Ένα δύσκολο ταξίδι 3.890 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 3.000, περίπου, με… ποδήλατα ολοκλήρωσαν, μετά από είκοσι μέρες, δύο Σουηδοί, τους οποίους υποδέχθηκαν, σήμερα το πρωί, δεκάδες συμπατριώτες τους από το γκρουπ Topphälsa καθώς και ξεναγοί του Apollo, στο ξενοδοχείο Cavo Spada Luxury Resort & Spa, ένα χιλιόμετρο πριν από το Κολυμπάρι Χανίων.
Ο 60χρονος Christer Skog [πρώην προπονητής των εθνικών ομάδων cross-country του Ηνωμένου Βασιλείου (1988 – 1990), της Σουηδίας (1991-193), της Αυστραλίας (1995 – 1998) και των ΗΠΑ (1998 – 2002) και ο 41χρονος Måns Möller (επαγγελματίας κωμικός) έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα, σαμπάνιες και αγκαλιές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η αγωνία των οποίων ήταν μεγάλη καθώς το ταξίδι ήταν μακρύ και έκρυβε πολλές δυσκολίες, αλλά και κινδύνους.
Ήταν ένα ταξίδι για φιλανθρωπικό σκοπό, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι δύο άνδρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικό ποσό ύψους 40.000 ευρώ περίπου, που θα διατεθεί σε Ίδρυμα για παιδιά με αυτισμό.
«Ήρθαμε από τη Στοκχόλμη στα Χανιά με τα ποδήλατά μας, μέσα σε είκοσι μέρες. Γιατί το κάναμε; Γιατί έχουμε ένα Ίδρυμα για παιδιά με αυτισμό και θέλαμε να συγκεντρώσουμε χρήματα γι’ αυτό. Τι κάναμε; “Πουλήσαμε” κάθε χώρα σε εταιρεία και πρόσωπα. Έτσι, για κάθε νέα χώρα που μπαίναμε με τα ποδήλατά μας παίρναμε ένα σημαντικό ποσό για το Ίδρυμά μας. Το ταξίδι προβλήθηκε από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Σουηδίας, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπατριώτες μας να στείλουν χρήματα κι έτσι συγκεντρώσουμε περίπου 40.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, 20.000 δολάρια έδωσε ένας Σουηδός επαγγελματίας παίκτης του γκολφ, που ζει στην Αμερική, επιθυμία του οποίου είναι να διατηρήσει την ανωνυμία του», επεσήμανε, μιλώντας στο HANIA.news, ο κ. Måns Möller.
Οι δύο άνδρες ταξίδεψαν από τη Στοκμόλχη της Σουηδίας στην Πολωνία και από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι τους με τελικό προορισμό την Ελλάδα και τα Χανιά, περνώντας μέσα από την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και, φυσικά, την Ελλάδα. Στη διάρκεια του ταξιδιού αναγκάστηκαν να… ξεστρατίσουν και να… πεταχθούν μέχρι την Ιταλία, προκειμένου να επισκευάσουν το ένα από τα δύο ποδήλατα καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε ένα ποδηλατάδικο στις περιοχές από τις οποίες πέρασαν στη νότια Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στην Αλβανία!
«Στην Ελλάδα υπάρχουν ποδηλατάδικα κι έτσι χθες, στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα. Όταν, όμως, ήμασταν στη νότια Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στην Αλβανία δεν υπήρχαν ποδηλατάδικα κι εγώ είχα μείνει χωρίς φρένα στον πίσω τροχό. Έτσι αναγκαστήκαμε να πάμε στην Ιταλία για να φτιάξουμε το ποδήλατό μου. Πήραμε το φέρι για το Μπάρι, πήγαμε στο Πρίντεζι, φτιάξαμε το ποδήλατο και πήραμε το φέρι για την Ηγουμενίτσα. Μετά γυρίσαμε πίσω για να περάσουμε από την Αλβανία και μετά επιστρέψαμε και πάλι στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής στην Αλβανία επιχειρήσαμε να το κάνουμε νύχτα με φώτα, όμως είχαμε πρόβλημα με αδέσποτα σκυλιά, τα οποία μας επιτίθονταν. Αυτό που μάθαμε ήταν ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κατέβεις από το ποδήλατο και να περπατάς, όταν σου επιτίθενται σκυλιά», σημείωσε ο κ. Möller.
Αναφερόμενος στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ο κ. Christer Skog είπε ότι «το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού μας ήταν στην Κροατία. Στα βουνά της Κροατίας. Είχαμε τον άνεμο εναντίον μας τις 16 από τις 20 ημέρες του ταξιδιού. Και ο καιρός ήταν βροχερός στην Κροατία. Πολλή βροχή. Έτσι, τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε στην Κροατία, εξαιτίας του καιρού και των βουνών».
«Δεν είχαμε ένα back up αυτοκίνητο για να μεταφέρει τα πράγματά μας κι έτσι ό,τι είχαμε πάρει μαζί μας το κουβαλούσαμε στην πλάτη μας», πρόσθεσε ο κ. Möller. «Κατά συνέπεια, όταν έβρεχε για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, όλα ήταν βρεγμένα. Ακόμη και τα ρούχα που φορούσαμε. Βέβαια, όταν φτάσαμε εδώ, όλα άξιζαν τον κόπο, αλλά όταν ήμασταν στην Κροατία ήταν δύσκολα. Εκτός από τα βουνά και τη βροχή έκανε και κρύο. Το Apollo μας βοήθησε με τη διανυκτέρευση στην Κροατία. Ήταν σαν να είχαμε ένα φίλο στον δρόμο. Μας βοήθησε σημαντικά, με τη φιλοξενία».
Το ταξίδι λίγο έλειψε να μην ολοκληρωθεί καθώς μία, μόλις, ημέρα πριν φτάσουν στα Χανιά, ο κ. Skog είχε μία πτώση με το ποδήλατό του, λίγο έξω από την Αττική, εξαιτίας της βροχόπτωσης και του ιδιαίτερα ολισθηρού οδοστρώματος.
«Όλα καλά», σημείωσε ο ίδιος, ενώ ο κ. Möller τόνισε ότι «είναι πιο τρομακτικό να είσαι πίσω και να βλέπεις τον φίλο σου να πέφτει, από το να πέφτεις εσύ ο ίδιος. Όμως, αυτό που έμαθα είναι ότι πρέπει να σηκωθείς και να συνεχίσεις, όσο η αδρεναλίνη είναι σε υψηλά επίπεδα. Ρώτησα τον Christer αν θέλει να σταματήσουμε για λίγο, όμως εκείνος σηκώθηκε και μου είπε να συνεχίσουμε. Και αυτό κάναμε», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρυσι, οι δύο άνδρες έκαναν ένα ανάλογο ταξίδι με ποδήλατα, από την Καλιφόρνια στη Φλόριδα, απόσταση 4.200 χιλιομέτρων. Η διαδρομή στην Ευρώπη ήταν δυσκολότερη, σημειώνουν και οι δύο «γιατί στις ΗΠΑ δεν είχαμε τόσα πολλά βουνά».
«Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι, ένα ατύχημα, ένας τραυματισμός, που δεν θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις», ήταν τα τελευταία λόγια του κ. Skog, πριν επιστρέψει στη συντροφιά των συμπατριωτών του.
«Η φιλοξενία και η συμπεριφορά των ανθρώπων ήταν καλύτερη στην Ελλάδα», κατέληξε, χαμογελώντας, ο κ. Möller. «Στην Ελλάδα και στην Ιταλία».
Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από την άφιξη, σήμερα, νωρίς το πρωί, των δύο Σουηδών στο ξενοδοχείο Cavo Spada Luxury Resort & Spa…