Ρώσος κοσμοναύτης: Η Κρήτη ξεχωρίζει από το διάστημα, την παρατηρούμε συχνά!

Τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κρήτη «κουβαλά», πλέον, μαζί του ο έμπειρος Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Μαλέντσενκο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί τις τελευταίες ημέρες, συνοδευόμενος από την οικογένειά του (τη σύζυγό του Αικατερίνη και την κόρη τους Καμίλα) και συνεργάτες του (τους προσωπικούς του γιατρούς και τον γυμναστή του) προκειμένου να πραγματοποιήσει την αναγκαία αποθεραπεία του, μετά το τελευταίο του διαστημικό ταξίδι.

Μάλιστα, ο 54χρονος Γιούρι Μαλέντσενκο, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 6 πτήσεις στο διάστημα, όπου έχει παραμείνει συνολικά για 826 ημέρες, αποκάλυψε ότι «το νησί είναι ένα σημείο που ξεχωρίζει από το διάστημα και πολύ συχνά οι κοσμοναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όσοι βρισκόμαστε εκεί, το παρατηρούμε. Ελπίζαμε κάποια στιγμή να το επισκεφθούμε και να που αυτό έγινε πραγματικότητα. Νομίζω ότι και στο μέλλον θα αποτελεί πόλο έλξης για κοσμοναύτες, για αποκατάσταση, αλλά και γενικότερα για όσους επιλέγουν να αναπαυτούν εδώ».

KOSMONAYTHS2

Εκδόσεις της Περιφέρειας Κρήτης προσέφερε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης στον Γιούρι Μαλέντσενκο. Δίπλα του, ο Θανάσης Αυγερινός

Ο Ρώσος κοσμοναύτης, ο οποίος διαμένει στο νέο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Anemos Luxury Grand Resort, στη Γεωργιούπολη Χανίων, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, στους χώρους του ξενοδοχείου, την πρώτη του επίσημη συνέντευξη στα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας δέχθηκε με χαρά και υπομονή να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν, έχοντας στο πλευρό του, για τις ανάγκες της μετάφρασης και όχι μόνο τον γνωστό δημοσιογράφο -ανταποκριτή του Mega στη Ρωσία- Θανάση Αυγερινό. Σημειώνεται ότι ο κ. Αυγερινός συνοδεύει τη ρωσική αποστολή και συμμετέχει στη διοργάνωση του ταξιδιού καθώς συνεργάζεται, μέσω της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας της Μόσχας, Agora, με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, σε θέματα αποκατάστασης κοσμοναυτών. Παρόν ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για να καταστεί η Μεγαλόνησος μόνιμος προορισμός αποκατάστασης κοσμοναυτών.

KOSMONAYTHS8

Ο Γιούρι Μαλέντσενκο με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Anemos Luxury Grand Resort Πέτρο Βανταράκη, στον οποίο ο Ρώσος κοσμοναύτης προσέφερε μία υπογεγραμμένη φωτογραφία του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η ΚΡΗΤΗ

Αναφερόμενος, αρχικά, στην Κρήτη, ο Γιούρι Μαλέντσενκο σημείωσε ότι «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ. Κατ’ αρχήν για τους ευνόητους λόγους: η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία, το κλίμα, αλλά κυρίως γιατί οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος αυτό το σπουδαίο ξενοδοχείο, ο Anemos. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ένα άλλο μέρος για να πραγματοποιήσω τη διαδικασία της αποκατάστασής μου, που είναι απαραίτητη».

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΩΝ

Κληθείς από το HANIA.news να μιλήσει για το πρόγραμμα της αποκατάστασής του και να εξηγήσει γιατί η Κρήτη είναι ιδανικός προορισμός για τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο Ρώσος κοσμοναύτης σημείωσε ότι «η αποκατάσταση μετά από κάθε πτήση διαρκεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα και περιλαμβάνει διάφορες φάσεις. Η περίοδος αυτή ονομάζεται διακοπές αποκατάστασης – ανάπαυση. Και αυτό που περιγράφουμε συνολικά ως αποκατάσταση είναι, φυσικά, αυτό που βρίσκουμε σε ιδανικό βαθμό στην Κρήτη. Είναι η φύση, είναι η επίδραση που ασκεί πάνω μας η φύση, η θάλασσα, τα βουνά, η ατμόσφαιρα, ο αέρας, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και η όψη τους, το γεγονός ότι τα αντικρύζουμε, επιφέρει στον οργανισμό ένα είδος αποκατάστασης. Μας ηρεμεί, μας επαναφέρει στο κανονικό. Και βέβαια η περίφημη και πολυδιαφημισμένη κρητική κουζίνα, η διατροφή που ακολουθούν, ιστορικά τουλάχιστον, οι Κρητικοί, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που φτάνουν σε μεγάλη ηλικία, και θα θέλαμε κι εμείς με κάποιο τρόπο να συμμετάσχουμε. Εκτός αυτού είναι και οι θεραπείες, το πρόγραμμα spa που υπάρχει στο ξενοδοχείο και το οποίο, σε συνεργασία με τους γιατρούς μου, έχει συμφωνηθεί και προσαρμοστεί σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε το διάστημα που θα βρισκόμαστε εδώ. Και αυτό είναι μία εξαιρετική παράμετρος. Στην ομάδα των ειδικών που με συνοδεύει έχουμε και έναν ειδικό φυσικής αγωγής, τον γυμναστή μου, ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, γιατί ένα μέρος της όλης διαδικασίας είναι, βέβαια, και μία εκγύμνανση που είναι απαραίτητη, κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμπι, γυμναστική κ.λπ. Δεν είμαι ο πρώτος κοσμοναύτης που ήρθα στην Κρήτη. Το περυσινό πρόγραμμα του Αντόν Σκάπλεροφ, κρίθηκε ως πολύ επιτυχημένο και πολύ αποτελεσματικό, γι’ αυτό ακριβώς είναι μία διαδικασία που πιστεύω ότι όχι μόνο θα συνεχίσουμε, αλλά μάλλον θα αυξήσουμε και ποσοτικά. Πολύ περισσότερο που ήδη διαμορφώνονται μια σειρά από φιλικές σχέσεις με ανθρώπους από την Κρήτη, με συνεργάτες, με γνωστούς και φίλους. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον και το κλίμα να πραγματοποιείς την αποκατάστασή σου».

KOSMONAYTHS1

Ο Γιούρι Μαλέντσενκο με το στέλεχος της Grecotel Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, ο οποίος προσέφερε στον Ρώσο κοσμοναύτη δώρα εκ μέρους του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος είναι επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη

Ερωτηθείς αν ξεχώρισε κάποιο από τα φαγητά της κρητικής κουζίνας, ο κ. Μαλέντσενκο απάντησε: «Δεν ξέρω όλη την γκάμα της κρητικής κουζίνας, αλλά μπορώ να μιλήσω σίγουρα για τα υλικά, για τα συστατικά των φαγητών που τρώμε και αυτά που σίγουρα ξεχωρίζουν και βλέπω ότι είναι υπέροχα και εξαιρετικής ποιότητας είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές. Πολύ νόστιμα είναι και τα λαχανικά, με τα οποία μπορείς να ευχαριστιέσαι μόνο με τη γεύση τους και τη φρεσκάδα τους».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, αν με βάση το πρόγραμμα αποκατάστασής του επιτρέπεται η… τσικουδιά, ο Ρώσος κοσμοναύτης είπε ότι «εγώ θα έλεγα ότι όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά είναι απαραίτητο, είναι υποχρεωτικό να δοκιμάζουμε. Καθαρίζει τον οργανισμό».

ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ

«Όπως και πολλά αγόρια της ηλικίας μου και της γενιάς μου, φυσικά και ονειρευόμουν να γίνω κοσμοναύτης, εκείνη την εποχή, όμως, αυτό έμοιαζε κάτι αδιανόητο, κάτι αδύνατο. Μου άρεσαν πολλά πράγματα, και τα μαθηματικά και η μουσική, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να πάρω μια απόφαση και να κάνω μια επιλογή, οπότε αποφάσισα να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κάποια στιγμή από πιλότος -που ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά- μου πρότειναν αν θα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στον χώρο του διαστήματος. Φυσικά δέχθηκα κι έτσι εντάχθηκα στο σώμα των κοσμοναυτών. Στους γνωστούς και στους φίλους μου αυτή η απόφαση ήταν κάτι το εκπληκτικό, το αδιανόητο, όμως εγώ επέμεινα. Και για εμένα ακόμα, θυμάμαι εκείνα τα πρώτα χρόνια, ήταν σαν να κοιτάζω τον εαυτό μου απ’ έξω, σαν τρίτος. Δεν πίστευα κι εγώ, δηλαδή, το τι πραγματικά συμβαίνει. Θυμάμαι και την πρώτη στιγμή που είδα μπροστά μου τον πύραυλο, στον οποίο μετά από μερικές ημέρες θα έπρεπε να μπω και να εκτοξευτώ, στην πρώτη μου πτήση, και συνέχισα να μην πιστεύω ότι αυτός είναι ο πύραυλος, στον οποίο θα μπω και θα εκτοξευτώ. Πραγματικά αισθάνεσαι ότι πιστεύεις αφού έχεις μπει στον πύραυλο και έχουν μπει μπροστά οι μηχανές. Τότε, ίσως, λες στον εαυτό σου ότι, ναι, πραγματικά αυτό συμβαίνει, είμαι κοσμοναύτης, πηγαίνω στο διάστημα. Εγώ ετοιμαζόμουν επτά χρόνια για την πρώτη μου πτήση», ανέφερε ο κ. Μαλέντσενκο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

KOSMONAYTHS5

Η σύζυγος του Ρώσου κοσμοναύτη, Αικατερίνη

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Ερωτηθείς για το πώς αισθάνεται απουσιάζοντας από τη… Γη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο Ρώσος κοσμοναύτης είπε ότι «στις μεγάλης διάρκειας διαστημικές πτήσεις αισθάνεσαι ότι αφιερώνεις σε αυτό -και έτσι είναι τελικά- ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ζεις εκεί και πρέπει να συμβιβαστείς με αυτό. Υπάρχουν περίοδοι που είναι εξαιρετικά φορτισμένες από τη δουλειά. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν διαδοχικές έξοδοι στο ανοιχτό διάστημα και πρέπει με πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, με καθημερινή εργασία, να προετοιμαστείς, να προαγματοποιήσεις και να ολοκληρώσεις αυτές τις αποστολές. Υπάρχουν και άλλες περίοδοι, που είναι πιο χαλαρές, είναι πιο ρουτινιάρικη η δουλειά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καθημερινή, είναι ένα αυστηρό πρόγραμμα από το πρωί μέχρι το βράδυ, το οποίο πρέπει να εκπληρώσεις σημείο προς σημείο. Γι’ αυτό, ακόμα και η πιο ελαφριά, η πιο ρουτινιάρικη καθημερινή δραστηριότητα εκεί είναι μια άλλη ιστορία, διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως κάπου στους τέσσερις μήνες αισθάνεσαι πραγματικά ότι έχεις κουραστεί».

KOSMONAYTHS-AYTOGRAFO1

Ιδιόχειρη αφιέρωση του Γιούρι Μαλέντσενκο στο ΗANIA.news

ΤΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Όσο για το τι τον εντυτπωσιάζει περισσότερο όταν βρίσκεται εκτός Γης; «Αυτό που πραγματικά σε εντυπωσιάζει όταν βγεις στο διάστημα για πρώτη φορά είναι ότι συνειδητοποιείς πόσο εύθραστη και πόσο ευμετάβλητη μπορεί να είναι η κατάσταση στον πλανήτη μας και πόσο εύκολο είναι να καταστραφεί η ζωή σε αυτόν. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το πόσο λεπτό φαίνεται από το διάστημα το στρώμα της ατμόσφαιρας, που είναι το μόνο που μας προστατεύει και μας διαχωρίζει από το διάστημα. Στον ορίζοντα το βλέπεις σαν μια πάρα πολύ μικρή ταινία, σαν ένα πάρα πολύ μικρό προστατευτικό κάλυμμα. Γι’ αυτό και η πρώτη σκέψη που σου έρχεται είναι τι πρέπει να κάνεις για να το προστατεύσεις, ώστε να διατηρηθεί αυτή η εύθραστη ισοροοπία, που τελικά διατηρεί τη ζωή στον πλανήτη μας».

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ

Αναφερόμενος, τέλος, στις επικίνδυνες στιγμές που έζησε στα έξι διαστημικά ταξίδια του, ο κ. Μαλέντσενκο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τέτοιες στιγμές όπου αισθάνεσαι ότι λιγοστεύει το πλαίσιο ασφαλείας που σε καλύπτει και έχεις προβλέψει και ότι ενδεχομένως να πλησιάζουμε ένα σημείο όπου, ενδεχομένως, τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα και μπορεί κάτι κακό να συμβεί. Ένα τέτοιο περιστατικό ήταν σε μία προσεδάφιση, όταν η κάψουλα, το διαστημόπλοιο, δηλαδή, που μας φέρνει πίσω στη γη δεν αποκόπηκε σωστά από τα κομμάτια που το συνοδεύουν σταδιακά. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μπήκε με τη λάθος πλευρά στην ατμόσφαιρα. Υπήρχε, δηλαδή ένας σοβαρός κίνδυνος να είναι φλεγόμενο το κομμάτι εκείνο που θα έπρεπε κανονικά να είναι ασφαλές και να μας προστατεύει. Από την πρώτη κιόλας πτήση μου είχα την εμπειρία ενός πολύ αρνητικού φαινομένου στον διαστημικό σταθμό -ήταν ακόμα στον παλιό σοβιετικό σταθμό ΜΙΡ- όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά μέσα στον σταθμό. Είναι από τα χειρότερα που μπορεί να συμβούν. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του πληρώματος καταφέραμε και τη σβήσαμε και δεν επεκτάθηκε. Κάθε πτήση κάθε καινούριο φέρνει», κατέληξε ο Ρώσος κοσμοναύτης.

KOSMONAYTHS7

Ο Γιούρι Μαλέντσενκο με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, στον οποίο ο Ρώσος κοσμοναύτης προσέφερε μία υπογεγραμμένη φωτογραφία του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι «είναι μια ξεχωριστή τιμή για την Περιφέρεια Κρήτης να βρίσκεται εδώ η ομάδα αποθεραπείας του Ρώσου κοσμοναύτη και κυρίως είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια Κρήτης να εδραιώνεται μια σχέση συνεργασίας, μεταξύ της Κρήτης και της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Αυτή η σχέση επαληθεύει το γεγονός ότι η Κρήτη διαθέτει και το φυσικό περιβάλλον και την κατάλληλη υποδομή, αλλά κυρίως τη φιλοξενία για να μπορέσει να παρέχει στους κοσμοναύτες το κατάλληλο περιβάλλον και τις κατάλληλες υπηρεσίες για να πραγματοποιήσουν την αποθεραπεία τους. Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε δουλέψει συστηματικά όλο το τελευταίο διάστημα για να καλλιεργήσουμε αυτή τη σχέση κι έτσι, λοιπόν, με ιδιαίτερη ικανοποίηση πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον, με περισσότερες επισκέψεις κοσμοναυτών και θα αποτελέσει μια πολύ καλή διαφήμιση για τις δυνατότητες του νησιού, αλλά κυρίως θα αποτελέσει μια πολύ καλή παρουσίαση στον υπόλοιπο κόσμο, για όλα αυτά που η Κρήτη, ως νησί, μπορεί να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της».

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός επεσήμανε ότι «είναι η δεύτερη χρονιά που είναι μαζί μας κάποιος Ρώσος κοσμοναύτης και μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχέδια, που τα συζητάμε και με την Περιφέρεια, με τον κ. Αρναουτάκη, αλλά και με άλλους εκπροσώπους περιοχών της Κρήτης, να καθιερωθεί αυτή η υπόθεση, έτσι ώστε όχι να είναι απλώς κάτι που συμβαίνει τυχαία ή κατά περίπτωση, αλλά να γίνεται τακτικά, ενδεχομένως και δύο φορές τον χρόνο, Ρώσοι κοσμοναύτες να βρίσκονται στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη για αποκατάσταση».

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ

Δείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα βίντεο του Γιούρι Μαλέντσενκο και άλλων κοσμοναυτών για:

1. Την προετοιμασία και την επιβίβαση:

2. Την εκτόξευση:

3. Την πρόσδεση – άφιξη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

4. Τον διαστημικό περίπατο:

5. Την επιστροφή στη Γη:

1 σχόλιο

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΛΑΜΙΩΤΟΥ Reply

    20 Ιουλίου 2016 at 08:58

    Επιθυμώ να λαμβάνω ειδοποιήσεις για νέα άρθρα μέσω email

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο