ΕΛΜΕ Χανίων: Να το ξεχάσουν όσοι ονειρεύονται αλλαγή χρήσης του 1ου Γυμνασίου

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην αλλαγή χρήσης του 1ου Γυμνασίου εκφράζει η ΕΛΜΕ Χανίων, τονίζοντας πως «κανένα σχολείο δεν περισσεύει» καθώς και ότι «αν ο Δήμαρχος ή όποιος άλλος ονειρεύεται επιχειρηματική η άλλη “αξιοποίηση” του ιστορικού αυτού Γυμνασίου, μέσω της δρομολόγησης κλεισίματός του, δήθεν λόγω έλλειψης μαθητών, να το ξεχάσουν».

Ταυτόχρονα, η ΕΛΜΕ Χανίων ασκεί κριτική στον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιο Ζερβάκη για το γεγονός ότι «η ισοκατανομή των μαθητών δεν διασφαλίστηκε κυρίως σε ό, τι αφορά τα 79 απολυτήρια που ο προγραμματισμός έλεγε ότι πήγαιναν στο 1ο Γυμνάσιο, αφού 36 από αυτά ζητούνται από άλλα Γυμνάσια για μετεγγραφή, όπως μας ενημέρωσαν η Διεύθυνση του σχολείου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων».

Παράλληλα, καλεί τους γονείς «να “κλείσουν τα αυτιά” τους στα ψέματα και τις φήμες περί δήθεν καλών και κακών σχολείων και να γυρίζουν την πλάτη στον υφέρποντα ρατσισμό. Όλα τα σχολεία είναι άριστα και το μόνο που λείπει είναι η στήριξή τους από την τοπική και κεντρική εξουσία», σημειώνει η ΕΛΜΕ Χανίων, η οποία ζητά «από τη επόμενη χρονιά να γίνει γεωγραφική αναχωροθέτηση όλων των μαθητών του ευρύτερου κέντρου των Χανίων, με στόχο α) την εγγύτητα στην κατοικία και β) την κατανομή τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας κάθε σχολείου».

Σημειώνει, δε, ότι «δ εν πρόκειται να επιτρέψουμε επίσης τη συγχώνευση σχολείων, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη γιγάντωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στην “εξοικονόμηση” οργανικών θέσεων για το Υπουργείο Παιδείας», ενώ υπογραμμίζει ότι ήδη «ο αριθμός των μαθητών που κατευθύνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων, γεμίζει ασφυκτικά τα τμήματα με 28 – 30 μαθητές σε κατάλληλες και μη αίθουσες διδασκαλίας».

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί ακόμη τη Δημοτική Αρχή των Χανίων «να κάνει επιτέλους τις ενέργειες που απαιτούνται για να χτιστούν τα σχολεία που λείπουν. Δηλαδή το 2ο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, τα συγκροτήματα στο “κτήμα Μάνου” και στα Λιβάδια, όπου τα οικόπεδα υπάρχουν εδώ και χρόνια».

Και προσθέτει: «Συμβουλεύουμε επίσης τον Δήμαρχο να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος για κτίσιμο σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς όπως γνωρίζει, η ένταξή τους σε ΣΔΙΤ ήταν ο λόγος που κανένα από αυτά δεν προχώρησε εδώ και 12 χρόνια. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, δεκάδες σχολεία παραδόθηκαν στην περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτούμενα από άλλους πόρους (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελείς πόροι, κ.λπ)».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων επισημαίνει τα εξής:

«Ήδη από τον Μάιο γράφαμε σε σχετική απόφασή μας:

“Ενόψει της ετήσιας κατανομής των αποφοίτων των Δημοτικών Σχολείων στα Γυμνάσια της πόλη μας, και της κατανομής των αποφοίτων των Γυμνασίων στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ , υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα της ΕΛΜΕ Χανίων για ισοκατανομή των μαθητών τόσο μεταξύ των Γυμνασίων, όσο και μεταξύ των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Καλούμε τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζερβάκη να διασφαλίσει την ισοκατανομή των μαθητών μεταξύ ίδιου τύπου σχολείων (Γυμνασίων, ΕΠΑΛ, ΓΕΛ), καθώς πεποίθησή μας είναι ότι αφενός δεν υπάρχουν καλά και κακά σχολεία και αφετέρου ότι στα σχολεία θα έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε τον Σεπτέμβρη (μηδενικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αλλαγές στην εκπαίδευση, υποχρηματοδότηση, κατάργηση ολιγομελών τμημάτων κ.λπ.) και θα είναι καλό να μη δημιουργηθούν περισσότερα λόγω ανισοκατανομής των μαθητών”.

Δυστυχώς η πραγματικότητα του Σεπτέμβρη ήρθε να δικαιώσει τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζει με ζήλο τις μνημονιακές δεσμεύσεις που διαλύουν την εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή “μαγική εικόνα” των σχολείων. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει η μη τήρηση όσων συμφωνήσαμε τον Ιούνιο στη συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ισοκατανομή των μαθητών δεν διασφαλίστηκε κυρίως σε ό, τι αφορά τα 79 απολυτήρια που ο προγραμματισμός έλεγε ότι πήγαιναν στο 1ο Γυμνάσιο, αφού 36 από αυτά ζητούνται από άλλα Γυμνάσια για μετεγγραφή, όπως μας ενημέρωσαν η Διεύθυνση του σχολείου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Με αφορμή αυτό το γεγονός θέλουμε να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

1. Ο αριθμός των μαθητών που κατευθύνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων, γεμίζει ασφυκτικά τα τμήματα με 28 – 30 μαθητές σε κατάλληλες και μη αίθουσες διδασκαλίας. Κατά συνέπεια κανένα σχολείο δεν περισσεύει.

2. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την αλλαγή χρήσης του 1ου Γυμνασίου. Αν ο Δήμαρχος ή όποιος άλλος ονειρεύεται επιχειρηματική η άλλη “αξιοποίηση” του ιστορικού αυτού Γυμνασίου, μέσω της δρομολόγησης κλεισίματός του, δήθεν λόγω έλλειψης μαθητών, να το ξεχάσουν.

3. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε επίσης τη συγχώνευση σχολείων, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη γιγάντωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στην “εξοικονόμηση” οργανικών θέσεων για το Υπουργείο Παιδείας.

4. Ως δάσκαλοι και ως γονείς δεν δεχόμαστε να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε αίθουσες που δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν εγκριθεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Ενδεικτικά αναφέρουμε: αίθουσες που έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες και οι μαθητές ακούνε ταυτόχρονα 2 καθηγητές, αίθουσες χωρίς παράθυρα (!), υπόγεια, αίθουσες που ήταν εργαστήρια ή βιβλιοθήκες, πρώην τουαλέτες, λεβητοστάσια κ.λπ.

5. Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει επιτέλους τις ενέργειες που απαιτούνται για να χτιστούν τα σχολεία που λείπουν. Δηλαδή το 2ο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, τα συγκροτήματα στο “κτήμα Μάνου” και στα Λιβάδια, όπου τα οικόπεδα υπάρχουν εδώ και χρόνια. Συμβουλεύουμε επίσης τον Δήμαρχο να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος για κτίσιμο σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς όπως γνωρίζει, η ένταξή τους σε ΣΔΙΤ ήταν ο λόγος που κανένα από αυτά δεν προχώρησε εδώ και 12 χρόνια. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, δεκάδες σχολεία παραδόθηκαν στην περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτούμενα από άλλους πόρους (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελείς πόροι, κ.λπ).

6. Καλούμε τους γονείς να “κλείσουν τα αυτιά” τους στα ψέματα και τις φήμες περί δήθεν καλών και κακών σχολείων και να γυρίζουν την πλάτη στον υφέρποντα ρατσισμό. Όλα τα σχολεία είναι άριστα και το μόνο που λείπει είναι η στήριξή τους από την τοπική και κεντρική εξουσία.

7. Ζητάμε από τη επόμενη χρονιά να γίνει γεωγραφική αναχωροθέτηση όλων των μαθητών του ευρύτερου κέντρου των Χανίων, με στόχο α) την εγγύτητα στην κατοικία και β) την κατανομή τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας κάθε σχολείου.

Καλούμε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΠΥΣΔΕ, να διασφαλίσουν την τήρηση της κατανομής των μαθητών που συμφωνήθηκε από όλους τον Ιούνιο, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το 1ο Γυμνάσιο όπου παρατηρούνται οι αποκλίσεις».

5 Σχόλια

 • ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Reply

  21 Σεπτεμβρίου 2016 at 09:46

  Αυτή τη “γεωγραφική αναχωροθέτηση όλων των μαθητών του ευρύτερου κέντρου των Χανίων με βάση την εγγύτητα στην κατοικία”… να τη δω και να μην την πιστέψω. Κάθε χρόνο οι ίδιες “μάχες” για να μην κατεβάζουν τα παιδιά μας από τοΔημοτικό του Βαμβακόπουλου στο 1ο γυμνάσιο… για το αυτονόητο δηλαδή!
  Καθώς παραλίγο παθών φέτος, ένα έχω να πω: απλά είναι εντελώς παρανοϊκό να έχεις σχολείο στα 200-300 μέτρα και να σε στέλνουν στα 5 χιλιόμετρα!!! Το πρόβλημα βιωσιμότητας κανενός σχολείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να λύνεται έτσι…

 • ΒΑΛΙΑ Reply

  22 Σεπτεμβρίου 2016 at 17:53

  Αλήθεια ποιος έχει την ευθύνη για τη μη διασφάλιση των απολυτηρίων; Από όσο γνωρίζουμε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει την αρμοδιότητα της ισοκατανομής, αλλά τη “διασφάλιση” την έχουν οι διευθυντές των σχολείων! Μήπως κάνω λάθος; Αν κάνω λάθος, δείξτε μου τη νομοθεσία που αναφέρει το αντίθετο!!!

 • Μπαλαντίνος Μιχάλης Reply

  22 Σεπτεμβρίου 2016 at 19:28

  Τα παιδιά του Βαμβακοπουλου πρέπει να βρεθεί ένα σχολείο για να πάνε κοντά στον τόπο κατοικίας του. Μέχρι να βρεθεί αυτός ο χώρος, ισως το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνιας, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης ορίζει ότι πρέπει να έρχονται στο 1ο Γυμνάσιο. Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας ΔΕΝ χωράει να πάρει νόμιμα όλα τα παιδιά του Βαμβακόπουλου. Πρέπει να πάρει μόνο αυτά που μενουν πολύ κοντά ή έχουν ιδιαίτερους λόγους να πάνε εκει (αδέρφια, θέματα υγείας κλπ) πράγμα που γινότανε μέχρι τώρα και παίρνανε μετεγγραφή 5-6 παιδιά το χρόνο απο το 1ο Γυνάσιο σ’ αυτό. Φέτος πήρανε 16 παιδιά μετεγραφή σε ένα σχολειο που κατα δήλωση του Δημάρχου δεν χωράει τα παιδιά και σε ένα σχολείο που πέρισυ ζήτησε αίθουσα απο την εκκλησία για να την κάνει αίθουσα διδασκαλίας. Όπως φαίνεται το παιδί σας είναι απο αυτά που κατάφεραν να πάρουν την μετεγγραφή. Ελπίζω μόνο να μπαίνει σε νόμιμη αίθουσα διδασκαλιας γιατί το σχολείο θα ελεγχθεί απο τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  Το πρόβλημα θα λυθεί μια για πάντα με την αναχωροθέτηση και την ανέγερση των σχολικών μονάδων. Μέχρι τότε πρέπει να ακολουθείται η κατανομή που προβλέπει τα σχολεία να λειτουργουν ομοιόμορφα και νόμιμα

  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Reply

   27 Σεπτεμβρίου 2016 at 14:50

   Αντί απάντησης, αν ήταν δυνατόν στο παρόν σχόλιο θα μπορούσα άμεσα να σας παραθέσω το χάρτη με τη θέση του σπιτιού μου σε σχέση με το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας (ακριβώς 280 μέτρα). Αν λοιπόν πρέπει να βρεθούν οπωσδήποτε παιδιά για το 1ο γυμνάσιο, ας αναζητηθούν μεταξύ εκείνων που κατοικούν σε ακτίνα πέραν του χιλιομέτρου από το δικό μας σχολείο. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθούν πολλά…. Το να ζητείται επανεξέταση (συνέβη σήμερα!!!!!!) περιπτώσεων όπως του δικού μου παιδιού το θεωρώ τουλάχιστον αστείο, για να μην πω… εμπαθώς κακοπροαίρετο!
   Αγγελική Χαραλαμπάκη

 • Μπαλαντίνος Μιχάλης Reply

  22 Σεπτεμβρίου 2016 at 19:31

  Και όπως σωστά αναφέρει η ΒΑΛΙΑ την ΠΛΗΡΗ ευθύνη την έχει ο Διευθυντής του σχολείου που εγκρίνει τις μετεγγραφές αλλά και οι γονείς που πιέζουν γι’ αυτες με νόμιμους ή μη τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο