«Ασφάλεια» ζητούν οι καταστηματάρχες για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

Τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς -και που, αρχικά, έχει προσδιοριστεί σε 20 μήνες τουλάχιστον- ζήτησαν σήμερα εκ νέου οι καταστηματάρχες σε ευρεία συνάντηση εργασίας που είχαν το μεσημέρι στο Δημαρχείο Χανίων με τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Ξανθουδάκη, του γενικού γραμματέα του Δήμου Χανίων Δημήτρη Φραγκάκη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννη Μαργαρώνη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων Γιάννη Παυλάκη, των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών και συνεργατών του κ. Βάμβουκα.

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί νομικά ότι ο Δήμος Χανίων δεν θα βρει ευκαιρία, με την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, να «εκπαραθυρώσει» τους υφιστάμενους καταστηματάρχες (οι καταστηματάρχες ζητούν «ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο νομικός τους σύμβουλος Ευτύχης Μαυρογένης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και στην ανανέωση – παράταση των μισθωτηρίων) , με τον κ. Βάμβουκα να απαντά ξεκάθαρα ότι αυτός δεν είναι στους στόχους της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας, όμως, ταυτόχρονα, ότι όσοι ενοικιάζουν καταστήματα και δεν έχουν αποπληρώσει παλαιότερες οφειλές θα οδηγηθούν σε έξωση.

 AGORA3

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων Παναγιώτης Κλειδαράς σημείωσε ότι «ζητάμε επιτακτικά τη μείωση του χρόνου ανακατασκευής του έργου. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, είναι ζήτημα επιβίωσης, γιατί υπάρχουν δάνεια, φόροι που τρέχουν, προκαταβολές για το επόμενο φορολογικό έτος κ.λπ. Γι’ αυτό ζητάμε συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Αρχαιολογία, Πολεοδομία, κ.λπ.), έτσι ώστε το έργο να τελειώσει στην ώρα του και όχι να γίνει ένα έργο – φάντασμα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Αγορά δεν μπορεί να μείνει κλειστή τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Αγορά χτίστηκε σε 22 μήνες πριν από εκατό και πλέον χρόνια. Αν τώρα χρειαστούμε 20 για την ανακατασκευή της θα μας πούνε ότι έχουμε μείνει πολλά χρόνια πίσω από την εποχή μας. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε το κατά δύναμη καλύτερο, χωρίς να μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα έχουμε το 100% της συναίνεσης, γιατί σε 70 ανθρώπους είναι αδύνατον να μην υπάρχουν κάποιος ή κάποιοι, οι οποίοι θα δουν διαφορετικά τα πράγματα. Ελπίζω ότι με καλή θέληση, αν έχουν υπογραφεί νέα συμβόλαια πριν από την έναρξη του έργου, εάν έχει μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης του έργου (ας γίνει και με διπλοβάρδιες), εάν υπάρχει ομαλή χρηματοδότηση, το έργο θα προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Κλειδαράς.

 AGORA1

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Από την πλευρά του, ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «θέλουμε το έργο να γίνει στον συντομότερο χρόνο. Στόχος μας είναι το ένα καλοκαίρι, το ξέρετε από την αρχή, και αυτό θα επιδιώξουμε. Για τη χρηματοδότηση εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την εξασφαλίσουμε και δεν πρέπει ν’ ανησυχείτε γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Βάμβουκας δήλωσε: «Μιλήσαμε συγκεκριμένα επί νομικού κειμένου αυτά τα οποία γίνονται αποδεκτά αυτά που δεν γίνονται αποδεκτά και τι προτείνουν. Αποφασίσαμε τις αμέσως επόμενες μέρες να γίνει μια εντατική συνεργασία μεταξύ των νομικών για να καταλήξουμε περαιτέρω στις ενέργειες, τις οποίες θέλουμε να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίσαμε στους καταστηματάρχες ότι μας ενδιαφέρει να μπορούν οι ίδιοι οι οποίοι είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις να επαναδραστηριοποιηθούν στην Δημοτική Αγορά όταν αυτή ανακαινιστεί. Είναι κάτι το οποίο επιθυμούν και οι ίδιοι. Το έργο αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα και σύνθετα έργα που θα μπορούσε να κάνει μια δημοτική αρχή πανελληνίως διότι δεν είναι μόνο ένα τεράστιο κτίριο στο κέντρο μιας πόλης, που πρέπει να αναπλάσουμε μαζί με τον εξωτερικό του χώρο, αλλά είναι ότι 70 επαγγελματίες δραστηριοποιούνται εκεί. Είναι άνθρωποι και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν ως οικογενειάρχες και ως επαγγελματίες».

 AGORA2

ΟΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΣΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι που έθεσε υπόψιν των καταστηματαρχών ο Δήμος Χανίων είναι οι εξής:

1. Παράταση μίσθωσης

Η σύμβαση μίσθωσης παρατείνεται για πέντε (5) έτη από την υπογραφή της παρούσας και λήγει στις. Στο χρονικό διάστημα αυτό περιλαμβάνεται και το διάστημα των 20 μηνών κατά το οποίο η αγορά θα είναι κλειστή η Δημοτική Αγορά για τις απαραίτητες εργασίες. Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση θα πρέπει να γίνει εγγράφως μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανιών και εφόσον ο νόμος το επιτρέπει.

2. Χρόνος και υπολογισμός διάρκειας εκκένωσης

Ο Δήμος Χανιών υποχρεούται να γνωστοποιήσει προ τουλάχιστον δύο (2) μηνών με εξώδικο τον μισθωτή για την ημερομηνία έναρξης των εργασιών. Ο μισθωτής υποχρεούται να εκκενώσει το μίσθιο μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία άλλως παρέχει την ανέκκλητη εξουσιοδότηση στο Δήμο Χανιών να εκκενώσει αυτό το μίσθιο με έξοδα που θα βαρύνουν τον μισθωτή. Η διάρκεια της εκκένωσης υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας που ο τελευταίος μισθωτής εκκενώσει το μίσθιό του μέχρι την ημέρα που θα ο μισθωτής να εγκατασταθεί στο μίσθιό του. Το δικαίωμα επανεγκατάστασης θα ανακοινωθεί με δημοσίευση σε μία (1) τουλάχιστον εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας των Χανιών.

 3.Ποσό μισθώματος

Μέχρι την εκκένωση της Δημοτικής Αγοράς παραμένει το οριζόμενο από την (ισχύουσα) μίσθωση μίσθωμα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο μισθωτής δεν υποχρεούται σε καταβολή μισθώματος. Μετά τη λήξη της εκκένωσης ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει το μεγαλύτερο εκ των δύο (α) του μέχρι της εκκένωσης της Δημοτικής Αγοράς καταβαλλόμενου από εκείνον μισθώματος ή (β) του ελάχιστου οριζομένου από το Δήμο Χανιών μισθώματος.

4. Θέση μισθίου

Δεδομένων των αλλαγών στη διαρρύθμιση της Δημοτικής Αγοράς το μίσθιο μετά την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς θα είναι το υπ’ αριθμ. κατάστημα.

5. Επιτρεπόμενη χρήση

Η αναφερόμενη στην (υπάρχουσα) σύμβαση άλλως χρήση που επιτρέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς. Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης (σύμφωνης με τον Κανονισμό Λειτουργίας) απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

6. Αποζημίωση μισθωτή σε περίπτωση υπέρβασης 20/μήνου

Σε περίπτωση που οι εργασίες διαρκέσουν άνω των 20 μηνών από τη ημερομηνία εκκένωσης της Δημοτικής Αγοράς ο Δήμος Χανιών οφείλει ως δίκαιη και εύλογη αποζημίωση στον μισθωτή ποσό ίσο με το καταβαλλόμενο μηνιαίο μίσθωμα για κάθε μήνα καθυστέρησης.

7. Λύση της μίσθωσης σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης

Σε περίπτωση που υπάρξει δικαστική διαμάχη μεταξύ οποιοσδήποτε από τους μισθωτές της Δημοτικής Αγοράς με το Δήμο Χανιών, η παρούσα μίσθωση θεωρείται λυμένη από την ημέρα που ο Δήμος Χανιών έλαβε γνώση της δικαστικής διαμάχης και ο μισθωτής υποχρεούται σε αποχώρηση από το μίσθιο άνευ ουδεμίας αποζημιώσεως και άνευ δικαιώματος επανεγκατάστασης.

 DHMOTIKH-AGORA3

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων Ευτύχης Μαυρογένης απάντησε επί των προαναφερόμενων όρων του Δήμου, σημειώνοντας ότι οι πελάτες του ζητούν τα εξής:

1. Η παράταση της μίσθωσης ορίζεται στα έξι (6) έτη με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της μίσθωσης, για άλλα έξι (6) έτη. Στο ανωτέρω χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβάνεται και το χρονικό διάστημα ανακατασκευής των δεκαπέντε (15) μηνών, ότε θα ανακατασκευάζεται η Δημοτική Αγορά.

2. Η γνωστοποίηση του Δήμου θα γίνει τουλάχιστον προ τεσσάρων (4) μηνών, με την προϋπόθεση ότι θα έχει τελεσίδικα κατοχυρωθεί ο εργολάβος και θα έχει υπογράφει η σύμβαση ανάθεσης του έργου, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει ως καταλυτική ημερομηνία παράδοσης τους 15 από την ώρα υπογραφής σύμβασης του έργου.

3. Το δικαίωμα επανεγκατάστασης θα γίνει με ατομική πρόσκληση σε κάθε έναν από τους έχοντες δικαίωμα εκ της μισθώσεως (μισθωτή – χρήστη), και θα έχει υπογράψει το παρόν συμφωνητικό. Μεταβολή του προσώπου θα πρέπει να έχει τύχει της εγκρίσεως του Δήμου.

4. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής, ο μισθωτής – χρήστης, δεν θα καταβάλλει μίσθωμα. Κατά την με οποιοδήποτε τρόπο επανεγκατάσταση, ο ως άνω θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το αυτό μίσθωμα, το οποίο θα αναπροσαρμοστεί έπειτα από έτη μετά την επανεγκατάσταση.

5. Η θέση του μισθίου θα είναι κατά το δυνατόν η αυτή με την ήδη υπάρχουσα.

6. Τυχόν αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς, αυτή θα γίνεται με την υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς.

7. Η αποζημίωση εκάστου μισθωτή – χρήστη, μετά την παρέλευση του 15μήνου, αυτή θα είναι ανάλογη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ένεκα της συγκεκριμένης δραστηριότητας εντός της Δημοτικής Αγοράς. Περαιτέρω συνέπειες ένεκα τραπεζικών υποχρεώσεων ή αποζημιώσεων προς εργαζομένους, ο Δήμος είτε θα αναλάβει να τα ρυθμίσει εξωδίκως είτε θα αναλάβει το κόστος αυτών.

8. Ο Δήμος Χανίων θα δημιουργήσει επιτροπή παρακολούθησης του έργου ανακατασκευής, στην οποία θα συμμετάσχει θεσμικά ο Σύλλογος Καταστηματαρχών με δικό του αντιπρόσωπο ή τεχνικό σύμβουλο, ορισμένο από τον Σύλλογο.

9. To TEE τμήμα Δυτικής Κρήτης, θα συμβάλλει με την παρουσία του θεσμικά στην πορεία ελέγχου προόδου του Έργου ανακατασκευής, αλλά και προγενέστερα, κατά το στάδιο προκήρυξης του Έργου.

10. Δεσμεύεται η Δημοτική Αρχή, ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα κατάλληλα αναπτυξιακά μέτρα, για να αποτελεί στο διηνεκές η Δημοτική Αγορά ως μονάδα οικονομικής δραστηριότητας, δυναμικό εμπορικό κύτταρο, στον παραγωγικό ιστό της πόλης.

11. Ο υπ’ αριθμ. 7ος όρος δεν γίνεται αποδεκτός.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο