«Πλούσιο» το τετραήμερο «φεστιβάλ Βερέκυνθος» στο Καλλιτεχνικό Χωριό

Μεγαλύτερο και πληρέστερο, με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που καλύπτουν όλα τα γούστα, θα είναι φέτος το 2ο Φεστιβάλ Βερέκυνθος, που θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου στο Καλλιτεχνικό Χωριό των Χανίων.

Ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Βερέκυνθος», Γιάννης Βλαβογιλάκης επεσήμανε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων, ότι «το Καλλιτεχνικό Χωριό, μετά την επιτυχία της περυσινής οργάνωσης, αποφάσισε και φέτος να κάνει άλλο ένα φεστιβάλ, πολύ πιο μεγάλο, πιο πλήρες και πολύ πιο ουσιαστικό και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, οργανώνει το 2ο φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016, με σκοπό, φυσικά, να γίνει θεσμός και να συνεχίζεται. Στόχος είναι να εκπληρώσει τον σκοπό του το Καλλιτεχνικό Χωριό, που είναι να περιλάβει όλες τις τέχνες και να αναδείξει τον πολιτισμό, που πάντα ήταν συνυφασμένος με τη ζωή αυτού του τόπου. Ήταν σημαντική βοήθεια του Επιμελητηρίου σε αυτό και καλούμε τον κόσμο να το στηρίξει, αλλά και να χαρεί όλα αυτά που θα γίνουν το τετραήμερο από 7 έως 10 Αυγούστου».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «το Επιμελητήριο Χανίων στηρίζει τη δεύτερη γιορτή του Βερέκυνθου, του Καλλιτεχνικού μας Χωριού στο ΒΙΟΠΑ Χανίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να στηρίζουμε τέτοια γεγονότα, τα οποία προάγουν προάγουν τον πολιτισμό, προωθούν τα τοπικά προϊόντα και φυσικά αναδεικνύουν το βιοτεχνικό έργο κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, επιμένουν και αντέχουν να παράγουν ντόπια, κρητικά, χανιώτικα προϊόντα», υπογράμμισε ο κ. Μαργαρώνης.

Παράλληλα, ο κ. Μαργαρώνης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται δράσεις στήριξης του Καλλιτεχνικού Χωριού μέσω του προγράμματος Interreg, με τη σχετική πρόταση να έχει κατατεθεί και να αναμένεται η απόφαση για την έγκρισή της. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο μύθος λέει ότι στο βουνό Βερέκυνθος ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοι του Δία και προστάτες των παραδοσιακών τεχνών (Μεταλλουργίας, Κεραμικής, Υαλουργίας, Υφαντικής).

Από το 2000 ακριβώς στους πρόποδες του αρχαίου Βερέκυνθου, μοναδικοί τεχνίτες συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο δημιουργώντας το μοναδικό στην Ελλάδα καλλιτεχνικό χωριό « Βερέκυνθος» με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού.

Το καλλιτεχνικό χωριό « Βερέκυνθος» βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων.

Επισκέψιμα εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, αρχιτεκτονικής, δερμάτινων ειδών, κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγιογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών, χειροποίητων ειδών γάμου και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών συνθέτουν την κοινότητα των ανθρώπων του Βερέκυνθου. Μοναδικοί τεχνίτες όλοι τους, έτοιμοι να μας γνωρίσουν την τέχνη τους αλλά και δείξουν μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης που δημιουργούν.

Σε αυτόν τον τόπο, το χωριό των τεχνών γεννήθηκε το 2015 το Φεστιβάλ Βερέκυνθος.

Η ιδέα δεν είναι άλλη από το να αγκαλιάσει ο « Βερέκυνθος» όλες τις τέχνες. Να αποτελέσει το σημείο συνάντησης δημιουργών των χεριών και του πνεύματος. Ένα χωριό κοιτίδα πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Βερέκυνθος αγκαλιάστηκε με το ξεκίνημα του από τους Χανιώτες αλλά και από τους επισκέπτες του τόπου. Παραδοσιακές μουσικές, δημιουργικά εργαστήρια, θέατρο, δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους συνθέτουν ένα φεστιβάλ συνάντηση τεχνών και δημιουργίας.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία της πρώτης χρονιάς το Φεστιβάλ Βερέκυνθος θα γίνει και φέτος, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το τετραήμερο 7, 8, 9, 10 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο.

Με τους φιλόξενους κατοίκους του « Βερέκυνθου» να υποδέχονται τους επισκέπτες του χωριού -από νωρίς το απόγευμα- σε ανοιχτά εργαστήρια έτοιμοι να δείξουν την τέχνη αλλά και την τεχνική τους.

Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σχεδίασαν  οι άνθρωποι του «Βερέκυνθου» για το φεστιβάλ τους, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο μουσικό Γιάννη Παπατζανή. Ένα πρόγραμμα με πολλές δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και φυσικά πολλή μουσική πλαισιώνει το Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι επισκέπτες του τετραήμερου φεστιβάλ (7, 8, 9, 10 Αυγούστου) Βερέκυνθος 2016 θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής μαριονέτας, κατασκευής μαντούρας, ψωμιού, εργαστήριο κρουστών, υπαίθρια καμίνια κεραμικής, διαδραστικό εργαστήριο χορού σε εργαστηριακούς χώρους, ζωγραφική εξωτερικών χώρων.

Θα παρακολουθήσουν παραστάσεις μαριονέτας, σύγχρονου χορού, διαδραστική παράσταση Αργεντίνικου Τάνγκο, θεατρικού παιγνιδιού μια εικαστική εγκατάσταση εσωτερικού χώρου και να ταξιδέψουν στα αστέρια του ουρανού στα πλαίσια της αστροπαρατήρησης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όσοι βρεθούν στον «Βερέκυνθο» στις 7, 8, 9 και 10 Αυγούστου θα έχουν την τύχη να απολαύουν στη μουσική σκηνή του Φεστιβάλ -με ελεύθερη είσοδο– 10 ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, 2 χοροθεατρικές παραστάσεις και μια εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικότερα:

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η προφεστιβαλική  βραδιά στον Βερέκυνθο ξεκινά με ένα πραχτικό μάθημα γιά αληθινό ψωμί στις 6.00 μ.μ., με τη Μαλάμω Μυλογιαννάκη.

Στις 9.00 μ.μ. ο Λεωνίδας Μαριδάκης σε μία σόλο εμφάνιση, σε ένα ακουστικό πρόγραμμα με την κιθάρα του θα πάρει τη σκυτάλη.

Στις 10.00 μ.μ. ακολουθεί μία τάνγκο μιλόγκα και μία διαδραστική παράσταση από τον Δημήτρη και τη Φρύνη.

Η βραδιά θα κλείσει με ένα dj set με μουσικές από τη Μεσόγειο.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

 Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.

Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο μαντούρας με τον Γιώργο Σκρέτη.

Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο κατασκευής μαριονέτας με τη Βαγγελιώ Φασουλάκη και την Εύη Καμπουράκη.

Χοροθέατρο (ενότητα παραστατικών τεχνών)

Στις 8.00 μ.μ. “Η Ομάδα Κινησιολογίας του Garaze… σε κίνηση” (Ρέθυμνο)

Πώς είναι όταν τα σώματα συν-ταξιδεύουν και μοιράζονται τις αναζητήσεις τους; Ο δομημένος αυτοσχεδιασμός και η χορογραφική φόρμα που θα παρουσιάσει η ομάδα κινησιολογίας προέκυψε από την παρατήρηση των προσωπικών στοιχείων του κάθε ερμηνευτή αλλά και τις συναισθηματικές και εκφραστικές διαδράσεις της ομάδας. Χορογραφική δομή: Σοφία Φαλιέρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00 μ.μ. ο Άκης Πιτσάνης με το «The lonely man project».

Ένα solo project που συνδυάζει ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Με βάση την ηλεκτρική κιθάρα και τη συνύπαρξη παραδοσιακών οργάνων, όπως το νέυ και η αχλαδόσχημη λύρα.

Στις 10.00 μ.μ. Xylouris White.

Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εξαιρετικός λαουτίστας. Ο Jim White από την άλλη, χρόνια ντραμερ στους  Dirty Three, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με  Nick Cave, Warren Ellis, Will Oldham και PJ Harvey. Μουσικοί από διαφορετικά ηχητικά μετερίζια, συνδιαλέγονται και φέρνουν στο τραπέζι το δικό τους μουσικό φορτίο, με το οποίο καθηλώνουν τον τελευταίο χρόνο το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Στις 12.00 μ.μ. Donkey Hoties

Τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές ενώνουν τις πορείες τους το 2016, με άξονα την αγάπη τους για τα μελωδικά φωνητικά της soul και τους έντονους ρυθμούς  του funk. Ακολουθούν τη διαδρομή της soul και του funk στοn χρόνο και εμπνέονται από τη διαφορετικότητα των σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών της.

Τρίτη 9 Αυγούστου

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.

Κουκλοθέατρο (ενότητα παραστατικών τεχνών)

Στις 8.30 μ.μ. « Ο Σωτήρης ο φακίρης», Βαγγελιώ Φασουλάκη, Εύη Καμπουράκη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.30 μ.μ. «Μελτέμια»

Μελωδικοί άνεμοι από τη Μεσόγειο έως και τη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμιγνύονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη έκφραση. Ένα ταξίδι γεμάτο ρυθμούς και ηχοχρώματα Δύσης και Ανατολής με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά.

Στις 10.30μ.μ. Αχιλλέας Περσίδης quintet

 BERENYNTHOS

Ήχοι δωματίου, βιωματικοί, πότε ονειροπόλοι κι άλλοτε τελετουργικοί, ήχοι της υπαίθρου και των μυστικών τόπων, μουσικοί δρόμοι φτιαγμένοι σαν πάνω σε ζωγραφική παλέτα οι συνθέσεις του κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και την σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής.  Αυτός, μεταξύ άλλων, είναι ο Αχιλλέας Περσίδης, που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει μουσικά…

Στις 12.00 μ.μ. Alan Dalon

 BERENYNTHOS2

Με swing διάθεση και ατμοσφαιρές διασκευές οι Alan Dalon αναλαμβάνουν να κλείσουν την τρίτη βραδιά του Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016.

Οι Alan Dalon είναι:

Βαγγελιώ Φασουλάκη, φωνή

Σωτήρης Αλεξάκης, κιθάρα – φωνή

Νίκος Βέργος, κιθάρα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Στις 5.00 μ.μ. σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.

Στις 6.00μ.μ. σεμινάριο κρουστών με τον Γιάννη Παπατζανή.

Από τις 9.00μ.μ. αστροπαρατήρηση για το κοινό με εξοπλισμό από τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Χοροθέατρο  (ενότητα παραστατικών τεχνών)

Στις 8.30 μ.μ. “Alicante” dueto & “πρόσκληση για τσάι” ομαδικό

Το πρώτο dueto, είναι εμπνευσμένο από το ποίημα “Alicante” του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Ενώ το δεύτερο, από την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Η χορογραφική σύνθεση είναι της Σοφίας Φαλιέρου και των ερμηνευτριών.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00 μ.μ. Ταξιάρχης Γεωργούλης & Γιώργος Ψάλτης

Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα, το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά τραγουδιών της Καππαδοκίας και της Μακεδονίας

Στις 10.00 μ.μ. Ross Daly, Bασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής.

Ο Ross Daly έχει χαράξει τη μουσική με τα απέραντα ταξίδια του στους πολιτισμούς της Μεσογείου και όχι μόνο. Δεξιοτέχνης, ανιχνευτής, δάσκαλος, αλλά κυρίως παθιασμένος ακροατής των μουσικών του κόσμου. Ο Βασίλης Σταυρακάκης εμβληματικός ερμηνευτής. Οι Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά και Γιάννης Παπατζανής σταθεροί καλλιτεχνικοί συνοδηπόροι…

Στις 12.00 μ.μ. Μαρία Φασουλάκη, «Δυτικός άνεμος στο ανατολικό παράθυρο»

Η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει με τους Χάρη Βλαστάκη, Γιάννη Πολυχρονάκη και Παναγιώτη Καπιζιώνη τραγούδια που γεννήθηκαν στον ελλαδικό χώρο από επιρροές της Δύσης και της Ανατολής.

Στο εργαστήριο Νο 33 θα υπάρχει στη διάρκεια του Φεστιβάλ εικαστική εγκατάσταση με τίτλο « το φλάουερ» του Δημήτρη Μακράκη.

 BERENYNTHOS3

 BERENYNTHOS4

 BERENYNTHOS5

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο