ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Βάμβουκας: Η εξουσία δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα των ανθρώπων

Την πεποίθησή του ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολύπλευρο και αυτό θα εκτιμηθεί από τους πολίτες στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές εκφράζει, σε μεγάλη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε, την περασμένη Κυριακή, στο HANIA.news, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι «εκκινήσαμε τη μηχανή εδώ στα Χανιά, ζωντανέψαμε, δηλαδή, στην κυριολεξία, τον Δήμο Χανίων» και τονίζει ότι «δεν έχει γίνει ποτέ, όσο εγώ ζω στην πόλη και θυμάμαι, αυτό που έχουμε κάνει: να ανοίξουν τόσα μεγάλα, δύσκολα και σημαντικά θέματα. Έχουμε ανοίξει πραγματικά σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα».

Ο κ. Βάμβουκας χαρακτηρίζει ανίδεους ή ανθρώπους με σκοπιμότητα όσους υποστηρίζουν ότι είναι ο χειρότερος δήμαρχος Χανίων τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί και έχει δρομολογηθεί αποτελεί ομαδική δουλειά και προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Δημοτική Αρχή έχει «σημαντικό μερίδιο ευθύνης» για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από τους πολίτες το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο και παρουσιάζει περιληπτικά, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει δουλειά, όχι για μία Δημοτική Αρχή, θα έλεγα τουλάχιστον για τρεις Δημοτικές Αρχές. Αυτό, εξάλλου, αποτυπώνεται και στο πενταετές μας πρόγραμμα, που είναι, στην πραγματικότητα, ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των Χανίων».

Ο κ. Βάμβουκας αναφέρεται στις επιλογές προσώπων που ο ίδιος έκανε το 2014 για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, μιλά για τους άλλοτε συνεργάτες του, που είτε παραιτήθηκαν είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, σχολιάζει τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άρη Παπαδογιάννη και το ενδεχόμενο να στηριχθεί ο ίδιος από το Κίνημα Αλλαγής, θεωρεί απολύτως ορθή πολιτική επιλογή τη στενή συνεργασία του με την κυβέρνηση και τους τοπικούς υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τη συνεργασία με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας, επίσης, ότι στην επόμενη δημοτική περίοδο θα είναι ενεργό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ακόμη και αν δεν επανεκλεγεί, αλλά και ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι «ανοιχτός σε συνεργασία -κι εγώ και οι συνεργάτες μου-, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας».

Για την επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ο κ. Βάμβουκας αναφέρει ότι «… θα φανεί στην πορεία αν είναι άδολη ή αν θα μπούμε σε μία διαδικασία παζαριών και δυσκολιών σε αρκετούς Δήμους της χώρας. Θεωρώ, όμως, θετικό το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια, ως κοινωνία, για να συνεννοηθούμε. Όσο και αν αυτό είναι οδυνηρό, θα πρέπει να συνεννοηθούμε».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Δήμαρχος Χανίων και στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, λέγοντας πως «είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κάποιο Μέσο Ενημέρωσης που να μας υποστηρίζει ανοιχτά, ξεχωριστά ή κάνοντας κάποιες ιδιαίτερες αναφορές», ενώ απαντά, μεταξύ πολλών άλλων, και στο ερώτημα για το πού φαντάζεται τον εαυτό του σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Βάμβουκα στο HANIA.news

Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι στον δημόσιο διάλογο που γίνεται, κυρίως μέσω των social media αλλά όχι μόνο, εκφράζουν την άποψη ότι ο Τάσος Βάμβουκας είναι ο χειρότερος Δήμαρχος που έχει περάσει από τα Χανιά τα τελευταία χρόνια. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;

Κοιτάξτε. Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να ειπωθεί από έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι ανίδεος ή από έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει μία σκοπιμότητα. Οπότε, λοιπόν, έχουμε δύο ενδεχόμενα. Από ‘κει και πέρα, θεωρώ ότι όχι ο Τάσος Βάμβουκας, ο Τάσος Βάμβουκας ηγείται μιας Δημοτικής Αρχής, άρα, λοιπόν, κρίνεται ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή. Και έχουμε παράξει ένα αποτέλεσμα ως Δημοτική Αρχή, το οποίο θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά επωφελές, εξαιρετικά πλούσιο και εξαιρετικά παραγωγικό για τον τόπο μας. Τόσο, όσο εγώ δεν θυμάμαι, σε τέσσερα χρόνια Δημοτική Αρχή να έχει κάνει τόσα πράγματα μεγάλα και πολλά, κατά το παρελθόν, για τα Χανιά. Θεωρώ ότι εκκινήσαμε τη μηχανή εδώ στα Χανιά, ζωντανέψαμε, δηλαδή, στην κυριολεξία, τον Δήμο Χανίων.

Αν είναι έτσι, γιατί αρκετοί πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, με τον τρόπο που μόλις το περιγράψατε;

Είναι πολύ πιθανό ένα μερίδιο της ευθύνης για το ότι δεν το αντιλαμβάνονται οι πολίτες, να το έχουμε κι εμείς. Και σίγουρα έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Με την έννοια ότι το έργο και τη δουλειά μας δεν την έχουμε επικοινωνήσει σωστά και υπάρχει μία απόσταση. Τώρα τελευταία, όμως, όπως θα παρατηρείτε κι εσείς, έχει σταματήσει αυτό το «δεν έχει κάνει τίποτα». Είναι τόσο ορατό και εμφανές ότι γίνεται δουλειά, που όποιος ισχυριστεί το αντίθετο προφανώς εκτίθεται ο ίδιος.

Πέραν της αναφοράς στις δικές σας ευθύνες, υπονοείτε, εμμέσως, ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης; Ότι τα Μέσα Ενημέρωσης ή έστω ορισμένα εξ αυτών δεν προβάλλουν τη δουλειά που γίνεται στον Δήμο Χανίων;

Κοιτάξτε. Δεν θα ρίξω τις ευθύνες στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Το κάθε Μέσο, όπως καταλαβαίνετε, όπως γίνεται παντού στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί και δεν χρειάζεται, νομίζω, να τους αναλύσω. Το ότι εμείς δεν έχουμε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης φιλικά διακείμενο προς εμάς ή εμφανώς διακείμενο, είναι γεγονός. Υπάρχουν άλλες πλευρές, άλλοι υποψήφιοι, που έχουν Μέσα, τα οποία είναι εμφανές ότι μπορεί και να τους στηρίζουν. Όμως εμείς αυτό δεν το έχουμε και δεν έχουμε επιδιώξει να το έχουμε.

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κάποιο Μέσο Ενημέρωσης που να μας υποστηρίζει ανοιχτά, ξεχωριστά ή κάνοντας κάποιες ιδιαίτερες αναφορές.

Ποιες είναι αυτές οι άλλες πλευρές, οι άλλοι υποψήφιοι;

Εγώ θα μιλήσω για εμάς. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κάποιο Μέσο Ενημέρωσης που να μας υποστηρίζει ανοιχτά, ξεχωριστά ή κάνοντας κάποιες ιδιαίτερες αναφορές. Γενικά τα Μέσα παρουσιάζουν αυτό που κάνουμε. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο Μέσο Ενημέρωσης που κρύβει αυτά που κάνουμε… Ε, καταλαβαίνετε, όμως, ότι υπάρχουν προτιμήσεις. Τώρα, που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, νομίζω ότι θα φανεί πιο ξεκάθαρα αν υπάρχουν Μέσα που υποστηρίζουν ιδιαιτέρως κάποιον. Σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να κατηγορήσω τα Μέσα για κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που θέλω να πω, επιστρέφοντας σε προηγούμενη ερώτησή σας, είναι πως αυτό που ισχυρίζομαι, ότι είμαστε μια εξαιρετικά παραγωγική και χρήσιμη Δημοτική Αρχή, είναι αυταπόδεικτο. Αποδεικνύεται. Ας σκεφθούμε: σε πόσες προηγούμενες δημαρχιακές θητείες, μέσα σε τέσσερα χρόνια -και όχι σε οκτώ ή σε δώδεκα- έγιναν τα μεγάλα έργα που κάναμε, είναι σε εκτέλεση ή έχουν ήδη δρομολογηθεί;

Υπάρχει ο εξής αντίλογος: κάποια έργα αποτελούν συνέχεια, ουσιαστικά, πρωτοβουλιών προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και κάποια έργα, όπως το νέο «Κύτταρο» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στην Κορακιά Ακρωτηρίου, αναπόφευκτα θα γίνονταν, γιατί, λογικά, δεν θα μπορούσε καμία κυβέρνηση, καμία Περιφερειακή Αρχή και καμία Δημοτική Αρχή ν’ αφήσουν τα Χανιά να «πνιγούν» από τα σκουπίδια. Μήπως, τελικά, στον κατάλογο της σημερινής Δημοτικής Αρχής έχουν συμπεριληφθεί και έργα που είτε δεν της «ανήκουν» εξ ολοκλήρου είτε θα γίνονταν, ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως Δημοτικής Αρχής;

Θα σας πω ένα γεγονός. Κάτι που ισχύει διαχρονικά και ισχύει ακόμα περισσότερο σε αυτή τη χώρα της γραφειοκρατίας που ζούμε. Πρώτον, μία Δημοτική Αρχή κρίνεται για τα έργα που θα σχεδιάσει και θα εκτελέσει η ίδια. Και θα τα δει ο δημότης μέχρι το τέλος της θητείας της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι κάτι ορατό. Υπάρχουν, βέβαια, και πολλά «αόρατα» πράγματα, τα οποία δεν τα καταλαβαίνει ο δημότης, διότι δεν θα τα δει μπροστά του, όπως η τάξη που θα βάλεις σ’ ένα Δήμο, στα οικονομικά, σε διάφορους τομείς. Δεύτερον και πολύ σημαντικό για μία Δημοτική Αρχή είναι αυτό που βρήκε από τους προκατόχους της να μπορέσει να το ολοκληρώσει καλά. Κι ένα τρίτο είναι αυτό που η ίδια η Δημοτική Αρχή θα σχεδιάσει για τις επόμενες δημοτικές θητείες. Έχουμε, λοιπόν, τρία πράγματα. Εμείς και στα τρία θεωρώ ότι παίρνουμε άριστο βαθμό και αυτό μπορώ να σας το αποδείξω, αν λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες που έχουμε δράσει. Θυμηθείτε: τρεις εκλογές, capital controls, ενάμιση χρόνο χωρίς να μπορούμε να κάνουμε ένα διαγωνισμό διότι είχε αλλάξει ο νόμος.

Τα σημαντικά έργα που βρήκαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν, ουσιαστικά, τρία. Το πάρκινγκ της οδού Περίδου, που όλοι θυμόμαστε ότι ήταν σταματημένο. Καταφέραμε να το «αναστήσουμε» και αντί για σκελετό μέσα σε ενάμιση χρόνο σηκώσαμε πέντε ορόφους και φτιάξαμε ένα πάρκινγκ με 250 θέσεις συν. Βρήκαμε το σταματημένο, στην κυριολεξία, έργο του Παλιού Τελωνείου, το οποίο επίσης το «αναστήσαμε» και καταφέραμε και απορροφήσαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το ΕΣΠΑ, 1.850.000. Δεν έβαλαν τίποτα οι δημότες μας από την τσέπη τους και τώρα το θέατρο λειτουργεί, παρόλο που ήταν για να μη λειτουργήσει έτσι όπως το παραλάβαμε. Και εκτελέσαμε, επίσης με επιτυχία, ένα έργο που δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο θέμα που «ξεκολλήσαμε» στην κυριολεξία ήταν ο κόμβος των Μουρνιών. Είναι ένα έργο που το κάνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης μεν, όμως ο Δήμος δεν είχε κάνει τη δουλειά του, δεν είχε τακτοποιήσει τα θέματα που αφορούσαν τις πράξεις εφαρμογής. Τις διορθώσαμε και εμείς, από τον Δήμο, βρήκαμε και τα χρήματα, μέσω ΕΣΠΑ, για να ξεκινήσει το έργο, που εκτελεί ο ΟΑΚ και είναι ευθύνη του να το συνεχίσει και να το ολοκληρώσει. Άρα, λοιπόν, θεωρώ πως ό,τι βρήκαμε το διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν βρήκαμε ιδιαίτερα άλλα πράγματα. Θα θέλαμε να είχαμε βρει περισσότερα.

Πραγματικά, δεν έχει γίνει ποτέ, όσο εγώ ζω στην πόλη και θυμάμαι, αυτό που έχουμε κάνει: να ανοίξουν τόσα μεγάλα, δύσκολα και σημαντικά θέματα. Έχουμε ανοίξει πραγματικά σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα.

Στη συνέχεια, τα μεγάλα έργα που εμείς εκτελούμε -μιλώ για μεγάλα έργα και όχι για τα μικρά που είναι πάρα πολλά- και θα παραδώσουμε στους δημότες, είναι: η ανάπλαση της Νέας Χώρας, η ανάπλαση της οδού Χάληδων (βρήκαμε έναν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ολοκληρώσαμε τις μελέτες για να γίνει με ίδιους πόρους του Δήμου), παραδίδουμε το πάρκο της Αμπεριάς, έναν σκουπιδότοπο, που το κάνουμε ένα πρότυπο πάρκο 6 στρεμμάτων, κατάλληλο, μάλιστα και για ΑμεΑ, καθώς και το πάρκο της οδού Γιαμπουδάκη στον Άγιο Ιωάννη. Έχουμε καταφέρει να πάρουμε 40 εκατ. ευρώ για να χτίσουμε 8 νέα σχολεία τα επόμενα χρόνια στα Χανιά, λύνοντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης με ριζοσπαστικό, ευφυή και ευέλικτο τρόπο. Έχουμε εξασφαλισμένα χρήματα για ν’ ανακατασκευάσουμε το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και να το ενώσουμε με τον Δημοτικό Κήπο. Έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορούν το ευρύτερο κέντρο της πόλης των Χανίων, όχι την παλιά πόλη, αλλά το νεότερο τμήμα της και από αυτά τα χρήματα θα ανακατασκευαστεί ο Κήπος, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινάνε τα έργα στο Ρολόι. Είναι σχεδιασμένος ήδη και πάει σε λίγο καιρό για εγκρίσεις ο μεγάλος άξονας, με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, από την οδό Τζανακάκη μέχρι το Πανελλήνιο, δημιουργώντας έναν πρότυπο ποδηλατόδρομο, που αλλάζει τον τρόπο που θα κυκλοφορούμε στο μέλλον στην πόλη. Αυτά είναι όλα πράγματα με εξασφαλισμένους πόρους και σχεδιασμένα. Έχουμε βάλει το κεφάλι μας στη Δημοτική Αγορά, αλλά είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουμε με πολλή σύνεση και προσοχή, διότι δεν θέλουμε στο κέντρο της πόλης να δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα, να κλείσει καμιά δεκαριά χρόνια η Αγορά, έχοντας εμπειρία από άλλα έργα, όπως το Τελωνείο, για το οποίο χρειάστηκαν έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σε λίγο καιρό θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα στην Αγορά. Ήδη «έχει μπει το νερό στο αυλάκι». Θα ξεκινήσουμε έργα στη Σούδα -έχει ήδη γίνει ο διαγωνισμός-, ενώ έχουμε κάνει και πάρα πολλή δουλειά στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας. Παραδίδουμε σε λίγο καιρό πέντε παιδικές χαρές στο Ακρωτήρι και σε άλλες περιοχές του Δήμου κ.ο.κ., για να μην έχω έναν μακρόσυρτο κατάλογο, και προχωράμε και τα έργα για να φτάσουμε στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, όπως είχαμε υποσχεθεί. Αλλά αυτό είναι κάτι που μας δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις, εξαιτίας των αδειοδοτήσεων και των λοιπών προβλημάτων.

Σας ασκείται κριτική ότι ανοίξατε αρκετά μεγάλα ζητήματα, χωρίς ωστόσο να μπορείτε να τα κλείσετε αποτελεσματικά σε εύλογο χρονικό διάστημα ή, έστω, κάποια από αυτά, να τα διευθετήσετε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Τι απαντάτε;

Πραγματικά, δεν έχει γίνει ποτέ, όσο εγώ ζω στην πόλη και θυμάμαι, αυτό που έχουμε κάνει: να ανοίξουν τόσα μεγάλα, δύσκολα και σημαντικά θέματα. Έχουμε ανοίξει πραγματικά σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα.

Μόνο που κάποιοι λένε ότι «τσαλαβουτάτε» μέσα σε αυτά τα θέματα και δεν τα αντιμετωπίζετε οργανωμένα και με σχέδιο για να μην παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις.

Κοιτάξτε. Οι αντίπαλοί μας κάτι πρέπει να πουν. Κι επειδή πολλοί από αυτούς έχουν ασκήσει στο παρελθόν διοίκηση, θα πρέπει καλύτερα να μας πουν, αυτοί τι έχουν να παρουσιάσουν κατά το παρελθόν. Δεν υπάρχει, πραγματικά, μέτρο σύγκρισης και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας. Και προσπαθούν με διάφορους τρόπους ν’ απαξιώσουν το σημαντικότατο έργο μας. Πρέπει να σας πω ότι όταν μία Δημοτική Αρχή ανοίξει ένα ζήτημα -μπορεί να είναι εκατό τα βήματα-, ακόμα και τα δέκα πρώτα βήματα να κάνει, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι κάποια επόμενη Δημοτική Αρχή, ή εφ’ όσον είναι και η ίδια, θα το πάρει το ζήτημα και θα το πάει παρακάτω. Έτσι γίνεται πάντα στην Αυτοδιοίκηση. Πάντα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει δουλειά, όχι για μία Δημοτική Αρχή, θα έλεγα τουλάχιστον για τρεις Δημοτικές Αρχές. Αυτό, εξάλλου, αποτυπώνεται και στο πενταετές μας πρόγραμμα, που είναι, στην πραγματικότητα, ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των Χανίων. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή με στόχους, μια Δημοτική Αρχή που δεν κινείται χωρίς στόχους. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε αυτό το σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου υπάρχουν και τα χρήματα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ευρύτερου κέντρου των Χανίων, όχι τόσο επικεντρωμένο στην παλιά πόλη. Ξεκινήστε από το Μαρκόπουλο. Τεράστια, αυτή τη στιγμή, αναπτυξιακή ευκαιρία. Θ’ απορροφήσει πάρα πολλές χρήσεις απόλυτα απαραίτητες.

Διατυπώνονται αμφιβολίες από πολίτες για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, μετά την εκχώρησή του στο Υπερταμείο, μαζί με άλλα 10.118 ακίνητα απ’ όλη την Ελλάδα.

Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έχω διακινδυνεύσει από την αρχή αυτή την πρόβλεψη και είπα ότι είναι ενεργό στρατόπεδο και ως τέτοιο ακόμα και τίποτα να μη νομοθετήσει η κυβέρνηση -που θα νομοθετήσει- δεν μπορεί να συμπεριληφθεί. Αυτό είναι παραδεκτό και απ’ όλους τους νομικούς, με τους οποίους έχω συζητήσει. Και από το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν πρόκειται το Μαρκόπουλο να παραμείνει σε καμιά λίστα Υπερταμείου. Είναι συγκεκριμένη η διαδικασία και ο νόμος με τον οποίο θα μας παραχωρηθεί. Δεν έχω ανησυχία ιδιαίτερη γι’ αυτό. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν δεν μπει υπογραφή, όμως εγώ ανησυχία δεν έχω. Πάμε τώρα παρακάτω. Σας έλεγα λοιπόν για το Μαρκόπουλο που θα έχει διάφορες χρήσεις, όπως περιέγραψα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θα έχει επίσης κι ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης. Φανταστείτε πόσο ευεργετικό θα είναι για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για όλο το κέντρο των Χανίων. Ακολούθως, το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας που ανακατασκευάζεται, ο Κήπος ανακατασκευάζεται, το Ρολόι ανακατασκευάζεται, αριστερά μας είναι το κτίριο που θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία και αυτή έχει ήδη 2,5 εκατ. ευρώ και πιστεύω ότι σε λίγο καιρό, τέτοια εποχή του χρόνου, θ’ αρχίσει να κατασκευάζεται το κτίριο της Βιβλιοθήκης, μετά τους διαγωνισμούς, στους οποίους θα προχωρήσουμε σε λίγο καιρό. Φτάνουμε στην Αγορά, όπου υπάρχει ο σχεδιασμός. Η Αγορά μπαίνει σε τελική τροχιά ανακατασκευής μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο. Φτάνουμε στην πλατεία 1866, για την οποία καταθέσαμε πρόγραμμα τις προάλλες, μαζί με το Επιμελητήριο, για την ανάπλασή της και για να γίνουν παρεμβάσεις για τα καταστήματα…

Μιλάτε για το Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο, το λεγόμενο Open Mall.

Ναι, στο Open Mall αναφέρομαι. Στη συνέχεια, βρίσκουμε τη Χάληδων, που είναι ο κεντρικός δρόμος προς το λιμάνι, προχωράμε προς τη Νέα Χώρα με τον ποδηλατόδρομο και τα πεζοδρόμια. Ενωνόμαστε με την Πειραιώς και το επόμενο σχέδιό μας είναι να φτάσουμε μέχρι το πάρκο των Αγίων Αποστόλων, περνώντας από τη Νέα Χώρα, που ήδη έχει ανακατασκευαστεί. Στη συνέχεια, και σε δεύτερο πλάνο, από τα επόμενα χρήματα των έργων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυκης, που θα προκύψουν και από τις εκπτώσεις στους διαγωνισμούς των αρχικών έργων, θα μπορέσουμε να γυρίσουμε αυτόν τον δρόμο και να κάνουμε την αντίστροφη διαδρομή, περνώντας από Κυδωνίας, Αποκορώνου, κ.λπ., «αγκαλιάζοντας» το ευρύτερο κέντρο. Η έμφαση είναι ότι δίνουμε χώρο στα εναλλακτικά μέσα κίνησης, στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σας περιέγραψα πόσο διαφορετικό θα είναι σε 3-4 χρόνια το κέντρο των Χανίων. Τα Χανιά αλλάζουν και κινούνται πλέον.

Όμως πρέπει να ξέρετε ότι στη ζωή, όταν δοκιμάζεται κάτι σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που επιχειρούμε εμείς, βγαίνουν και πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να τα περιμένεις. Καμιά φορά δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι που προκαλούν τα θέματα. Δηλαδή, θέλω να πω ότι άλλος νομίζεις ότι θα έχει τα περισσότερα προβλήματα και από άλλον βγαίνουν τα προβλήματα αυτά.

Ερχόμενος να σας συναντήσω, συμβουλεύτηκα τις σημειώσεις μου και διαπίστωσα ότι οκτώ μέλη της δημοτικής σας ομάδας, οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί είτε έχουν αποχωρήσει, για διάφορους λόγους. Αν εξαιρέσουμε την κυρία Ψυχογιού, η παραίτηση της οποίας έγινε, όπως μάθαμε, για προσωπικούς λόγους, όλες οι άλλες αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις έγιναν για λόγους διαφωνιών, αντιπαραθέσεων, διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια σειρά από θέματα. Τρεις εξ αυτών των συνεργατών σας, από τους πλέον στενούς (Νεκτάριος Αλεξανδράκης, Μιχάλης Βλαχάκης, Βαρβάρα Περράκη) παραιτήθηκαν και από δημοτικοί σύμβουλοι. Ένα ερώτημα είναι το εξής: Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε διαφορετικές επιλογές όσον αφορά στη συγκρότηση του αρχικού ψηφοδελτίου; Το ρωτώ, διότι πάρα πολλοί -και τότε και εκ των υστέρων- είπαν ότι εντάξατε στο ψηφοδέλτιο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες χωρίς σχεδόν κανένα κοινό παρονομαστή, κοιτάζοντας τον στόχο της εκλογής, χωρίς, όμως, να κοιτάξετε και την επόμενη μέρα, που, όπως αποδείχθηκε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Εγώ θα σας πω, κατ’ αρχάς, ότι οι διαφοροποιήσεις είναι μέσα στη ζωή. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που δεν θα δείτε διαφοροποιήσεις σε μία δημοτική θητεία. Πολλές φορές κι εγώ προκάλεσα την έξοδο κάποιων ανθρώπων. Είναι γνωστό αυτό. Και μάλιστα σχετικά νωρίς. Εν πάση περιπτώσει, οι διαφορετικοί χαρακτήρες των ανθρώπων, οι δυσκολίες που πολλές φορές υπάρχουν και η αποδοχή μίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης και πορείας, αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι, προφανώς, για τον καθένα, λόγοι διαφοροποίησης. Είτε και για μένα επίσης, απομάκρυνσης κάποιων ανθρώπων, από καθήκοντα που είχαν. Γιατί μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες διαφοροποιήσεις ήταν εξαιτίας της απομάκρυνσης από θέσεις τις οποίες κατείχαν, αντιδημάρχων κυρίως. Άρα, λοιπόν, οφείλεται και σε αυτό. Αυτό τι σημαίνει και γιατί συμβαίνει; Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πραγματικά είμαι αρκετά στοχοπροσηλωμένος. Δηλαδή, αν βάλω κάτι στο κεφάλι μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην προσπαθήσω, με ό,τι προσωπική θυσία και προσπάθεια χρειαστεί αυτό, να το κάνω. Και αυτό προσπαθώ να κάνω πάντα. Φυσικά ακούω, φυσικά διαβουλεύομαι, αλλά όταν καταλήξω σε κάτι και το αποφασίσω, μαζί με τους συνεργάτες μου, το προχωράω για να γίνει. Γι’ αυτό έχουν ήδη γίνει τόσα πολλά πράγματα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και μην ξεχνάτε ότι ανασύραμε δύσκολα θέματα. Θέματα όπως ο κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και άλλα στο παλιό λιμάνι. Δεν είναι πάντα εύκολο για τον καθένα ν’ ακολουθήσει πάντα και να έχει την ίδια αντίληψη κι εγώ δεν έχω την απαίτηση να συμβεί αυτό.

Αυτό, όμως, γνωρίζατε ότι είναι πιθανό να συμβεί, από την προεκλογική περίοδο ακόμη, με τις επιλογές και την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου. Υπάρχει mea culpa; Λάθη δικά σας αναγνωρίζετε; 

Βλέποντας εκ των υστέρων, προφανώς θα είχα κάνει και κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι στη ζωή, όταν δοκιμάζεται κάτι σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που επιχειρούμε εμείς, βγαίνουν και πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να τα περιμένεις. Καμιά φορά δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι που προκαλούν τα θέματα. Δηλαδή, θέλω να πω ότι άλλος νομίζεις ότι θα έχει τα περισσότερα προβλήματα και από άλλον βγαίνουν τα προβλήματα αυτά. Κι επίσης θα πρέπει να ξέρετε -και το ξέρετε γιατί είναι πασίγνωστο- ότι η άσκηση εξουσίας δεν είναι εύκολη υπόθεση να την αντέξει ο καθένας και να μην αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς του. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κάποιος άνθρωπος, όπως μπήκε μέσα σε αυτή την ιστορία, να μπορέσει και να βγει. Να κρατήσει, δηλαδή, αυτή τη διάσταση. Να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα και να μην αλλοιωθεί η συμπεριφορά του και η θεώρησή του για τους άλλους ανθρώπους.

Επειδή, προφανώς, όποιος επιχειρεί, κάνει και λάθη. Αλίμονο αν δεν κάναμε λάθη, αν δεν έκανα κι εγώ λάθη. Είναι γεγονός ότι ίσως πολλές φορές θα έπρεπε ν’ αφιερώνω περισσότερο χρόνο με τους συνεργάτες μου. Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία σοβαρή δικαιολογία: είναι τόσο το καθημερινό βάρος, που δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις όπως πρέπει με τους συνεργάτες σου και να μπορέσουν και αυτοί να σου δώσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από τη δική τους την άποψη και προσπάθεια.

Με βάση αυτά που μου λέτε, υπήρχαν άνθρωποι που λιγοψύχησαν στην πορεία και δεν θέλησαν ν’ ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο που επικαλείστε και άλλοι άνθρωποι των οποίων πήραν τα μυαλά αέρα. Ποιοι είναι αυτοί;

Εγώ δεν θα πω για κάποιον ότι πήραν τα μυαλά του αέρα. Μιλάω γενικά. Λένε: δώσε εξουσία σ’ έναν άνθρωπο να δεις τον πραγματικό του χαρακτήρα. Ή και αλλιώς: στον Στρατό, ιδιαίτερα τα χρόνια τα παλιά, δοκιμάζονται πραγματικά οι φιλίες και οι χαρακτήρες των ανθρώπων. Εννοώντας ότι σε δύσκολες καταστάσεις γίνονται αυτά. Είναι δύσκολο να επιχειρείς σ’ ένα Δήμο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

Λάθη από τη δική σας την πλευρά δεν έγιναν; Λάθη που οδήγησαν δικαιολογημένα, εν πολλοίς, κάποιους συνεργάτες σας είτε στην αποχώρηση είτε στην αποστασιοποίηση; Η κριτική που δέχετε, εκ των έσω αυτή τη φορά, αφορά κυρίως το ότι έχετε προσωπική ατζέντα και ότι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν εμπιστεύεστε τους συνεργάτες σας, αλλά αποφασίζετε, ουσιαστικά, μόνος σας.

Κοιτάξτε. Θα σας πω. Επειδή, προφανώς, όποιος επιχειρεί, κάνει και λάθη. Αλίμονο αν δεν κάναμε λάθη, αν δεν έκανα κι εγώ λάθη. Είναι γεγονός ότι ίσως πολλές φορές θα έπρεπε ν’ αφιερώνω περισσότερο χρόνο με τους συνεργάτες μου. Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία σοβαρή δικαιολογία: είναι τόσο το καθημερινό βάρος, που δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις όπως πρέπει με τους συνεργάτες σου και να μπορέσουν και αυτοί να σου δώσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από τη δική τους την άποψη και προσπάθεια. Όμως, ποτέ δεν εμπόδισα κανένα συνεργάτη μου να πάρει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει τα θέματά του. Αντιθέτως. Εγώ το κάνω πάντα στη ζωή μου. Όταν βλέπει ότι κάτι προχωράει και προχωράει καλά, δεν έχω λόγους να παρεμβαίνω και δεν το κάνω. Περισσότερο ενημερώνομαι, δεν κάνω κάτι περισσότερο. Όταν βλέπω ότι υπάρχει πρόβλημα, προφανώς και παρεμβαίνω και προφανώς και βοηθάω πάρα πολύ στο να μην υπάρξουν θέματα. Και καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, όταν αναλαμβάνουν μία τέτοια θέση, τη μεγάλη εμπειρία πάντοτε. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων. Κι εγώ έχω ανθρώπους με λιγότερη εμπειρία, με περισσότερη εμπειρία… Αυτό είναι μέσα στη ζωή. Εγώ παρεμβαίνω εκεί που βλέπω ότι έχουμε πρόβλημα και δίνω την πολιτική κατεύθυνση.

Μήπως, όμως, είναι λάθος για ένα Δήμο με τα μεγέθη, τα χαρακτηριστικά, τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις του Δήμου Χανίων, ο Δήμαρχος να μην έχει στενή συνεργασία και συχνές συναντήσεις με τους Αντιδημάρχους, τους προέδρους των δημοτικών Οργανισμών και των Επιχειρήσεων και με τους προϊσταμένους των δημοτικών Υπηρεσιών προκειμένου να δίνει κατευθύνσεις και να διαπιστώνει, σε πολύ τακτική βάση, την πορεία εξέλιξης των θεμάτων, τα οποία έχει αναθέσει στους συνεργάτες του, αιρετούς ή υπηρεσιακούς;

Δεν λείπουν οι συναντήσεις. Προς Θεού. Υπάρχουν συναντήσεις και με υπηρεσιακούς και με τους συνεργάτες μου τους αιρετούς κ.λπ. Υπάρχουν και συχνές συναντήσεις. Δεν είναι όσες θα ήθελα εγώ πραγματικά ή δεν είναι τόσες πολλές οι επιμέρους συνεργασίες. Δεν φτάνει το όλοι μαζί. Θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο με τον καθένα από αυτούς. Θα ήταν πιο χρήσιμο και πολλές φορές θα είχαμε αποφύγει και ορισμένες τριβές. Αυτό το λέω αυτοκριτικά και προς τους ανθρώπους που είναι μαζί μου ή που ήταν μαζί μου. Αλλά λέω ότι αυτή η προσπάθεια είναι τόσο μεγάλη… Και η προσωπική μου προσπάθεια και το ξέρουν όλοι αυτό. Ασχολούμαι με τον Δήμο πάρα πολλές ώρες και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κρυφτεί. Και αυτό δεν μου δίνει πάντα τα περιθώρια συνεργασίας που θα ήθελα με τους ανθρώπους.

Ας πάμε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πριν από αρκετές εβδομάδες παραγγείλατε μία έρευνα, μία δημοσκόπηση, η οποία, βέβαια, για το χρονικό διάστημα που έγινε, το μόνο, ουσιαστικά, που θα μπορούσε να δείξει είναι η αναγνωρισιμότητα, η δημοφιλία και θετικές – αρνητικές γνώμες. Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώνετε ότι έχετε στα χέρια σας μια τέτοια δημοσκόπηση; Και, αν υπήρξε, τι ακριβώς έδειξε;

Όπως είπατε, αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος δημοσκόπηση. Το μόνο που θα μπορέσει να δει είναι κάποιας μορφής δημοφιλία. Η εκτίμησή μου και αυτά που γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι είναι ότι το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή. Και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, μάλιστα, από τη στιγμή που υπάρχουν έντεκα υποψηφιότητες. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πολύ πιο κοντά στις εκλογές. Επειδή καμιά φορά και οι δημοσκοπήσεις ή οι φήμες για δημοσκοπήσεις, χρησιμοποιούνται από κάποιους με έναν τρόπο που στόχο έχει να τους ευνοήσει, αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι και τα γνωρίζουμε.

Δεν μου απαντήσατε, όμως. Εσείς παραγγείλατε έρευνα;

Δεν έχω στοιχεία από έρευνα που έχω κάνει εγώ. Υπάρχουν κάποια στοιχεία από έρευνες που κάποιοι έχουν κάνει. Κατά πόσο είναι ακριβή όλα αυτά που διαρρέουν δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Γνωρίζω κι εγώ κάποια στοιχεία, όπως ίσως γνωρίζει και ο καθένας. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που καταλαβαίνει κάποιος και δεν χρειάζεται καμία δημοσκόπηση για να το κάνει, είναι ότι το τοπίο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Εγώ πιστεύω ότι εμείς, ως Δημοτική Αρχή, και με το έργο που έχουμε κάνει, δεν είναι δυνατόν οι Χανιώτες να μην το εκτιμήσουν. Και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα πια, που όλα «ωριμάζουν» και όλα φαίνονται και πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή πορεία σε όλη αυτή την υπόθεση. Όμως, πάντα είμαι επιφυλακτικός και πάντα κρατάω μικρό καλάθι.

Ως εν ενεργεία Δήμαρχος, πρέπει να κρατήσετε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Αφ’ ενός πρέπει να «τρέχετε» τα θέματα του Δήμου και αφ’ ετέρου, επειδή έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να προετοιμάζεστε ως επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» και για τις προσεχείς εκλογές. Ρωτώ: στις συναντήσεις που κάνετε με πολίτες τι «εισπράττετε»; Υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη στο ψηφοδέλτιο ή παρατηρείται «δυστοκία» στο θέμα αυτό;

Θα σας πω κάτι που είναι γεγονός και το οποίο, κάποιοι, όταν το ακούν, προσπαθούν να διασπείρουν το αντίθετο, που είναι απολύτως αναληθές και ανακριβές και δεν «κουμπώνει» και με την κοινή λογική. Φανταστείτε ότι εμείς είμαστε ένας συνδυασμός, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν πλήρης. Δηλαδή είχε 200 άτομα υποψηφίους μαζί με τα Τοπικά Συμβούλια. Από αυτούς, οι 98 ήταν για το κεντρικό ψηφοδέλτιο των Χανίων. Αυτή τη στιγμή, με το νέο νόμο, μιλάμε ότι κατά ανώτατο αριθμό υποψηφίων μπορούμε να έχουμε 65 για το κεντρικό των Χανίων. (Σ.σ.: η συνέντευξη δόθηκε την περασμένη Κυριακή. Την επόμενη μέρα, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε μικρή αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στα κεντρικά ψηφοδέλτια). Άρα, καταλαβαίνετε ότι η απόσταση είναι τεράστια. Υπολογίζουμε, λοιπόν, έτσι είναι στη ζωή, μετά από πέντε χρόνια, κάποιοι άνθρωποι έχουν διαφοροποιηθεί, κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλάξει πράγματα στη ζωή τους και δεν ενδιαφέρονται… Ας κάνουμε μια υπόθεση ότι 20 άνθρωποι από αυτούς είναι στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μπορούμε να το πούμε, νομίζω. Μέχρι να φτάσουμε στο 65 έχουμε μια πλειάδα ανθρώπων. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν άνθρωποι, που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό μας και οι οποίοι είναι πάρα πολλοί θετικοί γιατί έχουν δει την προσπάθειά μας και φυσικά και θέλουν να εξακολουθήσουμε να είμαστε Δημοτικοί Αρχή, επομένως θα μας βοηθήσουν. Όμως, υπάρχει και μία ανάγκη ανανέωσης του ψηφοδελτίου με νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα ανανεώσουν την όλη μας προσπάθεια. Άρα, το θέμα είναι και λίγο αντίστροφο. Δηλαδή να βρούμε την ισορροπία, να παραμείνουν οι άνθρωποι που θέλουν και πρέπει να παραμείνουν και παράλληλα να δώσουμε και χώρο στο κεντρικό μας ψηφοδέλτιο ν’ ανανεωθεί με νέους υποψηφίους. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, σας πληροφορώ, και μάλλον θα έχουμε τη δυσκολία με κάποιους ανθρώπους να μη συνεργαστούμε, ενώ θα είχαμε τη θετική διάθεση να το κάνουμε για διάφορους λόγους.

Και επίσης θεωρώ, αλλά δεν υιοθετήθηκε, ότι έπρεπε να ξεχωρίσουν τα ψηφοδέλτια των δημάρχων από τα ψηφοδέλτια των συμβούλων. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και εξυγιαντικό για τη λειτουργία του συστήματος της απλής αναλογικής. Θα ενίσχυε, δηλαδή, την καλή λειτουργία της απλής αναλογικής, διότι ο Δήμαρχος θα έβγαινε επειδή ευθέως αυτόν θέλουν οι δημότες και οι σύμβουλοι θα έβγαιναν επειδή ευθέως αυτούς θέλουν οι δημότες. Και φυσικά ο κάθε Δήμαρχος θα έπαιρνε σε συμβούλους το ποσοστό που του αναλογούσε.

Όταν εκλεγήκατε Δήμαρχος Χανίων διαθέτατε, ελέω εκλογικού νόμου, μεγάλη πλειοψηφία (29) στο 49μελές Δημοτικό Συμβούλιο. Με τον «Κλεισθένη» αλλάζουν όλα. Πάμε σε απλή αναλογική. Πόσο εύκολη θα είναι η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του Δήμου, με δεδομένο ότι, όπως η πραγματικότητα έχει καταδείξει, οι συνέργειες και οι συνεργασίες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, ειδικά σε προγραμματικό επίπεδο, αλλά και εξαιτίας της κουλτούρας που υφίσταται και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο; Θυμίζω ότι εσείς είχατε πρόβλημα, κάποιες φορές, να περάσετε θέματα από το Δημοτικό Συμβούλιο, για τα οποία απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία (25) και όχι πλειοψηφία επί των παρόντων. Εκτιμάτε ότι πάμε σε διαδικασίες συναλλαγής πάνω ή και κάτω από το τραπέζι;

Θα σας πω γενικά τη γνώμη μου. Εγώ δεν είμαι αντίθετος, γενικά και ιδεολογικά, με την απλή αναλογική. Όμως, υπάρχουν διάφορα συστήματα απλής αναλογικής. Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι είχα την ευκαιρία δύο φορές, αλλά και μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, να συναντήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, όταν το νομοσχέδιο ήταν υπό κατάρτιση.

Αναφέρεστε στον προηγούμενο υπουργό, τον κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Ναι. Πρότεινα, λοιπόν, και αυτή η άποψη είχε υιοθετηθεί και από άλλους δημάρχους, όπως ο κ. Μπουτάρης, ο κ. Ιωακειμίδης και διάφοροι άλλοι δήμαρχοι, ότι θα έπρεπε να μπει ένα πλαφόν για την είσοδο των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και το ποσοστό που θα «περίσσευε», κατά κάποιο τρόπο, να πήγαινε στο νικητή των εκλογών, στην παράταξη του δημάρχου. Και επίσης θεωρώ, αλλά δεν υιοθετήθηκε, ότι έπρεπε να ξεχωρίσουν τα ψηφοδέλτια των δημάρχων από τα ψηφοδέλτια των συμβούλων. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και εξυγιαντικό για τη λειτουργία του συστήματος της απλής αναλογικής. Θα ενίσχυε, δηλαδή, την καλή λειτουργία της απλής αναλογικής, διότι ο Δήμαρχος θα έβγαινε επειδή ευθέως αυτόν θέλουν οι δημότες και οι σύμβουλοι θα έβγαιναν επειδή ευθέως αυτούς θέλουν οι δημότες. Και φυσικά ο κάθε Δήμαρχος θα έπαιρνε σε συμβούλους το ποσοστό που του αναλογούσε. Φανταστείτε, επίσης, πόσο καλύτερα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών παρατάξεων ένας Δήμαρχος, ο οποίος βγήκε απευθείας Δήμαρχος. Δεν τον έβγαλαν οι σύμβουλοι. Βγήκε μόνος του από τους πολίτες. Θα ήταν πολύ πιο δημοκρατικό και σωστό. Δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε αυτή η άποψη και βρισκόμαστε σήμερα σ’ ένα σύστημα που κάποτε ονομάζαμε απλή και άδολη αναλογική, αλλά… η άδολη, τώρα, θα φανεί στην πορεία αν είναι άδολη ή αν θα μπούμε σε μία διαδικασία παζαριών και δυσκολιών σε αρκετούς Δήμους της χώρας. Θεωρώ, όμως, θετικό το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια, ως κοινωνία, για να συνεννοηθούμε. Όσο και αν αυτό είναι οδυνηρό, θα πρέπει να συνεννοηθούμε. Όσον αφορά την επόμενη μέρα στον Δήμο Χανίων, εφ’ όσον εμείς είμαστε Δημοτική Αρχή, δεν έχω ιδιαίτερη ανησυχία. Νομίζω ότι εφ’ όσον εγώ επιλεγώ ως Δήμαρχος, μπορώ να συνεννοηθώ. Το σημαντικότερο είναι ότι θα συνεχίσουμε και θα πατήσουμε πάνω σ’ ένα έργο που είναι ήδη ψηφισμένο κι έχει μπει σε τροχιά. Αυτά μόνο που έχουμε βάλει σε τροχιά, κύριε Γεωργακάκη, αν τα ολοκληρώσουμε την επόμενη τετραετία, τα Χανιά αλλάζουν εντελώς.

Δικαιούται ν’ αμφιβάλλει κάποιος για τα περί συνεννόησης την επόμενη μέρα, κρίνοντας από τη διαδρομή σας σε αυτή τη δημαρχιακή θητεία; Η αντιπολίτευση λέει ότι σε πολλά ζητήματα, αν όχι σε όλα, προχωράτε χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία στοιχειώδης συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Αυτό δεν είναι ακριβές. Πάντα ενημερώνω, αλλά εάν κάποιοι εννοούν ότι θα συζητάμε ατέρμονα, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, και δεν θα αποφασίζουμε ποτέ, εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος του διαλόγου, της δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά η δημοκρατία έχει κανόνες και πρέπει να είναι αποτελεσματική. Συζητάμε, αποφασίζουμε δημοκρατικά κατά πλειοψηφία και μετά εκτελούμε. Και είναι πολύ χαρακτηριστικός ο τρόπος που χειρίστηκα και χειριστήκαμε το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Κάποιοι ήθελαν να συζητάμε τα επόμενα πενήντα χρόνια, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Είδατε, όμως, ότι πήραμε απόφαση ως Συμβούλιο, προχωράμε αυτή τη στιγμή σε συμφωνία και όλα αυτά τα οποία έλεγαν και οι δήθεν φοβίες είναι έωλες και δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά, γιατί οι χρήσεις που καθορίστηκαν είναι χρήσιμες για την κοινωνία και για κανέναν άλλον. Και το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι κυριαρχούν σε αυτόν τον χώρο που θα αποκτήσει ο Δήμος Χανίων.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι τμήμα του Κινήματος Αλλαγής. Από… τεχνικής άποψης, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση στήριξης της υποψηφιότητάς σας από το ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι είστε εν ενεργεία Δήμαρχος. Ωστόσο, όταν μιλάμε για ΚΙΝΑΛ και αυτομάτως σκεφτόμαστε πρωτίστως και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το όνομα του Τάσου Βάμβουκα δεν… ταιριάζει. Πολιτικά και ιδεολογικά. Κάποιοι, δε, γελούν. Τι λέτε;

Είναι γνωστό ότι δεν έχω κάποια πορεία που να σχετίζεται με το παλιό ΠΑΣΟΚ. Εγώ προέρχομαι από την Αριστερά και συγκεκριμένα από τον παλιό Συνασπισμό. Ουσιαστικά η τοποθέτησή μου είναι μια τοποθέτηση στη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή στην Κεντροαριστερά όπως λέμε, και ένας τέτοιος χώρος ήταν η Δημοκρατική Αριστερά. Η ΔΗΜΑΡ, όπως είναι γνωστό, συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ κι επειδή εγώ ήμουν προσκείμενος στη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΝΑΛ θεώρησε ότι κι εγώ είμαι, πλέον, ένα μέλος αυτής της πολιτικής παράταξης.

Είναι χρήσιμη τυχόν στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, ειδικά στα Χανιά και στην περίπτωσή σας;

Θα σας πω. Όπως έχω αναφέρει σε όλους τους τόνους, εμείς είμαστε μία πολιτική παράταξη, η οποία έχει κερδίσει με το σπαθί της και την αυτονομία της και τη δημαρχία χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη στις περασμένες εκλογές.

Αυτό δεν είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι είχατε στο ψηφοδέλτιό σας ανθρώπους από το στενό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία, όπως ευρέως λέγεται, σας παρείχε στήριξη το 2014, γεγονός που σας βοήθησε να εκλεγείτε. 

Εγώ δεν αρνούμαι ότι υπήρχαν άνθρωποι από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, όμως, ήταν πολύ λίγοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, εδώ είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η συντριπτική πλειοψηφία. Φυσικά, το ψηφοδέλτιό μας δεν αρνούμαστε ότι είναι πολυσυλλεκτικό και κυρίως κοιτάζουμε τους ανθρώπους. Κοιτάζουμε οι άνθρωποι να είναι οι κατάλληλοι, να είναι σωστοί άνθρωποι για να συνεργαστούμε. Δεν βάζω εγώ ταμπέλες στους ανθρώπους για να τους αποκλείσω, αρκεί να βρίσκονται, φυσικά, στον δημοκρατικό χώρο. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο. Σωστοί άνθρωποι, με ικανότητες και να κινούνται, βεβαίως, στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, μεταξύ των οποίων είναι και ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας και ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής και ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Άρα, λοιπόν, και τώρα έτσι θα κινηθούμε. Και αυτό, εξάλλου, επιδιώκουν όλοι οι υποψήφιοι. Και όλοι αυτό ευαγγελίζονται και διαφημίζουν. Ότι έχουν μία ευρύτητα. Έτσι κι εγώ, την προηγούμενη φορά είχα μια ευρύτητα και βεβαίως τιμώ αυτούς τους ανθρώπους που ήταν στο ψηφοδέλτιό μας και από τον πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς. Και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν άνθρωποι από την Κεντροδεξιά. Αλλά κυριαρχούν, βέβαια, οι άνθρωποι που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

Θα σας επιβεβαιώσω ότι πράγματι, επιλογή μου, πολύ συνειδητή, είναι να συνεργαστώ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η κυβέρνηση, η οποία ήταν το 90% του χρόνου της θητείας μας και έκανα πάρα πολύ σωστά και αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Δεν το έχω, επομένως, μετανιώσει καθόλου. Η δουλειά ενός δημάρχου δεν είναι να τσακώνεται με την κυβέρνηση, αλλά είναι να προσπαθεί να συνεργάζεται για να φέρει καλά αποτελέσματα για τον τόπο του.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον Άρη Παπαδογιάννη. Τι λέτε;

Νομίζω ότι έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει τις προτιμήσεις του σ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος προφανώς και αποκλειστικά, θα έλεγα, κινείται στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Εκεί δεν έχουμε αυτή την ευρύτητα που έχουμε στο δικό μας ψηφοδέλτιο. Είναι ένας συνδυασμός που «σκεπάζει» ένα χώρο, ο οποίος κινείται στα όρια της Κεντροδεξιάς και δεν φεύγει από αυτά. Πιστεύω ότι βοηθάει, βέβαια, από τη μια μεριά, αλλά δημιουργεί προφανώς και, κατά κάποιο τρόπο, και περιορισμούς.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχετε δεχθεί κριτική κατά το παρελθόν είναι η στάση σας απέναντι στους τέσσερις βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, δύο εκ των οποίων είναι υπουργοί. Υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικός, αλλά και επικριτικός και όχι τόσο συγκαταβατικός και μετριοπαθής όταν θέματα των Χανίων είτε δεν προχωρούν είτε καθυστερούν με ευθύνη της κυβέρνησης. Και τονίζουν ότι δεν το πράξατε για να μη χαλάσετε τις πολύ καλές σχέσεις που έχετε μαζί τους και ειδικά με τον κ. Γιώργο Σταθάκη. Τι λέτε;

Θα σας επιβεβαιώσω ότι πράγματι, επιλογή μου, πολύ συνειδητή, είναι να συνεργαστώ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η κυβέρνηση, η οποία ήταν το 90% του χρόνου της θητείας μας και έκανα πάρα πολύ σωστά και αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Δεν το έχω, επομένως, μετανιώσει καθόλου. Η δουλειά ενός δημάρχου δεν είναι να τσακώνεται με την κυβέρνηση, αλλά είναι να προσπαθεί να συνεργάζεται για να φέρει καλά αποτελέσματα για τον τόπο του. Θα σας αναφέρω τρεις μεγάλες επιτυχίες που είχαμε ως Δημοτική Αρχή και στις οποίες, βεβαίως, συνέβαλε η πολύ καλή σχέση που έχουμε «χτίσει» με την κυβέρνηση. Πρώτον: στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, το οποίο δεν έγινε μόνο του. Έγινε σε συνεργασία της Δημοτικής μας Αρχής και παραγόντων της κυβέρνησης. Δεύτερον: επένδυση σαράντα εκατομμυρίων ευρώ για οκτώ νέα σχολεία στα Χανιά. Προσπαθήστε να θυμηθείτε επί ποίας Δημοτικής Αρχής μετά τον πόλεμο υπήρξε τέτοιου είδους επένδυση και μάλιστα στην Παιδεία. Αν πηγαίναμε με την πεπατημένη, με τον μέσο όρο των σχολείων που κατασκευάζαμε τα προηγούμενα χρόνια, θα θέλαμε περίπου εξήντα χρόνια. Θα τα έχουμε τα επόμενα τρία χρόνια. Τρίτον: Δημοτική Αγορά. Έχουμε πάρει ένα ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σας ανέφερα μόνο τρία ζητήματα, υπάρχει όμως πλήθος άλλων ζητημάτων, τα οποία καθημερινά «τρέχουμε», αντιμετωπίζουμε και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των κυβερνητικών παραγόντων. Άρα, λοιπόν, από αυτή την πολιτική μου επιλογή τα Χανιά έχουν κερδίσει, ενδεχομένως όσα δεν είχαν κερδίσει δεκαετίες πριν. Άρα, είναι θετικό, δεν το μετανιώνω καθόλου και τιμώ, μάλιστα, και τους ανθρώπους από την κυβέρνηση με τους οποίους συνεννοήθηκα και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Το ίδιο θα κάνω με οποιαδήποτε κυβέρνηση μελλοντικά, αν βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Και αυτό είναι υποχρέωσή μου. Επίσης, αυτή η λογική μου δεν περιορίζεται μόνο στα Χανιά. Έχουμε κάνει κάτι πολύ σημαντικό, που δεν το έχουν προσέξει ιδιαίτερα στα Χανιά και ιδιαίτερα εσείς οι δημοσιογράφοι δεν το έχετε «πιάσει», δεν έχω δει να το θίγετε. Και αυτό αφορά το κλίμα που έχουμε αλλάξει, εγώ και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, στις σχέσεις μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου. Εμείς επιλέξαμε από την αρχή, είναι συνειδητή επιλογή, τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση. Και έχουμε, μάλιστα, και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Συνεργαστήκαμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, πήραμε μαζί ευρωπαϊκά προγράμματα, αντί να πετροβολά ο ένας τον άλλον.

Βεβαίως και σε οποιαδήποτε περίπτωση θα παραμείνω και θα είμαι συνεπής στην εντολή και στον ρόλο, τον οποίο θα μου αναθέσουν οι δημότες. Δεν έχω σκοπό ν’ αφήσω απολύτως τίποτα.

Αναφέρεστε κυρίως στα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), στο πρόγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία δύο αυτόνομων συστημάτων ρομποτικού διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων, αλλά και στη σύμπλευση που είχατε σ’ ένα κρίσιμο ζήτημα, τον αριθμό των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που θα υπάρχουν στο μέλλον στην Κρήτη, υπονοώντας ότι η συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Ηρακλείου -και στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης- είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί πρόσφατα πλειοψηφική απόφαση στην ΠΕΔ για αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ.

Τεράστιο επίτευγμα. Αυτό δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει μόνοι μας, χωρίς τις καλές σχέσεις με το Ηράκλειο.

Άρα, κάποιοι δημοσιογράφοι γνωρίζουμε τι σημαίνει το θέμα αυτό της συνεργασίας καλύτερα απ’ ό,τι νομίζετε.

Ναι, αλλά δεν το έχετε αναδείξει. Μπορεί να το γνωρίζετε, να το έχετε αντιληφθεί, αλλά ενώ είναι ένα τεράστιο ζήτημα, μια τεράστια αλλαγή «πολιτικής», αυτό δεν έχει αναδειχθεί. Είναι από τα πολύ θετικά της δημαρχιακής μας θητείας. Αυτό που πολύ σωστά είπατε, γιατί είστε έμπειρος και καλός δημοσιογράφος και το αντιλαμβάνεστε, είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, αν δεν είχαμε τη σχέση που έχουμε «χτίσει» με το Ηράκλειο και τον Δήμο Ηρακλείου αυτή τη στιγμή. Όπως είπατε, ακόμα και ρομπότ βάζουμε τώρα στα εργοστάσιο απορριμμάτων, με βάση ένα κοινό πρόγραμμα.

Εάν οι πολίτες των Χανίων δεν σας επιλέξουν για Δήμαρχο Χανίων τον ερχόμενο Μάιο, τι θα πράξετε την επόμενη μέρα; Θα παραμείνετε ενεργό μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο ή θ’ ακολουθήσετε τους δρόμους που ακολούθησαν, μετά από ήττες, ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης μετά το 2010 και ο κ. Μανώλης Σκουλάκης μετά το 2014;

Θα σας κάνω μία δήλωση, την οποία κάνω σ’ εσάς για πρώτη φορά και είναι, κατά τη γνώμη μου, σημαντική. Βεβαίως, και σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα παραμείνω και θα είμαι συνεπής στην εντολή και στον ρόλο, τον οποίο θα μου αναθέσουν οι δημότες. Δεν έχω σκοπό ν’ αφήσω απολύτως τίποτα. Πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή -και θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο να είμαστε-, όμως ακόμα και στο ενδεχόμενο που εμείς δεν θα είμαστε η πρώτη παράταξη, δεν έχω σκοπό να εγκαταλείψω αυτή την προσπάθεια. Φυσικά και είμαι ανοιχτός σε συνεργασία -κι εγώ και οι συνεργάτες μου-, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Και όλο αυτό που έχει ξεκινήσει για τα Χανιά να συνεχιστεί. Οι καλύτεροι για να διαχειριστούν αυτό που ξεκινήσαμε είμαστε εμείς. Παρ’ όλα αυτά, αι βουλαί των ψηφοφόρων δεν μπορούμε να προδικάσουμε ποιες θα είναι.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από πέντε χρόνια; 

Μετά από πέντε χρόνια φαντάζομαι ότι θα έχω επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησα πριν ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο φαρμακείο και στις επιχειρήσεις σας;

Γενικότερα στην οικογένειά μου, κοντά στα παιδιά μου. Την οικογένειά μου τη στερήθηκα αυτά τα χρόνια και με στερήθηκε και αυτή και πραγματικά δεν θεωρώ ότι θα είμαι πουθενά αλλού.

1 σχόλιο

  • Μιχάλης Reply

    9 Δεκεμβρίου 2018 at 19:42

    Κατατοπιστική,αν και μακροσκελής,η συνέντευξη του Δημάρχου.
    Επιτρέψατε μου όμως μία απορία.Όταν ο δήμος λέει ότι το “πάρκο ειρήνη και φιλίας” θα ανακατασκευασθεί μέσω ΣΔΙΤ,τι εννοεί;
    Τι ρόλο θα παίζει ο ιδιότης κατασκευαστής μετά την ολοκλήρωση του έργου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο