Ταλέντα και ικανότητες στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αναζητούν 15 εταιρείες λογισμικού ανάμεσα σε μηχανικούς, προγραμματιστές, επιστήμονες με τεχνική κατεύθυνση, άτομα από συνοδευτικές κατηγορίες επαγγελμάτων όπως το μάρκετινγκ, αλλά και φοιτητές. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης ικανοτήτων με βάση το βιογραφικό τους και το Σάββατο θα γίνουν συνεντεύξεις υποψηφίων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να προσληφθούν εκατό άτομα σε αυτές.
Όλα τα παραπάνω θα λάβουν χώρα στο διήμερο προσέλκυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις πληροφορικής με την ονομασία “TechSaloniki” που διοργανώνει το “Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο συνεδριακό κέντρο “Ι Βελλίδης” της ΔΕΘ – Helexpo. Στη διοργάνωση συμμετέχουν όλα τα πανεπιστήμια της πόλης και τα ιδιωτικά κολλέγια.
“Μέσα από τα τεστ και το βιογραφικό κάθε υποψηφίου θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την κλίση κάθε ενδιαφερόμενου” τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ”, Τάσος Τζήκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
“Ψάχνουμε ταλέντα, ψάχνουμε ικανότητες” είπε και ανέφερε την προσωπική του εμπειρία στη δημιουργία εταιρείας στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν στην πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε συμμετείχαν δύο φοιτητές, ένας του τμήματος χημικών μηχανικών και ένας του μαθηματικού τμήματος που έγιναν, όπως είπε, ειδικοί στον προγραμματισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο “TechSaloniki” 700 άτομα, εκ των οποίων ποσοστό 30% περίπου είναι άτομα που εργάζονται, 30% άνεργοι και 30% φοιτητές, ενώ η κύρια μάζα των υποψηφίων είναι ηλικίας 25 έως 35 ετών. Σε ό, τι αφορά το φύλο, 60% είναι άνδρες και 40% γυναίκες. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους 100 εργαζόμενους έχουν παραγωγικές δομές στη Θεσσαλονίκη και εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλες της ηπείρους, ενώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διημέρου, το Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, συγκέντρωσε τις ανάγκες σε νέο εξειδικευμένο προσωπικό από τα μέλη του και ομαδοποίησε τις ανάγκες και τις ικανότητες που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι.
Εξάλλου, στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν και εργαστήρια, που σύμφωνα με τον κ. Τζήκα θα δείχνουν τις τάσεις που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία του λογισμικού. Οι εταιρείες θα έχουν όλες περίπτερα και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί καθεμία από αυτές. “Γίνεται μια προσπάθεια να έρθει κοντά το επιστημονικό δυναμικό της πόλης με αυτές τις εταιρείες” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τζήκας και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού σε ετήσια βάση.
Την πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Τεχνόπολη να αποτελέσει εργαλείο μετασχηματισμού της, ώστε να καταστεί μια περιφέρεια νέων τεχνολογιών παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του κατέθεσε πρόταση για την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συντελετή της τάξης του 10%-15% για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας στη βόρεια Ελλάδα.
Όπως είπε, μια τέτοια πρόταση δεν δημιουργεί οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό, αντίθετα από την καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος η ελληνική οικονομία έχει μόνο να κερδίσει. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση με τους αρμόδιους υπουργούς και να τον ενημερώσει. Γνωστοποίησε, δε, ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη σχετική πρόταση “όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση”.
“Αν αυτή η πρόταση υλοποιηθεί, ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε ένα χρόνο από σήμερα να καθόμαστε εδώ και να μιλάμε όχι για 100 αλλά για 10.000 θέσεις εργασίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Πιστεύω βαθιά στις νέες τεχνολογίες” είπε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει το “Τechnopolis cluster ανάπτυξη λογισμικού” και έχει προβλέψει την αξιοποίηση πόρων για clusters μέσα στο νέο ΕΣΠΑ. “Θέλω να καλέσω όλους να συμμετέχουν στο διήμερο και να διεκδικήσουν την προοπτική αυτή και να διαβεβαιώσω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν σύντομα και πολλά άλλα βήματα” πρόσθεσε.