Πρωτόκολλα κατεδάφισης σε καταστήματα στέλνει ο Δήμος Ηρακλείου

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν να μοιράζονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στα οκτώ καταστήματα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστους χώρους στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για καφέ μπαρ, τα οποία έχουν κάνει κυριολεκτικά κατάληψη σε κοινόχρηστους χώρους του Ηρακλείου και τους έχουν μετατρέψει όχι απλά σε αυλή αλλά σε προέκταση του στεγασμένου χώρου των καταστημάτων τους, τοποθετώντας αυθαίρετες κατασκευές σκιαδίων.

Η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Λίλιαν Δαφερμάκη στο patris.gr ξεκινά τη διανομή των πρωτόκολλων κατεδάφισης, τα οποία σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για να μπουν μπουλντόζες στο κέντρο της πόλης και να προχωρήσει η απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών.

ΠΩΣ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης θα μοιραστούν στους καταστηματάρχες που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) με σκοπό να μπλοκάρουν τη διαδικασία κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών τους που είχαν καταγραφεί από κλιμάκιο της Πολεοδομίας. Ωστόσο, το ΣΥΠΟΘΑ με απόφασή του απέρριψε τις οκτώ πρώτες προσφυγές που κατατέθηκαν από καταστηματάρχες οι οποίοι επιχείρησαν να παρατείνουν την παράνομη κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Έτσι, αφού η Πολεοδομία παρέλαβε και επισήμως την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ, προχώρησε στην έκδοση πρωτόκολλου κατεδάφισης, με σκοπό να ξηλωθούν οι παράνομες κατασκευές των καφετεριών. Τα σχετικά μπιλιετάκια θα αρχίσουν να μοιράζονται μέσα στην εβδομάδα στους δικαιούχους, στους οποίους δίδεται ολιγοήμερη προθεσμία να ξηλώσουν μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επέμβουν τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου.

ΝΑ ΞΗΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Η πολιτική βούληση της Λότζια είναι οι χώροι να απελευθερωθούν και να αποδοθούν στους πολίτες, καθώς η δημοτική Αρχή επιθυμεί να διαχωρίσει σαφώς τη στάση της σε σχέση με τη διαχείριση που γινόταν στο παρελθόν, οπότε θεμελιώθηκαν συνθήκες ασυλίας στην παράνομη κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν φροντίσουν οι καταστηματάρχες να απομακρύνουν μόνοι τους τους χώρους που καταλαμβάνουν παράνομα, τότε θα παρέμβει ο Δήμος με δικά του συνεργεία για να προχωρήσει η διαδικασία της αποξήλωσης.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, μετά την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και αφού η υπηρεσία την παραλάβει επίσημα, θα προχωρήσει στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Τα πρωτόκολλα θα παραδοθούν στους καταστηματάρχες, οι οποίοι θα έχουν μια συγκεκριμένη προθεσμία για να αποξηλώσουν οι ίδιοι τις κατασκευές τους. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν παρέλθει η προθεσμία που ο Δήμος θα τους δώσει, αναγκαστικά η αποξήλωση θα προχωρήσει με δημοτικά τεχνικά συνεργεία.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη της Λότζια, υπάρχουν καφετέριες που έχουν τοποθετήσει βαριές ξύλινες σταθερές κατασκευές ή τεράστια στέγαστρα και έχουν μετατρέψει τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης σε αυλές των μαγαζιών τους με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πρόσβαση των πεζών και να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα με εκρηκτικές διαστάσεις σε όλους τους πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης που έχουν καλυφθεί από μεγάλες μόνιμες κατασκευές. Οι εκπρόσωποι της Λότζια έχουν ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι καταστηματάρχες γνωρίζουν άριστα πως ο νέος κανονισμός λειτουργίας που διέπει τους κοινόχρηστους χώρους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιες αυθαιρεσίες.

Γνωρίζουν επίσης ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στους καταστηματάρχες προκειμένου να εφαρμόσουν τον κανονισμό λειτουργίας που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με βάση τον νέο κανονισμό δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές των αεροσκιαδίων οι οποίες καλύπτονται από τρεις πλευρές. Πρόκειται για πολεοδομική παράβαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται και είναι βαρύτατα.

Πηγή: patris.gr

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή