Αύξηση ενός ευρώ στα τέλη του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και των υπολοίπων 13 περιφερειακών αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν προβλέπει η τιμολογιακή πολιτική της γερμανικής Fraport , όπως γνωστοποίησε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της εταιρείας Στέφαν Σούλτε . Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα τέλη σήμερα είναι 12 ευρώ για τα ταξίδια εντός Σέγκεν και 22 ευρώ για τις χώρες εκτός Σένγκεν.
Μάλιστα, ο κ. Σούλτε επεσήμανε ότι ακόμη και όταν τα τέλη θα φτάσουν στα 18 ευρώ, σε 4 έως 5 χρόνια, θα είναι χαμηλότερα από τα τέλη που καταβάλλονται αντίστοιχα στην Τουρκία και την Ισπανία.

«Δεν θέλουμε να είμαστε ακριβοί, δεν είναι η πρώτη μας επιλογή γιατί με περισσότερους επιβάτες θα έχουμε περισσότερα έσοδα και από τις άλλες εμπορικές δραστηριότητες των αεροδρομίων» , πρόσθεσε ο κ. Σούλτε. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί τα 9 από τα 14 αεροδρόμια, απέφυγε όμως να κατονομάσει ποια είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ο κ. Σούλτε διευκρίνισε ότι προβλήματα στη ροή των διαδικασιών (μεγάλη αναμονή, κακή οργάνωση υπηρεσιών κ.ά.) υπάρχουν σε όλα. Τόνισε, επίσης, ότι σε πολλά υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας επιβατών και ότι σε κάποια υπάρχουν και θέματα ασφαλείας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίας Τζάννε στο newmoney.gr , ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι η τελική συμφωνία μεταξύ της Fraport και του ομίλου Κοπελούζου για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η οποία θα ενεργοποιήσει και την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1, 23 δισ. ευρώ, αλλά και επενδύσεις ύψους 330 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων, αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του χρόνου.
Ο κ. Σούλτε σημείωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χρηματοδότες, ενώ τόνισε ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα φτάνουν το 1, 2 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν εμπνέει καμία ανησυχία για την καταβολή του τιμήματος. Αυτή την περίοδο ιδρύεται στην Ελλάδα η θυγατρική Fraport Greece , η οποία θα αναλάβει να τρέξει τη λειτουργική πλευρά της ιδιωτικοποίησης, που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τον διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Ρυθμιστικής Αρχής, θέμα που, όπως δήλωσε ο κ. Σούλτε, αν δεν λυθεί δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Στα οφέλη αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που είναι το ζητούμενο και θα φέρει ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών αεροδρομίων αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος . «Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα είναι 14 πύλες εισόδου στην Ελλάδα καθώς για τον επισκέπτη η πρώτη και η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει από τα αεροδρόμια» , ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της Fraport τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, που θα δημιουργήσει πολλαπλασιασιαστικά οφέλη στη χώρα.
Ο κ. Κοπελούζος αναφέρθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επικαλούμενος μελέτη του οικονομικού πανεπιστημίου σημείωσε ότι απασχολεί συνολικά 17.000 εργαζόμενους (προσωπικό, εμπορικά καταστήματα, επίγεια εξυπηρέτηση) και πέρσι διακίνησε 18 εκατ. επιβάτες. «Κάντε την αναγωγή στα περιφερειακά αεροδρόμια που εξυπηρετούν 23 εκατ. επιβάτες για να δείτε πόσοι μπορούν να δουλέψουν μελλοντικά σε αυτά».
Ο κ. Σούλτε δήλωσε ανοικτός σε διαπραγματεύσεις με τα σωματεία εργαζομένων, αναφέροντας ότι η εταιρεία περιμένει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τη λίστα με τον αριθμό εργαζομένων για να κάνει μια ελκυστική προσφορά παραμονής στις θέσεις τους. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει σε ερωτήσεις που συνδέονται με την αρνητική στάση κυβερνητικών στελεχών στην ιδιωτικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς θα είναι συμπαραστάτες, λόγω της σπουδαιότητας του έργου.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι οι αντιδράσεις έφεραν κάποιες καθυστερήσεις στο έργο, όμως φάνηκε αισιόδοξος ότι από εδώ και πέρα σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές η συμφωνία θα υλοποιηθεί.