Οικόπεδο ΑΒΕΑ | Αλλαγή πλεύσης από τον Δήμο, μετωπική Σημανδηράκη με Τράπεζα Χανίων

Την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 479/2019 απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία τον περασμένο Ιούλιο, για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, με στόχο η συγκεκριμένη έκταση να αξιοποιηθεί ως κοινωφελής χώρος (πράσινο και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις), με πρόσθετη πρόβλεψη για υπόγειο πάρκινγκ, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το νέο Δ.Σ., αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Παράλληλα, το Δ.Σ. Χανίων αποφάσισε να εγκρίνει την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, που αποτέλεσε και πρόταση του κ. Σημανδηράκη, για την άσκηση αγωγής κατά των “Κρητικών Ακινήτων”, θυγατρικής εταιρείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση Σημανδηράκη για την κατάθεση αγωγής δεν ψήφισαν -καθώς απείχαν- οι παρατάξεις Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη. Τους λόγους για τους οποίους απείχαν οι παρατάξεις τους είχαν εξηγήσει νωρίτερα οι δύο επικεφαλής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν είναι τεκμηριωμένη ως προς το περιεχόμενό της. Μάλιστα, κ. Αρχοντάκης πρότεινε ολιγοήμερη αναβολή επί της συγκεκριμένης πρότασης (κατάθεση αγωγής) έως ότου επιβεβαιωθεί χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι η αγωγή δεν δημιουργεί προβλήματα στον Δήμο Χανίων. Ωστόσο, η πρόταση τού κ. Αρχοντάκη δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Σημανδηράκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων κατοίκων της Νέας Χώρας και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, οι οποίοι χειροκρότησαν έντονα τον Δήμαρχο Χανίων όταν ολοκλήρωσε τη μακροσκελή του εισήγηση.

ΕΝΤΑΣΗ

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, υπήρξε ένταση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων Σημανδηράκη, Παπαδογιάννη και Δαμιανάκη καθώς ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του περί συνεργασίας των τριών δημοτικών παρατάξεων (Σημανδηράκη, Δαμιανάκη, Βάμβουκα) στο πλαίσιο «συναλλαγής για θέσεις και αξιώματα και όχι με βάση τις προγραμματικές τους θέσεις».

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχη Δαμιανάκη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα ανεχθεί άλλες προσβολές, υπενθυμίζοντας όλα όσα έλεγε προεκλογικά περί συνεργασιών η δημοτική του παράταξη. Αντίδραση υπήρξε και από τον κ. Σημανδηράκη, ο οποίος άφησε αιχμές για τη συνεργασία του κ. Παπαδογιάννη με τους “παρακαθήμενούς” του, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Λειψάκη, του Μανώλη Κεμεσίδη και άλλων δημοτικών συμβούλων της παράταξης Παπαδογιάννη. Προς στιγμήν, η συνεδρίαση διακόπηκε, ωστόσο οι τόνοι έπεσαν και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονονικά.

Επισημαίνεται ότι η εισήγηση του κ. Σημανδηράκη υπερψηφίστηκε στο σύνολό της και από τη δημοτική παράταξη Βάμβουκα, με τον πρώην Δήμαρχο να διευκρινίζει πως “η στάση μας ως παράταξη αποφασίσαμε να είναι θετική ψήφος στην ανάκληση της απόφασης εφ’ όσον το ζητάει η Δημοτική Αρχή, ώστε να της δώσουμε το περιθώριο κινήσεων για τον χειρισμό του θέματος. Θα  ψηφίσουμε υπέρ και της πρότασης για επανατοποθέτηση του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω ακίνητο, υπό την ισχυρή όμως επιφύλαξη ότι θα επιτευχθεί δραστική μείωση του τιμήματος, ώστε η κτήση του οικοπέδου να είναι επί της ουσίας ωφέλιμη. Διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν άλλες προσφορότερες λύσεις”.

Νωρίτερα, ο κ. Σημανδηράκης είχε φροντίσει να καλύψει πλήρως, σε πολιτικό επίπεδο, τον κ. Βάμβουκα, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων πάρθηκε με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ πλέον το Σώμα καλείται να λάβει διαφορετική απόφαση, επειδή προέκυψαν νέα δεδομένα.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Χανίων επιτέθηκε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, σε θυγατρική εταιρείας της οποίας (“Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.”) ανήκει το επίμαχο οικόπεδο, για το περιεχόμενο της επιστολής της προς τον ίδιο και τους επικεφαλής των παρατάξεων. Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης, μεταξύ άλλων, έστειλε μήνυμα στη Διοίκηση της Τράπεζας “να υπολογίζει και το κόστος από την πολιτική σύγκρουση με τον Δήμο Χανίων”.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υποστήριξε στην αρχή της τοποθέτησής του ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι “κατά βάση πολιτικό. Έχει να κάνει με μία απόφαση που επηρεάζει και διαμορφώνει μελλοντικά μια περιοχή και την κινητικότητα στο συγκεκριμένο σημείο και η οποία δεν θα μπορεί να αλλάξει στο μέλλον”.

Ακολούθως, ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο ιστορικό του ζητήματος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: Το 2013 η Τράπεζα Χανίων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο αποφάσισε το 2014 ότι ο Δήμος οφείλει να άρει το ρυμοτομικό βάρος. Έκτοτε, ενώ έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την Πολεοδομία, τίποτα δεν έγινε. Τον Φλεβάρη του 2019 η Τράπεζα ανάγκασε τον Δήμο να προχωρήσει. Στη βάση αυτής της πίεσης το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση. Ουδέποτε το ακίνητο αυτό ανήκε στον Δήμο Χανίων, ουσιαστικά ο Δήμος είχε το δικαίωμα να απαλλοτριώσει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Σήμερα ερχόμαστε να ακυρώσουμε την απόφαση άρσης του ρυμοτομικού βάρους, να υποβάλλουμε ξανά το ρυμοτομικό βάρος, ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αμέσως μετά, έχει ως εξής: Γίνεται η εγγραφή – δέσμευση των χρημάτων για την απαλλοτρίωση, λαμβάνεται απόφαση απαλλοτρίωσης που οδηγεί τη διαδικασία στο Δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο να ορίσει την τιμή μονάδος για τα χρήματα που θα καταβάλλει ο Δήμος – τότε και μόνο τότε θα καθοριστεί το ποσό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης, διευκρινίζοντας ότι η τιμή μονάδος συνήθως κινείται πέριξ της αντικειμενικής αξίας. Λίγο πάνω, λίγο κάτω. Το Δικαστήριο θα λάβει υπόψιν του την αντικειμενική  αξίες και πολλές άλλες παραμέτρους που μπορεί να συνδιαμορφώσουν την απόφασή του. Το όφελος του Δήμου πρέπει να αντισταθμιστεί με τη ζημιά που υπέστη ο ιδιώτης, σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε ότι στόχος είναι να καταφέρει ο Δήμος Χανίων να χαμηλώσει την αξία του οικοπέδου της ΑΒΕΑ. “Για να ρίξουμε την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία είναι ότι έχει μέτωπο στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο ακίνητο στη βάση αναφοράς των συμβολαίων προβλέπει ότι το βόρειο όριο του ακινήτου έχει περίφραξη πετρόχτιστη”, ανέφερε και χαρακτήρισε “καταπληκτική” τη βοήθεια των κατοίκων για την εξεύρεση σχετικών στοιχείων.

“Έχουμε πολύ ισχυρά νομικά ερείσματα να επικαλεστούμε ότι το όριο του οικοπέδου δεν είναι αυτό που επικαλείται η εταιρεία Κρητικά Ακίνητα, αλλά ο πετρόκτιστος φράκτης”, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι η νομική διαδρομή θα πάρει καιρό. Άρα η αποπληρωμή του τιμήματος θα έπεται της συγκεκριμένης απόφασης, σημείωσε με νόημα και συνέχισε: Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Η εγγραφή του ποσού 4.530.000 ευρώ, που είναι και η αντικειμενική αξία, έχει γίνει ήδη από την Οικονομική Υπηρεσία, έχουμε στον κωδικό τα συγκεκριμένα χρήματα, άρα μπορούμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία, είπε ο κ. Σημανδηράκης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη περιοχή της Νέας Χώρας, ο Δήμαρχος Χανίων είπε ότι “η δική μου διαπίστωση είναι ότι η συγκεκριμένη ευθεία έχει μήκος 500 μέτρων περίπου και συνδέει τις δύο πιο δυναμικές και κορεσμένες περιοχές των Χανίων. Είναι σημαντικό να κάνουμε μια προβολή στο μέλλον. Να δούμε πώς θα είναι αυτή η περιοχή μετά από 50 χρόνια και παραπάνω. Ήδη πολλοί ιδιώτες προχωρούν μια σειρά από επενδύσεις κι εμείς είμαστε υπέρ. Να είναι ένας δρόμος με ήπια κινητικότητα που θα ενώνει ιδανικά μία περιοχή από την Αγία Κυριακή έως τους Αγίους Αποστόλους”, σημείωσε και εξέφρασε την άποψη ότι “όποιο και αν είναι το ύψος της απαλλοτρίωσης, ακόμη και το ποσό των 4.530.000 ευρώ, θα αποσβεστεί απολύτως στο μέλλον”.

Ο κ. Σημανδηράκης διέψευσε όσα λέγονται ότι “αν εμείς προβούμε στην απαλλοτρίωση του ακινήτου θα ακυρώσουμε τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Η επένδυση θα προχωρήσει, σύμφωνα με όσα μας έχει μεταφέρει ο επενδυτής, σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο, παρουσία του αντιδημάρχου Τάσου Αλόγλου και του ειδικού συνεργάτη Γιώργου Φραγγεδάκη», είπε, τονίζοντας ότι ο επενδυτής έχει γνωστοποιήσει εγγράφως ότι η πρόθεσή του δεν σχετίζεται με το τι θα γίνει στο ακίνητο που ο Δήμος Χανίων επιθυμεί να απαλλοτριώσει.

Ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον επενδυτή, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ξενοδοχείου στην παρακείμενη έκταση των 11,4 στρεμμάτων που έχει στην κατοχή της η εταιρεία Dimand μετά από αγορά. Το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα. Στο μεσαίο τμήμα, όπου θα διατηρηθούν οι καμινάδες, θα είναι ανοιχτός δημόσιος και προσβάσιμος χώρος και θα δημιουργηθεί ένα μικρό συνεδριακό κέντρο 300 ατόμων περίπου. Στη νότια πλευρά του οικοπέδου η επένδυση προβλέπει την κατασκευή πολυκατοικιών με 150 – 200 διαμερίσματα, τα οποία θα διαθέτουν τους δικούς τους χώρους στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Χανίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, την οποία επέκρινε για τη στάση της τους τελευταίους μήνες.

“Η Τράπεζα για πολλά χρόνια έδειξε μια ιδιαίτερα θετική στάση απέναντι στον Δήμο. Έπειτα από συναντήσεις που είχαμε με τη Διοίκηση της Τράπεζας, παρακολουθήσαμε το σκεπτικό της και τέθηκε το ζήτημα της διασφάλισης των συμφερόντων των μετόχων της. Όταν ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς επιθυμούμε το συγκεκριμένο ακίνητο, τέθηκε το ζήτημα του τιμήματος. Η Τράπεζα ισχυρίζεται ότι το ύψος του τιμήματος πρέπει να είναι 5,5 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου. Η Τράπεζα επικαλείται ότι υπάρχουν κάποια προσύμφωνα με τον επενδυτή, τα οποία της εξασφαλίζουν έσοδα και μπορεί να επικαλεστεί διαφυγόντα κέρδη. Έχει καταστεί σαφές και το έχουμε εγγράφως από τον επενδυτή ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία“, ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι “πράγματι μπορεί να προκύψουν κάποια θέματα για διαφυγόντα κέρδη της Τράπεζας, μιλάμε όμως για πολύ χαμηλό τίμημα”, καθώς, όπως είπε, μετά το 2013 (σ.σ.: η τράπεζα) αποφάσισε να διεκδικήσει να προχωρήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Παράλληλα, ο κ. Σημανδηράκης χαρακτήρισε “ατυχή στιγμή για την Τράπεζα” την αποστολή της επιστολής στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι “οφείλει να λαμβάνει υπόψιν της περισσότερο τις αποφάσεις του Δήμος Χανίων, γιατί αυτές λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών” καθώς και ότι “οφείλει να είναι προσεκτικότερη στον τρόπο που συντάσσει κάθε επιστολή”.

Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης, αφού τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων Αλέκα Λακιωτάκη, “σε ένα αρύθμιστο πολεοδομικά οικόπεδο δεν μπορείς να αξιώνεις απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη”.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Χανίων έστειλε μήνυμα στη Διοίκηση της Τράπεζας “να υπολογίζει και το κόστος από την πολιτική σύγκρουση με τον Δήμο Χανίων”. Ο Δήμος Χανίων έχει πολύ μεγάλη πολιτική πίεση και χάρη στους πολίτες και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πράγματα που δεν θα μπορούσε να το επιτύχει ένας ιδιωτικός φορέας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΚ

Το μέλος της Ανοικτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Χώρας Γιώργος Πιτσιτάκης παρέδωσε φάκελο στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχη Δαμιανάκη, “με περισσότερες από 2.000 υπογραφές που έχουμε συγκεντρώσει το τελευταίο εικοσαήμερο“, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Πιτσιτάκης τόνισε ότι “έχουμε αποκληθεί αυθάδεις, αλλά έχουμε κάνει ένα σημαντικό αγώνα ώστε ο χώρος αυτός να είναι χώρος αθλητισμού και χώρος πρασίνου γιατί η συνοικία μας, που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, από τότε που ιδρύθηκε, το 1870, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πόλη των Χανίων…”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, αφού υπενθύμισε το περιεχόμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την ανάγκη ο χώρος να παραμείνει ελεύθερος για κοινωφελείς σκοπούς, σημείωσε ότι “υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου για να μην επιβαρυνθούν τα οικονομικά του Δήμου”.

Αργότερα, δε, μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Γεωργακάκη, ο κ. Σοφιανός διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο Πράσινο Ταμείο.

Δεν υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης 4,5 εκατομμυρίων μέσω του Πράσινου Ταμείου, σχολίασε ο Μανώλης Κεμεσίδης.

Ακολούθησε σειρά ερωτημάτων από δημοτικούς συμβούλους, στις οποίες απάντησαν ο κ. Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων Μάρκος Περράκης και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αλέκα Λακιωτάκη, η οποία εξήγησε πώς ακριβώς προέκυψε το ποσό των 4.530.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, ιδιοκτησίας της εταιρείας “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε”.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Ο Άρης Παπαδογιάννης σημείωσε ότι “διαφωνούσα με την απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο και μάλιστα δεν συμμετείχα καθόλου σ’ εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούσα ότι σε μία μεταβατική περίοδο, δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα ο απερχόμενος Δήμαρχος να φέρει προς ψήφιση ένα τέτοιο θέμα. Σ’ εκείνο το Συμβούλιο, ο κ. Βάμβουκας είχε ανακοινώσει ότι είχε ενημερώσει τον κ. Σημανδηράκη και ότι συμφωνούσε με την απόφαση αυτή, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο νυν Δήμαρχος Χανίων. Οι παρατάξεις που συνεργάζονται δεν συνεργάζονται πάνω σε προγραμματικές θέσεις. Βλέπουμε σήμερα μία συνεργασία απολύτου συναλλαγής, που έχει να κάνει μόνο με τις θέσεις και τις καρέκλες, διότι δεν υπάρχει προγραμματική βάση”, τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδογιάννης έθεσε το εξής ερώτημα στον κ. Σημανδηράκη: “Στη Χαλέπα και σε άλλες περιοχές, είναι διατεθειμένος να αποζημιώσει και να δημιουργήσει τους κοινόχρηστους χώρους που προβλέπονται; Θα κάνει το αθλητικό κέντρο στη Χαλέπα, γιατί εδώ και δέκα χρόνια παραμυθιάζονται οι Χαλεπιανοί; Η πρόταση για τα νέα δεδομένα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Είναι ένα νομικό τέχνασμα (σ.σ.: η αγωγή). Θα βάλει τον Δήμο σε περιπέτειες. Το λέω σήμερα και το εννοώ”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργακάκης διάβασε μια ανακοίνωση της παράταξης του Ευτύχη Δαμιανάκη για το θέμα, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Η παράταξή μας, αναγνωρίζουσα το μεγάλο κοινωνικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τη γενικότερη αναβάθμισή της θα ψηφίσει υπέρ της εκ νέου επιβολής της ανακληθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Δημάρχου. Πέραν από τη θετική μας ψήφο κρίνουμε αναγκαίο να παραθέσουμε τις δικές μας απόψεις – προτάσεις επί του θέματος.

1. Θεωρούμε ότι εφ’ όσον υπερψηφιστεί η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να διατυπωθεί ρητά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δέσμευση των παρατάξεων ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή το συντομότερο, ανεξάρτητα από την έκβαση των δικαστικών αξιώσεων των δύο πλευρών.

Ευχόμεθα οι δικαστικές αποφάσεις να είναι υπέρ του Δήμου για τη μείωση του κόστους της επένδυσης, αλλά εάν αναμένουμε την τελεσιδικία ή το αμετάκλητο των αποφάσεων το έργο δεν θα γίνει. Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη απαλλοτρίωση  (1994) μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει 25 έτη, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα.

2. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Δημάρχου πρόκειται να γίνει από συγκεκριμένο επενδυτή μεγάλη επένδυση στο παρακείμενο οικόπεδο και ο επενδυτής προτίθεται στο έμπροσθεν τμήμα της ιδιοκτησίας του να ανεγείρει 200 κατοικίες εμβαδού εκάστης περί τα 50 τ.μ. Με βάση την πρόθεση αυτή του επενδυτή, είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα προκύψει γι’ αυτόν τεράστια υπεραξία της επένδυσής του όταν δίπλα ακριβώς σε αυτήν επί της προσόψεως θα υπάρξει ο διαμορφωμένος χώρος του Δήμου εκτάσεως 3 στρεμμάτων. Ο Δήμαρχος, άλλωστε, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του γι’ αυτό. Θα πρέπει να αξιώσει σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη από τον συγκεκριμένο επενδυτή.

3. Η εκφρασθείσα πρόταση του κ. Δημάρχου για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Δεδομένου, όμως, ότι και ο επενδυτής προτίθεται να κατασκευάσει 200 θέσεις πάρκινγκ, ανακύπτει, κατά την άποψή μας, κατακόρυφη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή, που πρέπει, κατά την άποψή μας, να εξετασθεί παράλληλα με τη διαμόρφωση του χώρου, αλλά και την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ. Προτείνουμε γι’ αυτό την άμεση ανάθεση με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα αυτό“.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης γνωστοποίησε ότι “θα συμφωνήσουμε με την ανάκληση της απόφασης του Ιουλίου. Σαφέστατα βρεθήκαμε να μιλάμε για πολλά εκατομμύρια επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα. Ο νόμος προβλέπει εξωδικαστική διαδικασία συμφωνίας”, πρόσθεσε και διευκρίνισε γιατί υπερψηφίζει την πρόταση του Δημάρχου Χανίων, αλλά και ποιες είναι οι επιφυλάξεις που έχει η παράταξή του.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αρχοντάκης είπε πως “συμφωνούμε γιατί πράγματι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Δημοτικής Κοινότητας, ενώ ο εισηγητής, τότε δήμαρχος Χανίων ήταν και είναι στο Δ.Σ. της Τράπεζας Χανίων. Μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο ηθικά θέματα: ο χρόνος που συζητήθηκε το θέμα ήταν ύποπτος, στη μεταβατική περίοδο από τη μία δημοτική περίοδο στην άλλη και ότι απουσίαζαν πολλοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν”.

Καταλήγοντας, ο κ. Αρχοντάκης πρότεινε στον Δήμαρχο Χανίων “αν δεν επείγει να παρθεί απόφαση σήμερα για την αγωγή, να δείτε καλύτερα το θέμα και αν πρέπει να κατατεθεί να το κάνετε και θα συμφωνήσουμε κι εμείς. Πολύ φοβάμαι ότι μία τέτοια αγωγή θα δημιουργήσει εμπλοκή στο θέμα”.

Ο Τάσος Βάμβουκας στην τοποθέτησή του -την οποία απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης- ανέφερε τα εξής:

“Το θέμα της δημιουργίας χώρου στάθμευσης μαζί με τον αρχικά προβλεπόμενο αθλητικό χώρο στην περιοχή καταλάμβανε το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, αποτελεί πρόταση και πολιτική επιλογή της παράταξής μας και χαίρομαι που βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές του Δ.Σ. Το θέμα της αγοράς από τον δήμο συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου της ΑΒΕΑ μεγέθους 2,9 στρεμμάτων, με την καταβολή από τον Δήμο του τιμήματος της αντικειμενικής του αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, είναι ένα ζήτημα που έχει διαφορετικές προσεγγίσεις λόγω του υψηλού κόστους κτήσης και κατασκευής σε σχέση με άλλες πολύ οικονομικότερες επιλογές που θα μας δώσουν ανάλογο αποτέλεσμα.

Το ζήτημα του χειρισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΑΒΕΑ, είναι ένα ζήτημα κακού χειρισμού εκ μέρους των τότε αρμοδίων, οι οποίοι μεταχειρίστηκαν το ιστορικό εργοστάσιο σαν οικοδομικά τετράγωνα προς πολεοδόμηση. Ως πολίτης προσπάθησα για τη διάσωση του ζωντανού βιομηχανικού μουσείου που διέθετε η πόλη μας, αλλά δυστυχώς δεν έγινε δυνατή η διάσωσή του. Ως Δήμαρχος είχα τουλάχιστον την ευκαιρία να προβώ στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να έχουμε σήμερα την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Mνημείων για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του θερμαντηρίου ως διατηρητέων μνημείων ώστε να σωθούν από την κατεδάφιση.

Ένα τμήμα του οικοπέδου 3,2 στεμμάτων είχε χαρακτηριστεί ως χώρος προοριζόμενος για αθλητικές εγκαταστάσεις, τον οποίο ο Δήμος από το 1995 είχε δικαίωμα να απαλλοτριώσει για την χρήση που προβλεπόταν από το σχέδιο πόλεως. Καμία διοίκηση δεν αποφάσισε την απαλλοτρίωση, ούτε η δικιά μας, προφανώς διότι πάντοτε ήταν ένα δυσανάλογα ακριβό ακίνητο για τη χρήση που προοριζόταν.
Λόγω παρέλευσης χρόνου, το ακίνητο με απόφαση δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η ιδιοκτήτρια εταιρεία,  απελευθερώθηκε από το ρυμοτομικό βάρος. Ο Δήμος Χανίων σύμφωνα με τον νόμο είχε δικαίωμα να βάλει ξανά ρυμοτομικό βάρος και να αγοράσει το ακίνητο, αλλά έπρεπε εντός εξαμήνου να καταβάλλει το ποσόν των 4,5 εκατ. ευρώ, ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Η στάση μας κατά τη συνεδρίαση της 24 Ιουλίου υπαγορεύθηκε από τα τότε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία ήταν τα εξής:

• Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας περί του χρονικού περιορισμού για τη λήψη τελικής απόφασης.
• Η ενημέρωση και η σύμφωνη γνώμη του νεοεκλεγέντος τότε Δημάρχου να προβούμε σε μη επιβολή βάρους.
• Η έκθεση με ημερομηνία 20/2/2019 της ειδικής επιτροπής που όρισα σχετικά με τα ενδεικνυόμενα οικόπεδα για πάρκινγκ και αθλητικές εγκαταστάσεις, για την οποία και ενημέρωσα προφορικά το σώμα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά, η οποία υποδείκνυε άλλο οικονομικότερο και καταλληλότερο οικόπεδο νοτίως του ακινήτου.
• Η έκθεση περί της δυνατότητας και καταλληλότητας κατασκευής στεγασμένου σταθμού αυτοκινήτων σε παρακείμενο οικόπεδο, όπως αυτή κατατέθηκε στις 14/02/2019 από εξειδικευμένη εταιρεία.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά και συνυπολογίζοντας το κόστος των 4,5 εκατ. ευρώ όπως είχα κάνει δημόσια γνωστό, είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε στην απόκτηση άλλου παρακείμενου οικοπέδου με εκτιμώμενο κόστος κτήσης μόλις το 1/3 του επίμαχου οικοπέδου και σαφώς πολύ χαμηλότερο κατασκευαστικό κόστος. Θεωρήσαμε όμως -και σωστά- ότι μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη σημερινή, όμως, συνεδρίαση και στην εισήγηση του κ. Δημάρχου υπάρχει διαφοροποίηση της άποψής του, την οποία έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να μεταβάλλει, εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους και εξελίξεις. Άλλωστε κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια εύκολη απόφαση, αλλιώς θα είχε ληφθεί εδώ και 25 χρόνια.

Όπως ανέφερα στον Δήμαρχο εξ αρχής, θεωρώ την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να επιλέξει μεταξύ των δύο λύσεων αυτή του ακριβότερου στο μέτωπο της θάλασσας, τη λιγότερο ενδεδειγμένη κατά τη γνώμη μας. Παρά τη φαινομενική δυσκολία που προκύπτει από την πρόσφατη αλλαγή ιδιόκτητη στο υπόλοιπο οικόπεδο, προτείνω στον Δήμαρχο να διαπραγματευτεί και να χειριστεί την απόκτηση του νότιου οικοπέδου με όρους πολύ ευνοϊκότερους για τον Δήμο.

Μπορεί τα υγιή οικονομικά του Δήμου που παραδώσαμε να δίνουν το περιθώριο της απόκτησης του ακριβού οικοπέδου, όμως αφαιρεί πόρους από άλλα σημαντικά έργα του Δήμου και ανάγκες των δημοτών, όπως τη Δημοτική Αγορά και τις αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις.

Η στάση μας ως παράταξη αποφασίσαμε να είναι θετική ψήφος στην ανάκληση της απόφασης εφ’ όσον το ζητάει η Δημοτική Αρχή, ώστε να της δώσουμε το περιθώριο κινήσεων για τον χειρισμό του θέματος. Θα  ψηφίσουμε υπέρ και της πρότασης για επανατοποθέτηση του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω ακίνητο, υπό την ισχυρή όμως επιφύλαξη ότι θα επιτευχθεί δραστική μείωση του τιμήματος, ώστε η κτήση του οικοπέδου να είναι επί της ουσίας ωφέλιμη. Διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν άλλες προσφορότερες λύσεις“.

Ο Γιάννης Σαρρής συμφώνησε με τον Δήμαρχο Χανίων ότι το θέμα είναι πολιτικό και άσκησε κριτική για τη διαχείρισή του από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα, κάνοντας λόγο για απουσία διαλόγου και έλλειμμα ενημέρωσης των κατοίκων. Ο κ. Σαρρής άφησε αιχμές για την απουσία πολλών δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που πήρε την απόφαση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ το περασμένο καλοκαίρι. “Όλα είναι υπό διερεύνηση. Και το θέμα του τιμήματος”, σημείωσε ο κ. Σαρρής και υποστήριξε ότι “υπήρξε μια εξαπάτηση του Σώματος”. “Τα πρώτα βήματα που δείχνει η Δημοτική Αρχή είναι πάρα πολύ θετικό. Είναι ο δρόμος της συνεργασίας με τις Υπηρεσίες, με τις παρατάξεις και της ενημέρωσης των κατοίκων”, κατέληξε ο Σαρρής.

Ο Νίκος Βουρλάκης χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την επιστολή των “Κρητικών Ακινήτων”, λέγοντας: “Εμμέσως πλην σαφώς απειλεί για το τι θα ψηφίσουμε. Έτσι εμείς το εκλαμβάνουμε. Για εμάς η απόφαση είναι πολιτική, με όποια τεχνικο-οικονομικά τερτίπια μπήκαν στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης. Εμείς δεν μπαίνουμε καθόλου στη λογική κόστους – οφέλους όταν μιλάμε για κοινωνικό όφελος”.

Ο Σεραφείμ Ρίζος σημείωσε ότι θα υπερψηφίσει την εισήγηση του Δημάρχου Χανίων και ισχυρίστηκε ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εξυπηρετούν κεκαλυμμένα τα συμφέροντα της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ο κ. Ρίζος ανέφερε, ακόμη, ότι “στα Χανιά έχουμε ανάγκη για πολιτισμό, για αθλητισμό, για κοινωνικές ανάγκες, για σχολεία που λειτουργούν και που μπορούν να αναπνεύσουν” κι επεσήμανε ότι εκείνο που προέχει είναι οι ανάγκες των δημοτών.

Δείτε την έγγραφη εισήγηση του Δημάρχου Χανίων στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο