Η πτώση που παρατηρήθηκε στις αφίξεις τουριστών (-11%) και στα ταξιδιωτικά έσοδα (-5, 6%) κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι το σημείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως αναφέρει η imerisia.gr, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 189 εκατ. ευρώ και παρουσίασε έλλειμμα 1, 6 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΤτΕ, οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε έλλειμμα 2, 2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μείωση κατά 22, 2%, κυρίως λόγω του περιορισμού των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 16, 7%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε πτώση κατά 432 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, ενώ η μείωση των συναλλαγών που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεξαγωγή των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1, 4%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, στο δίμηνο, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη επίσης σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Τον Φεβρουάριο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 804 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 650 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις αντιστάθμισαν τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Από την άλλη πλευρά, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου περιορίστηκαν κατά 11% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 5, 6% στα 294, 8 εκατ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους φορείς του τουριστικού κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό το tweet του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη που αναφέρει ότι «τα καμπανάκια για τον τουρισμό δυναμώνουν».
Σημειώνεται ότι η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως το προσφυγικό είναι από τα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά και οι έρευνες που πραγματοποιεί ο ΣΕΤΕ δείχνουν ότι μία μικρή αύξηση στο ποσοστό των τουριστών σε βασικές αγορές (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ), οι οποίοι δείχνουν να αποφεύγουν την Ελλάδα λόγω της εικόνας που υπάρχει όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τα στοιχεία του Φεβρουαρίου παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 6, 6%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 14, 9%.