Χανιά | Ο νέος κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου και οι συνέπειές του

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Συλλόγου μας έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τον Δήμο Χανίων. Στον κανονισμό αυτό, που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει στα χέρια του και επεξεργάζεται ο Δήμος, εμείς καλούμαστε να δώσουμε προτάσεις εντός 15 ημερών.

Το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται ο νέος κανονισμός σχετικά με την πρόσβαση των πεζών, των ΑμεΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης μας βρίσκει σύμφωνους παρόλο που επί του παρόντος αυτή η πρόσβαση δεν υφίσταται σχεδόν σε κανένα σημείο (πεζοδρόμιο ή πεζόδρομος) της πόλης χωρίς γι’ αυτό να ευθύνεται ο τρόπος παραχώρησης των τραπεζοκαθισμάτων. Αντιθέτως, η μη προσβασιμότητα σε αυτούς τους χώρους οφείλεται στην παντελή έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από τον Δήμο Χανίων καθώς και σε κατά τόπους παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στην οποία φυσικά είμαστε αντίθετοι.

Το τι προβλέπει με λίγα λόγια ο νέος κανονισμός, τι μας βρίσκει σύμφωνους, τι αντίθετους και τι συνέπειες έχει αναφέρονται παρακάτω.

1. Για τα πεζοδρόμια απαιτείται ελάχιστο πλάτος 3μ. ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται πεζοδρόμιο που να έχει 3μ. πλάτος χωρίς να έχει οποιοδήποτε “εμπόδιο” πάνω (στύλο, περίπτερο, δέντρο, σκαλοπάτια κατοικιών). Το σκεπτικό των 3μ. βασίζεται στην ελεύθερη πρόσβαση του 1, 5μ. για πεζούς και ΑμεΑ, κάτι που προφανέστατα μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς εκτός από επιχειρηματίες, όλοι μας ανήκουμε στην ευρύτερη κατηγορία των πεζών. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν ελάχιστα πεζοδρόμια στην πόλη που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση 1, 5μ. σε πεζούς και ΑμεΑ χωρίς να διακόπτονται από εμπόδια και φυσικά χωρίς να παρέχουν ράμπα, η οποία ως επί το πλείστον είτε καταπατείται από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα είτε από στύλους ή κάδους του ίδιου του Δήμου. Για την παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων η ελάχιστη παραχώρηση που δίνεται είναι τα 1, 20μ (πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπάρχει ελεύθερος διαθέσιμος χώρος 1, 10μ., ο Δήμος δεν παραχωρεί καθόλου χώρο) ώστε η συνολική παραχώρηση να μην ξεπερνά το 40% του πεζοδρομίου, καθώς και το 25% της πρόσοψης του καταστήματος. Το ελάχιστο όριο του 1, 20μ. κατευθείαν ακυρώνει τουλάχιστον το 80% των τραπεζοκαθισμάτων της πόλης καθώς αυτό το πλάτος του 1, 20μ. σε συνδυασμό με το 40% του συνόλου του πεζοδρομίου είναι που προκαλεί την απαίτηση ύπαρξης πλάτους πεζοδρομίου τουλάχιστον 3μ. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να μην υφίσταται ο περιορισμός του ελάχιστου πλάτους 1, 20μ. Πιστεύω είναι εμφανές και προφανές ότι μπορούν να υπάρξουν και να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο τραπεζοκαθίσματα με λιγότερο πλάτος (υπάρχουν και άλλα σχήματα εκτός του τετραγώνου και να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι όλα τα ΚΥΕ εστιατόρια).

2. Στους πεζόδρομους, η παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου, με ελάχιστο πλάτος 1, 20μ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πεζόδρομων, οι οποίοι αναλόγως της κλίσης, της μορφολογίας, του κυμαινόμενου πλάτος και άλλων (;) χαρακτηριστικών χωρίζονται σε προσβάσιμους από όχημα ή μη. Ο διαχωρισμός τους δεν είναι σαφής καθώς υπάρχουν πεζόδρομοι ίδιοι μεταξύ τους που χωρίς κανένα λόγο ανήκουν στη μία ή την άλλη κατηγορία.

α) Πεζόδρομοι με δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης χρειάζονται ελάχιστο πλάτος ελεύθερης πρόσβασης των οχημάτων τα 3μ., κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους.

β) Πεζόδρομοι χωρίς δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης χρειάζονται ελάχιστο πλάτος ελεύθερης πρόσβασης 2μ. Γιατί να μην ισχύει και εδώ το ελάχιστο πλάτος του 1, 5μ. που ισχύει για τα πεζοδρόμια;

Ας μας εξηγήσει ο Δήμος το σκεπτικό των δύο μέτρων καθώς και τον τρόπο διαφοροποίησης των δύο κατηγοριών.

3. Η πρόσοψη των καταστημάτων μπορεί να καλύπτεται κατά 25% από τραπεζοκαθίσματα (εκτός εάν προβάλλονται σε πλατεία ή σε “εξαιρούμενες” οδούς) και τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να βρίσκονται μόνο επί της προσόψεως του καταστήματος. Φυσικά και εδώ υπάρχουν δρόμοι που ως δια μαγείας εξαιρούνται και ως προς το 25% και ως προς τον περιορισμό του εάν μπορούν να βγάλουν στην απέναντι πλευρά. Με ποιο σκεπτικό ορίζεται το ποσοστό του καταστήματος που θα χρησιμοποιεί ο επιχειρηματίας; Το 25% (ή 5% σε άλλες αδικαιολόγητες περιπτώσεις) της πρόσοψης σε συνδυασμό με το ελάχιστο 1, 20μ πλάτους ακυρώνει πάνω από το 80% των τραπεζοκαθισμάτων της πόλης.

4. Στις πλατείες, η επιφάνεια που παραχωρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της επιφάνειας που είναι διαμορφωμένη για κίνηση και στάση πεζών, ενώ μπορεί να δίνει από το 70% του μήκους της πρόσοψης του καταστήματος είτε επί της πρόσοψής του είτε επί της προβολής του στην πλατεία. Σε κάποιες πλατείες, βέβαια, δεν επιτρέπεται καθόλου η παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων χωρίς προφανή εξήγηση, ενώ άλλες πλατείες εξαιρούνται! Δύο μέτρα και δύο σταθμά και εδώ.

5. Σε κεντρικούς δρόμους (Ανδρέα Παπανδρέου, Τζανακάκη, Αποκορώνου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Πειραιώς, Νεάρχου, Σοφοκλή Βενιζέλου και σε όσες -χωρίς επεξήγηση- ορίζονται από τον χάρτη της Παλιάς Πόλης) δεν επιτρέπευαι καθόλου η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου λόγω επιβάρυνσής τους! Ο Δήμος μάλλον δεν κατανοεί ότι ο λόγος της κίνησης των πεζών σε αυτές τις οδούς είναι ακριβώς η ύπαρξη ΚΥΕ και εμπορικών.

6. Σε χώρους πρασίνου, πάρκα και παιδικές χαρές απαγορεύεται παντελώς η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εκτός αν το κατάστημα που λειτουργεί εκμεταλλεύεται από τον Δήμο.

7. Εντός της Παλιάς Πόλης ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω εκτός τις αδικαιολόγητες εξαιρέσεις οδών, στις οποίες είτε επιτρέπεται η πλήρης παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, είτε η παραχώρηση σε μήκος πρόσοψης μέχρι 5% (το 1, 20μ. ισχύει φυσικά) είτε ισχύει η πλήρης απαγόρευση ακόμα και ίδρυσης ΚΥΕ.

8. Ο Δήμος απαγορεύει την ύπαρξη σταθερών κατασκευών, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους και επιτρέπει την τοποθέτηση ομπρελών με συγκεκριμένες προδιαγραφές που επίσης μας βρίσκει σύμφωνους, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Διαφωνούμε, όμως, με τον τρόπο τοποθέτησης των ομπρελών, καθώς δεν καλύπτει την εκάστοτε περιοχή κάθε ώρα της ημέρας μιας και το εμβαδόν των ομπρελών επιτρέπεται να καλύπτει μόνο το εμβαδόν του παραχωρούμενου χώρου.

Φυσικά, εξαιτίας του πρόχειρου σχεδιασμού και λαθών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (π.χ. λάθος τοποθέτηση του οδηγού τυφλών), υπάρχουν δρόμοι που παρόλο που έχουν το απαιτούμενο πλάτος των 3μ., τους παραχωρούνται τραπεζοκαθίσματα μόνο από τη μία πλευρά, π.χ. οδός Ποτιέ, ενώ στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη υπάρχουν καταστήματα που χωρίς προφανή λόγο δεν παίρνουν τραπεζοκαθίσματα. Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν δρόμοι στους οποίους προσμετράται το σύνολο του πλάτους για τη διέλευση οχήματος, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη δέντρων ενδιάμεσα, που έχει ως προφανή συνέπεια να μην μπορούν να περάσουν οχήματα! Άλλο παράδειγμα, η οδός Χάληδων, στην οποία απαγορεύεται η ύπαρξη οποιουδήποτε στοιχείου -εμπορικού ή ΚΥΕ- επάνω στο πεζοδρόμιο.

Ο Δήμαρχος και η ομάδα του προφανώς δεν έχουν υπολογίσει τις συνέπειες εφαρμογής αυτού του κανονισμού.

α) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων θα προκαλέσει μείωση του προσωπικού καθώς ο χώρος εξυπηρέτησης θα μπορεί να καλύπτεται από λιγότερα άτομα ( μείωση εργαζομένων –> ανεργία).

β) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων: θα προκαλέσει μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες λειτουργούν σχεδόν μόνο με τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων και αυτό θα έχει ως συνέπεια είτε να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων των εκάστοτε ΚΥΕ είτε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και συνεπώς να βάλουν λουκέτο ( ανεργία).

γ) Κάποιοι δρόμοι εντός και εκτός της Παλιάς Πόλης θα νεκρώσουν και ταυτόχρονα θα υπάρξει τεράστια ζήτηση σε άλλους με συνέπεια να υπάρξει αύξηση των ενοικίων των καταστημάτων στα οποία παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος ( αθέμιτος ανταγωνισμός).

δ) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων θα προκαλέσει μείωση εκατομμυρίων ευρώ εσόδων του Δήμου, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση της τιμής του τετραγωνικού των τραπεζοκαθισμάτων είτε με αύξηση των δημοτικών φόρων προς όλους τους πολίτες. Ας μη γελιόμαστε, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα έσοδα του Δήμου προέρχονται από τα ΚΥΕ που τώρα θέλει ουσιαστικά να κλείσει.

ε) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων και κατά συνέπεια το κλείσιμο πολλών ΚΥΕ θα προκαλέσει πτώση της αξίας του τουριστικού προϊόντος που εκμεταλλευόμαστε. Οι τουρίστες δεν έρχονται στα Χανιά μόνο για να δουν τον φάρο αλλά και για να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα και τον τρόπο διασκέδασης και ζωής μας. Αν ρωτήσεις έναν τουρίστα ποιες λέξεις γνωρίζει, πρώτα θα σου πει “σουβλάκι, ρακή, μουσακά” και έπειτα “Ακρόπολη”.

στ) Για να μπορέσει ο κάθε επιχειρηματίας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με τους αυξανόμενους φόρους και τη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές του, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος (με τις γνωστές συνέπειες).

Θέλουμε μια πόλη άδεια από κόσμο ή μια πόλη ορθώς αναπτυγμένη;
Άραγε ο Δήμαρχος έχει σκεφτεί αυτές τις συνέπειες ή απλά αδιαφορεί για όλα, όπως κάνει τόσα χρόνια;

* Η κα Άννα Σαματά είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων

2 Σχόλια

  • ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ... Reply

    18 Νοεμβρίου 2016 at 09:44

    Δεν μπορεί ο καθένας “επιχειρηματίας” να πιάνει ένα μικρό μαγαζάκι χωρίς χώρο πχ για σουβλατζίδικο και να έχει τα τραπέζια του όλα στον δρόμο, να έχει αρκετό χώρο μέσα σε 1-2 ορόφους να τα βάζει όπω γινόταν πριν. Δεν χρειάζεται να βόσκει ο καθείς έξω και να σκουντουφλά πάνω του όποιος περάσει. Τραπέζια έξω δικαιολογούνται μόνο σε ευρύχωρες αυλές ή σημεία με χώρο και θέα, όχι στο κέντρο, στα πεζοδρόμια, δίπλα στις στάσεις, κλπ

  • κάτοικος Reply

    23 Ιουνίου 2017 at 17:25

    Σε ορισμενα σημεια της πολης αναγκάζεσαι να περπατάς στο δρομο λογω τραπεζιων κ εμπορευματων.Ειναι κ αισθητικα ασχημο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο