Ν. Χανίων | Αναζήτηση λύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών (βίντεο)

Αναζήτηση λύσεων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών και ιδιοκτητών θερμοκηπίων στην Κίσαμο και στο Σέλινο (από τον δάκο και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κατά περίπτωση) αναζητούν οι φορείς των Χανίων, όπως επισημάνθηκε σήμερα στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου, των βουλευτών Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη (ΝΔ) και Παύλου Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ), του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανώλη Χνάρη καθώς και εκπροσώπων των -δικαιολογημένα απόντων- βουλευτών (ΝΔ) Μανούσου Βολουδάκη και Βασίλη Διγαλάκη.

Η σύσκεψη “σημαδεύτηκε” από τις καταγγελίες τού κ. Πολάκη περί επίορκων υπαλλήλων του Υπουργείου που τa “έπαιρναν” κάτω από το τραπέζι για τη δακοκτονία. Καταγγελίες για τις οποίες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις καταγγελίες Πολάκη, ο κ. Στρατάκος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει “να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως την κάνουν πάρα πολύ καλά. Αυτό το οποίο είπα και μέσα και το επαναλαμβάνω είναι ότι οποιοσδήποτε έχει τα οποιαδήποτε στοιχεία για επίορκους κρατικούς λειτουργούς, δεν πρέπει απλά να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα. Οφείλει να τα καταθέτει στα αρμόδια όργανα, τα οποία είναι τα ελληνικά δικαστήρια και αν υπάρχουν τέτοιοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά, εγώ θα πω. Να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι και να κλείσουν τα αφτιά τους στη λασπολογία”.

Για το θέμα των καταγγελιών Πολάκη ρωτήθηκε και η κα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι “εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος όταν λέω κάτι ή έχω στοιχεία ή δεν το λέω. Οι λάσπες στον ανεμιστήρα και οι εύκολες κατηγορίες αυτού του είδους είναι πολιτική του χθες. Δεν είναι η πολιτική του σήμερα. Είναι η πολιτική την οποία καταδίκασε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Εγώ προκάλεσα τον κ. Πολάκη αν έχει στοιχεία να πάει στον Εισαγγελέα, γιατί είναι βαριά η κατηγορία. Εάν σήμερα, δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρώσει κόστος και έχουν μια κακή ποιότητα λαδιού και υπάρχουν κάποιοι επίορκοι οι οποίοι φταίνε και κάποιος το ξέρει, δεν έχει παρά να πάει στον Εισαγγελέα και να το πει. Και έχει υποχρέωση να το πει. Εγώ δεν το ξέρω. Και επειδή δεν το ξέρω και δεν έχω στοιχεία δεν μπορώ να πάω στον Εισαγγελέα. Ο κ. Πολάκης ο οποίος τα λέει αυτά έχει υποχρέωση ή να πάει στον Εισαγγελέα ή να το πάρει πίσω. Διότι οι άνθρωποι που κάθονται σε αυτά τα γραφεία, σήμερα έχουν σπιλωθεί. Εάν έχουν σπιλωθεί δικαίως ή αδίκως δεν ξέρω αλλά πρέπει η δικαστική έρενα να υπάρξει, αν πραγματικά υπάρχουν στοιχεία. Όταν είσαι πολιτικός έχεις ευθύνη για τα λόγια σου. Δεν πετάς παρόλες και μετά την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια”.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Αναφερόμενος στις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στα Χανιά και στις δυνατότητες αποζημίωσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι “όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουμε ένα οριζόντιο θέμα που έχει να κάνει με την ποιότητα του ελαιολάδου, όχι μόνο στον Νομό αλλά ευρύτερα στην Περιφέρεια της Κρήτης. Κυρίως όμως, επιδοθήκαμε και στα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως έπληξαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη νοτιοδυτική περιοχή -και όχι μόνο- του Νομού. Είναι θέματα τα οποία απασχολούν τους παραγωγούς και κατ’ επέκταση απασχολούν και εμάς όλους όσοι βρισκόμαστε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ρόλος ο δικός μου εδώ σήμερα, στον Νομό Χανίων, είναι να έρθω σε επικοινωνία και σε επαφή με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων του Νομού και να μεταφέρουμε το μήνυμα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, ενόψει και της συνάντησης, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή”.

Ο κ. Στρατάκος τόνισε, ακόμη, ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία πάνω στα οποία μπορούμε να βασιστούμε και να δώσουμε κάποιου είδους αποζημιώσεις, όχι μόνο για τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά γενικότερα για τους αγρότες της χώρας. Ενα βασικό εργαλείο είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αποζημιώνει ούτε τις ζημιές από τους εχθρούς ούτε από τις ασθένειες των φυτών. Από εκεί και ύστερα θα ανατρέξουμε σε οποιαδήποτε δυνατότητα μας δίνεται, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να μπορούμε να σταθούμε πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους. Να είστε σίγουροι ότι γίνονται οι βέλτιστες δυνατές προσπάθειες για να βρούμε τους πόρους και να φανούμε πραγματικά δίπλα στο πλευρό αυτών των αγροτών. Για να μην μπαίνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, αν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ υποδομές ή όχι, θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή έχει πληγεί ένα πολύ μεγάλο και άκρως δυναμικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής, αυτό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία, προϊόντα προστιθέμενης αξίας και πρέπει να σταθούμε πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι στην αρχή της χειμωνιάτικης καλλιεργητικής περιόδου, οφείλουμε να δούμε πώς θα προστατέψουμε το εισόδημά τους, το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι έχει χαθεί, ανέφερε ο κ. Στρατάκος.

Δείτε τι δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι “ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική σύσκεψη, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι εκπρόσωποι των αγροτικών παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι είναι ακριβώς οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις σχετικές καταστροφές είχαν την ευκαιρία και σε όλους εμάς αλλά και στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκθέσουν το μέγεθος του προβλήματος το οποίο -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία- είναι τεράστιο και η καταστροφή των θερμοκηπίων, πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί υπάρχει καταστροφή υποδομών πέραν του προϊόντος και βεβαίως το θέμα του λαδιού. Τώρα, το θέμα του λαδιού είναι πάρα πολύ σύνθετο. Πρέπει να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ένα – ένα λιθαράκι να τα βάζουμε στη σωστή τους θέση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι πρέπει να δούμε από την αρχή την όλη πολιτική της δακοκτονίας για να έχουμε αποτελεσματική δακοκτονία, διότι αν δεν έχουμε αποτελεσματική δακοκτονία το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με τις καιρικές συνθήκες θα μείνει. Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλάσουμε την ποιότητα του κρητικού λαδιού άρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση“.

Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι “το δεύτερο θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε επιστημονικά τη νέα πολιτική, από πλευράς ποιότητας, φαρμάκων, απόδοσης φαρμάκων κλπ και το τρίτο είναι το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων. Αποζημιώσεις μπορούμε να πάρουμε μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να πάρουμε αποζημιώσεις από την Ε.Ε. πρέπει επιστημονικά να τεκμηριώσουμε την ιδιαιτερότητα της Κρήτης. Γιατί η Κρήτη είναι διαφορετική περίπτωση, από την Ισπανία από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες ενδεχομένως αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αυτή είναι μια προσπάθεια επίπονη, δύσκολη. Είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να το τεκμηριώσουμε, διότι από τις συζητήσεις που έχω κάνει τα επιστημονικά στοιχεία είναι σοβαρά, τα επιχειρήματά μας, δηλαδή, είναι δυνατά. Από εκεί και πέρα να δώσουμε τη μάχη στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να πάρουμε μια αποζημίωση για τη φετινή καταστροφή στο λάδι, προσπαθώντας να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για του χρόνου για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο”, τόνισε η κα Μπακογιάννη.

Και συνέχισε: “Από εθνικούς πόρους υπάρχει μόνο αυτή η χρηματοδότηση από το De Minimis, από εκεί θα μπορέσουμε να πάρουμε κάποιους πόρους για τις καταστροφές των θερμοκηπίων, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν έχει ούτε τα λεφτά ούτε τη δυνατότητα να καλύψει το λάδι. Άρα μιλάμε για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις προς τις δύο κατευθύνσεις. Θα υπάρξει μια σύσκεψη την Παρασκευή, όπου νομίζω όλοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να λάβει ο κ. Βορίδης τις τελικές αποφάσεις και να τις εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό και ελπίζω ότι θα κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα”.

Καταλήγοντας, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι “δεν θέλω να κάνω κομματική πολιτική αυτή τη στιγμή. Και όσοι παρακολουθήσατε θα είδατε ότι προσπάθησα επιμελώς να το αποφύγω. Να κάνω οποιαδήποτε κομματική τοποθέτηση. Αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα Χανιά υστερούν. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια ελιά στα Χανιά πρέπει να κοστίζει στη δακοκτονία 0,30 – 0,35 και μια άλλη ελιά στην Πελοπόννησο να κοστίζει 0,55 ή 0,88 ευρώ. Το φτωχό γυναικείο μου μυαλό δεν το χωράει. Εγώ θέλω ισότητα. Δεν θέλω κανένα προνόμιο για τα Χανιά. Αλλά θέλω ίσες δυνατότητες και ίσες διεκδικήσεις και αυτό θα κάνω. Γι΄αυτό δεσμεύτηκα στο λαό των Χανίων και αυτό θα κάνω”.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι “έγινε μια πολύ ουσιαστική σύσκεψη σήμερα. Νομίζω ότι τέθηκαν τα θέματα και από τους Δημάρχους και από τους εκπροσώπους των αγροτών και των παραγωγών στην Κουντούρα και των ελαιοκαλλιεργητών. Το ζήτημα, πρώτον, της πολύ μεγάλης καταστροφής των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Νομίζω ότι καταλήγουμε ομόθυμα πλέον να ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση ενίσχυση από τον λογαριασμό των De Minimis αποζημιώσεων που έχουμε ήδη δώσει εμείς 90 εκατ. ευρώ σε διάφορες ομάδες παραγωγών και από αυτό το ταμείο μπορούν να δοθούν τα 4-5, 5.5 εκατομμύρια που απαιτούνται και για τα θερμοκήπια που έπαθε ζημιές η κάλυψή τους από τη χαλαζόπτωση αλλά και για τα θερμοκήπια όπου έγινε πλήρης καταστροφή του ξύλινου ή του μεταλλικού σκελετού τους. Υπολογίζω γύρω στα 5 εκατομμύρια, υπολογίζοντας και τα Φαλάσαρνα και κρατάω μια επιφύλαξη για το τι καταστροφές, που δεν είναι μεγάλες, αλλά είναι στο Τυμπάκι“.

Ο κ. Πολάκης επεσήμανε ότι “το θέμα της ελαιοκαλλιέργειας πραγματικά είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Κρήτη. Είναι ένα ζήτημα που ανεξάρτητα από τις αδυναμίες της δακοκτονίας -που έγινε και μια ζωηρή κουβέντα μέσα γι’ αυτό- ειίναι σαφές ότι το φετινό πρόβλημα έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των 25 και 30 βαθμών τέλος Νοεμβρίου. Η πρόταση που εγώ έκανα και που θα δει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υπάρξει αίτημα ακριβώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, για το χαμένο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών, γιατί δεν είναι κάτι που έχει να κάνει κυρίως με τη δακοκτονία έχει να κάνει με το ότι υπάρχει μια κλιματική αλλαγή που συντηρεί το δάκο, συντηρεί το γλοιοσπόριο και καταστρέφει την ποιότητα και από εκεί πρέπει να υπάρξει η ενίσχυση. Το ταμείο έχει χρήματα αλλά δεν φτάνουν. Μιλάμε για 37 εκατομμύρια δέντρα. Με βάση τις δηλώσεις πρέπει να γίνει και η αποζημίωση αλλά με χρήματα που θα ζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από όποιους άλλους κρατικούς πόρους μπορούμε να πάρουμε την άδεια να ενισχύσουμε”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είπαν, κατά σειρά, ο κ. Πολάκης και η κα Μπακογιάννη…

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής υπογράμμισε ότι “ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα και πιστεύω ότι καταφέραμε να δώσουμε στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα είναι παρών μεθαύριο στη συνάντηση που θα έχουμε στο γραφείο του υπουργού κ. Βορίδη. Μεταδώσαμε ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κρήτη όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα με τη ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες με την απώλεια ελαιοκάρπου αλλά και την υποβάθμιση του προϊόντος, τα λάδια με τους μεγάλους βαθμούς που έχουμε αυτή τη στιγμή και βέβαια το πρόβλημα το οποίο απασχολεί εδώ τοπικά τους δικούς μας με τα θερμοκήπια στους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισάμου. Οι προτάσεις είναι πολλές κάναμε και εμείς κάποιες προτάσεις πού μπορεί να δοθούν κάποια χρήματα και κάποιες αποζημιώσεις και βέβαια αναδείχθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Και με τη δακοκτονία πρέπει να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Όσον αφορά το λάδι επειδή τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα και η αποζημίωση θα είναι οριζόντια, δηλαδή αφορά 35.000 καταγεγραμμένες ελιές σε επίπεδο Κρήτης τα ποσά όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι πολύ μεγάλα. Εμείς θα τα διεκδικήσουμε βέβαια γιατί θεωρούμε ότι το εισόδημα χάθηκε και πρέπει να δοθεί στον κόσμο. Είναι απαραίτητο για να μπορέσει να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος και να συνεχίσουν να παράγουν και θεωρούμε ότι με τη βοήθεια όλων, και η κ. Μπακογιάννη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Πολάκης και ο Γενικός Γραμματέας κι εμείς σαν Περιφέρεια με τους Δήμους δίπλα μας θα είμαστε αρκούντος διεκδικητικοί να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε σήμερα ο κ. Καλογερής…

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, απέστειλε επιστολή, στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στη σημερινή σύσκεψη για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα του νομού. Βρίσκομαι σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό και δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ.

Θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση τα εξής:

1. Ζημιές στα θερμοκήπια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα: Κατά την επίσκεψή μου στις πληγείσες περιοχές την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσα το μέγεθος των ζημιών, και μετέφερα την εικόνα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Πολλές οικογένειες έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποζημίωση του κεφαλαίου των παραγωγών (πάγια). Οι συνήθεις χρόνοι πληρωμής των ΠΣΕΑ καθιστούν το μηχανισμό αυτό ακατάλληλο για αυτή την περίπτωση. Οι παραγωγοί χρειάζονται άμεσα χρήματα. Το Υπουργείο θα πρέπει το συντομότερο να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να αξιοποιήσει το μηχανισμό De Minimis.

2. Δακοκτονία: Φέτος παρατηρείται στα Χανιά δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω του δάκου. Η αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας δεν εξαντλείται στην έγκαιρη προμήθεια των κατάλληλων φαρμάκων. Η εμπειρία των τελευταίων ετών στην Κρήτη δημιουργεί ανησυχίες για τη μεθοδολογία που ακολουθείται στη δακοκτονία και τον τρόπο της υλοποίησης του προγράμματος. Θα πρέπει το Υπουργείο να εκπονήσει ένα σχέδιο αποτελεσματικής εφαρμογής των ψεκασμών, με ειδικό πρωτόκολλο το οποίο θα πρέπει κάθε Περιφέρεια να ακολουθεί, με διαρκή έλεγχο της ακρίβειας εφαρμογής του πρωτοκόλλου αυτού στους δολωματικούς ψεκασμούς μέσω και της διαθέσιμης τεχνολογίας GPS.

3. Γλοιοσπόριο: Ο μύκητας αυτός επιδεινώνει φέτος το πρόβλημα του δάκου, αλλά αποτελεί και μακροπρόθεσμη απειλή για την ελαιοκομία της Κρήτης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μας ενημερώσει άμεσα για τον σχεδιασμό του για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο μύκητας.

4. Διευκόλυνση ελαιοπαραγωγών: Δεδομένου του μεγέθους της ζημιάς από τον συνδυασμό δάκου και γλοιοσπορίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών ελαφρύνσεων φορολογίας και εισφορών κατά το πρότυπο της αντιμετώπισης του πρόσφατου προβλήματος με την Thomas Cook.

Παραμένω στη διάθεση των φορέων του νομού για να προωθήσουμε τις θέσεις που θα προκύψουν από τη σύσκεψή σας”.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο