Η απόφαση για μείωση κατά 25% του δημόσιου χώρου που παραχωρείται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων «επιφέρει την ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία των καταστημάτων και του δικαιώματος για ομαλή και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Παλιά Πόλη και της ανάδειξης, προστασίας και εξυγίανσης του μνημείου του ενετικού λιμένα» , όπως επισημαίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης .
Ο κ. Βλαχάκης υπεραμύνεται της συγκεκριμένης απόφασης, την οποία έλαβε στις 31 Μαρτίου 2016 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και θα ισχύσει από το 2017, τονίζει ότι πάρθηκε κατόπιν μελέτης σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και γνωστοποιεί ότι σε δεύτερη φάση «θα γίνει ο προσδιορισμός των μορφολογικών δεσμεύσεων και απαγορεύσεων για το σύνολο των κινητών και προσωρινών κατασκευών, έτσι ώστε να υπάρχει η τυπολογία των σκιαδίων και ο κανονισμός του επαγγελματικού εξοπλισμού των στεγαζόμενων κοινόχρηστων χώρων των καταστημάτων».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Βλαχάκης επισημαίνει τα εξής:
«Νιώθω την ανάγκη να ενημερώσω τους δημότες των Χανίων για την απόφαση που αφορά τον καθορισμό παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης του ενετικού λιμένα, μιας και δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Απριλίου 2016, που διεκόπη κατόπιν ύβρεων και χειροδικιών από τους παρευρισκόμενους καταστηματάρχες σε βάρος δημοτικού συμβούλου.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στις 31 Μαρτίου 2016 πήρε μια απόφαση που σκοπό έχει τον εξορθολογισμό των χρήσεων, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ελεύθερης κυκλοφορίας κατοίκων και επισκεπτών στη χερσαία λιμενική ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων. Η μελέτη που ψηφίσαμε είναι προϊόν συνεργασίας του Δήμου Χανίων και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, που στόχο έχει την ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της εικόνας του ενετικού λιμένα.
Δεδομένου ότι η Παλιά Πόλη στο σύνολό της αποτελεί σημαντικό ιστορικό και πολιτισμικό μνημείο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας ελέγχου της χερσαίας ζώνης του ενετικού λιμένα, προχωρεί σε πρώτη φάση σε συνολική διευθέτηση του δημοσίου χώρου. Με την ψήφιση της απόφασης διασφαλίσαμε τουλάχιστον 5, 50 μέτρα συνεχές πλάτος μήκους δημόσιου χώρου που δεν παραχωρείται, μετρούμενο από την εξωτερική ακμή του κρηπιδώματος σε όλο το μήκος της χερσαίας λιμενικής ζώνης.
Επιπρόσθετα, με την παρούσα μελέτη οριοθετείται και ο δημόσιος χώρος που παραχωρείται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων, ο οποίος ειναι μειωμένος κατά 25% σε σχέση με τον υφιστάμενο, δηλαδή από 6.068 τ.μ. μειώνεται σε 4.551 τ.μ., ενώ η εφαρμογή τής παραπάνω απόφασης θα ισχύει απο το 2017.
Στη δεύτερη φάση της μελέτης θα γίνει ο προσδιορισμός των μορφολογικών δεσμεύσεων και απαγορεύσεων για το σύνολο των κινητών και προσωρινών κατασκευών, έτσι ώστε να υπάρχει η τυπολογία των σκιαδίων και ο κανονισμός του επαγγελματικού εξοπλισμού των στεγαζόμενων κοινόχρηστων χώρων των καταστημάτων. Η μελέτη που ψηφίσαμε λοιπόν επιφέρει την ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία των καταστημάτων και του δικαιώματος για ομαλή και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Παλιά Πόλη και της ανάδειξης, προστασίας και εξυγίανσης του μνημείου του ενετικού λιμένα».