Πέντε μήνες μετά την κατάθεση αίτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπαγωγή της στην διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ξεκινά στις δικαστικές αίθουσες η συζήτηση για την τύχη της γνωστής εταιρείας πετρελαιοειδών Mamidoil – Jetoil.
Σήμερα, 1/11, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η δικάσιμος για την αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και εάν ζητηθεί αναβολή, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μερικών ημερών, εκτός εάν συντρέξουν άλλοι λόγοι, λόγω του εύρους των οφειλών της εταιρείας αλλά και της ευρείας διάστασης που έλαβε το ζήτημα μετά το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας του Κυριάκου Μαμιδάκη, ενός εκ των τριών αδελφών και ιδρυτών της Jetoil, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.
Όπως αναφέρεται στην αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Νόμο, οι συνολικές υποχρεώσεις προς πιστωτές και ελληνικό Δημόσιο κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ανέρχονταν στα 314 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αφορούν στις τράπεζες (192 εκατ. ευρώ) και τους προμηθευτές της (78 εκατ. ευρώ), ενώ σε ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς υπάρχουν υποχρεώσεις 8 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί πιστωτές εμφανίζεται να είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη: Mamidoil – Jetoil: Πώς «έπεσε» η εταιρεία που είχε το 10% της αγοράς καυσίμων
Η εταιρεία προσπάθησε πολλές φορές να έλθει σε συμφωνία για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της με τις τράπεζες, όμως όλες οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν άγονες. Έτσι οι επικεφαλής της ξεκίνησαν τις διαδικασίες για να προστατευθεί η εταιρεία από τους πιστωτές, ενώ έληξαν και πολλές εγγυητικές επιστολές. Προκειμένου να αποφύγει την παύση λειτουργία της, κατέθεσε αίτηση για την εισαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 99 του Ν. 3588/2007).
Η Mamidoil – Jetoil στην αίτησή της αναφέρει πως αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της να υπερβούν κατά πολύ τα ταμειακά της διαθέσιμα και δηλώνει ότι είναι αδύνατη η χρηματοδότηση του ελλείμματός της με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά και ότι οι μέτοχοί της αδυνατούν να συνεισφέρουν με νέα χρηματοδότηση. Στην αίτηση διατυπώνεται η εκτίμηση πως η εταιρεία, η οποία σημειωτέον δεν βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών, με την ύπαρξη ενός ελάχιστα βελτιωμένου οικονομικού κλίματος, μπορεί να ξεπεράσει το σημερινό οικονομικό της αδιέξοδο, να επανέλθει στην κερδοφορία και σε ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη: Η Jetoil και τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο των πετρελαιοειδών
Εφόσον εισαχθεί σε Διαδικασία Εξυγίανσης, η Mamidoil Jetoil θεωρεί πως θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις εναντίον της και να ρυθμίσει τις οφειλές της, ώστε να αντεπεξέλθει των οικονομικών της υποχρεώσεων και να καταστεί βιώσιμη.
Η πρόταση της εταιρείας είναι να υπάρξει ρύθμιση των υποχρεώσεών της και συγκεκριμένα αποπληρωμή των υποχρεώσεών της εντός 15 – 17 ετών και συγκεκριμένα η αποπληρωμή των τραπεζών κατά 100% σε 15 έτη με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις (επιτόκιο euribor τριμήνου + 2, 5%), των υπόλοιπων προμηθευτών επίδης στη 15ετία, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις και των εργαζομένων στη διετία. Η εταιρεία δηλώνει πρόθυμει να εκποιήσει ακίνητη περιουσία της και άλλα περιουσιακά της στοιχεία για να εξασφαλίσει ρευστό.
ΜΕΡΙΔΙΟ 10%
Η Mamidoil Jetoil ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Με την πάροδο των ετών ενισχύθηκε και έφθασε να κατέχει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά, με το σήμα JETOIL, που έφθασε στο 10% της αγοράς.
Ελέγχει ένα δίκτυο περίπου 600 πρατηρίων με σήματα, έχει στην ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο εννιαίο αποθηκευτικό χώρο στα Βαλκάνια (πλην διυλιστηρίων, μέσω του οποίου εφοδιάζει το δίκτυό της στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και προωθεί τις εξαγωγές της προς τα Βαλκάνια, διαθέτει στόλο 33 Ι.Χ. βυτιοφόρων οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών του δικτύου της, ενώ παράλληλα ελέγχει και στόλο 7 ιδιόκτητων εφοδιαστικών πλοιαρίων για τον ανεφοδιασμό των νησιών και των διαφόρων πελατών της (ακτοπλοϊια, ναυσιπλοϊια, αλιευτικά, κλπ) με καύσιμα ναυτιλίας.
Παράλληλα, μέσω του δικτύου των πρατηρίων της εμπορεύεται λιπαντικά και γράσα, ενώ, μέσω θυγατρικών εταιρειών, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, το Κόσοβο και η πΓΔΜ.
Πηγή: economy365.gr