Με αγωνία περιμένουν οι επιχειρηματίες και στα Χανιά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς η έλλειψη ρευστότητας είναι δραματική. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου παρουσιάστηκαν σήμερα, στη διάρκεια ημερίδας, στο Επιμελητήριο Χανίων από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας Παναγιώτη Λαμπρινό , ο οποίος διευκρίνισε ότι ο χρόνος κατάθεσης του νόμου είναι «καθαρά θέμα επιλογής» του υπουργού Γιώργου Σταθάκη .
Ο κ. Λαμπρινός επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης που οργάνωσαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ότι «ο νέος νόμος έχει διαμορφωθεί και είναι ακριβώς σε ένα στάδιο προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση».
Πρόσθεσε, δε, ότι «θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Ουσιαστικά η υλοποίησή του θα γίνεται μέσω ειδικών καθεστώτων και θα αναφέρονται σε πολλές πτυχές της επιχειρηματικότητας, αλλά θα εισάγουν και καινοτομίες σε σχέση με τους παλαιότερους. Θα υπάρχει κι ένα ειδικό καθεστώς που θα αναφέρεται μόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέραν, βέβαια, των άλλων καθεστώτων, στα οποία, ούτως ή άλλως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση. Και εξάλλου έχουν και πιο αυξημένα κίνητρα όπως ξέρουμε μέσα από τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, δεδομένου ότι τα αρχικά ποσοστά που δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνονται 10-20% αντίστοιχα».
Ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η Υπηρεσία στην οποία προΐσταμαι προτείνει διάφορα μέτρα, τα οποία απ’ ό, τι ουσιαστικά φαίνεται και ο Υπουργός έχει υιοθετήσει και φυσικά και με δικές του πρωτοβουλίες θα ρυθμιστούν πολλά ζητήματα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, δεδομένου ότι όντως υπάρχουν κάποια προβλήματα από τους προηγούμενους. Είναι πολλές οι εκκρεμείς αιτήσεις, είναι πολλά τα εκκρεμή θέματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, όμως, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια και της Υπηρεσίας και της πολιτικής ηγεσίας, όσο το δυνατόν να εξουδετερωθούν πιο γρήγορα και πιο άμεσα».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «απουσία της ρευστότητας στην αγορά περιμένουμε με αγωνία τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος στη χώρα και απλά τρέχουν να κλείσουν τα έργα που είναι στον προηγούμενο. Το Επιμελητήριο Χανίων έχει στείλει προτάσεις που αφορούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο».
Ο κ. Μαργαρώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως είναι θετικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αναπτυξιακός νόμος θα δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «γιατί έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν κάποιες επενδύσεις, κυρίως στον μικρομεσαίο χώρο, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη».