Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η μελέτη για τον νέο «σύγχρονο» δρόμο που θα συνδέει τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων προβλέπει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το HANIA.news .
Ταυτόχρονα, το κόστος κατασκευής του έργου που έχει μελετηθεί, μήκους 7, 5 χλμ. περίπου (από τον ΒΟΑΚ μέχρι και μετά το Πιθάρι Ακρωτηρίου), ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (35-40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις), με βάση όσα προβλέπονται στην υφιστάμενη μελέτη, ενώ δεν είναι λίγα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκαλέσει αν εφαρμοστούν όσα προτείνονται, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής , ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από το HANIA.news για το συγκεκριμένο μείζον αναπτυξιακό ζήτημα, άφησε αιχμές για τη στάση του μελετητή, έκανε λόγο για ευθύνες της επιβλέπουσας Υπηρεσίας (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης) και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες από κάποιους».
Στις 8 Απριλίου, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία δεκάδων πολιτών, πραγματοποίησαν αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή από τη Σούδα έως το Πιθάρι Ακρωτηρίου , προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρη άποψη για το θέμα, με δεδομένο ότι εντός των επομένων ημερών η Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος θα κληθεί να συζητήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η ενημέρωση που έγινε, στο πλαίσιο της αυτοψίας, για όσα προβλέπονται ήταν… αποκαλυπτική και προκάλεσε εντονότατο προβληματισμό σε όσους δεν είχαν γνώση του περιεχομένου της. Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Καλογερής, «δυστυχώς, εν έτει 2016, η μελέτη προβλέπει μία λωρίδα κυκλοφορίας και στον ανήφορο και στον κατήφορο. Και αυτό είναι πρόβλημα. Διότι τα μεγάλα οχήματα, που κυκλοφορούν στον συγκεκριμένο δρόμο, βραδυπορούν πάντα στον ανήφορο, αλλά επειδή εκεί έχουμε την ιδιαιτερότητα να είναι φορτωμένα από τα λατομεία της περιοχής και να κατεβαίνουν φορτωμένα, βραδυπορούν και στον κατήφορο. Επομένως, έχουμε θέμα καθυστέρησης της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα. Να λέμε αλήθειες. Είναι απαράδεκτο, να μελετάμε τον δρόμο που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο, ο οποίος θα έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας και δεν θα έχει νησίδα στη μέση».
Ο κ. Καλογερής εξήγησε ότι «ο μελετητής έχει κάνει μια βασική επιλογή. Να διατηρήσει την περισσότερη διατομή πάνω σε επίχωμα, ειδικά στο τμήμα του κάμπου Χανίων και σε άλλες δύσκολες περιοχές προκειμένου να μην κόψει την κυκλοφορία των υφιστάμενων δρόμων που εξυπηρετούν κατοικίες και περιουσίες στην περιοχή. Αυτή η επιλογή έχει ως αποτέλεσμα μια διατομή, η οποία έχει στην κορυφή πλάτος 15 με 16 μέτρα και στη βάση, αν υπολογίσουμε την κλίση των πρανών για να μπορεί να σταθεί, συνολικά γύρω στα 32 με 33 μέτρα. Δηλαδή, κάλλιστα, ειδικά στον κάμπο Χανίων, θα μπορούσαν να μπουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Δεν έχει κανένα νόημα να βάλει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και να τη σηκώσει σε ύψος περίπου έξι μέτρων, καθώς αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα, περιβαλλοντικά. Και οπτικά και ακουστικής όχλησης και κυκλοφορίας αέρα και πολλά άλλα» , πρόσθεσε.
ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ – ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι «το συγκεκριμένο κομμάτι του μεγάλου επιχώματος το είχαμε πει εδώ και καιρό ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Και ο κ. Βουλγαράκης. Το είχαμε τονίσει στον μελετητή να κατεβάσει τον δρόμο και να φτιάξει παράλληλους δρόμους για να εξυπηρετήσει τις κατοικίες και τις περιουσίες. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά δεν το κάνει».
Ερωτηθείς αν η στάση αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα, ο κ. Καλογερής απάντησε: «Δεν ξέρω. Υπάρχει μια εμμονή του μελετητή σε αυτήν την επιλογή. Ενώ είπε ότι θα το αλλάξει, δεν το άλλαξε. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και από πλευράς επιβλέπουσας Υπηρεσίας, δεν ξέρω αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες από κάποιους. Το σημαντικό, όμως, είναι τώρα ότι, ενώ είχαμε προτείνει με τον Απόστολο Βουλγαράκη να κατέβει ο δρόμος κάτω, ο μελετητής δεν τον κατέβασε».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Παράλληλα, ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι «τα κομμάτια του δρόμου από τον ΒΟΑΚ μέχρι και μετά το Πιθάρι, έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και διαφορετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κει και πέρα, πάνω στο βουνό η μελέτη προβλέπει σημαντικές εκσκαφές και κάνει και σημαντικές επιχώσεις πάρα πολλών μέτρων. Δηλαδή, για να έχει την κλίση που τον ενδιαφέρει στην περιοχή του Πιθαρίου, κάνει επιχώσεις ύψους 10 και 11 μέτρων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα πρανή αυτά, με την κλίση που πρέπει να έχουν για να μπορούν να σταθούν, είναι τεράστια και θα φαίνονται από τον εθνικό δρόμο, από παντού. Και οι εκσκαφές, δηλαδή, θα είναι απόλυτα ορατές και θα είναι μια απίστευτη καταστροφή και οι μεγάλες επιχωματώσεις» , υπογράμμισε ο κ. Καλογερής, ο οποίος παραδέχθηκε ότι με την υφιστάμενη μελέτη υποβαθμίζεται σημαντικά και η καθημερινότητα ενός μεγάλου τμήματος των κατοίκων στο Πιθάρι Ακρωτηρίου.
Σε λίγες ημέρες η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Ο κ. Καλογερής σχολίασε ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω τι θα πουν τα μέλη της Επιτροπής, αλλά κάποιες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι για τροποποίηση της μελέτης. Μπορεί να τεθούν και ως περιβαλλοντικοί όροι. Δηλαδή να μελετηθούν κομμάτια του δρόμου, τα οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και να μελετηθούν με άλλη φιλοσοφία. Από τον ίδιο μελετητή. Εμείς δεν έχουμε καμία προκατάληψη. Αλλά γενικότερα, εν έτει 2016, ένας δρόμος, σε μια περιοχή βιτρίνα για τα Χανιά και τη Δυτική Κρήτη, να περάσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί πάρα πολλά θέματα» , ανέφερε.
ΠΕΡΙ ΚΟΣΤΟΥΣ
Ο κ. Καλογερής διευκρίνισε, πάντως, ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής «δεν θα μπούμε στη λογική να κουβεντιάσουμε τη σκοπιμότητα του έργου. Η σκοπιμότητα είναι να αποκτήσουμε ένα δρόμο απαιτήσεων, που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο των Χανίων, που αναβαθμίζεται και θα παίξει έναν πρωταρχικό ρόλο για τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Επομένως υπάρχει αυξημένη ευθύνη να γίνει ένας τέτοιος δρόμος. Το θέμα είναι ότι αν η μελέτη διασφαλίζει τον δρόμο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Αγοραστάκης έβαλε ένα κόστος, το οποίο ανταποκρίνεται στη μελέτη αυτή, έτσι όπως είναι σήμερα. Αν θέλουμε, όμως, τη μελέτη αυτή να την προσαρμόσουμε στα σύγχρονα περιβαλλοντικά δεδομένα και τις απαιτήσεις τού σήμερα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, το έργο μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο. Δηλαδή, ορύγματα, τη σήμερον ημέρα, στο πλευρό του Ακρωτηρίου, πάνω από τον Βλητέ, από το Συμμαχικό Νεκροταφείο, βάθους 20 και 22 μέτρα σε αναβαθμούς, μπορεί να γίνονταν παλιά και να ήταν μια συνηθισμένη επιλογή, τώρα, όμως, αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να γίνουν» , σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά που γίνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται παντού σήραγγες, για παράδειγμα, σε δρόμους ακόμη και δευτερεύοντες και σε έναν τέτοιο δρόμο, ο οποίος είναι στην ουσία ΒΟΑΚ και εξυπηρετεί, ουσιαστικά, τη μισή Κρήτη, να φοβόμαστε να προτείνουμε μια σήραγγα, για να ξεπεράσουμε τέτοιες εκσκαφές, οι οποίες είναι απαράδεκτες με τα σημερινά δεδομένα» , κατέληξε ο κ. Καλογερής.