Ενστάσεις – κατηγορίες για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, κατά πλειοψηφία «ναι» στην πρόταση Βάμβουκα

Διαξιφισμοί, όπως αναμενόταν, ενστάσεις, αλλά και σοβαρές κατηγορίες στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό των χρήσεων γης στον χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στο σύνολο της πρότασής της, την οποία είχε δώσει από χθες στη δημοσιότητα (δείτε ΕΔΩ), με την αντιπολίτευση να αντιδρά και να ασκεί κριτική προσωπικά στον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα, ενώ διαφωνίες – παρατηρήσεις για συγκεκριμένα θέματα κατέθεσαν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου Γιάννη Τσουκάτο να κατηγορεί τον κ. Βάμβουκα ότι μιλά ως επιχειρηματίας και όχι ως Δήμαρχος), 

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Βάμβουκα να επαναλαμβάνει ότι από τη συνολική έκταση των 53 στρεμμάτων, τα 45 στρέμματα θα παραμείνουν αδόμητα ως ελεύθεροι χώροι – πράσινο και μόνο τα 8 θα μπορούν να δομηθούν για τις κοινωφελείς και κοινόχρηστες  χρήσεις που θα αποφασιστούν. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας ότι η εύκολη λύση θα ήταν να κατατεθεί μία πρόταση αποκλειστικά για χώρο πρασίνου στο στρατόπεδο, γεγονός, ωστόσο, που, όπως τόνισε, θα ήταν αντίθετο επί της ουσίας με τις μελλοντικές ανάγκες και προοπτικές της πόλης. Έκανε λόγο, μάλιστα, για πρόταση ευθύνης προκειμένου ν’ αποφευχθούν λάθη, τα οποία «θα αφήναμε στις επόμενες γενιές».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε κριτική επί της πρότασης της Δημοτικής Αρχής. Η Νάνσυ Αγγελάκη έκανε λόγο για ήπια πολεοδόμηση και μη εφαρμογή των παλαιότερων ομόφωνων αποφάσεων των κατά καιρούς Δημοτικών Συμβουλίων. Στο ίδιο πνεύμα και ο Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος μίλησε για αλλοίωση αποφάσεων και των αγώνων των πολιτών, έκανε αυτοκριτική για λάθη του παρελθόντος και επεσήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η διεκδίκηση της κυριότητας του στρατοπέδου και όχι η ενοικίαση για 99 χρόνια.

Ενστάσεις κατέθεσε και ο Γιάννης Σαρρής, ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι εξαιτίας της δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης καθώς απουσιάζει ο διάλογος και η συνεργασία, τόσο με τις δημοτικές υπηρεσίες, όσο και με τους πολίτες. Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» σημειώνει ότι «σήμερα, καταγράφηκε στο “δυναμικό” του νυν Δημάρχου η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το μέλλον του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. Μάλιστα, ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ. και –κυρίως– με τη βούληση του κινήματος πολιτών που επί χρόνια διεκδίκησε να γίνει το πρώην στρατόπεδο χώρος πρασίνου και αναψυχής. Δεν ήταν δυστυχώς όμως η πρώτη συνεδρίαση όπου ο μεν Δήμαρχος εμμένει στην εισήγησή του, η δε μείζονα αντιπολίτευση, ενώ εκφράζει διαφωνία στα λόγια, στην πράξη υποβοηθά έμμεσα την επίτευξη του σχεδίου του Δημάρχου. Η“Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος” προσπάθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή να στοιχηθούμε όλοι οι διαφωνούντες, ένθεν και ένθεν, ενάντια στα παράθυρα καταπάτησης και εμπορευματοποίησης που ανοίγει ο Δήμαρχος. Όμως συμφέροντα υπέρτερα του συμφέροντος των πολιτών δεν το επέτρεψαν αυτό. Ωστόσο, θέλουμε ευθέως να θέσουμε τα ερωτήματα και από εδώ: Γιατί παρόλες τις διαφωνίες, γιατί κόντρα σε ομόφωνες αποφάσεις και ιστορικούς αγώνες, ο Δήμαρχος δεν έκανε πίσω ώστε να επιτευχθεί η ομοφωνία αποκλειστικά για χώρο αστικού πρασίνου και χώρο κοινωφελών λειτουργιών; Γιατί επέμενε να αποφασίσει το Δ.Σ. για πράγματα που δεν καλούταν την παρούσα φάση να αποφασίσει, όπως οι ειδικές χρήσεις, οι συντελεστές δόμησης και οι εξειδικεύσεις; Γιατί όσοι ανέξοδα διαφώνησαν δεν συνεργάστηκαν για να μετουσιώσουν τη διαφωνία τους σε εμπόδιο για τα σχέδια του Δημάρχου; Οι απαντήσεις θα δοθούν έτσι κι αλλιώς στο σύντομο μέλλον. Η πράξη θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση ή διάψευση των λόγων».

Ο Νίκος Παπαντωνάκης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι με τις επιλογές της θα είναι υπόλογη στις επόμενες γενιές και τόνισε την ανάγκη να παραχωρηθεί το στρατόπεδο κατά κυριότητα και όχι για ενοικίαση 99 ετών, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που ανάγνωσε ο κ. Βάμβουκας προτάσσει τη λογική του κέρδους.

Δέντρα, όχι τσιμέντα ζήτησε ο Σεραφείμ Ρίζος, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι αντί ν’ αφουγκραστεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, ζητώντας και αυτός -όπως και ο κ. Παπαντωνάκης νωρίτερα- να μην υπάρξει πρόβλεψη για ειδικές κατηγορίες χρήσεων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός (ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για την κυκλοφοριακή διευθέτηση του δρόμου και της πρόσβασης στον χώρο), ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων Ζαχαρίας Χριστόπουλος (ο οποίος κατέθεσε προτάσεις για τις χρήσεις, σημειώνοντας την ανάγκη να χαρακτηριστεί υπερτοπικό πάρκο αστικού χαρακτήρα, εκφράζοντας τη διαφωνία του Συλλόγου με τις κατατεθείσες προτάσεις για υποδομές πρόνοιας και παιδείας), ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου Γιάννης Τσουκάτος (ο οποίος επανέλαβε ότι ο χώρος θα πρέπει να αφορά μόνο πράσινο και κατηγόρησε τον κ. Βάμβουκα ότι μιλά ως επιχειρηματίας και όχι ως Δήμαρχος), ενώ διαβάστηκε και κείμενο κατοίκων του Αγίου Ιωάννη (οι οποίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την παραχώρηση του στρατοπέδου και τη χρήση του ως χώρο πρασίνου και χώρου που θα φιλοξενήσει κοινωφελείς χρήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη 24ωρης φύλαξης του χώρου προκειμένου να μην γίνει εστία εγκληματικότητας καθώς και της δημιουργίας χώρου πάρκινγκ).

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της παρέμβασής της στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Θα ήμαστε και σήμερα κουραστικά μονότονοι, αφού συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πρέπει να γίνει πράσινο. Αυτό που σήμερα ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε ως εισήγηση δεν είναι άξιο της πόλης, των πολιτών της, αλλά και όλων των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων. Γιατί σε όλα τα προηγούμενα Δ.Σ. έχουμε ομόφωνες αποφάσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: να γίνει πράσινο και το πολύ ένα σχολείο. Ακόμα και το αρχικό Δ.Σ. με δήμαρχο τον κ. Βιρβιδάκη, που ήθελε πολεοδόμηση και μετά άλλαξε γνώμη. Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι κάνει πολύ καλύτερα που αντιμετωπίζει ως ενιαίο χώρο το στρατόπεδο σε σχέση με την αρχική πρόταση πολεοδόμησης του Βιρβιδάκη με τα οικοδομικά τετράγωνα. Σημασία δεν έχει το περιτύλιγμα κ. Δήμαρχε, αλλά το περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο είναι το ίδιο: Τσιμέντα και εκμετάλλευση (εσείς το λέτε αξιοποίηση).

Σήμερα ακούσαμε απίστευτα πράγματα, μέχρι και το ότι επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα μέσα σε χώρο πρασίνου μάθαμε. Ξέρει πολύ καλά ο κ. Δήμαρχος τι είναι πράσινο, όπως το ξέρουν και οι μελετητές που συνέταξαν το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά και οι τεχνικοί του σύμβουλοι. Λυπούμαστε, αλλά σήμερα ο επικεφαλής του Δήμου δεν μίλησε ως Δήμαρχος αλλά ως επιχειρηματίας. Πώς εξηγείται αλλιώς, ότι δεν καταλαβαίνει τη σημασία της λέξης κοινωφελείς”, γιατί έτσι βάφτισε τις χρήσεις που θα μπουν μέσα στο στρατόπεδο. Άλλο κοινωφελείς, που είναι χρήσεις που ωφελούν το κοινό καλό, το κοινωνικό σύνολο και άλλο εκθεσιακά κέντρα και χώροι συνάθροισης κοινού, που ωφελούν την τσέπη κάποιου επιχειρηματία!

Εξάλλου υπάρχουν στα Χανιά κτίρια που ουσιαστικά είναι άχρηστα και μπορούν να δεχτούν έντονες χρήσεις, όπως εκθεσιακά κέντρα και χώρους συνάθροισης κοινού και αυτά είναι οι εγκαταστάσεις της Αγιάς, το παλιό Ψυχιατρείο, τα Νεώρια κ.λπ. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε αυτά, παρά θέλετε να προσθέσετε νέα τσιμέντα στην πόλη;

Παρουσιάστηκε ως γενική κατηγορία χρήσεων το αστικό πράσινο και μετά με κάποιο μαγικό τρόπο αναφέρθηκε ότι μέσα στο αστικό πράσινο θα μπουν και άλλες χρήσεις. Αυτό λοιπόν, η χρήση του αστικού πρασίνου είναι ψευδεπίγραφη, το ανέφερε ο Δήμαρχος για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, αφού ο νέος νόμος που επικαλείται, το ΠΔ 59/29-6-18 είναι πολύ σαφής για το ποιες χρήσεις επιτρέπονται σε χώρους αστικού πρασίνου. Στους ελεύθερους χώρους – αστικό πράσινο λοιπόν επιτρέπονται εκτός από το πράσινο, περιορισμένης έκτασης δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής, κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης μόνο για τους χρήστες, μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, μικρά ανοιχτά θέατρα και γωνιές ανακύκλωσης. Αυτό που θέλετε να κάνετε δεν είναι αστικό πράσινο, αλλά πολεοδόμηση, με συντελεστή δόμησης και κάλυψης. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια;

Με τον επιχειρούμενο σχεδιασμό, δηλαδή οικοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου περίπου 8 στρέμματα, για τη δημιουργία χρήσεων ξένων με το πράσινο, ουσιαστικά αναιρείται ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα ερήμην των πολιτών. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στο Δήμαρχο, να αλλοιώνει ειλημμένες αποφάσεις; Ας σκεφτεί ο κάθε πολίτης, γιατί έρχονται εκλογές.

Μας είπε ο Δήμαρχος ότι οι περισσότεροι πολίτες από τους 150 που συμμετείχαν στη διαβούλευση, ζήτησαν πράσινο. Έτσι τους σέβεται; Εκτός όμως από τους 150 πολίτες, δεν σέβεται ούτε τους πολύ περισσότερους 600 που υπέγραψαν την ένσταση μαζί με τη Πρωτοβουλία Χανιωτών κατά της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης του στρατοπέδου.

Το παράδοξο είναι ότι από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικά η ανάγκη για δημιουργία δόμησης σε αυτή την περιοχή. Στη μελέτη για το νέο ΓΠΣ διαπιστώνεται το σοβαρό έλλειμμα χώρων πρασίνου για την πόλη των Χανίων: Στον Πίνακα Π.3.7.2 αναφέρεται ότι το έλλειμμα είναι 311 στρ. Επίσης από τη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης διαπιστώνεται έλλειμμα σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη αναφέρει ότι στην πόλη για χώρους άθλησης υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο 310 στρ. που σημαίνει ότι έχει ανάγκη για νέες δεσμεύσεις χώρων με σωστή κατανομή ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να εξοπλιστούν οι ελλειμματικές περιοχές. Στους πίνακες ΠΕ 8 Αγίου Ιωάννη και ΠΕ 9 Δικαστηρίων επίσης διαπιστώνεται ότι το έλλειμμα σε πράσινο και αθλητικές εγκαταστάσεις είναι 45 στρ.  Πώς δικαιολογούν λοιπόν επιστημονικά οι μελετητές του ΓΠΣ την αποσιώπηση αυτής της έλλειψης και την εκτόξευση της ανάγκης για δόμηση; Σήμερα ακούσαμε πολλές φορές ότι την πρόταση για πολεοδόμηση την κάνουν οι μελετητές του ΓΠΣ. Αν είναι έτσι γιατί δεν είναι σήμερα εδώ να την υποστηρίξουν; Η αλήθεια είναι ότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι μελετητές αλλά ο Δήμαρχος, γιατί πολύ απλά “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”».

Αν το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανατρέψει την καταστρεπτική εισήγηση του Δημάρχου όσον αφορά το Μαρκόπουλο, τότε θα είναι συνυπεύθυνο για την υποβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη. Θα είναι συνυπεύθυνο για την αδιαφορία του Δημάρχου απέναντι στους πολίτες, τις 6.000 υπογραφές, τις μαζικές γιορτές διεκδίκησης. Θα είναι συνυπεύθυνο ακόμα γιατί θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του μαζί με τον Δήμαρχο 4 ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων…

Αν το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ικανό να πάρει μια σωστή απόφαση που να είναι υπέρ των πολιτών, ας αφήσει το στρατόπεδο ως έχει. Ίσως στο μέλλον υπάρξουν Δημοτικές Αρχές που θα δώσουν στους πολίτες τους χώρους πρασίνου και αθλητισμού που δικαιούνται. Καλύτερα να μη γίνει τίποτα, παρά χώροι εκμετάλλευσης κοινού. Καλύτερα χώμα παρά τσιμέντα!».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο