Χανιά | Δημοτικό Συμβούλιο… πληκτικών ρητορειών και άνευ ουσίας διαξιφισμών

Στο… ίδιο έργο θεατές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Η συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, ξεκίνησε με τουλάχιστον 35 λεπτά καθυστέρηση και μέχρι να αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από τρεις και πλέον ώρες πληκτικών ρητορειών και, κυρίως, έντονων αντεγκλήσεων, διαξιφισμών και αλληλοκατηγοριών, όχι μόνο μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά τόσο μεταξύ παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσο και μεταξύ δημοτικών συμβούλων.

Μετά τη συζήτηση των θεμάτων που τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε μία -συντομότερη, σε χρονική διάρκεια, συγκριτικά με την προηγούμενη φορά, που διήρκησε περίπου μία ώρα- ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για όσα έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο θέμα της φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη και στο θέμα της στάθμευσης των χρηματαποστολών έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, θα δοθεί λύση από τεχνικό κλιμάκιο που θα επισκεφθεί τα Χανιά τις επόμενες ημέρες.

Και μετά άρχισαν οι αντεγκλήσεις… Αρχικά, σε χαμηλότερη ένταση από την τελευταία συνεδρίαση. Ωστόσο, η ένταση κορυφώθηκε με την εντονότατη «κόντρα» μεταξύ του Μανώλη Κεμεσίδη και της Χρυσούλας Χατζηδάκη. Είχε προηγηθεί «κόντρα» και μεταξύ της κ. Χατζηδάκη και του Άρη Παπαδογιάννη. Ο κ. Κεμεσίδης κατηγόρησε ευθέως την κα Χατζηδάκη ότι “μία θεσούλα ήθελε και την πήρε” και η κα Χατζηδάκη απάντησε με δριμύτητα ότι η διαδρομή καθενός είναι γνωστή και ο κ. Κεμεσίδης αλλάζει κάθε φορά παρατάξεις για να μπορεί να είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κεμεσίδης κατηγόρησε ακολούθως την κα Χατζηδάκη ότι άλλα έλεγε, επί δημαρχίας Βάμβουκα, για τους αντιδημάρχους Γιώργο Ξανθουδάκη και Αντώνη Βαρδάκη και άλλα λέει σήμερα καθώς συνεργάζεται μαζί τους.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης ζήτησε με έντονο ύφος από τον κ. Κεμεσίδη να ανακαλέσει όσα είπε περί της “θεσούλας”, απειλώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η ρητορική θα διακόψει τη συνεδρίαση. Ο κ. Κεμεσίδης αρνήθηκε να ανακαλέσει και ο κ. Σημανδηράκης πήρε τον λόγο και στήριξε την κα Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για “αισχρή πολιτική επίθεση” και “άθλιες πολιτικές συμπεριφορές”, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τη σιωπή του κ. Παπαδογιάννη αναφορικά με όσα είπε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κεμεσίδης: «Λυπάμαι για σένα. Γι’ αυτά που λες λυπάμαι».

Σημανδηράκης: «Μου είναι αδιάφορο, κύριε Κεμεσίδη, γιατί λυπάστε. Μου είναι αδιάφορο. Και ξέρεις γιατί μου είναι αδιάφορο; Γιατί η πολιτική σας αξιοπιστία είναι πλέον στο μηδέν. Οπότε και η βαρύτητα των λόγων σας είναι ακριβώς η ίδια…».

Κεμεσίδης: «Κάτσε κάτω. Κάτσε κάτω, μικρέ. Κάτσε κάτω. Νομίζεις ότι… Έχεις καβαλήσει το καλάμι. Κάτσε κάτω. Θα μιλάς όμορφα…».

Χαρακτηριστική ήταν, σε μεταγενέστερο χρόνο, η τοποθέτηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Περιβολίων Πέτρου Μιχαηλίδη, ο οποίος επέκρινε τους δημοτικούς συμβούλους ότι αναλώνονται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και σε ήσσονος σημασίας θέματα, χωρίς να δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τις περιαστικές περιοχές.

Δείτε τι είπε ο κ. Μιχαηλίδης στο βίντεο που ακολουθεί…

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Στο ξεκίνημα των τοποθετήσεων, ο Άρης Παπαδογιάννης δικαιολόγησε την απόφαση της δημοτικής του παράταξης να αποχωρήσει από την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, στις 7 Οκτωβρίου (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά), τονίζοντας ότι ήταν μία κίνηση σεβασμού προς τους πολίτες που έδωσαν ποσοστό 27% στον συνδυασμό του την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Κάλεσε, δε, τον κ. Σημανδηράκη να μην ξεχνά ότι η δική του παράταξη είχε λάβει 19%, επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα στον Δήμαρχο Χανίων ο τέως αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, σε συνέντευξή του στο XANIA LIVE TV (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Παράλληλα, ο κ. Παπαδογιάννης άσκησε κριτική στον Δήμαρχο Χανίων για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της νέας σύνθεσης τού Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕΚ, κατηγορώντας τον ότι με τις επιλογές του έδειξε να πιστεύει ότι ούτε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Θεάτρου όταν ο Δήμος απόκτησε το πλειοψηφικό πακέτο το 2003, ούτε ο Δημήτρης Λειψάκης, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος για δύο τετραετίες και μέλος του Δ.Σ. για 18 χρόνια, ήταν άξιοι και ικανοί για να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδογιάννης είπε ότι ο κ. Σημανδηράκης τοποθέτησε στο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ “φίλους κομματικούς, συμβούλους του κ. Περιφερειάρχη. Ποιος είναι ο κύριος μέτοχος; Ποιος πληρώνει; Ποιος ελέγχει το ΔΗΠΕΘΕΚ; Είναι ο Δήμος Χανίων ή μήπως είναι η Περιφέρεια;”, αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδογιάννης και “πέταξε το γάντι” στις παρατάξεις του Ευτύχη Δαμιανάκη και του Τάσου Βάμβουκα, ρωτώντας “εάν συναινούν με αυτές τις πρακτικές”. “Δεν χαρίζουμε το ΔΗΠΕΘΕΚ σε καμία Περιφέρεια“, κατέληξε.

Απαντώντας στον κ. Παπαδογιάννη, ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πως θα περίμενε μετά την παρέλευση κάποιων ημερών να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απολογηθεί για τη στάση του. “Μία συγνώμη στο Σώμα θα ήταν μία καλή αρχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης και πρόσθεσε: “Πιστέψατε με πολιτικό θράσος ότι μπορείτε να μπλοκάρετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό”, είπε ο Δήμαρχος Χανίων και ευχαρίστησε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις που παρέμειναν και δεν αποχώρησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Αναφερόμενος στο νέο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ, ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι ο Δήμος Χανίων εκπροσωπείται στο ανώτατο επίπεδο με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Γιαννακάκη, τονίζοντας ότι οι επιλογές σε πρόσωπα που έγιναν θα αξιολογηθούν από το έργο που θα παράξουν. “Θέλω να ευχηθώ στη Σοφία Μαλανδράκη, που έχει δείξει ότι λειτουργεί μέσα στις συλλογικότητες και είναι αποτελεσματική καθώς και στο υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους”, σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ, του ΔΗΠΕΘΕΚ, σημειώνοντας, όμως, ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι οι χειρισμοί που έκανε ο Δήμαρχος ήταν σωστοί”. Ο κ. Αρχοντάκης είπε ότι ο Δήμαρχος “πονηρά σκεπτόμενος” φρόντισε να μην περάσει το θέμα της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ από το Δημοτικό Συμβούλιο, “προκειμένου να πάει ο Δήμος Χανίων στη γενική συνέλευση και να αποφασίσει ο ίδιος τα μέλη του Δ.Σ.”, τόνισε ο κ. Αρχοντάκης και συνέχισε: “Την πολιτική κατεύθυνση στο Θέατρο πρέπει να τη δώσει αυτός που πληρώνει. Ο Δήμος Χανίων έπρεπε να έχει και την προεδρία και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ. Αν δεν ήθελε ο Δήμαρχος να συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από τη μειοψηφία, ας έβαζε δημοτικούς συμβούλους από τη δική του παράταξη”.

Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε, ακόμη, ότι η επιβάρυνση για τον Δήμο ανέρχεται σε 280.000 ευρώ, η Περιφέρεια πληρώνει το ένα τρίτο αυτού του ποσού και τόνισε ότι απαξιώνεται ο δημότης και το Δημοτικό Συμβούλιο με τον ορισμό προσώπων που δεν εκπροσωπούν τον Δήμο Χανίων. “Θέλω να πιστεύω ότι θα αντιστραφούν τα ποσά στη νέα προγραμματική σύμβαση, γιατί δεν μπορεί άλλος να πληρώνει και άλλος να διοικεί. Η Περιφέρεια να πληρώσει 300.000 ευρώ κι εμείς πολύ λιγότερα”, είπε ο κ. Αρχοντάκης.

Παράλληλα, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να δει και το θέμα της χρήσης ηλεκτρικών πατινιών στα Χανιά, σημειώνοντας ότι “η πόλη μας δεν έχει την υποδομή να κυκλοφορήσει το ηλεκτρικό πατίνι με ασφάλεια κι επειδή πολύ αμφιβάλω αν υπάρχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, επειδή ήδη έχει έρθει στα Χανιά η πρώτη εταιρεία και θα έρθουν και άλλες, κι επειδή σίγουρα θα έχουμε ατυχήματα, πρέπει να αναλάβετε μια πρωτοβουλία για να δείτε το κανονιστικό πλαίσιο και αν υπάρχει το περιθώριο ο Δήμος Χανίων να φτιάξει κάποιους κανόνες πολύ γρήγορα γι’ αυτό το μέσο μεταφοράς”.

“Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Προσπαθούμε να βρούμε πώς μπορούμε να βρούμε ένα ελάχιστο πλαίσιο λειτουργίας”, απάντησε ο κ. Σημανδηράκης, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ, ο Δήμαρχος Χανίων είπε πως “είναι λίγο επικίνδυνο στη λογική που το βάζετε, Χανιά – Περιφέρεια, να κάνετε αναλογία στα ποσά. Η σύνθεση πλειοψηφικά είναι στον Δήμο Χανίων. Υπάρχει επιθυμία να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, αλλά αυτό δεν συνδέεται με τη διοικητική δομή του ΔΗΠΕΘΕΚ…”.

Η Χρυσούλα Χατζηδάκη, μιλώντας εκ μέρους της παράταξης Δαμιανάκη, απαντώντας στον κ. Παπαδογιάννη, είπε, ότι “όλο αυτό το διάστημα ακούγονται απίστευτες εκφράσεις”, κάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να μη συνεχίσει στην ίδια λογική και τόνισε ότι “οι χαρακτηρισμοί σας δεν με αγγίζουν κ. Παπαδογιάννη. Έχω διαγράψει μια διαδρομή και δεν επιτρέπω σε κανένα να μιλά με αυτόν τον τρόπο για την αυτοδιοικητική μου πορεία”.

“Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται…”, σχολίασε ο κ. Παπαδογιάννης.

Ο Γιάννης Σπυριδάκης, μιλώντας από την πλευρά της δημοτικής παράταξης του Τάσου Βάμβουκα, ο οποίος απουσίαζε, έκανε λόγο για μία “επικοινωνιακή καταιγίδα μετά την προηγούμενη συνεδρίαση” και πρόσθεσε: “Σεβόμαστε τη διαδρομή και τα πρόσωπα όλων. Δεν θέτουμε κανένα θέμα ηθικής τάξης. Οι επιλογές του Δημάρχου είναι απολύτως σεβαστές, όμως θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τόσο από τους πολίτες, όσο και από εμάς”.

Ο Γιάννης Σαρρής υπεραμύνθηκε των επιλογών του Δημάρχου Χανίων αναφορικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ και επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ιδιοκτήτες τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, χωρίς να τους κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι “… κάποιοι υπηρετούν αυτό το πράγμα και παίζουν θέατρο εδώ πέρα”.

Τέλος, ο Νίκος Βουρλάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι “υποκριτική στάση να μη βγάζουμε μία κουβέντα γι’ αυτούς που οδηγούν στην προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους”.

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε, μεταξύ άλλων, ο Σεραφείμ Ρίζος.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο