Στο ΤΑΙΠΕΔ νομίμως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, περνούν και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) 46 από τα 900 μικρά λιμάνια και μαρίνες της χώρας προκειμένου να αξιοποιηθούν για τουριστικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών το λιμάνι της Σούδας και το λιμάνι του Ρεθύμνου!
Με τον αριθμό – μαμούθ των 28 αποφάσεων η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 1129 έως 1156/2016) έκρινε συνταγματική και νόμιμη την παραχώρησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία μεταβίβαση σε τρίτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών προσέβαλαν την από 13/8/2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ των 46 από τα 900 μικρά και τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα οποία δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες κ.λπ.
Οι δικαστές επεσήμαναν πως οι παραχωρήσεις «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος» .
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στο capital.gr , στο ΣτΕ είχαν προσφύγει:
1) Οι Δήμοι Γλυφάδας, Σκύρου, Σκιάθου, Πόρου, Μυκόνου, Επιδαύρου Ζακύνθου και Ρεθύμνου .
2) Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία:
α) Πύργου για τον λιμένα Κατακόλου.
β) Νότιας Δωδεκανήσου για τον λιμένα Μανδρακίου Ρόδου.
γ) Νότιας Δωδεκανήσου για τους λιμένες Ρόδου και Ύδρας.
3) Κάτοικοι Αλίμου, Γλυφάδας, Μυκόνου, Ύδρας, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου , Σούδας , Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιτέας και Κατακόλου.
4) Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης .
5) Η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω , η οποία έχει μισθώσει από τον Δήμο Κω από το 1999 και για 40 χρόνια τον λιμένα της Κω (ο Δήμος Κω συμμετέχει κατά 90% στο κεφάλαιο της εταιρείας).