Αυστηρότεροι κανόνες για την Airbnb στο Βερολίνο

Από 1ης Μαΐου ισχύουν πιο αυστηροί κανόνες στο Βερολίνο  για ενοικίαση δωματίων μέσω διαδικτύου. Στόχος να προστατευθούν οι ενοικιαστές και να μην εκτινάσσονται στα ύψη οι τιμές των ενοικίων, γράφει η Deutsche Welle  .

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ των Μπέντζαμιν Νάιτ  και Μαρίας Ρηγούτσου  επισημαίνεται ότι η Airbnb έχει αποσύρει ήδη προτάσεις της από την ιστοσελίδα της στο Βερολίνο. Με τον τρόπο αυτόν η διαδικτυακή πύλη διαμεσολάβησης ενοικίασης δωματίων θέλει να είναι σύννομη με τα νέα μέτρα που αποφάσισε η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου το 2014.

Από την 1η Μαΐου οι ιδιόκτητες ακινήτων στο Βερολίνο μπορούν να ενοικιάζουν μόνο καταγεγραμμένα ακίνητα σε τουρίστες. Όποιος παραβαίνει το νόμο απειλείται με χρηματικό πρόστιμο μέχρι και 100.000 ευρώ. Εξαιρούνται μεμονωμένα δωμάτια όταν ο ιδιοκτήτης μένει στο ίδιο σπίτι. 

Πόσα διαμερίσματα θα νοικιάζονται συνολικά σε τουρίστες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Υπολογίζονται ανάμεσα σε 12.000 έως 29.000 , σύμφωνα με την Ένωση Ενοικιαστών  του Βερολίνου.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ 

Σταγόνα στον ωκεανό θεωρούν τα μέτρα ορισμένοι με δεδομένο ότι υπάρχουν 1, 9 εκατομμύρια κατοικίες σε ολόκληρο το Βερολίνο και εκτιμάται ότι λείπουν 100.000 κατοικίες. Παράλληλα όμως η πόλη κάθε χρόνο μεγαλώνει ανά 40.000 νέους κατοίκους χωρίς τους 50.000 πρόσφυγες που καταγράφηκαν το 2015.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει ανάλογα και τα ενοίκια, τα οποία αυξήθηκαν το 2016 κατά 5% σε σχέση με το 2016, στο κέντρο της πόλης μάλιστα αυξήθηκαν κατά 7%.

Μετά την αλλαγή του νόμου το 2014, ο Δήμος κάλεσε τους κατοίκους να αναφέρουν σε μια σελίδα στο ίντερνετ περιπτώσεις όπου υπάρχει η υποψία ότι μια κατοικία νοικιάζεται παράνομα σε τουρίστες. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα μια καινούργια ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί αυτή την κατάσταση και στην οποία απασχολούνται 34 συνεργάτες. 

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ – ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Στην Airbnb τέτοιες απαγορεύσεις δημιουργούν πονοκεφάλους. Το Βερολίνο είναι με απόσταση η μεγαλύτερη αγορά προσφοράς ιδιωτικών κατοικιών. Υπολογίζεται ότι ετησίως κλείνονται 6, 1 εκατ. διανυκτερεύσεις. Τρεις φορές περισσότερο από ό, τι στο Αμβούργο , για παράδειγμα.

Η Ένωση Ενοικιαστών πιστεύει ότι τα νέα μέτρα δεν θα συμβάλλουν άμεσα στον περιορισμό του προβλήματος, ωστόσο θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι υπάρχουν άδειες κατοικίες για ενοικιαστές με ενοίκια που απευθύνονται στον μέσο όρο των εργαζομένων και για το λόγο αυτό η πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου είναι ένα θετικό βήμα.

Από την άλλη πλευρά, η Άγε Χέλσινγκ , περιφερειακή διευθύντρια της διεθνούς διαδικτυακής πύλης Home-Away / FeWo-Direkt, απαντώντας με μέιλ στην DW, δήλωσε πως «καταλαβαίνουμε τις επιφυλάξεις των αρχών του Βερολίνου, αλλά δεν τις συμμεριζόμαστε. Η πλειονότητα αυτών των επισκεπτών είναι οικογένειες, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία».  

Πηγή: dw.com 

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή