Κλιματική υστερία, Ενετικό Λιμάνι Χανίων, πράσινοι φόροι και πυρηνική ενέργεια

Η καταστροφολογία για την Κλιματική Αλλαγή εντείνεται. Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται ένας βομβαρδισμός από φοβικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με την επερχόμενη καταστροφή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η νέα προσπάθεια επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου 2,4 μέτρα!

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό. Πρωτοεμφανίστηκε το 1969 σε δημοσίευμα των New York Times αλλά η πολυπόθητη καταστροφή τελικά αναβλήθηκε. Η δεκαετία των ‘70s πέρα από τα πολύ καλά ροκ και πανκ συγκροτήματα εξέθρεψε και την κλιματική υστερία. Τα έτη 1974 και 1975 οι επιστήμονες είχαν πάθει υστερία με την υπερψύξη του πλανήτη. Ναι! Εκείνα τα έτη ο κόσμος είχε πάθει υστερία με το φόβο της υπερψύξης του πλανήτη και όχι με την υπερθέρμανση. Σχετικά άρθρα εκείνων των ετών τα οποία τροφοδοτούνταν από τις επιστημονικές έρευνες της εποχής μπορείτε να διαβάσετε στους New York Times, 8 Αυγούστου 1974, στο Newsweek 28 Απριλίου 1975, και στους New York Times, 21 Μαίου 1975. Εκείνη η περίοδος αποκαλούνταν χαρακτηριστικά «globalcooling hysteria», η περίοδος της υπερψύξης του πλανήτη. Αργότερα, τα επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα άλλαξαν και ήρθε η περίοδος του «globalwarming hysteria», η υστερία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 1979 η τότε προφητεία ισχυριζόταν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2020 (δηλαδή του χρόνου!) κατά 6 μέτρα. Με τη λογική αυτή καμία τουριστική επένδυση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στη Σαντορίνη και σε άλλες παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές. Οι επενδύσεις αυτές όλες θα κινδυνεύουν και δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν καθώς όλα αυτά τα πολυτελή ξενοδοχεία θα πνιγούν κάτω από τόνους νερού. Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων θα πρέπει μέχρι του χρόνου να εγκαταλειφθεί από τους Χανιώτες επιχειρηματίες. Η Αγία Μαρίνα, ο Κάτω Σταλός, ο Πλατανιάς, η Σούδα, η Σούγια, η Παλαιόχωρα, ο Άγιος Παύλος, τα Σφακιά, το Λουτρό θα εξαφανισθούν του χρόνου! (Μεταξύ σοβαρού και αστείου, φίλοι μου πρότειναν να διοργανωθεί ένα πάρτυ το 2020 στο Λιμάνι των Χανίων ώστε να εορτασθεί η αποτυχία εκείνης της προφητείας του 1979).

Είναι όμως έτσι;

Όχι βέβαια.

Πρόκειται προφανώς για μία πολιτική απάτη.

Η πολιτική απάτη στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο (οι αλλαγές του κλίματος) το οποίο συνέβαινε διαρκώς εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ώστε να επιβληθούν πράσινοι φόροι. Εκεί βρίσκεται η ουσία. Στο χρήμα! Η πολιτική απάτη αφορά τη χρήση του φόβου για τις μελλοντικές γενιές – για τα παιδιά μας – ως ψυχολογική επιχείρηση (PsyOps) ώστε οι λαοί να αποδεχτούν ένα καταστροφολογικό σενάριο και κάποιοι να εισπράτουν χρήμα.

Φόβος = χρήμα.

Είναι πολύ εύκολο να διακηρύτουν κάποιοι ότι σε 30 χρόνια από τώρα όλα θα καταστραφούν εάν δεν πιστέψουμε τις οικολογικές-θρησκευτικές προφητείες τους. Και ειδικότερα, εάν δεν πληρώσουμε φόρους! Ποιός ζει ποιός πεθαίνει σε 30 χρόνια και το κυριότερο, ποιός θα θυμάται εκείνες τις αποτυχημένες καταστροφολογικές προφητείες; Σε αυτήν ακριβώς τη λογική στηρίζονται οι οικολογικές καταστροφολογίες εδώ και 50 χρόνια. Ευτυχώς η έλευση του διαδικτύου βοηθά ως σύγχρονη ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας να θυμόμαστε εκείνες τις αποτυχημένες καταστροφολογικές προφητείες που ξεκίνησαν πριν 50 χρόνια (κάποιοι έκαψαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ώστε να μη διαδίδεται η Γνώση). Πίσω από τις καταστροφολογικές προφητείες εμπλέκονται δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια ή ευρώ: η καταστροφολογία της Κλιματικής Αλλαγής έχει χρήμα με ουρά. Πάρα πολλοί κερδίζουν από αυτή: ακαδημαϊκοί, ερευνητές, πολιτικοί, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ακτιβιστές κ.λπ.

Ωστόσο, τόσο χρήμα και χρόνος που σπαταλείται γύρω από τη φούσκα της Κλιματικής Αλλαγής που προφητεύει ότι το ύψος του νερού από το λιώσιμο των πάγων θα ανυψωθεί από 2,4 εώς 6 μέτρα (υπάρχει περίπτωση επιστημονικής προφητείας η οποία προέβλεπε ανύψωση υδάτων 9 μέτρων!) δεν μπόρεσε να υπερνικήσει μία βασική αρχή με ηλικία 2.200 ετών περίπου: την Αρχή του Αρχιμήδη.

Ας κάνετε ένα απλό πείραμα Φυσικής. Ας το κάνετε με τα παιδιά σας. Βάλτε ένα παγάκι να επιπλέει µέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αν αφήσετε το παγάκι να λιώσει, τι νομίζετε πώς θα συμβεί; Η στάθµη του νερού µέσα στο ποτήρι θα ανέβει ή θα κατέβει; Ας δοθεί κατευθείαν η απάντηση: το ύψος της στάθμης του νερού στο ποτήρι δεν θα µεταβληθεί. Πρόκειται για βασικές γυμνασιακές γνώσεις. Το ίδιο θα συμβεί και με τους πάγους στην Ανταρκτική και στον Αρκτικό κύκλο, εάν και εφόσον αυτοί λιώσουν: σύμφωνα με το Κλιματολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, το πάχος των πάγων στον Αρκτικό κύκλο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται.

Όσο αφορά την υπερθέρμανση και την ερημοποίηση περιοχών του πλανήτη ας προστεθεί μία πολύ πρόσφατη επιστημονική αναφορά από τη NASA: στις 27/5/2019 το Earth Observatory της NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα των 48 συνεχόμενων Πολιτειών των ΗΠΑ για το διάστημα 11-13/5, με μία χαρακτηριστική υποσημείωση: “Οι ηπειρωτικές ΗΠΑ πρόσφατα ολοκλήρωσαν τους πιο υγρούς δώδεκα μήνες σε 124 χρόνια σύγχρονης τήρησης αρχείων«. Παρόμοια συνέβησαν στην Καλιφόρνια.

Το διοξείδιο του άνθρακα για το οποίο τόσο πολύ γίνεται συζήτηση δεν σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπήρχαν περίοδοι της ιστορίας του πλανήτη (π.χ. πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια) στις οποίες τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα βρισκόταν πάνω από τα 1.000 ppm (δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα όρια που θέτουν οι καταστροφολόγοι της κλιματικής αλλαγής). Κι όμως ο πλανήτης όχι μόνο δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, αλλά εκείνες τις περιόδους η θερμοκρασία ανεβοκατέβαινε και ταυτόχρονα αναπτυσσόταν η ζωή των θηλαστικών. Τι πραγματικά ισχύει; Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν μετά από την αύξηση της θερμοκρασίας, και όχι το αντίθετο. Σήμερα οι καταστροφολόγοι προειδοποιούν για τις «υψηλές» τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (σημαντική σημείωση: οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται στη Χαβάη πλησίον ενεργών ηφαιστείων: αυτό επηρεάζει τις μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα). Ποια η ειρωνία; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού (ASHRAE) τα 1.000 ppm διοξειδίου του άνθρακα είναι το συνήθες επίπεδο που συναντά κανείς στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας. (Για να μην υπάρξει καμία τυχόν αμφισβήτηση για το κύρος της ASHRAE, οι αναγνώστες ας γνωρίζουν ότι τις τεχνικές οδηγίες της ASHRAE ακολουθούν και οι Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).

Ας κλείσει το άρθρο με τους παρακάτω προβληματισμούς σχετικούς με τον ακτιβισμό των παιδιών. Αρκετή δημοσιότητα έχει δοθεί στην περίπτωση της ανήλικης Σουηδής ακτιβίστριας, η οποία ξεσηκώνει πλήθος παιδιών σε κινητοποιήσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Μέχρι και για το βραβείο Νόμπελ προτάθηκε!

Αυτό που δεν έχει γίνει ίσως γνωστό είναι ο σκεπτικισμός που έχει δημιουργηθεί σχετικός με τις αμφιλεγόμενες αντιλήψεις της εν λόγω ανήλικης ακτιβίστριας για την πυρηνική ενέργεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η ανήλικη ακτιβίστρια φέρεται πως έχει κρατήσει αμφιλεγόμενα θετική στάση σχετική με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την επίλυση του (δήθεν) προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής. Ταυτόχρονα δε, το τελευταίο διάστημα ξαφνικά άνοιξε ένας κύκλος θετικά διακείμενων δημοσιευμάτων παγκοσμίως ως προς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας (δείτε εδώ, εδώ, και εδώ). Τα δημοσιεύματα αυτά υποστηρίζουν αυτό που υποστήριξε και η ανήλικη Σουηδή ακτιβίστρια: ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής!

Μήπως συμβαίνει κάτι για το οποίο θα πρέπει ίσως να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι και Έλληνες πολίτες;

Μήπως δηλαδή σε κάποιο σημείο τέμνονται – όλως περιέργως – οι απόψεις της ανήλικης ακτιβίστριας – που ξεσήκωσε τόσα παιδάκια στους δρόμους – με τα ξαφνικά δημοσιεύματα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας;

Μήπως οι γονείς πρέπει να αναρωτηθούν τι συμβαίνει πίσω από τα παγκόσμια ενεργειακά παρασκήνια πριν στείλουν τα παιδιά τους σε διάφορες οικολογικές διαδηλώσεις ώστε τα παιδιά να μη χειραγωγηθούν – εν αγνοία τους – προς όφελος κάποιων γεωπολιτικών – επιχειρηματικών – ενεργειακών συμφερόντων;

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

4 Σχόλια

 • Διευθυντής ASHRAE Reply

  7 Ιουνίου 2019 at 17:45

  «Μήπως συμβαίνει κάτι για το οποίο θα πρέπει ίσως να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι και Έλληνες πολίτες;»
  ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΠΣΕΚΑΖΟΥΝ?
  .
  Αυτό είναι το μόνο σίγουρο κύριε <> Καμμενόπουλε.

 • Arrhenius Reply

  7 Ιουνίου 2019 at 18:43

  Υστερία πιάνει κάποιον όταν διαβάζει αυτά που γράφεις. Ασάφειες για την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Διάβασε εδώ αν θες να ενημερωθείς σοβαρά http://www.realclimate.org/index.php/archives/2016/02/millennia-of-sea-level-change/
  Όσο η αναφορά σου για την αρχή του Αρχιμήδη είναι τουλάχιστο αστεία λες και οι πάγοι στους δύο πόλους του πλανήτη επιπλέουν ήδη και δεν βρίσκονται πάνω στη γη ή οι υπόλοιποι ορεινοί παγετώνες επιπλέουν.
  Επιπλέον, ένα υγρό έτος στις ΗΠΑ ακυρώνει την οποιαδήποτε τάση? Έτσι κι αλλιώς οι προγνώσεις δείχνουν για ένα αρκετά υγρότερο κλίμα κατά μέσο όρο παγκοσμίως (εκτός της Μεσογείου).
  Για το διοξείδιο του άνθρακα οι ισχυρισμοί σου είναι αστείοι. Κανείς δεν έχει πει ότι τα επίπεδα CO2 δεν ήταν υψηλά σε ιστορικούς χρόνους. Ο ρυθμός αύξησης είναι πρωτόγνωρος. Διάβασε αν θες https://skepticalscience.com/climate-change-little-ice-age-medieval-warm-period.htm και σου προτείνω να το πάρεις από το 1 μέχρι το 10 στο μενού αριστερά για τους πιο συνηθισμένους «μύθους» που χρησιμοποιούν οι ομοϊδεάτες σου.
  Όσο για το παραλήρημα συνωμοσιολογίας που ακολουθεί, ασχολίαστο…
  Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποφεύγουν να δίνουν πλέον βήμα σε σκεπτικιστικές απόψεις αυτού του τύπου, μιας και το 97% της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως έχει συμφωνήσει στο ότι η δραστηριότητα του ανθρώπου έχει προκαλέσει την παγκόσμια αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη: https://skepticalscience.com/consensus-boston-u.html. Ή μήπως είναι όλοι αυτοί στο κόλπο?
  Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και οι πετρελαϊκές που έχουν διοχετεύσει επίσημα 1 δις δολάρια, από την συμφωνία του Παρισίου (2015) και μετά, για την προώθηση ιδεών όπως του παρόντος άρθρου: https://influencemap.org/report/How-Big-Oil-Continues-to-Oppose-the-Paris-Agreement-38212275958aa21196dae3b76220bddc, το γνωρίζουν πολύ καλά, όπως και το γνώριζαν χρόνια τώρα όπως αποδεικνύεται από απόρρητες μελέτες τους (από το 1980) που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επίδραση καύσης ορυκτών καυσίμων στην θερμοκρασία: https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/sep/19/shell-and-exxons-secret-1980s-climate-change-warnings

 • Μιχάλης Reply

  7 Ιουνίου 2019 at 22:28

  Μας λέτε δηλαδή η ανθρωπότητα να συνεχίσει όπως τώρα αλλά και ίσως πιο σπάταλα σαν να μην τρέχει τίποτα;
  Τον πρόεδρο των ΗΠΑ TRUMP μου θυμίζετε!

 • Nikos K. Reply

  7 Ιουνίου 2019 at 23:09

  Πόσο σας πληρώνει ο κ. Καμενόπουλος για να δημοσιεύεται τα ηλίθια άρθρα του? Ανέμπνευστη κ επικίνδυνη δημοσιογραφία…

  https://theconversation.com/climate-change-weve-created-a-civilisation-hell-bent-on-destroying-itself-im-terrified-writes-earth-scientist-113055

  https://theintercept.com/2019/05/04/climate-change-book-end-of-ice/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο