Μία λύση για το μείζον ζήτημα των παράνομων μισθώσεων κατοικιών από ιδιώτες σε τουρίστες, που όσο περνάει ο καιρός τείνει να διογκώνεται, αναζητεί εδώ και μήνες το υπουργείο Τουρισμού και υπόσχεται τώρα να δρομολογήσει.
«Μετά το Πάσχα θα έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα αποτελέσματα από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για το θέμα των παράνομων μισθώσεων καταλυμάτων» , ανέφερε προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά , κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύπλοκο γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο είδος μίσθωσης – δεν είναι ούτε τουριστική, ούτε η κλασική ενοικίαση κατοικίας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα».
Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr , η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι για τη δημιουργία του νέου πλαισίου, το οποίο θα έχει άμεση εφαρμογή, θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για την οικονομία διαμοιρασμού, αλλά και τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές -και όχι- μόνο αγορές. Για παράδειγμα, το Βερολίνο υιοθετεί πλέον αυστηρότερο πλαίσιο, από την 1η του Μάη, για όσους μισθώνουν παράνομα κατοικίες ιδιοκτησίας τους στους τουρίστες μέσα από τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες με ποινές που αυξάνονται στα 100 χιλιάδες ευρώ από τα 50 χιλιάδες ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Στη χώρα μας, το θέμα της παράνομων μισθώσεων κατοικιών έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και εντείνεται περαιτέρω με το άνοιγμα της θερινής σεζόν. Μείζον ζήτημα αντιμετωπίζει η Αθήνα , η οποία, ενώ συνεχίζει να έχει αύξηση στις αφίξεις του αεροδρομίου, σε διψήφιο ποσοστό, οι πληρότητες των ξενοδοχείων τείνουν να μειώνονται κατά τους πρώτους μήνες του 2016.
Ενδεικτικά, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πρώτο τρίμηνο ήταν στο +15, 7% , την ίδια στιγμή που οι πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων σημείωσαν πτώση της τάξεως του 3%. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί , όπως για παράδειγμα η Μύκονος (σ.σ. η οποία έχει μεγάλη ”προσφορά” ιδιωτικών κατοικιών που μισθώνονται αρκετές χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα), με την Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητεί εντατικότερους ελέγχους.
Στη χώρα μας, η αγορά των παράνομων μισθώσεων καταλυμάτων υπολογίζεται πλέον ότι αυξάνεται σε ποσοστό 30- 50% σε ετήσια βάση, με το συνολικό τζίρο το 2015 να εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του ΞΕΕ και τις απώλειες 260 έως 276 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, σε ετήσια βάση, στην περίπτωση που η ελληνική Πολιτεία προέβλεπε φορολογία αντίστοιχη με τα εισοδήματα από τα ενοίκια.