Σταθάκης: Με το μεγάλο καλώδιο λύνεται οριστικά το ενεργειακό της Κρήτης

Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα και θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Ηράκλειο όπου και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παράγοντες της Κρήτης και δημάρχους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει τεράστιο όφελος για το νησί, τη χώρα και το περιβάλλον, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αναφερόμενος στη Μικρή Διασύνδεση, ο Υπουργός δήλωσε πως το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, αφορά τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου με τον σταθμό της Μεγαλόπολης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της το 2020 με αποτέλεσμα όλο το νησί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από τον συγκεκριμένο σταθμό.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση, όπως ανέφερε ο Υπουργός, το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα έχει ολοκληρωθεί το μεσοδιάστημα τέλη 2022 με αρχές 2023. Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΑΡΙΑΝΔΗ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, διαθέτει 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο.

Μιλώντας για το κόστος της ενέργειας που αφορά την Κρήτη ο Υπουργός είπε πως με τη διπλή διασύνδεση, πέραν από την οριστική επίλυση του ενεργειακού, το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, ποσό κόστους, θα μειωθεί από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε στα 400, μπαίνοντας παράλληλα σε ένα μεταβατικό στάδιο μιας και θα ενισχυθούν και οι άλλες μορφές ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα θα υπάρχει το σταδιακό κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων και η κατασκευή νέων.

Η στρατηγική μας, είπε ο Υπουργός, για τις επενδύσεις και το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ μάς διατηρεί σταθερούς στις θέσεις μας, έχουμε προωθήσει αυστηρή νομοθεσία σχετική με τα περιβαλλοντικά θέματα και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις προωθώντας τις, με τρόπο συμβατό για το περιβάλλον.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τα περιφερειακά και αυτοδιοικητικά στελέχη για το ζήτημα των υδρογοναθράκων που αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης κατά τη σύσκεψη της Τριμερούς στην Ελούντα διαβεβαιώνοντας τον κ. Αρναουτάκη ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων, θα ληφθούν υπόψη, θα ενσωματωθούν στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις και θα υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις εγγυήσεις για την Κρήτη, είπε ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί.

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης μπαίνουν σε ένα δρόμο, υποστηρίζοντας όπως είπε το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα διπλασιάσει τον τουρισμό στην Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο υπάρχων αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» δεν υπάρχει μέλλον.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Μιλώντας στους δημάρχους της Κρήτης ο κ. Σταθάκης τους ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις που αφορούν στο μπέρδεμα που έχει γίνει με τα ακίνητα και το Υπερταμείο, το οποίο, όπως ανέφερε, το έχει διαπιστώσει και ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η διευκρίνιση θα αφορά στο ότι δεν θα παραχωρηθούν πολιτιστικά μνημεία στο Υπερταμείο, αλλά μόνο εμπορικά ακίνητα.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Τέλος σχετικά με τα αυθαίρετα και τυχόν παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης τους, ο υπουργός είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη έκπτωση, ενώ ως υπουργείο θα γίνουν προσπάθειες να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες που αφορούν τη στελέχωση του Εθνικού κτηματολογίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σε ανακοίνωσή του για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σταθάκης, σήμερα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:

«Η διπλή διασύνδεση του νησιού θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, επιτρέποντας να μειωθεί το κόστος ρεύματος με τη σημαντική ελάφρυνση που θα επέλθει στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Επιπλέον, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος ενέργειας του νησιού και θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)», υπογράμμισε  ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι το έργο δεν προχωρούσε επί δεκαετίες για διάφορους λόγους.  Σήμερα, έχει κλείσει ο κύκλος του σχεδιασμού της «μικρής» διασύνδεσης, Κρήτη -Πελοπόννησος, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ. Το έργο θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020. Σε ό,τι αφορά τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, φορέας υλοποίησης θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο  μετοχικό κεφάλαιο της  «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%. Πλέον, έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτη- Αττική με το τμήμα Κρήτη-Κύπρο- Ισραήλ καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του συστήματος ενέργειας της Κρήτης στο μεταβατικό διάστημα από το 2020, όταν βάσει κοινοτικής υποχρέωσης θα «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στο νησί, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική στο τέλος του 2022, ο Υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΡΑΕ έχει επεξεργαστεί σχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει το ΥΠΕΝ, που προβλέπει:

  •    την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που είναι λιγότερο ρυπογόνες,
  •    την προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων
  •     συμπληρωματικά μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης επισήμανε ότι η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, πλέον, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο. Τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε διάστημα 14 μηνών, έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορούν στην εκκίνηση της β΄  φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, τη συμβασιοποίηση της γ΄ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και τη συμβασιοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. «Έχουμε τις βάσεις, για ένα σύγχρονο state of art σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της α’ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ελάφρυνε, κατά 80 εκατ. ευρώ, τις χρεώσεις των ΥΚΩ και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ. «Το 2023, οι χρεώσεις των ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών να μειωθούν κατά 10%», εκτίμησε ο κ. Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «στην εθνική νομοθεσία έχουμε ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο» και πως οι όροι των συμβάσεων προβλέπουν «όλους τους σύγχρονους μηχανισμούς προληπτικής ασφάλειας». Πρόσθεσε, ότι έχει συσταθεί μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης του έργου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Σε ερώτηση για τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες. «Υπάρχει μια διαφωνία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως είναι η WWF και η Greenpeace, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο Οικολόγους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα της συμπολίτευσης», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτές και ο ίδιος, ως ιδρυτικό μέλος, τις αφουγκράζεται και τις λαμβάνει υπόψιν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαμφισβήτητα, παραμένει στις δυνάμεις της Οικολογίας. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προώθηση επενδύσεων, αλλά και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπου η έμφαση δίνεται στη στήριξη των μικρών και μεσαίας κλίμακας μονάδων. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων. Προχωρήσαμε, επίσης, στην υιοθέτηση και την εφαρμογή αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας», επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη Μονή Τοπλού, το οποίο εκδόθηκε  από την παρούσα κυβέρνηση, ενσωματώνοντας όλες τις παρατηρήσεις που είχε κάνει το ΣτΕ στο παρελθόν. «Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώθηκε συναίνεση και διασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη όλης της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε.

Σχετικά με τα ακίνητα που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι «θα παραμείνουν μόνο όσα έχουν εμπορική χρήση και πολύ σύντομα τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στους φορείς που ανήκουν».

Επίσης, δήλωσε ότι υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα τρία μεγάλα έργα του νησιού, μαζί με τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης.

Νωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός συναντήθηκε και ενημέρωσε για τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης και την πρόοδο σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και στελέχη του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ σε ανάλογη σύντομη ενημέρωση προχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Τέλος, ο Υπουργός επισκέφθηκε τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Λινοπεραμάτων της ΔΕΗ όπου ενημέρωσε τους εργαζομένους για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και συνομίλησε μαζί τους».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο