείο μόνο», σχολίασε ο κ. Παπαντωνάκης.

«100% πράσινο; Υπάρχει κανείς που το λέει; Να το πείτε. Μας λείπει πράσινο από τα Χανιά. Δεν έχει, όμως, και άλλες ανάγκες η πόλη; Μιλάμε για εκατό χρόνια. Έχουμε ανάγκες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό…», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Βάμβουκας.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Ρίζος επεσήμανε πως «πολύ φοβάμαι ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται για να εκβιάσετε συναίνεση, να αποσπάσετε συναίνεση». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η διεκδίκηση τού στρατοπέδου Μαρκοπούλου «δεν ήρθε από τα πάνω, αλλά από τα κάτω, από τα Κινήματα. Τα Κινήματα έφεραν το θέμα εκεί που βρίσκεται. Άρα, δεν μπορείτε να κουνάτε το δάκτυλο ή να παραδίδετε πολιτικά μαθήματα στα Κινήματα…».

«Εγώ για εσάς μίλησα, όχι για τους άλλους», σχολίασε ο κ. Βάμβουκας.

«Χτυπώντας εμάς, που είμαστε κομμάτι των Κινημάτων, προσπαθείτε να χτυπήσετε τα Κινήματα», υποστήριξε ο κ. Ρίζος και συνέχισε: «Βάζετε τα ίδια διλήμματα που βάλατε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διακρίνω μια αγωνία προεκλογική…».

«Από πού προκύπτει αυτό;» ρώτησε ο κ. Βάμβουκας.

«Έχω μια εκτίμηση…», απάντησε ο κ. Ρίζος.

Ακολούθησε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών, με αποτέλεσμα ο κ. Ρίζος -ο οποίος λίγα λεπτά πριν είχε ζητήσει να τοποθετηθεί πρώτος καθώς έπρεπε να αποχωρήσει νωρίτερα- ν΄αποχωρεί από τη σύσκεψη, λέγοντας, απευθυνόμενος στον κ. Βάμβουκα, ότι «οι προσωπικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες κι εσείς καταφεύγετε σε αυτές».

BAMBOYKAS-RIZOS-PARATAXEIS

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σαρρής είπε, αρχικά, ότι εντός της ημέρας θα σταλεί κείμενο στα Μέσα Ενημέρωσης με τη θέση της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. (Το κείμενο εστάλη στα ΜΜΕ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα – Δείτε ΕΔΩ).

Ο κ. Σαρρής άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή των Χανίων, υπογραμμίζοντας ότι με την αρχική της στάση και με την πρόταση που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στόχευε στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αν συνυπολογιστεί, δε, και η πρόταση των μελετητών του ΓΠΣ για Πολεοδομικό Κέντρο σε έκταση του στρατοπέδου.

Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι μετά την τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα δεδομένα άλλαξαν. Στη συνάντηση αυτή, ο Δήμαρχος πήγε για να συζητήσει, πρόσθεσε ο κ. Σαρρής.

Παράλληλα, τόνισε ότι για πρώτη φορά οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -στους οποίους ασκούνταν κριτική για την αφωνία τους- αναγκάστηκαν, εξαιτίας της πίεσης από την κοινωνία, να πάνε στο Υπουργείο, καλώντας μαζί τους και τον Δήμαρχο, για να συζητήσουν όχι μόνο με τους στρατιωτικούς, αλλά παρουσία του Υπουργού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, όπως είπε ο κ. Σαρρής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι παραχωρείται το σύνολο της έκτασης, γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δοθεί εντολή να μη λειτουργήσει Κέντρο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αποδοχής της υφιστάμενης πρότασης.

Ο κ. Σαρρής είπε, δε, ότι κατά την πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου διεφάνη ότι υπάρχει μία τάση υπέρ της παραχώρησης του στρατοπέδου, με βάση την υφιστάμενη, πλέον, πρόταση.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Παπαντωνάκη, ο οποίος είπε ότι στη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας κατατέθηκαν μόνο προσωπικές απόψεις. «Λες ψέματα», είπε ο κ. Παπαντωνάκης.

«Δεν λέω ψέματα. Δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα», απάντησε ο κ. Σαρρής.

«Άλλες δυνατότητες έχεις όταν είσαι εντός του στρατοπέδου ως Δήμος και άλλες όταν είσαι εκτός και ζητάς να μπεις σε αυτό», ανέφερε, ακολούθως, ο κ. Σαρρής.

Και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε θετικοί… Κανείς δεν θέλει χρηματικό τίμημα, όμως υπάρχει ένας νόμος, ένας συσχετισμός δυνάμεων… Ένα αναψυκτήριο ν’ ανοίξει θα βγάλει περισσότερα… Το θέμα είναι τι θα κάνουμε το στρατόπεδο…», υπογράμμισε ο κ. Σαρρής, επισημαίνοντας ότι οι τελικές προτάσεις θα πρέπει να προϊόν διαλόγου της τοπικής κοινωνίας και ν’ αποτυπωθούν σε μία μελέτη με βάθος χρόνου 30 – 40 ετών.

«Επιτέλους, άκουσα κάτι που έχει μία λογική…», σχολίασε ο κ. Βάμβουκας.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 15.30.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο