Στο Δ.Σ. Χανίων η εκμίσθωση του καφέ «Κήπος» – Ολες οι τοποθετήσεις

Περαιτέρω νομική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την πολυτετή εκμίσθωση του καφέ «Κήπος», μέσω δύο δωδεκαετών παρατάσεων, προανήγγειλε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Όθωνας Χαραλαμπάκης.

Για το θέμα, ως γνωστόν, έχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ Γιάννη Σαρρή περί μη νόμιμης παράτασης, δύο φορές, των συμβάσεων εκμίσθωσης του καφέ «Κήπος», τόσο το 2001, όσο και το 2010, για συνολικά 24 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαρρής κατήγγειλε ότι στα τέλη του 2001, αρκετούς μήνες πριν λήξει η σύμβαση του εκμισθωτή, ο τότε πρόεδρος της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Χανίων (ΔΗΠΕΧ), Δημήτρης Λειψάκης προχώρησε στην παράταση της σύμβασης για 12 χρόνια, δηλαδή έως το 2014. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι το 2010 ο τότε πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) Γιώργος Βούρβαχης προχώρησε σε νέα δωδεκαετή παράταση (δηλαδή έως το 2026), τέσσερα χρόνια πριν λήξει η εκμίσθωση. Και για τις δύο περιπτώσεις, ο κ. Σαρρής υποστηρίζει ότι κακώς υπήρξαν παρατάσεις καθώς, όπως επισημαίνει, η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται εκ της νομοθεσίας και τονίζει ότι θα έπρεπε να είχαν διενεργηθεί δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο συζήτησης θεμάτων που αφορούν την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, με τον κ. Σαρρή να ζητά από τον παριστάμενο κ. Χαραλαμπάκη ν’ αναφερθεί στην κατάσταση «όσον αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο».

Στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ Όθωνας Χαραλαμπάκης σημείωσε ότι «πράγματι έχουμε ασχοληθεί με την υπόθεση της μίσθωσης του αναψυκτηρίου “Κήπος”, ως Διοικητικό Συμβούλιο, και κυρίως όσον αφορά την ισχύ της σύμβασης. Έχουμε λάβει σχετική γνωμοδότηση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα, στην Υπηρεσία μας, στοιχεία, κι έχουμε ήδη λάβει απόφαση για περαιτέρω νομική διερεύνηση της υπόθεσης. Η οποία μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες, θα περάσει και από το Διοικητικό μας Συμβούλιο για να εξειδικεύσουμε και να καταλήξουμε στη θέση μας, όσον αφορά αυτή την υπόθεση. Προχωράμε σε αυτή την υπόθεση ως τώρα πολύ προσεκτικά, πολύ μεθοδικά, με ομοφωνία στις αποφάσεις μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του Συμβουλίου μας. Έχουμε κατακτήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτό δεν πρόκειται να το απεμπολήσουμε. Η ιστορία αυτή θα μας απασχολήσει, και, όπως σας είπα, πολύ σύντομα θα έρθει στο Διοικητικό μας Συμβούλιο η υλοποίηση πρόσφατης απόφασης που έχουμε λάβει για περαιτέρω νομική διερεύνηση της υπόθεσης. Διευκρινίζω ότι το ζήτημα, το οποίο έχουμε κατ’ αρχήν εντοπίσει, πέραν όλων των υπολοίπων που έχουν ακουστεί, αφορά την ισχύ της παράτασης, με την οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα ο μισθωτής. Θα επανέλθουμε και στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Δημοτικό, έχοντας πάντα ως γνώμονα αυτό το οποίο όλοι συμφωνούμε: ότι προέχει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ότι ο ρόλος μας είναι ακριβώς αυτός, να προασπίζουμε τα συμφέροντα της Επιχείρησης (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ), στο πλαίσιο της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο μεθοδικό και προσεκτικό τρόπο και θα οδηγηθούμε και σε αποφάσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν την Επιχείρηση και θα διασφαλίσουν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» Γιάννης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ διερεύνησε και προσπάθησε να νοικοκυρέψει οτιδήποτε, στα τρία ακίνητα, τα οποία αυτή τη στιγμή ενοικιάζει. Ένα είναι το μπαρ στο κτίριο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ, το άλλο είναι το αναψυκτήριο μέσα στον χώρο του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και το τρίτο είναι το καφέ “Κήπος”. Συνεπώς, στα πλαίσια αυτής της διερεύνησης και των ερωτημάτων, προέκυψαν ορισμένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλά κάτι που έχει σχέση μόνο με μία υπόθεση νομική. Τα στοιχεία αυτά έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Όπως ξέρετε όλοι, όταν έχουμε ένα ιδιωτικό ακίνητο και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και να το ενοικιάσουμε, ο καθένας με τα δικά του προσωπικά κριτήρια αξιολογεί τα πράγματα και, ενδεχομένως, το δίνει στον άλφα ή στον βήτα. Είναι δικαίωμά του. Όταν, όμως, ενοικιάζεις και παραχωρείς δημόσια ακίνητα ή δημοτικά ακίνητα, τότε θα πρέπει ν’ ακολουθήσεις συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και με βάση την οποία γίνεται αυτή η ενοικίαση», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Και συνέχισε: «Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, περίπτωση, υπήρχε μία μεταβατική περίοδος από το 1996 έως το 2002, για έξι χρόνια. Έγινε μια πρώτη ενοικίαση. Δεν τη σχολιάζω, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Από ‘κει και πέρα, αρχίζει το εξής παράδοξο: το 2001, ένα χρόνο πριν λήξει αυτή η μίσθωση, παρατείνεται από το Δ.Σ. της ΔΗΠΕΧ, με πρόεδρο τον κ. Λειψάκη, για άλλα δώδεκα χρόνια. Δηλαδή από το 2002 μέχρι το 2014. Με βάση τη νομοθεσία έπρεπε να είχε γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός, απαγορεύονται ρητά οι παρατάσεις. Το 2010, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν λήξει η μίσθωση -άκουσον άκουσον- έχουμε μία δεύτερη παράταση, από το 2014 έως το 2026, με προεδρία του κ. Βούρβαχη στην ΚΕΔΗΧ. Αυτά είναι αλήθειες και θέλω να ξέρετε όλοι ότι τουλάχιστον η νομοθεσία που υπάρχει από το 1981 μέχρι το 2016 λέει ότι σε αυτά τα κτίρια που είναι σε κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να γίνεται πλειοδοτική διαδικασία και ότι απαγορεύεται ρητά η παράταση. Το πήρε, λοιπόν, για έξι χρόνια και με τις παρατάσεις έγιναν τριάντα. Δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Έχει να κάνει με τη διαδικασία. Από ‘κει και πέρα, υπήρξε ένας αντιπερισπασμός και μια σωρεία προσβλητικών χαρακτηρισμών και μια κατάσταση, η οποία πραγματικά αλλοίωνε τελείως αυτό που εμείς είπαμε. Το ένα είναι ότι θεωρήθηκε προεκλογική πρακτική, ενώ αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει εδώ και καιρό και με κοινή συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι όταν ολοκληρωθεί τότε ο καθένας θα πει αυτό που νομίζει. Δεν στοχεύουμε στον συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, η οποία δείχνει έναν ιδιαίτερο τρόπο ευνοιοκρατίας και επιλεκτικής λογικής όσον αφορά αυτή τη διαδικασία».

Αμέσως μετά για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε η δημοτική σύμβουλος, πρώην πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Νάνσυ Αγγελάκη, λέγοντας: «Θα συμφωνήσω με τον κ. Σαρρή ότι οι παραχωρήσεις των δημοτικών ακινήτων γίνεται με συγκεκριμένη νομοθεσία, με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπως έγιναν στο αναψυκτήριο στο ΚΑΜ, επί προεδρίας μου, και στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και πάλι επί προεδρίας μου. Παρ’ όλα αυτά, το όλο θέμα δεν το είχα αντιληφθεί -δεν το κρύβω- γιατί δεν υπήρξε κάποια μίσθωση όταν εγώ είχα τη θέση ευθύνης. Καλό θα είναι, μια κι έχετε νομική σύμβουλο, να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέτονται και δημόσια».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι «εμείς, το είπαμε και το είπαμε αυτόν τον καιρό, όχι για προεκλογικούς λόγους, γιατί τώρα μάθαμε την κατάσταση που σας περιέγραψα προηγουμένως. Και όταν το μάθαμε τολμήσαμε να ενημερώσουμε, όπως είχαμε υποχρέωση, τον χανιώτικο λαό και τους δημότες. Είναι απαράδεκτο να μη γίνεται πλειοδοτική διαδικασία, όταν συζητάμε για ένα τέτοιο ακίνητο. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, ότι εκείνοι, οι οποίοι, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, επί τέσσερα χρόνια τώρα, από την πρώτη μέρα που βρίσκονται σε κρίσιμα ζητήματα κάνουν πραγματικά προεκλογική λογική το πώς θα εξυπηρετήσουμε τις ψήφους μας και όχι πώς θα λύσουμε προβλήματα λειτουργίας του Δήμου. Εκείνοι μας κατηγορούν ότι κάνουμε προεκλογικό θόρυβο όσον αφορά αυτό το θέμα. Δεν αφορά αυτό τους δημότες όλους; Δεν αφορά τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, που θα ήθελαν να πάνε στον Δήμο και να είναι και αυτοί πλειοδότες; Γιατί, λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει μέσα στον Δήμο ένα διευθυντήριο, τελικά, απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει, το οποίο λέει το εξής απλό: τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να συζητηθεί στον δημόσιο διάλογο. Κύριοι, δεν έχετε το δικαίωμα να θέτετε ορισμένα ζητήματα, το απαγορεύουμε εμείς. Ποιοι είσαστε εσείς και απαγορεύετε να συζητήσουμε, να πούμε την άποψή μας. Και ας πει και ο άλλος την άποψή του. Και από ‘κει και πέρα αρχίζει ένα παιχνίδι αντιπερισπασμού, ένα παιχνίδι μειοτικό, ένα παιχνίδι που πραγματικά είναι λυπηρό για τα δεδομένα του Δήμου. Αν, λοιπόν, όντως επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, πρέπει ν’ αλλάξουμε πολιτικές, πρέπει ν’ αλλάξουμε πρακτικές, ούτως ώστε πραγματικά να λειτουργούμε με διαφάνεια, με αξιοκρατία και όπως προβλέπει ο νόμος όσον αφορά το καίριο ζήτημα της διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Σαρρής.

Σε δευτερολογία προχώρησε και ο κ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος τόνισε ότι «όντως -και μεταφέρω κι έναν προβληματισμό καθαρά προσωπικό- ο ρόλος της Διοίκησης, όπως ορίζεται με την έννοια του σύγχρονου κράτους, είναι να εξετάζει σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ διοικουμένων και Διοίκησης, πάνω ακριβώς στο πλαίσιο των έννομων σχέσεων ή των ιδιοτήτων που φέρουν όσοι συνάπτουν αυτές τις σχέσεις. Μακριά από μας, δεν τίθεται κανένα ζήτημα ποτέ, να προσωποποιούνται αυτές οι ενέργειες της Διοίκησης. Το γεγονός, όμως, ότι στον δημόσιο διάλογο πολύ συχνά και με πολύ μεγάλη ευκολία προσωποποιούνται είναι ένα ζήτημα που αφορά και τον τρόπο διεξαγωγής του δημόσιου διαλόγου και προβληματίζει κατόπιν και τα όργανα διοίκησης στην άσκηση των καθηκόντων τους. Όντως, το ιστορικό είναι όπως το ανέφερε ο κ. Σαρρής. Με αφορμή ότι έτυχε σ’ εμάς, όπως όπως έτυχε και σ’ εσάς, η ανάγκη δημόσιας πλειοδοσίας για το κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του ΚΑΜ, ξεκινήσαμε έναν έλεγχο όλων των μισθώσεων για να δούμε τους τύπους βάσει των οποίων κινούμαστε, να δούμε την ισχύ αυτών και να δούμε τις ενέργειες, τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε. Το ιστορικό της εξέλιξης αυτής της μίσθωσης είναι όπως το ανέφερε ο κ. Σαρρής. Και, όπως σας έχω ήδη πει, σε προσεχές Συμβούλιο, σε πολύ κοντινές ημερομηνίες, θα μας απασχολήσει εκ νέου το θέμα και αυτή τη φορά έχουμε τη γενική εικόνα, έχουμε μία αρκετά καθαρή εικόνα, και θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο».

Τον λόγο πήρε για δεύτερη φορά και η κα Αγγελάκη, η οποία, απευθυνόμενη στον κ. Χαραλαμπάκη, είπε: «Κύριε πρόεδρε, αυτό που θα πρέπει να διευκρινίσετε για το θέμα του Δημοτικού Κήπου, γιατί κι εγώ δεν το γνωρίζω, είναι αν το 2010, που έγινε αυτή η παράταση σύμβασης, έπρεπε να γίνει πλειοδοτική διαδικασία, όπως με τους διαγωνισμούς που εμείς εφαρμόσαμε μετά στα δύο αναψυκτήρια στο ΚΑΜ και στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Ως πρώτη απάντηση θα έπρεπε να υπάρχει αυτό. Η διερεύνηση, λοιπόν, του τρόπου που γινόταν τότε. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα και να λέμε ότι κακώς έγιναν κάποια πράγματα και κάποιοι χειρισμοί, αν δεν τους διέπει η ίδια νομοθεσία. Αυτή την ερώτηση έπρεπε ήδη να την έχετε απαντήσει για να μην υπάρχουν και σκιές».

Στο θέμα αναφέρθηκε, με το κλείσιμο της συζήτησης, και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος επεσήμανε: «Για το θέμα του αναψυκτηρίου του Κήπου θα πω κι εγώ αυτό, περίπου, που είπε ο κ. Χαραλαμπάκης, ότι δεν είναι σωστό να προσωποποιούμε, διότι όταν βγάζουμε ονόματα και όταν ακόμα είμαστε σε μία φάση διερεύνησης, δημιουργούνται εντυπώσεις και αδικούνται άνθρωποι, οι οποίοι πιθανόν να μην πρέπει. Εγώ δεν εξετάζω αν είναι αντίπαλοι, αν δεν είναι, οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι γενικά δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί η προσωποποίηση δημιουργεί εντυπώσεις λαθεμένες. Εγώ θεωρώ, κατ’ αρχήν, ότι δεν υπήρχε κάποια πρόθεση, αλλά πολλές φορές οι διαδικασίες και η παράβλεψη κάποιων πραγμάτων, μπορεί να συμβούν. Και των τύπων, πολλές φορές. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνω αυτό. Είναι μία διαδικασία, η οποία προφανώς θα εξελιχθεί και αν κάποια πράγματα υπάρχουν νομίζω ότι θα φανούν. Αλλά μην προτρέχουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί πολλές φορές αδικούμε και εκθέτουμε ανθρώπους».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο