Αγιος Νικόλαος | Αντισυμβατικές βουτιές… στην εξωστρέφεια! (εικόνες & βίντεο)

Νύχτα Κυριακής 8 Ιουλίου 2018. Αργά… Τα εντυπωσιακά φώτα, στα απόκρημνα βράχια της λίμνης, στην «καρδιά» της πόλης του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι της Κρήτης, έχουν σβήσει. Οι βουτιές -που, νωρίτερα, έκοβαν, ενίοτε, κυριολεκτικά την ανάσα των θεατών- από την εντυπωσιακή εξέδρα ύψους 20 μέτρων, έχουν εδώ και ώρα σταματήσει. Ο κόσμος, πολύς, σαν αυγουστιάτικα καλοσχηματισμένα τσαμπιά από κρητικά σταφύλια, που απόλαυσε το διήμερο θέαμα, έχει αποχωρήσει. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που παραμένουν στον χώρο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, δροσίζονταν η θεά Αθηνά και η θεά Άρτεμις Βριτομάρτυς. Πρόκειται για τους αφανείς… «πρωταγωνιστές». Τους ανθρώπους εκείνους, δηλαδή, χάρη στην έμπνευση, το μεράκι, τη δουλειά, την προσφορά, τη θετική διάθεση, τον εθελοντισμό, κατέστη δυνατόν να διεξαχθεί με επιτυχία, για τρίτη συνεχή χρονιά, μία ξεχωριστή και μοναδική, όχι μόνο για τα παγκρήτια, αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα, αθλητική διοργάνωση: το Cliff Diving 2018

6

Κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια πριν, όταν τα στελέχη του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) ξεκινούσαν, δειλά – δειλά, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο δύσκολο -για πολλούς αντικειμενικούς λόγους- εγχείρημα, το μόνο που είχαν ως δεδομένο, πέραν της έμπρακτης στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης, ήταν… η λίμνη! Μόνο τη λίμνη, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης και το «σήμα κατατεθέν» της και τα κάθετα βράχια, που προσφέρονται για εντυπωσιακές βουτιές. Όλα τα υπόλοιπα ήταν… προς αναζήτηση!

37

«Η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο χρόνο είχαμε τη μεγαλύτερη δυσκολία, γιατί ήμασταν σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέραμε καν από πού να το πιάσουμε. Δεν ξέραμε καν πού να βρούμε καταδύτες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας καταδύτης, που να κάνει cliff diving. Αυτή ήταν η πρώτη μας δυσκολία. Πού θα βρούμε καταδύτες… Είχαμε φτάσει να ψάχνουμε μέχρι και τις Φιλιππίνες. Ευτυχώς, σύντομα κάναμε επαφή με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταδύσεων από Υψηλά Σημεία (World High Diving Federation – WHDF) και αρχίσαμε να “ξετυλίγουμε το κουβάρι” της διοργάνωσης. Βρήκαμε τους καταδύτες. Μας είπαν τι χρειάζονται και καταλήξαμε στο τι πρέπει να κάνουμε. Οι ίδιοι οι καταδύτες, εκείνη την πρώτη χρονιά, μάς πρότειναν -και αυτό κάναμε τελικά- να διοργανώσουμε μόνο ένα show, όχι αγώνες, γιατί δεν ξέραμε πώς θα λειτουγήσει, οπότε δεν θέλαμε να κάνουμε έναν αγώνα, ο οποίος πιθανώς θα αποτύχει, μιας και δεν ξέραμε καν πώς να τον οργανώσουμε…», σημειώνει, μιλώντας στο HANIA.news, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου Λευτέρης Ραφαϊλάκης.

30

31

8

Είναι απόγευμα Σαββάτου 7 Ιουλίου 2018, έχει μόλις ξεκινήσει και επίσημα η διοργάνωση, με την παρουσίαση των 22 κορυφαίων αθλητών και αθλητριών από 11 χώρες, και ο κ. Ραφαϊλάκης -έχω την αίσθηση ότι- «κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα». Ακριβώς στην ίδια κατάσταση νιώθω ότι βρίσκονται, την ώρα της «εκκίνησης», τόσο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης, όσο και ο διευθυντής του φορέα διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Τσιράκος, εκ των συντονιστών και πρωτεργατών, εξ αρχής, του Cliff Diving, η πολύτιμη εμπειρία του οποίου αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις της Κρήτης.

Ο ήλιος είναι ακόμα ψηλά και ο κόσμος λιγοστός. Αναμενόμενο. Οι παραλίες που «αγκαλιάζουν» την πόλη είναι ακόμη γεμάτες, καθώς ο Ιούλιος έχει φέρει (επιτέλους) το πολυπόθητο καλοκαίρι. Όσο ο ήλιος πέφτει και τα χρώματα του σούρουπου μαγνητίζουν τα βλέμματα, τόσο ο κόσμος αυξάνεται στο καταλληλότερο, για cliff diving, «φυσικό ιστορικό αμφιθέατρο» της Κρήτης, όπως εύστοχα αποκαλεί τη λίμνη, γνωστή και ως Βουλισμένη, ο Δημήτρης Τσιράκος.

39

40

41

42

Τον απαιτητικό ρόλο της παρουσίασης έχουν αναλάβει η τραγουδίστρια Αποστολία Ζώη, πρώην πρωταθλήτρια καταδύσεων και ο χανιώτης Νίκος Αντωνογιαννάκης, εκφωνητής των αγώνων κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004). Αν και, όπως ήταν αναμενόμενο, η γνωστή καλλιτέχνιδα συγκέντρωσε τα βλέμματα της πλειοψηφίας των θεατών κάθε ηλικίας, ο έμπειρος εκφωνητής ήταν εκείνος που «σήκωσε» επιτυχώς το μεγαλύτερο «βάρος» της παρουσίασης. Ο κόσμος όλο και πληθαίνει και τα επιφωνήματα θαυμασμού αυξάνονται, όσο οι καλογυμνασμένοι αθλητές και οι καλογυμνασμένες αθλήτριες βουτούν στα νερά της λίμνης από την εξέδρα που έχει διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση. Οι προκριματικοί αγώνες σε πλήρη εξέλιξη…

15

Από νωρίς στον χώρο και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο οποίος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα όσα συμβαίνουν, ενώ φροντίζει να καλωσορίσει (διά μικροφώνου) όλο τον κόσμο, τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους εθελοντές καθώς και τους χορηγούς, η συνεισφορά των οποίων, συνολικά, είναι καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης.

12

«Το Cliff Diving είναι ένα σημαντικό γεγονός που διαφημίζει τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και την Κρήτη. Είναι μία ξεχωριστή εκδήλωση. Στόχος μας είναι να καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για την πόλη μας, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφήμιση, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά όλης της Κρήτης», σημειώνει, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης.

16

Καλοκαίρι 2016. Το πρώτο Cliff Diving έχει περάσει στην ιστορία. «Πήγε πέραν των προσδοκιών μας η πρώτη χρονιά, οπότε την επόμενη χρονιά πήγαμε από το show σε αγώνες. Ξανά νέες δυσκολίες, γιατί δεν ξέραμε πώς να οργανώσουμε έναν αγώνα, έπρεπε να βρούμε κριτές, να στήσουμε πάρα πολλά πράγματα… Από μόνο του ως γεγονός είναι πάρα πολύ δυνατό, αλλά εμείς θέλαμε να το “ντύσουμε”, να το πλαισιώσουμε και με άλλες εκδηλώσεις, ώστε να το κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακό και πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες και τους ντόπιους. Πήγε επίσης πάρα πολύ καλά, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε νέες δυσκολίες, γιατί όταν ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά και ο κόσμος έχει αυξημένες προσδοκίες, πρέπει κι εσύ να πηγαίνεις λίγο πιο ψηλά. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε ξανά φέτος και πιστεύω ότι θa τα καταφέρουμε. Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, με πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς, πέραν από το αγωνιστικό κομμάτι. Υπάρχει το κομμάτι των εκδηλώσεων, το κομμάτι της προβολής… Υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να προσέξει κανείς, για να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα», σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου Λευτέρης Ραφαϊλάκης.

14

Κοιτάζοντας τα ενημερωτικά φυλλάδια της φετινής διοργάνωσης διαπιστώνει κανείς ότι, πέραν από την τοπική κοινωνία, το Cliff Diving το έχει «αγκαλιάσει» και η τοπική επιχειρηματική κοινότητα, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, όπως παραδέχεται ο κ. Ραφαϊλάκης. «Μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του ΠΑΟΔΑΝ είναι ότι έχουμε καταφέρει και έχουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη και της τοπικής κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό και του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι δύσκολο να χτίσεις μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης, όμως τα έχουμε καταφέρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρώτο χρόνο, στο Cliff Diving, “κυνηγούσαμε” να βρούμε κανένα χορηγό να μας στηρίξει λίγο. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να μας ψάχνουν, να μας βρίσκουν μόνοι τους, να θέλουν να μας βοηθήσουν και, παράλληλα, βέβαια, να προβληθούν», τονίζει ο ίδιος.

17

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018. Η παρουσίαση των αθλητών και των αθλητριών, που έχουν προκριθεί στην τελική φάση, ξεκινά. Έχουν προηγηθεί (το διήμερο) αρκετά ενδιαφέροντα δρώμενα, από την μπάντα κρουστών Batala, η οποία ξεσήκωσε το πλήθος με τους ήχους της και τον θίασο Minoan Theater, ο οποίος «ταξίδεψε» τους εκατοντάδες θεατές στη μινωική Κρήτη!

22

1

2

Ο βαθμός δυσκολίας κάθε εντυπωσιακής βουτιάς ανεβαίνει, ο κόσμος, που έχει γεμίσει ασφυκτικά κάθε σημείο της λίμνης, παρακολουθεί γοητευμένος και εντυπωσιασμένος, οι κριτές καλούνται να επιλέξουν τους καλύτερους και τις καλύτερες και η πόλη του Αγίου Νικολάου «σφύζει» από ενέργεια! Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους διεθνείς κριτές, όπως ο Ελβετός Guido Vassalli, που έχει διατελέσει επί σειρά ετών κορυφαίος κριτής και πρώην αθλητής καταδύσεων και εθνικός προπονητής του cliff diving, ο Ουκρανός Oleg Vyshyvanov, Ευρωπαίος πρωταθλητής του αθλήματος το 2008 και κριτής τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες Αργύρης Βαραλής και Λάμπρος Λιάρος, πρωταθλητές καταδύσεων και κριτές αγώνων και ο χρυσός ολυμπιονίκης (2004) στη συγχρονισμένη κατάδυση Νίκος Συρανίδης.

7

«Πιστεύουμε στη δυναμική του τόπου και στο ανθρώπινο δυναμικό», μας λέει ο κ. Ραφαϊλάκης. Και συνεχίζει: «Εξ αρχής είχαμε θέσει ως βασικό στρατηγικό στόχο τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια, το να μπορέσουμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις και να κάνουμε, ας πούμε, ένα destination management, με βάση αυτές τις αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό είναι βαρύ να πω ότι το πετυχαίνουμε ήδη, αλλά αυτός είναι ο απώτερος στόχος. Προς τα εκεί οδεύουμε και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αν δει κάποιος τα νούμερα του cliff diving στα social media -όπου, κακά τα ψέματα, παίζεται το παιχνίδι ως επί το πλείστον- είναι εντυπωσιακά. Οι κοινοποιήσεις, οι προβολές… Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις», επισημαίνει.

19

18

Ομολογουμένως πρόκειται για μία εντυπωσιακή προσπάθεια, σε πλήρη εξέλιξη, με πολύπλευρα οφέλη. «Έχουμε στήσει ήδη ένα καλεντάρι, έχοντας επιλέξει αυτά που θέλουμε να κάνουμε, γιατί έχουμε δοκιμάσει πολλά πράγματα, και προσπαθούμε να κάνουμε μη συμβατικές εκδηλώσεις. Προσπαθούμε να κάνουμε cliff diving, ίσως την καλύτερη διοργάνωση cliff diving στην Ευρώπη. Κάνουμε, σε συνδιοργάνωση με την ΔΑΕΑΝ, την Ανώνυμη Εταιρεία που διαχείριζεται τη μαρίνα και τις παραλίες του Δήμου, το Agios Nikolaos On Sup (όρθια κωπηλατική σανίδα), έναν αγώνα ενταγμένο στο Eurotour, με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Για δεύτερη χρονιά θα κάνουμε τον τελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach Volley. Φέτος, μας εμπιστεύτηκε η Ομοσπονδία και θα κάνουμε κι ένα διεθνές τουρνουά beach volley στην Ελούντα. Κάνουμε από πέρυσι, μόνοι μας, τα «Καλυδώνια», που είναι ο διάπλους της Σπιναλόγκα (θαλάσσια κολύμβηση από την Πλάκα στη Σπιναλόγκα). Κάνουμε έναν καινούριο αγώνα, με έμφαση στις… σκάλες και στα σκαλοπάτια. Είμαστε η πόλη, μετά το Ναύπλιο ίσως, ίσως και όχι, με τις περισσότερες σκάλες. Έχουμε πάνω από 1.000 σκαλοπάτια, καθώς ο Άγιος Νικόλαος είναι χτισμένος πάνω σε πέντε λόφους. Προσπαθούμε, λοιπόν, αναδεικνύοντας και τις σκάλες να στήσουμε έναν νυχτερινό αγώνα τριών χιλιομέτρων, στον οποίο θα βάλουμε μέσα τα σκαλοπάτια. Κάναμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στην Κριτσά, τον Απρίλιο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και διοργανώνουμε αρκετές ακόμη εκδηλώσεις…», σημειώνει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου, την ώρα που έχουμε μπει πια για τα καλά στην τελική ευθεία, που περιλαμβάνει τις απονομές στους νικητές και στις νικήτριες καθώς και τα πλέον εντυπωσιακά happenings του διημέρου.

27

24

29

28

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου δηλώνει, εμφανώς ικανοποιημένος, πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι φτάνει για τρίτη χρονιά στο τέλος του αυτό το γεγονός, το οποίο είναι μοναδικό για την Ελλάδα. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η διοργάνωση θα συνεχιστεί, καθώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε με τη βοήθεια όλων. Η αύξηση των συμμετοχών κάθε χρόνο μάς δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε και πιστεύουμε ότι και την επόμενη χρονιά θα έχουμε μία εξαιρετική διοργάνωση».

23

33

36

Η στιγμή της απόλυτης κορύφωσης του διημέρου έχει φτάσει! Αμέσως μετά τις απονομές (πρώτευσαν ο Kris Kolanus από την Πολωνία στους άνδρες και η Antonina Vyshyvanova από την Ουκρανία στις γυναίκες), όταν και ξεκινά ένα υπερθέαμα με τολμηρές νυχτερινές βουτιές, δυνατές μουσικές, εντυπωσιακά λέιζερ στα απόκρημνα βράχια και «βροχή» πυροτεχνημάτων, με τον Lazaro Schaller (που κατέχει το ρεκόρ της υψηλότερης κατάδυσης στον κόσμο από τα 59 μέτρα), να βουτά στο νερό κρατώντας την ελληνική σημαία και τον Ilia Shchurov να πηδά από την εικοσάμετρη εξέδρα… τυλιγμένος στις φλόγες, αφού λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε φορέσει για προστασία μία ειδική στολή! Ήταν η πρώτη φλεγόμενη… βουτιά παγκοσμίως από τα 20 μέτρα!

«Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι ο Γερμανός ή ο Βρετανός έρχεται στον Άγιο Νικόλαο για να δει το Cliff Diving. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι, εντός Κρήτης, συμβαίνει αυτό. Πάρα πολλοί επισκέπτες, από την υπόλοιπη Κρήτη, έρχονται για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση…», σημειώνει ο κ. Ραφαϊλάκης.

Ξημερώνει Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018. Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά ίσως και να έχει ήδη αρχίσει…

9

5

35

Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργακάκης
Βίντεο: Εφημερίδα «Ανατολή»

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο