Π. Κουτσάκης: Τα Χανιά δεν ανθούν όπως οι άλλες πόλεις της Κρήτης

Το brain drain θα συνεχιστεί καθώς η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της, τονίζει ο χανιώτης ακαδημαϊκός και συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης, ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα Χανιά, όπου θα παρουσιάσει το καινούριο του βιβλίο, «Ακροβάτες του Χρόνου».

«Θυμίζω, για όποιον τυχόν το ξέχασε, πως μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Γαβρόγλου δήλωσε: “Αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν, σας μιλώ πολύ ειλικρινά”. Αυτή η ανατριχιαστική δήλωση έπρεπε να έχει ρίξει την κυβέρνηση. Αφού δεν την έριξε, πάρα πολλοί ικανοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να φεύγουν, επειδή βλέπουν ποιο είναι το σχέδιο αυτών που κυβερνούν τη χώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσάκης, μιλώντας στο HANIA.news.

Αναφερόμενος στα Χανιά, σημειώνει ότι «δεν βλέπω να γίνονται έργα στην πόλη για να λύσουν τα σημαντικά προβλήματά της, ενώ οι γειτονικές μεγάλες πόλεις της Κρήτης ανθούν».

Παράλληλα, μιλά για τα επόμενα συγγραφικά του σχέδια, αποκαλύπτοντας ότι «το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη το καινούργιο μου αστυνομικό μυθιστόρημα, που είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη ερωτική ιστορία και το μεγαλύτερο μέρος του διαδραματίζεται στα Χανιά».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ακολουθεί η συνέντευξη τού κ. Κουτσάκη στο HANIA.news.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη, μετά από δέκα μήνες περίπου. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τα Χανιά σήμερα;

Υπάρχει και στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μια σημαντική κατήφεια στους ανθρώπους, προϊόν της ανασφάλειας από την κατάσταση που ζούμε. Επειδή είναι καλοκαίρι η κατήφεια μετριάζεται, νομίζω, αλλά είναι μονίμως παρούσα. Επίσης, δεν βλέπω να γίνονται έργα στην πόλη για να λύσουν τα σημαντικά προβλήματά της, ενώ οι γειτονικές μεγάλες πόλεις της Κρήτης ανθούν. Από την άλλη, είναι τέτοια η ομορφιά των Χανίων που όποτε είμαι εδώ χαζεύω και την απολαμβάνω, χωρίς να τη χορταίνω.

Κατά το παρελθόν, έχετε μείνει στον Καναδά για περίπου τρία χρόνια, ενώ, πλέον, εδώ και δυόμισι χρόνια διαμένετε οικογενειακώς στην Αυστραλία. Πώς είναι η ζωή στη μακρινή ήπειρο; Υπάρχει κάτι που… θυμίζει Ελλάδα, πέραν της ομογένειας, ή μιλάμε για… άλλο κόσμο;

Είναι όλα πολύ διαφορετικά στο Περθ, όπου ζω από τον Γενάρη του 2016. Το κλίμα μοιάζει λίγο με αυτό της Κρήτης, αλλά και ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι πιο σκληρά για τον οργανισμό. Οι άνθρωποι έχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία και τρόπο ζωής και το κράτος είναι πολύ οργανωμένο.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας στο HANIA.news, στις 21 Απριλίου 2016, είχατε πει ότι «η δική μου απόφαση να φύγω στην Αυστραλία (που δεν είναι ακόμα οριστική, ελπίζω ότι θα μπορέσω κάποια στιγμή να ξαναγυρίσω στα Χανιά) είναι εν μέρει αποτέλεσμα της κατάστασης που ζει η χώρα σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προοπτικής για τα αμέσως επόμενα χρόνια». Ελπίζετε, ακόμη, ότι θα επιστρέψετε στην Ελλάδα ή έχετε αναθεωρήσει έκτοτε;

Πάντα θα ελπίζω ότι θα επιστρέψω στην Ελλάδα.

KOYTSAKIS-POLYXRONIS1

Σύμφωνα με πρόσφατα έρευνα της ICAP, τέσσερις στους δέκα Ελληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν ποτέ. Ως βασικότερες αιτίες φυγής ονοματίζουν την έλλειψη αξιοκρατίας/διαφάνειας (44%) και την οικονομική κρίση/αβεβαιότητα (36%). Τι λέτε;

Λέω πως τα παραπάνω ποσοστά είναι μικρά! Επειδή μιλάω με πολλούς Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, όλοι τους έφτασαν στα όριά τους με την αδυναμία τους να τα βγάλουν πέρα με μια χώρα που αγαπούν, αλλά φανερά δεν τους θέλει. Θυμίζω, για όποιον τυχόν το ξέχασε, πως μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Γαβρόγλου δήλωσε: «Αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν, σας μιλώ πολύ ειλικρινά». Αυτή η ανατριχιαστική δήλωση έπρεπε να έχει ρίξει την κυβέρνηση. Αφού δεν την έριξε, πάρα πολλοί ικανοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να φεύγουν, επειδή βλέπουν ποιο είναι το σχέδιο αυτών που κυβερνούν τη χώρα.

Πρόσφατα ανακοινώσατε την απόφασή σας να σταματήσετε να γράφετε το «Μικρό θυμωμένο ημερολόγιο», που ήταν, όντως, ιδιαίτερα… θυμωμένο, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να λάβετε τη συγκεκριμένη απόφαση;

Η πολύ μεγάλη μου κούραση. Έγραφα το «Μικρό θυμωμένο ημερολόγιο» επί πέντε χρόνια, νομίζω πως είπα αρκετά από όσα ήθελα να πω για την καθημερινότητα στην Ελλάδα, για το πώς φτάσαμε στην κρίση και για τους κυβερνώντες μέχρι το 2015 και από το 2015 και μετά. Επειδή όπως ξέρετε κάνω δύο δουλειές που τις αγαπώ πολύ, τη συγγραφική και την ακαδημαϊκή, ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ένιωσα πως το blog έκανε μια ωραία διαδρομή επί πέντε χρόνια, την οποία δεν θα ήθελα να χαλάσω γράφοντας πιο πρόχειρα κείμενα λόγω έλλειψης χρόνου.

Οι κριτικές που λαμβάνουν τα βιβλία σας είναι εξαιρετικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σας αγχώνει καθόλου αυτό, όταν ξεκινάτε να γράφετε κάτι καινούριο;

Ναι, τα πράγματα ευτυχώς πάνε πολύ καλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου μόλις εκδόθηκε το πιο πρόσφατο νουάρ αστυνομικό μου μυθιστόρημα, το Baby Blue. Οι κριτικές από διάσημα περιοδικά δεν με αγχώνουν, να σας πω την αλήθεια, γιατί έχω πολύ ξεκάθαρο μέσα στο μυαλό μου το τι θέλω να κάνω με τα βιβλία μου, οπότε αν αυτό αρέσει, όπως δείχνουν τα πράγματα, τότε προφανώς χαίρομαι πολύ, αλλά και αν δεν αρέσει τόσο, δεν πειράζει, αφού δεν είμαι διατεθειμένος να αλλάξω τον τρόπο που γράφω ώστε να γίνω πιο δημοφιλής.

Το νέο σας βιβλίο, ένα μυθιστόρημα, με τίτλο «Ακροβάτες του χρόνου», θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Νεώριο του Μόρο. Πώς προέκυψε αυτό το «χιουμοριστικό παραμύθι»;

Οι «Ακροβάτες του Χρόνου» είναι ένα χιουμοριστικό παραμύθι που, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων μιλάει για τρία πράγματα: για τον μεγάλο έρωτα, για το πώς η Ιστορία μπορεί να γράφεται από ανθρώπους για τους οποίους ποτέ δεν θα μάθουμε τίποτα και για τον θάνατο. Οι δύο κεντρικοί ήρωες, ο Λεώ και η Ειρήνη, γνωρίζονται τη δεκαετία του 1930 σε πολύ νεαρή ηλικία, ερωτεύονται, χάνουν ο ένας τον άλλο και στη συνέχεια καθώς προσπαθούν να ξαναβρεθούν  γνωρίζουν τους σημαντικότερους ανθρώπους του 20ου αιώνα και μέσα από τις περιπέτειες που ζουν μαζί τους, τους ωθούν να κάνουν όσα γνωρίζουμε ότι συνέβησαν, στα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα. Την ιστορία του Λεώ και της Ειρήνης διηγούνται δύο ερωτευμένοι έφηβοι, ο εγγονός τους και η κοπέλα του, που έχουν τα δικά τους προβλήματα και τις κόντρες τους ως ζευγάρι.

Τι να περιμένουμε από τον Πολυχρόνη Κουτσάκη στο μέλλον; Ποια τα επόμενα σχέδια, οι επόμενοι στόχοι;

Υπάρχουν πολλά σχέδια για το κοντινό μέλλον. Το μόνο ανακοινώσιμο προς το παρόν είναι ότι το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη το καινούργιο μου αστυνομικό μυθιστόρημα, που είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη ερωτική ιστορία και το μεγαλύτερο μέρος του διαδραματίζεται στα Χανιά. Σε αυτό το βιβλίο, σε δευτερεύοντες ρόλους εμφανίζονται ο Γιώργος Δάντης, ο πρωταγωνιστής των εφηβικών αστυνομικών της «Τριλογίας της Κρήτης» και ο Κώστας Δράγκας, ο συμπρωταγωνιστής των νουάρ μυθιστορημάτων μου με ήρωα τον Στράτο Γαζή. Το συγκεκριμένο βιβλίο προσπαθούσα ανεπιτυχώς να το γράψω επί 14 χρόνια, αφού είχα την κεντρική ιδέα, αλλά διαρκώς κολλούσα σε κάποιο σημείο, έσκιζα και πετούσα τις σελίδες από τα χειρόγραφά μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα, σε σημείο που λέω χαλάλι τα 14 χρόνια που βασανιζόμουν.

ΟΙ «ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του καινούργιου μυθιστορήματος του Πολυχρόνη Κουτσάκη, «Ακροβάτες του Χρόνου» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο). Την εκδήλωση οργανώνουν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και οι Εκδόσεις Πατάκη.

Ο Χανιώτης συγγραφέας θα συζητήσει με τη συγγραφέα Άννα Κοντολέων και με οκτώ μαθητές Λυκείου από το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων και το Μουσικό Σχολείο Χανίων για το νέο του βιβλίο και για την Τριλογία της Κρήτης, που πρόσφατα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού Βιβλίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι καθηγήτριες Ρούλα Κονσολάκη και Μαρία Ντάμπου, ενώ θα τραγουδήσουν ζωντανά μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Χανίων.

AKROBATES-TOY-XRONOY

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΟΥΤΣΑΚΗ

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε το 1974 στα Χανιά.

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού βιβλίου 2016 για το μυθιστόρημά του «Μια ανάσα μόνο» (2ο βιβλίο της «Τριλογίας της Κρήτης»).

Για το «Μια ανάσα μόνο» τιμήθηκε και με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους 2016 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου (2005, 2007) από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και έξι θεατρικά έργα που έχουν εκδοθεί στον Καναδά.

Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του («Αθηναϊκό Μπλουζ», «Baby Blue») με πρωταγωνιστή τον Στράτο Γαζή εκδίδεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Αυστραλία.

Για το Baby Blue έχουν ήδη γράψει τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά των ΗΠΑ και άλλοι κριτικοί στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. To Publishers Weekly, το μεγαλύτερο περιοδικό για κριτικές λογοτεχνίας και λογοτεχνικά νέα στον κόσμο, έδωσε στο Baby Blue την ανώτατη διάκριση (starred review).

«Καταπληκτικό νουάρ μυθιστόρημα, ισάξιο σε πλοκή με τα βιβλία του Τζέιμς Ελρόι, αλλά ο Κουτσάκης είναι καλύτερος από τον Ελρόι στη ροή των εκπλήξεων» – Publishers Weekly, starred review

«Ένα βιβλίο που σε ρουφάει, σε αυτή τη σειρά νουάρ βιβλίων που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε» – Booklist

«Ο Στράτος Γαζής είναι ένας ήρωας που είναι δύσκολο να του αντισταθείς» – Kirkus Reviews

«Ένας φανταστικός συγγραφέας» – Max Easterman, European Literature Network

«Το Baby Blue σίγουρα θα γίνει κομμάτι της μοντέρνας Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας» – Amos Lassen, κριτικός λογοτεχνίας

«Ένας συναρπαστικός παραμυθάς» – Manhattan Book Review

«Ένας μεγάλος, ξεχωριστός συγγραφέας. Το πιο σημαντικό του βιβλίο» – Ελένη Γκίκα, Περιοδικό Fractal

Θεατρικά έργα του έχουν παιχθεί και βραβευθεί στην Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Το θεατρικό του έργο «Χωρίς Εσένα» ανέβηκε στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008 και από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την άνοιξη του 2015.

Έχει εργαστεί ως καθηγητής Δικτύων Επικοινωνιών στο πανεπιστήμιο McMaster, στον Καναδά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο πανεπιστήμιο Murdoch, στο Περθ της Αυστραλίας, όπου κατοικεί από τον Ιανουάριο του 2016.

H ιστοσελίδα του είναι http://www.polkoutsakis.com και το email του είναι [email protected]

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο