Οικόπεδο ΑΒΕΑ | Νέα επίθεση Σημανδηράκη στην Τράπεζα Χανίων – Ποιοι και γιατί πήραν αποστάσεις

Νέα επίθεση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων εξαπέλυσε σήμερα ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετά την πρόσφατη κατάθεση ειδικής διοικητικής προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από την εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», με την οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 για το πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρουσία πολύ μικρού αριθμού κατοίκων της Νέας Χώρας, με πρωτοβουλία του κ. Σημανδηράκη, ο οποίος υποστήριξε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά μια νομική διεκδίκηση, αλλά είναι πολιτικό και κοινωνικό, χαρακτήρισε ως “απαράδεκτη” την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει σε προσφυγή και υποστήριξε ότι με την επιλογή της αυτή διαρρηγνύει τη σχέση που έχει με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση σήμερα στο γραφείο του στο Δημαρχείο με τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλη Μαρακάκη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» Γιώργο Ανδρουλάκη, παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσου Αλόγλου.

Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πως από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι η Τράπεζα Χανίων διεκδικεί το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ για το πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ, έκτασης 2,9 στρεμμάτων, δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ παραπάνω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα διεκδικεί το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ καθώς, όπως υποστηρίζει, έχει ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία (MOU) με εταιρεία για την πώληση του οικοπέδου μετά την άρση του βάρους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα περιθώρια εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι ελάχιστα, καθώς, όπως είπε, από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων δεν σκοπεύει να έχει μία διαλλακτική στάση αναφορικά με το ύψος του ποσού απαλλοτρίωσης τού επίμαχου οικοπέδου στην περιοχή της Νέας Χώρας.

Ο Δήμαρχος Χανίων εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νομική έκβαση της υπόθεσης, εκφράζοντας την πίστη του στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 είναι ομόφωνη, δεν εκφράζει μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά όλο το Σώμα, και τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την έκφραση, μία Τράπεζα Συνεταιριστική, μία τράπεζα που προέρχεται από την κοινωνία, “προσβάλλει την απόφαση πολιτικά και κοινωνικά”.

Ο Δήμος Χανίων, πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, δεν αντιδικεί με κανένα ούτε το επιθυμεί. Έχει όμως απόλυτο χρέος να κάνει τη φωνή των πολιτών να ακούγεται και να εφαρμόζεται στην πράξη, είπε και σημείωσε πως “θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατηγική που ακολούθησε η Τράπεζα με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Προφανώς έχει το έννομο δικαίωμα να το πράξει…”, ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες η σχέση του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία διαρρηγνύεται.

Ο Δήμαρχος Χανίων είπε, ακόμη, ότι δεν πρόκειται “ούτε να φοβηθούμε, ούτε να επηρεαστούμε” και επεσήμανε ότι στόχος του Δήμου είναι “να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο πίεσης για να έχουμε τελικό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν συντομότερο. Και να έχουμε ένα όσο το δυνατόν χαμηλότερο τίμημα από αυτό που αξιώνει η Τράπεζα και το οποίο ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ”, είπε ο κ. Σημανδηράκης, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που προβλέπεται, ως γνωστόν, από την κείμενη νομοθεσία.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Χανίων είπε ότι είναι “πέραν από κάθε φαντασία το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρώ ότι την τελική λύση θα τη δώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη…” και “σας καλώ όλους να ενισχύσετε αυτή τη συλλογική προσπάθεια”.

Ο Άρης Παπαδογιάννης υπενθύμισε ότι η παράταξή του είχε επισημάνει πως “η αγωγή θα δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα”, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα Χανίων είναι μία Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία στηρίζεται στους χανιώτες, αλλά είναι και μία Τράπεζα, η οποία θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδογιάννης ζήτησε από τον κ. Σημανδηράκη να αποσαφηνίσει “ποιο θα είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο για τον Δήμο Χανίων σχετικά με αυτή την υπόθεση”, τόνισε ότι “αυτό το ζήτημα οδεύει σ’ ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο δρόμο” και ζήτησε να γίνει σαφές “τι σημαίνει για τον Δήμο η δέσμευση των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι έχουμε μία δικαστική υπόθεση που εξελίσσεται”.

“Ενδεχομένως να είναι και δύσκολος ο δρόμος; Και ξέρετε γιατί; Γιατί όσοι είχαν την ευθύνη διοίκησης στο παρελθόν πετούσαν το μπαλάκι στο μέλλον. Και ήρθε στα πόδια μας. Κι εμείς δεν θέλουμε να το πετάξουμε… Καλά θα κάνουν όσοι διοικούσαν στο παρελθόν να βάλουν πλάτη… Και αν διαφωνείτε να μην απέχετε, να καταψηφίζετε… Ναι, είναι δύσκολο το πεδίο που θα κινηθούμε. Θα κινηθούμε και θα κερδίσουμε…”, απάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σημανδηράκης.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος κατέβηκε από την έδρα και μίλησε ως επικεφαλής της παράταξής του, πήρε αποστάσεις από την επιλογή του Δημάρχου Χανίων να φέρει το θέμα της προσφυγής προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης και μάλιστα, χωρίς να τον έχει ενημερώσει ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

“Δεν ενημερώθηκα ότι μπορεί να τεθεί ως θέμα. Η πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ληφθεί και μάλιστα ομοφώνως. Άρα, λοιπόν, κάθε τι περαιτέρω, τι σημαίνει; Ποια είναι η ανησυχία;”, σημείωσε ο κ. Δαμιανάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι “κατά το Σύνταγμα ουδείς στερείται της δικαστικής προστασίας. Άρα, και η Τράπεζα Χανίων θα ασκήσει τα ένδικα μέσα που διαθέτει. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνει ο Δήμος ό,τι μπορεί για να μην καταπέσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη… Ο δικός μας ρόλος είναι να υλοποιήσουμε την απόφαση που ομοφώνως λάβαμε. Δεν νομίζω, κύριε Δήμαρχε, ότι σήμερα προκύπτει κάτι καινούριο για να έρθουν εδώ κάτοικοι της Νέας Χώρας. Ασφαλώς, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος…”.

Ο κ. Δαμιανάκης σημείωσε, επίσης, πως “ό,τι επιχείρημα και να επικαλεστούμε για την αδράνεια των 25 ετών δεν ανταποκρίνεται στο κράτος Δικαίου. Ο νόμος δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πλούσιο και φτωχό διάδικο. Δεν μπορεί να δεσμεύεται η ιδιοκτησία του άλλου για 25 χρόνια και να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας… Η Τράπεζα είναι πράγματι Συνεταιριστική. Δεν σημαίνει ότι είναι κοινωνικός Οργανισμός. Ο σκοπός του Ιδρύματος δεν αλλάζει. Το αν κάνει αγαθοεργίες είναι δικό της θέμα…”.

“Ενημέρωση κάνουμε, προς Θεού. Δεν τίθεται θέμα… Αλίμονο. Είναι στο πλαίσιο της ενημέρωσης, κύριε Πρόεδρε…”, σχολίασε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης υπογράμμισε πως “θα συμφωνήσω με τον Δήμαρχο ότι έχει να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση και η οποία προκύπτει και από την αδράνεια των τελευταίων ετών στο συγκεκριμένο θέμα. Καλό είναι, λοιπόν, ο Δήμαρχος να λέει ότι υπήρξαν πολλές παραλείψεις, γιατί αν ευδοκιμήσει η προσφυγή, κυρίως θα ευδοκιμήσει από τις παραλείψεις των προηγούμενων”, είπε, αρχικά, ο κ. Αρχοντάκης.

Ωστόσο, τόνισε “τη διαχείριση αυτής της απόφασης την έχει η Δημοτική Αρχή. Ούτε οι δημοτικές παρατάξεις, ούτε μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι… Και αυτός που διοικεί θα κριθεί αν καταφέρει να υλοποιήσει μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Αν στο τέλος της θητείας σας το θέμα δεν έχει λυθεί, εσείς θα κριθείτε κύριε Δήμαρχε, όχι εμείς. Όπως σας άκουσα, προσπαθείτε να μας βάλετε όλους συνυπεύθυνους στη διαδικασία. Δεν είμαστε. Εσείς είστε υπεύθυνος, εσείς έχετε τις Υπηρεσίες, εσείς μιλάτε με αυτούς που πρέπει και με τον τρόπο τον δικό σας χειρίζεστε το θέμα…”, σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.

Ο Τάσος Βάμβουκας υπενθύμισε ότι η παράταξή του και ο ίδιος προσωπικά υποστήριξε την πρόταση του νέου Δημάρχου Χανίων “παρά το γεγονός ότι είχαμε διαφορετική πρόταση και το σχέδιό μας ήταν άλλο, καθώς πιστεύουμε ότι ήταν δυνατή η δημιουργία ενός πάρκινγκ, πολύ φθηνότερα”, σε παράπλευρο οικόπεδο.

“Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Δαμιανάκη, Καθένας έχει το δικαίωμα της νομικής προσφυγής και δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τον δαιμονοποιούμε. Γι’ αυτό σας προτείνω με βάση την αντικειμενική αξία να προσπαθήσετε στην κατεύθυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Γιατί κανείς δεν θέλει να έχουμε 4,5 εκατ. ευρώ δεσμευμένα για όσα χρόνια κρατήσει αυτή η δικαστική διαδικασία”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.

Ο Γιάννης Σαρρής ουσιαστικά συμφώνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: “Είναι κανείς που αμφισβητεί ότι η υλοποίηση αυτής της απόφασης είναι υπόθεση όλων μας; Η υλοποίηση αυτής της απόφασης πρέπει να στηριχθεί απ’ όλη την κοινωνία… Θέλω να πω, στον κ. Αρχοντάκη κυρίως, το εξής: Πώς συμβάλλουμε στη λογική υλοποίησης της απόφασης όταν στην Οικονομική Επιτροπή ο εκπρόσωπος της παράταξής σας μέχρι το τελευταίο λεπτό δεν ψήφιζε να δεσμευτούν τα 4,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου;”.

Ο Νίκος Βουρλάκης επιτέθηκε στον τέως Δήμαρχο Χανίων, λέγοντας πως “προβληματιστήκαμε με τη θέση του κ. Βάμβουκα, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Θεωρούμε ότι κάτι είναι πίσω από αυτό που γίνεται σήμερα. Σταματάμε στην απόφαση που πήρε το Δ.Σ. Χανίων και διεκδικούμε την υλοποίησή της”.

Ακολούθησε μία μικρή “κόντρα” μεταξύ του κ. Σημανδηράκη και του κ. Βουρλάκη  για άσχετο θέμα, με τον τελευταίο είπε: “Επειδή ήρθαν τα κανάλια την κάνετε αυτή την κουβέντα κύριε Δήμαρχε. Δεν την κάνετε για την ουσία”.

“Πραγματικά από εσάς περιμένω κάτι διαφορετικό. Για πολλοστή φορά αναφέρεται εδώ μέσα, με έναν τρόπο που είναι εντελώς απαράδεκτος, η συμμετοχή μου ως μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Τράπεζας. Η συμμετοχή μου αυτή είναι περισσότερο από είκοσι χρόνια. Δεν ανακαλύφθηκε τώρα, ούτε υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο. Παρά το ότι ισχύουν αυτά, ήρθαμε και ψηφίσαμε την πρόταση του Δημάρχου Χανίων. Φανταστείτε τι θα λέγατε αν ως Δήμαρχος έλεγα να δώσουμε τα 4,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, στο πλαίσιο της απαιτούμενης απαλλοτρίωσης. Εγώ μετέχω εδώ ως δημοτικός σύμβουλος”, απάντησε ο κ. Βάμβουκας στον κ. Βουρλάκη.

Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος σημείωσε ότι “δεν συμφωνώ ούτε με τον κ. Δαμιανάκη, ούτε με τον κ. Βουρλάκη. Πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω στα νέα δεδομένα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κοινωνικό έργο των τραπεζών. Θεωρούμε ότι οι τραπεζίτες είναι αδίστακτοι. Θεωρούμε ότι εκτιμούν πως το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι τόσο αξιόπιστο ως προς την ενότητα σε ό,τι αφορά την απόφαση που έχουμε πάρει”, είπε ο κ. Ρίζος και πρότεινε “να πάμε σε μία συναυλία διεκδίκησης, μαζί με τη συνέλευση των κατοίκων”.

Δεν πιστεύω πολύ στον ακτιβισμό, απάντησε ο κ. Σημανδηράκης, λέγοντας, ωστόσο, ότι αν κριθεί αναγκαίο και υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, δεν αποκλείεται αυτή να γίνει στο μέλλον.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο