Κλιματική Αλλαγή: μήπως το μοντέλο αποτυγχάνει;

Ο νομός Χανίων πρόσφατα υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από τις καταρρακτώδεις βροχές. Γέφυρες έπεσαν, δρόμοι καταστράφηκαν, και όλα αυτά λίγους μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι τελευταίες καταστροφικές βροχοπτώσεις στο νομό Χανίων έσπασαν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης, το οποίο υφίσταται από το 1989 στη Νορβηγία! Ποια η ειρωνία; Εδώ και 20 χρόνια διάφορες κινδυνολογίες αναφερόταν σε κίνδυνο ερημοποίησης της Κρήτης! Ταυτόχρονα, πριν λίγες ημέρες στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια παρατηρήθηκε ένα άλλο περίεργο κλιματικό φαινόμενο. Όπως αποκάλυψαν οι Los Angeles Times ο Φεβρουάριος του 2019 ήταν ο πιο κρύος Φεβρουάριος των τελευταίων 132 ετών! Το ίδιο συνέβη στο Σικάγο τον Ιανουάριο του 2019.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ας ξεκαθαρισθεί ευθύς εξαρχής: Κλιματική Αλλαγή μπορεί μεν να υφίσταται, αλλά αυτή δεν αποτελεί ανθρωποκεντρικό φαινόμενο. Δηλαδή, δεν οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρόμοιες κλιματικές αλλαγές, με αύξηση και μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, έχουν συμβεί περιοδικά αρκετές φορές στο παρελθόν όταν στον πλανήτη Γη δεν υπήρχαν καν άθρωποι. Δηλαδή, όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, όταν δεν υπήρχαν εργοστασιακά φουγάρα… όταν υπήρχαν μόνο δεινόσαυροι.

Η Κλιματική Αλλαγή δεν συνδέεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στην ανθρώπινη ιστορία, απ’ όταν αυτή ξεκίνησε να καταγράφεται από μύθους, παραδόσεις και δοξασίες, υπάρχουν παραδείγματα ακραίων καιρικών φαινομένων. Π.χ. ένα τέτοιο ακραίο καιρικό περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στις παραδόσεις ορισμένων λαών και θρησκειών: στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ο κατακλυσμός του Νώε, που περιγράφεται και στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία ως Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Υπήρχαν εκείνη την περίοδο ντηζελοκίνητα αυτοκίνητα ή εργοστασιακά φουγάρα για να αυξήσουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να προκαλέσουν την Κλιματική Αλλαγή και τις ραγδαίες βροχές; Αστεία και επικίνδυνα πράγματα.

Είτε μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είτε αυτές αυξηθούν, εάν ο πλανήτης μας «αποφάσισε» πως το κλίμα θα αλλάξει, τότε δεν μπορούμε ως ανθρωπότητα να κάνουμε τ-ί-π-ο-τ-ε για να το αποτρέψουμε. Μπορούμε μόνο να λάβουμε μέτρα απομείωσης της επικινδυνότητας.

Το μοντέλο της Κλιματικής Αλλαγής, στο οποίο στηρίχθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για την Αλλαγή του Κλίματος, δεν είναι παρά ένα θεωρητικό επιστημονικό μοντέλο. Όπως ακριβώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδων θεωρητικά επιστημονικά μοντέλα. Όλα τα θεωρητικά επιστημονικά μοντέλα πάσχουν από το ίδιο ακριβώς σύμπτωμα: έχουν πιθανότητες αποτυχίας ακριβώς επειδή είναι θεωρητικά.

Τι συμβαίνει όταν τα θεωρητικά μοντέλα αποτυγχάνουν;

Έχοντας υπόψη τα προαναφερθέντα παραδείγματα των Χανίων (πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης) και τις περιπτώσεις του Λος Άντζελες και του Σικάγο (ρεκόρ κρύου), τι θα απαντούσαν οι θιασώτες της Συμφωνίας του Παρισιού εάν το μοντέλο τους τελικώς αποδειχθεί ολοκληρωτικά αποτυχημένο; Στο παρελθόν, οι θιασώτες της θεωρίας της Κλιματικής Αλλαγής είχαν υιοθετήσει τον όρο της «υπερθέρμανσης του πλανήτη». Ωστόσο, ο όρος αυτός σιωπηλά έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται εδώ και αρκετό καιρό. Τυχαίο; Ίσως όχι. Καθώς πολύ απλά δεν υφίσταται πλέον «υπερθέρμανση» στον πλανήτη. Το αντίθετο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ορισμένοι Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μάλλον βρισκόμαστε στην απαρχή μίας περιόδου «υπερψύξης» του πλανήτη!

Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά καλό θα είναι να ληφθεί υπόψη και το συγκεκριμένο θεωρητικό μοντέλο. Γιατί; Το μοντέλο που υιοθετήθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού προωθεί τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στηριζόμενο στη θεωρία ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί. Τι θα συμβεί λοιπόν εάν το μοντέλο αυτό αποδειχθεί τελικώς αποτυχημένο; Τι θα συμβεί εάν το θεωρητικό μοντέλο των Κινέζων επιστημόνων αποδειχθεί ορθό; Ας ειπωθεί λαϊκά: τη βάψαμε.

Εδώ και 20+ χρόνια ακούμε για ερημοποίηση της Κρήτης και αυτή δεν έρχεται. Από το 1969 (!) ορισμένοι κινδυνολάγνοι – καταστροφολόγοι εκείνης της εποχής προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας και αυτό μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη. Δέκα χρόνια μετά (1979), επί προεδρίας του Jimmy Carter, παρουσιάσθηκε το θεωρητικό μοντέλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον Gordon MacDonald. Οι αναγνώστριες/τες ίσως δεν γνωρίζουν το όνομα Gordon MacDonald. Ο Gordon MacDonald επηρέασε όσο λίγοι τη θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ήταν ο «μπαμπάς» της Κλιματικής Αλλαγής. Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 το περιοδικό «People Magazine»σε αφιέρωμά του παρουσίασε την προφητεία (!) του Gordon MacDonald για την ανύψωση της στάθμης των νερών και της Κλιματικής Αλλαγής.

Τι προφήτεψε (!) ο MacDonald πριν ακριβώς από 40 χρόνια; Ότι μέχρι το 2020 (δηλαδή του… χρόνου!) το επίπεδο της θάλασσας θα έχει ανέβει 6 μέτρα (= 20 feet) λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι θιασώτες της Κλιματικής Αλλαγής, είναι σαν να μας λένε ότι του χρόνου το Παλιό Λιμάνι των Χανίων θα εξαφανισθεί πλήρως! Μην τρελαθούμε. Πόσο ανέβηκε τελικά η στάθμη των ωκεανών από το 1979; Με όλο τον σεβασμό, ούτε μέχρι τη σόλα του παπουτσιού του κ. MacDonald. Τι επακολούθησε όμως την αποτυχημένη πρόβλεψη του κ. Mac Donald;

O τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter υιοθέτησε τις απόψεις του MacDonald με αποτέλεσμα, έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια όχι απλώς να σέρνεται αυτό το αποτυχημένο επιστημονικό θεωρητικό μοντέλο, αλλά πάνω σε αυτό στηρίχθηκε ολόκληρη η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού. Πάνω σε αυτό το θεωρητικό μοντέλο στηρίχθηκε η επιβολή των δυσβάστακτων σοβιετικού τύπου πράσινων φόρων. (Ο Jimmy Carter δεν κατάφερε να ξαναεκλεγεί, αλλά οι πράσινοι φόροι παρέμειναν).

Ποια είναι η πικρή – σκληρή πραγματικότητα: η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή στηρίχθηκε σε ένα αποτυχημένο θεωρητικό μοντέλο του 1979, ενώ το Doomsday Clock διαρκώς παίρνει παράταση. Όταν ο πολιτικός κόσμος υιοθετεί αποτυχημένα θεωρητικά μοντέλα το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Δεν είναι ίσως καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα το πρώην ιδρυτικό στέλεχος της Greenpeace, Dr. Patrick Mooreαντέδρασε δημοσίως στις επιστημονικά επικίνδυνες απόψεις που αναπτύσσονται τελευταία από διάφορους οικολόγους όσο αφορά την απομείωση των αερίων του «θερμοκηπίου» από την ατμόσφαιρα: αυτό θα σημάνει αυτόματα την εξαφάνιση όλων των ειδών πάνω στον πλανήτη! (Ο Dr. Patrick Moore υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Greenpeace, αλλά αποχώρησε το 1986 όταν διέγνωσε τέτοιες επικίνδυνες απόψεις…).

Το πιο σημαντικό:

Εάν τελικώς όντως το θεωρητικό μοντέλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποδεικνύεται αποτυχημένο, και πάμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο, στην ψύξη του πλανήτη, έχουν αναρωτηθεί ορισμένοι άραγε πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες κρύου διάφορες ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά);

Το διακύβευμα δεν είναι απλώς οικονομικό: ναι, θα έχουν χαθεί μεν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των Ευρωπαίων φορολογούμενων (αυτά κλάφτε τα), αλλά πώς θα προστατευθούν οι κάτοικοι όταν και εάν τελικώς πράγματι υπάρχει μεν Κλιματική Αλλαγή, αλλά προς «υπερψύξη» αντί για «υπερθέρμανση»;

Θα έχουν φροντίσει να δημιουργηθούν κατάλληλες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση τέτοιου κινδύνου;

Θα υπάρχει Plan B;

Πώς θα προστατευθούν σε αυτή την περίπτωση οι επόμενες γενιές;

Έχουν αναλογισθεί ορισμένοι τις ευθύνες τους όταν υιοθετούν απρόσκοπτα ένα θεωρητικό μοντέλο χωρίς Plan B;

ΥΓ.: Για τις πρόσφατες καταστροφές στα Χανιά οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν μία ενδιαφέρουσα ίσως άποψη εδώ.

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Αναδημοσίευση από: huffingtonpost.gr

4 Σχόλια

 • chaniotian Reply

  10 Μαρτίου 2019 at 19:21

  Αφού κε Kαμενόπουλε είστε άσχετος με το αντικείμενο, τι εκφέρετε «άποψη» ως δόκτωρας (που είστε σε ένα άσχετο πεδίο); Η γνώμη σας στο αντικείμενο έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή του ταξιτζή που με πήγε το πρωί για καφέ.

 • Arrhenius Reply

  15 Μαρτίου 2019 at 18:12

  Η δημοσίευση αποτελεί επιτομή της ψευδο-επιστήμης γύρω από το κλίμα. Είναι λυπηρό αυτές οι απόψεις να βρίσκουν όλο και περισσότερο βήμα στον τοπικό τύπο και τηλεόραση. Οι ισχυρισμοί που παρουσιάζονται στο άρθρο καθώς και σε παρόμοια δημοσιεύματα μπορούν εύκολα να αποδειχθούν αβάσιμα βλέποντας αποτελέσματα από επιστημονικές μελέτες που έχουν κριθεί και όχι ψευδο-επιστημονικές απόψεις που μπορεί ο καθένας να παρουσιάζει στο διαδίκτυο ή σε «περιοδικά» που θέλουν να λέγονται επιστημονικά αλλά κατά βάση είναι το αντίθετο.

 • Gordon Reply

  15 Μαρτίου 2019 at 18:56

  Αυτό το Αναδημοσίευση από: huffingtonpost.gr δεν ισχύει. Είτε δεν υπάρχει το άρθρο εκεί ή το δημοσίευσαν πριν το διαβάσουν και μετά το κατέβασαν μόλις κατάλαβαν το περιεχόμενο.

 • Παντελής Reply

  19 Μαρτίου 2019 at 19:43

  Ο συγκεκριμένος κύριος ανεβάζει τα ίδια και στο σάιτ του Σταύρου Λυγερού. Οι παραπομπές του δεν πείθουν και πολύ, όταν δεν είναι άλλα δικά του άρθρα. Αλλά αυτή η ιστορία με τα συμφέροντα που πολεμάνε τους υδρογονάνθρακες είναι πραγματικά πολύ αστεία. Αλλά το πιο αστείο είναι το εξής: «Ερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή. Ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο καταλήγοντας στην Ιταλία δεν θα αποτελεί απλώς έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα αποτελεί ένα πανίσχυρο γεωπολιτικό εργαλείο μεταφοράς Δημοκρατίας. Εργαλείο ενάντια σε δυνάμεις οι οποίες αποσκοπούν στην επικράτηση ενός σκοταδισμού αντίστοιχου με αυτόν που έζησε η ανθρωπότητα το Μεσαίωνα ή στα χρόνια της Βαϊμάρης. Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο ο αγωγός EastMed όσο και η χρήση των υδρογονανθράκων δέχονται σφοδρή επίθεση.» Εδώ και ο σύνδεσμος: https://slpress.gr/diethni/oi-ydrogonanthrakes-o-eastmed-kai-i-vaimari/ Για να εμπεδώσουμε όλοι πως όχι μόνο δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά η Exxon Mobile, Haliburton και δε συμμαζεύεται πάντα πάλευαν για την δημοκρατία. Είναι πολλά τα λεφτά κύριε αλλά δεν είμαστε και καημενόπουλοι. Όσο για τον πιο κρύο Φλεβάρη στις ΗΠΑ μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί είχε περισσότερο κρύο στο Σικάγο απ’ ότι στη βόρεια Φινλανδία;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο