Ακίνητα, «fake news» και «παπαγαλάκια», εν Χανίοις και όχι μόνο…

«Fake news»«Παπαγαλάκια». «Πολλή φασαρία για το τίποτα».

Ορισμένες από τις -γεμάτες… επιχειρήματα- αντιδράσεις στη δημόσια σφαίρα (στην οποία, ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνεται και το Facebook), μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση εκχώρησε -ουσιαστικά εν κρυπτώ- στην Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (το λεγόμενο Υπερταμείο) 10.119 ακίνητα σε όλη τη χώραεκ των οποίων τα 196 στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων (δείτε ΕΔΩ)!

Ο νόμος για την ίδρυση του Υπερταμείου και όσα προβλέπονται για τη λειτουργία του (4389/2016) είναι στο διαδίκτυο. Με μία απλή αναζήτηση, μέσω Google, μπορεί κάθε πολίτης να τον βρει και να τον διαβάσει.

Αναρωτιέται, επομένως, κανείς για όλους αυτούς, που έσπευσαν να διαψεύσουν ή να «ασπαστούν» τις διαψεύσεις:

• Δεν ξέρουν, στ’ αλήθεια, τι ψήφισαν;
• Είναι, κάποιοι εξ αυτών, όντως τόσο ιδεοληπτικά «μωρόπιστοι» που αποδέχονται άκριτα ό,τι πει ο Υπουργός ή το κόμμα;
• Ή πιστεύουν ότι μπορούν να μας… δουλεύουν όλους ψιλό γαζί; Η έμφαση, παρακαλώ, στη λέξη «όλους».

Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης έκανε, προφανώς, το αυτονόητο, μετά που «έσκασε» το συγκεκριμένο θέμα. Βρήκε το νόμο, εντόπισε τα άρθρα που αφορούν το Υπερταμείο, τα διάβασε και με χθεσινό του άρθρο (δείτε ΕΔΩ) έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με το ζήτημα της εκχώρησης των 196 ακινήτων – «φιλέτων» στο Υπερταμείο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, λέξη προς λέξη, όσα αναφέρει ο νόμος 4389/2016 για την παραχώρηση ακινήτων στο Υπερταμείο και για το ενδεχόμενο επιστροφής τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Να τα κάνουμε… διφραγκάκια, να τα δούμε, να τα διαβάσουμε, να τα ξαναδούμε, να τα ξαναδιαβάσουμε, μήπως και γίνει κατανοητό απ’ όλους ανεξαιρέτως ότι η κυβερνητική επιλογή να εκχωρηθούν στο Υπερταμείο και ακίνητα, τα οποία δύναται να εξαιρεθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήταν απολύτως λανθασμένη, αν δεν υποκρύπτει σκοπιμότητα.

ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ…

Ας ξεκινήσουμε. Είναι ακριβές αυτό που αναφέρει στην πρόσφατη ανακοίνωσή της (δείτε ΕΔΩ) η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ότι, δηλαδή, στο άρθρο 196, παράγραφος 4, του νόμου 4389/2016 προβλέπεται η εξαίρεση ακινήτων συγκεκριμένων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 αναφέρονται, επί λέξει, τα εξής:

«Η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ» (δηλαδή η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., που είναι άμεση θυγατρική του Υπερταμείου) «σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις,
και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.

Σε περίπτωση που μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του ακινήτου που δεν εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις μεταβιβάζεται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω».

Έτσι καταλήγει η παράγραφος 4 του άρθρου 196.

Το άρθρο αυτό έχει, όμως, και άλλες… παραγράφους, τις οποίες δεν… μπαίνει στον κόπο ν’ αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο (5) διευκρινίζεται ότι «η ETAΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, υπό την επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει αναθέσει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΤΑΔ, να ανακαλέσει τη σχετική ανάθεση».

Τι μας λέει ο νομοθέτης -δηλαδή η κυβέρνηση- με τη συγκεκριμένη παράγραφο; Ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, με βάση την παράγραφο 4, παραμένουν μεν στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου, τελούν, όμως, υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ, άρα του Υπερταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους.

ΤΙ… ΞΕΧΑΣΕ (;) Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως υποστηρίζει ο –«πολλή φασαρία για το τίποτα»– υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης; Θεωρητικά ναι.

Στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου (196) του νόμου 4389/2016 αναφέρονται τα εξής: «Οποιοδήποτε από τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με το παρόν άρθρο δύναται να μεταβιβασθεί εκ νέου χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ, η οποία εκδίδεται μετά τη λήψη της απαιτούμενης τεχνικής βοήθειας, και με την επιφύλαξη της προσυπογραφής του Εποπτικού Συμβουλίου και έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών».

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, επομένως. Σωστό; Λάθος.

Και τούτο διότι, το διοικητικό όργανο του Υπερταμείου που έχει το «πάνω χέρι» και κάνει, επί της ουσίας, κουμάντο είναι το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, «εκλέγει και διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας…» και «είναι υπεύθυνο για την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας…».

Το Εποπτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 191 του νόμου 4389/2016: «Αποτελείται από πέντε (5) μέλη που διορίζονται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου» (σ.σ. δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου), «σύμφωνα με τα κατωτέρω:

α) τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού,
β) δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών».

Επίσης, το Εποπτικό Συμβούλιο «προσυπογράφει την επαναμεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο άνευ ανταλλάγματος, με σύμβαση που καταρτίζεται με αυτό, περιουσιακών στοιχείων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην Εταιρεία ή στις άμεσες θυγατρικές της δυνάμει του παρόντος νόμου».

Η… ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Ωστόσο, για να γίνει αυτό (επαναμεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στο Ελληνικό Δημόσιο άνευ ανταλλάγματος) απαιτείται απαραιτήτως η σύμφωνη γνώμη των δανειστών! Συγκεκριμένα, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τού ενός, τουλάχιστον, από τα δύο μέλη, τα οποία έχουν διοριστεί στο Υπερταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν, ξεχάστε την επιστροφή ακινήτων! Και αυτό είναι κάτι που… ξέχασε ν’ αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

Γιατί απαιτείται οπωσδήποτε η σύμφωνη γνώμη των δανειστών;

Γιατί στην παράγραφο 6 του άρθρου 191 του νόμου 4389/2016 ορίζονται ρητά τα εξής: «Το Εποπτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη αυτού είναι παρόντα. Κάθε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου έχει μία (1) ψήφο. Οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων (4) μελών». 

Δεν αρκούν, λοιπόν, οι 3 ψήφοι των ισάριθμων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, που επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο του Υπερταμείου, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο. Απαιτείται -το επαναλαμβάνω- και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο (191) καθορίζονται και τα εξής ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένα, που χρήσιμο είναι να τα γνωρίζουμε:

• «Στην περίπτωση που έχει κενωθεί θέση μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου κατά τα ανωτέρω, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει νόμιμα αποφάσεις μόνο ομοφώνως και υπό την προϋπόθεση ότι παρίστανται στη συνεδρίαση τουλάχιστον ένα (1) μέλος που επιλέχθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ένα (1) μέλος που επιλέχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών».

• «Σε περίπτωση κένωσης θέσης και των τριών (3) μελών που επιλέγονται από τον Υπουργό Οικονομικών, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει νόμιμα και να λαμβάνει αποφάσεις με την παρουσία των υπολοίπων δύο (2) μελών, μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την κένωση της θέσης του τελευταίου μέλους από αυτά που επιλέγονται από τον Υπουργό Οικονομικών και υπό την προϋπόθεση ότι εντός της ως άνω προθεσμίας, ο Υπουργός Οικονομικών δεν πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τουλάχιστον ένα (1) νέο μέλος σύμφωνα με την ως άνω διάταξη».

Θα αναρωτηθούν, ενδεχομένως, κάποιοι: Το θέμα της επιστροφής ακινήτων από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο είναι αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου ή του Εποπτικού Συμβουλίου;

Το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί στην (προαναφερόμενη) παράγραφο 10 του άρθρου 196, όπου αναφέρονται τα εξής: «Οποιοδήποτε από τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με το παρόν άρθρο δύναται να μεταβιβασθεί εκ νέου χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ, η οποία εκδίδεται μετά τη λήψη της απαιτούμενης τεχνικής βοήθειας, και με την επιφύλαξη της προσυπογραφής του Εποπτικού Συμβουλίου και έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών».

Παράλληλα, όμως, στο άρθρο 192, παράγραφος 2, σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο: «Εγκρίνει: (αα) τυχόν απόσχιση περιουσιακών στοιχείων από μία άμεση θυγατρική της Εταιρείας (πλην του ΤΧΣ) σε οποιαδήποτε θυγατρική, (ββ) τυχόν μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από μία άμεση θυγατρική (πλην του ΤΧΣ) στο Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω άμεσης θυγατρικής και υπό την προϋπόθεση προσυπογραφής από το Εποπτικό Συμβούλιο».

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει, αλλά απαιτείται οπωσδήποτε η σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου, άρα (και) των δανειστών, για να ληφθεί η όποια απόφαση επιστροφής ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, που είναι ομολογουμένως αποκαλυπτικά, καθένας μπορεί να βγάλει με ασφάλεια τα συμπεράσματά του για όσα ισχύουν στην πραγματικότητα.

Πραγματικότητα που δεν αλλάζει, είτε παρουσιάζουν κάποιοι μισές αλήθειες, είτε μιλούν για «παπαγαλάκια»… «παπαγαλίζοντας» αυτές τις μισές αλήθειες, είτε κάνουν λόγο για «fake news» εθισμένοι στην κομματική και μικροπολιτική προπαγάνδα.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο