Χανιά | Fraport Greece: Επίθεση στη Ryanair και υποσχέσεις για τον χειμώνα

Επίθεση στη Ryanair για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί εξαπέλυσαν από τα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ και ο υπεύθυνος Λειτουργιών της εταιρείας, Ηλίας Μαραγκάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (δείτε ΕΔΩ) στο Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας, στην πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων).

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου, ως εταιρεία, να εκβιαστώ από μία αεροπορική εταιρεία, η οποία θα μου πει ότι αν δεν κάνω ό,τι θέλει θα μεταφέρει αλλού το αεροσκάφος της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσινέλ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους πετά στα 9 από τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece και, κατά συνέπεια, θα πρέπει «να συνεργαστούμε με τη Ryanair».

Η αρχή έγινε από τον κ. Τσινέλ, ο οποίος τόνισε πως «η Ryanair πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να πληρώνει τα αεροδρόμια, αλλά θα πρέπει να είναι δωρεάν για τις αεροπορικές, γιατί μεταφέρουν επιβάτες στα αεροδρόμια, κι έτσι προκύπτει κέρδος με την πώληση προϊόντων, σουβενίρ κ.ά. Είναι σαν να λέει σ’ έναν ξενοδόχο να δώσει τα δωμάτια του δωρεάν και να τους πουλάει καφέ και μερικά σουβενίρ για να έχει κέρδος. Γνωρίζουμε τη συμπεριφορά της Ryanair. Έχουμε δουλέψει μαζί της για περισσότερα από 15 χρόνια και ξέρουμε ότι όταν η Ryanair δει μία δουλειά» (σ.σ.: see a business ήταν η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησε) «θα πάει και όταν δεν “δει μία δουλειά” θα φύγει. Θα φύγουν όταν νιώθουν ότι δεν βγάζουν αρκετά χρήματα. Δεν είναι πιστοί στους πελάτες. Γνωρίζετε ότι η Ryanair είχε πουλήσει εισιτήρια σε πελάτες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά και ακύρωσαν τις πτήσεις. Δεν δείχνουν αφοσίωση στους πελάτες, επειδή η απόφασή τους είναι να μεταφέρουν τις πτήσεις κάπου αλλού, όπου κερδίζουν περισσότερα χρήματα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece σημείωσε, ακόμη, ότι «δεν κρίνω το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά αυτό δεν είναι το δικό μας επιχειρηματικό μοντέλο. Γιατί το δικό μας επιχειρηματικό μοντέλο είναι ότι είμαστε εδώ. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το αεροδρόμιο, δεν το μεταφέρουμε, είμαστε εδώ. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου, ως εταιρεία, να εκβιαστώ από μία αεροπορική εταιρεία, η οποία θα μου πει ότι αν δεν κάνω ό,τι θέλει θα μεταφέρει αλλού το αεροσκάφος της. Αυτό είναι που κάνει η Ryanair. Το κάνει σε όλη την Ευρώπη. Το έκαναν και στην Αθήνα, απ’ όπου πήραν ένα αεροσκάφος. Πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί όλο αυτό και να συνεργαστούμε με τη Ryanair. Η Rynair πετά προς 9 από τα 14 αεροδρόμια, η Ryanair συνεχίζει να πετά προς τα Χανιά, επομένως χτίζουμε μία σχέση με αυτούς, δουλεύουμε με αυτούς, αλλά δεν τους δίνουμε πάντα ό,τι θέλουν από εμάς. Θέλω ξεκάθαρα να πω ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος που δουλεύουμε. Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, αυτό θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινότητας επίσης», υπογράμμισε ο κ. Τσινέλ.

FRAPORT-DHMARXOI1

Ο κ. Τσινέλ είπε, ακόμη, ότι η Ryanair έφυγε από την Κω το 2016 εξαιτίας των υψηλών τιμών -πριν αναλάβει τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων η Fraport Greece, όπως υπενθύμισε ο κ. Μαραγκάκης- και την επόμενη χρονιά υπήρξε αύξηση 40% στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι το 2017, αν και η Ryanair ανακοίνωσε μείωση πτήσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε «σχεδόν 20% αύξηση», γιατί «οι πτήσεις που η Ryanair πήρε αντικαταστάθηκαν από άλλες εταιρείες. Από την Aegean, από την Ellinair, από τη Sky Express, από τη WizzAir και άλλες εταιρείες. Για τη Ryanair, αυτό που λένε είναι ένα πράγμα και οι εσωτερικές αποφάσεις που λαμβάνουν είναι κάτι άλλο. Η Ryanair πάντα θα λέει για το κόστος του αεροδρομίου και θα ασκεί κριτική, αλλά δεν ξέρουμε αυτό αν είναι αλήθεια ή όχι. Για εμάς είναι σημαντικό, όχι να χτίσουμε επιβατική κίνηση για ένα ή δύο χρόνια, αλλά είναι σημαντικό να “χτίσουμε” και να έχουμε ποικιλία στις αεροπορικές εταιρείες και στα δρομολόγια, ούτως ώστε να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη για το αεροδρόμιο».

Ο κ. Τσινέλ επεσήμανε ότι «σκοπός μας είναι να συμπεριφερθούμε σε όλα τα αεροδρόμια με τον ίδιο τρόπο. Επειδή δεν θέλουμε ποτέ να έρθουμε σε αντιπαράθεση και να χρειαστεί να δώσουμε εξηγήσεις σε 14 διαφορετικές περιοχές για το αν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές ανά αεροδρόμιο. Αυτό θα ήταν αποστολή αυτοκτονίας».

Ο κ. Μαραγκάκης πρόσθεσε, αφού προηγουμένως διευκρίνισε ότι «δεν μιλάω συγκεκριμένα», πως «είναι εύκολο κάποιος, για τις αποφάσεις του, αν είναι ευχάριστες, να λέει “εμείς” και όταν είναι μία απόφαση, η οποία θα δυσαρεστήσει άλλους, να λέει “όχι εμείς, φταίνε οι άλλοι”. Να πετάς το μπαλάκι πάντα αλλού».

RYANAIR-XANIA

Και συνέχισε: «Ένα ξενοδοχείο μπορεί να φέρει κόσμο μέχρι ένα σημείο. Ένα αεροδρόμιο μέχρι ένα σημείο μπορεί να βοηθήσει και αυτό. Και αν συνεργαστούν ένα αεροδρόμιο κι ένα ξενοδοχείο και αυτοί οι δύο πάλι, όσο και αν συνεργαστούν, μέχρι ένα σημείο μπορούν να φτάσουν. Χρειάζεται να βοηθήσουν και οι τοπικές κοινότητες και να υποστηρίξουν με τη δική τους στρατηγική, που θα έχουν, για το πώς βλέπουν και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να φέρνουν αυτού του είδους την κίνηση. Χρειάζεται και σχεδιασμός σε κρατικό επίπεδο για το πώς θα έρθει αυτή η κίνηση. Ο καθένας έχει τον ρόλο του να παίξει και θεωρώ ότι αν δουλέψουμε συντονισμένα θα πετύχουμε τον ευρύτερο στρατηγικό στόχο. Αλλά ένας μόνος του δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι βέβαιο. Όσο και αν θέλει».

Αμέσως μετά, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης επεσήμανε ότι «η Κρήτη δεν είναι ούτε Κως, ούτε Μύκονος. Προφανώς η κίνηση είναι αυξημένη το τετράμηνο – πεντάμηνο, αλλά τα Χανιά και η Κρήτη μπορούν να υποστηρίξουν τουριστικά μεγέθη, όχι όπως αυτά του καλοκαιριού, και συνεπώς δεν είναι συγκρίσιμα με την Κω ή τη Μύκονο που αναφέρθηκε χθες» (σ.σ.: την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση των στελεχών της Fraport Greece με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων στο ξενοδοχείο «Σαμαριά»).

«Συμφωνώ απόλυτα. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Κω ως επιχειρηματική στρατηγική και σε καμία περίπτωση ως σύγκριση με την Κρήτη. Μύκονος – Κως είναι εξαιρετικά εποχικοί προορισμοί», σχολίασε ο κ. Μαραγκάκης.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

Απευθυνόμενος στους αιρετούς των Χανίων, ο κ. Τσινέλ σημείωσε: «Πιστέψτε με, έχουμε τον ίδιο στόχο με εσάς. Θέλουμε ν’ αυξήσουμε την κίνηση, θέλουμε ν’ αυξήσουμε την κίνηση όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα και τους μήνες με τη χαμηλότερη κίνηση. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε σε όλα τα αεροδρόμια και είναι δέσμευσή μας ότι θα δουλέψουμε με τις τοπικές κοινότητες για να επεκτείνουμε τον αριθμό των αεροπορικών εταιρειών και τον αριθμό των δρομολογίων και επίσης να μεγαλώσουμε τη σεζόν».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, τόνισε ότι «έχει 3 εκατομμύρια επιβάτες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο, σε επιβατική κίνηση, από τα 14 που έχει αναλάβει η Fraport Greece». Παράλληλα, εξήρε τις δυνατότητες και τις προοπτικές των Χανίων (φιλοξενία, περιβάλλον, κλίμα κ.ά.), τονίζοντας ότι «επομένως έχουν την ιδιαίτερη προσοχή της Fraport Greece».

«Δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουμε το αεροδρόμιο ούτε για μία ώρα, κι επειδή το θέλουμε, αλλά κι επειδή έτσι πρέπει. Δεν είμαστε εχθροί των τοπικών κοινωνιών, είμαστε συνεργάτες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο καθώς ήρθαμε εδώ για να μείνουμε. Μία από τις μεγάλες διαφορές είναι ότι είμαστε συνεργάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οτιδήποτε επενδύσουμε εδώ, σε μηχανήματα, σε κτίρια ή σε ανθρώπους, δεν μπορούμε να το πάρουμε από εδώ, όπως πιθανώς μπορεί να κάνει μία αεροπορική εταιρεία. Έχουμε δέσμευση 40 ετών να μείνουμε εδώ», πρόσθεσε ο κ. Τσινέλ.

BOYLGARAKHS-ZINELL2

«ΑΥΞΗΣΗ 18% ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΕΤΟΣ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ»

Ο κ. Μαραγκάκης είπε πως «είναι πολύ νωρίς για να δούμε πώς θα κινηθεί η επιβατική κίνηση, σε σχέση με τη χωρητικότητα που προσφέρεται» και διευκρίνισε ότι το ποσοστό της αύξησης 18% που είχε αναφέρει την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Σαμαριά» αφορά τη χωρητικότητα, όχι τους επιβάτες.

Ο κ. Μαραγκάκης σημείωσε ότι «για εμάς η πρόκληση δεν είναι ο Ιούλιος ή ο Αύγουστος, αλλά είναι ο χειμώνας. Η πρόκληση είναι όταν είναι εκτός σεζόν. Μην ξεχνάτε ότι η πλειονότητα των δικών μας των συμβολαίων εργασίας -για να σας δώσω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε λίγο πώς εμείς δραστηριοποιούμαστε- είναι διαρκή συμβόλαια. Είναι αυτό που λέμε αορίστου χρόνου. Που σημαίνει ότι όσο κόσμο έχουμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τον ίδιο κόσμο έχουμε και τον Αύγουστο. Και το αντίστροφο. Άρα, δεν απολύουμε κόσμο και ξαναπροσλαμβάνουμε. Εμείς, ως αεροδρόμιο, έχουμε τον ίδιο κόσμο, τον ίδιο αριθμό οχημάτων, τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες. Σημαίνει, δηλαδή, ότι το κόστος μας είναι ακριβώς το ίδιο. Άρα, όπως κι εσείς ως τοπική κοινότητα, έτσι κι εμείς ως αεροδρόμιο έχουμε κάθε λόγο να κοιτάξουμε και έξω από τη σεζόν να έχουμε επιβατική κίνηση».

Και ο κ. Μαραγκάκης συνέχισε: «Το σχέδιό μας είναι ένα: το σχέδιό μας είναι να φέρουμε αεροπορικές εταιρείες. Να βοηθήσουμε… Η αεροπορική εταιρεία δεν έρχεται για το αεροδρόμιο. Δεν έχουμε σχέδιο να φέρουμε μία εταιρεία ή μία άλλη εταιρεία. Έχουμε πολλά πράγματα, με τα οποία μοιάζουμε με τους ξενοδόχους. Δηλαδή ότι κι εμείς έχουμε μία υποδομή, δεν είμαστε μία αεροπορική εταιρεία που σήμερα ερχόμαστε, αύριο δεν ερχόμαστε, είμαστε παντρεμένοι με την υποδομή, είμαστε παντρεμένοι με την τοπική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, βλέπουμε τα προβλήματα ακριβώς από την ίδια μεριά του τραπεζιού, όμως υπάρχει ένα στοιχείο που μας διαφοροποιεί. Εκεί που διαφέρουμε είναι στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμε. Ενώ το ξενοδοχείο μπορεί να πει σ’ έναν πελάτη 70 ευρώ, σ’ έναν άλλον 140 ευρώ και σ’ έναν άλλον 200 ευρώ -έχει κάθε δικαίωμα, άλλες τιμές τον Απρίλιο, άλλες τον Αύγουστο κ.ο.κ.- ως διαχειριστής υποδομής, η οποία είναι ανοιχτή προς το κοινό, που σημαίνει ανοιχτή προς οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, πρέπει να είμαστε όχι μόνο διαφανείς στον τρόπο με τον οποίο δίνουμε τις τιμές, αλλά πρέπει να είναι και ακριβώς ίδιες τιμές. Δεν μιλάω μόνο για τα Χανιά, δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, μιλάω σε όλο τον πλανήτη. Γενικότερα… Είναι κανόνας ότι τα αεροδρόμια δημοσίας χρήσεως, αυτά που είναι ανοιχτά δηλαδή γι’ αυτό που λέμε public transport πρέπει να είναι 100% διαφανή στον τρόπο που τιμολογούν και 100% περιορισμένα, με βάση κανονισμούς, στο τι μπορούν να κάνουν. Όσον αφορά, δηλαδή, την τιμολόγηση και ότι δεν μπορούν να δείξουν κάποια εύνοια».

MALANDRAKHS-MARAGAKIS-BLAXAKHS-FRAPORT

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσινέλ ανέφερε πως «είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν ότι αν και έχουμε πολλά κοινά με τους ξενοδόχους, τους διαχειριστές ξενοδοχείων, τους διαχειριστές εστιατορίων, θέλουμε να γεμίσουμε τη χωρητικότητα όταν είναι άδεια. Αλλά αυτό που κάνει το αεροδρόμιο πολύ διαφορετικό είναι ότι πρέπει να δικαιολογούμε το κόστος, κάτι που δεν χρειάζεται να κάνουν οι επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες εστιατορίων). Πρέπει να φερόμαστε το ίδιο σε όλους και να δίνουμε τις ίδιες τιμές όχι μόνο σε αυτό το αεροδρόμιο, αλλά σε όλα τα αεροδρόμια», βάσει νόμων και διεθνών συμφωνιών, σημείωσε ο κ. Τσινέλ.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις εταιρείες χαμηλού κόστους, για τη Ryanair, την Aegean ή την Qatar Airlines. Τους χρεώνουμε το ίδιο είτε έρχονται το πρωί είτε έρχονται το βράδυ είτε έρχονται το καλοκαίρι είτε έρχονται τον χειμώνα. Θέλουμε αυτό να το καταλάβετε. Δεν έχουμε τιμολογιακή ευελιξία. Η μοναδική τιμολογιακή ευελιξία είναι προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να πάμε προς τα πάνω», επεσήμανε ο κ. Τσινέλ.

Και κατέληξε: «Είναι σημαντικό να έχουμε συνεργασία και διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους επιχειρηματίες για να διασφαλίσουμε κίνηση όλο τον χρόνο. Είναι καλή ιδέα οι ομάδες εργασίας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει. Έχουμε μία ομάδα εργασίας με τους ξενοδόχους. Έχουμε, βέβαια, κάνει μόλις την αρχή. Είμαστε σε συζητήσεις και πιστεύουμε ότι στα Χανιά θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τους χειμερινούς μήνες προς όφελος των επιβατών».

AERODROMIO-XANION-RYANAIR

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο