Δ. Κουτσούμπας από τα Χανιά: Η μείωση χρέους φέρνει 4ο μνημόνιο

Ενδεχόμενη μείωση χρέους θα φέρει 4ο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο «Ευτυχία Palace», στο Κολυμπάρι.

Η περιοδεία του Δ. Κουτσούμα στην Κρήτη συνεχίζεται:
 

• Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 12 μ. συνάντηση με φορείς και κατοίκους των Ανωγείων στο Δημαρχείο Ανωγείων και στις 8 μ.μ. ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στο κέντρο «Άστρος».

 

• Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Άνοδος», στο Γάζι.

koutsoumpas-omilia-7

Παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κουτσούμπα:

«Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό, όταν ακούει μεγάλα λόγια για την ελάφρυνση του χρέους να κουμπώνεται! Κανείς δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος, ούτε το ΔΝΤ, ακόμα και με τη “θετική” στάση των ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, η ΕΚΤ και το υπόλοιπο κουαρτέτο χωρίς να ζητήσουν νέα μέτρα, νέες θυσίες. Κανείς δεν πρόκειται να σου μειώσει το χρέος για να σε δανειοδοτήσει ξανά, δήθεν για να σε ανακουφίσει, για να έρθει να κάνει επενδύσεις, χωρίς να σε υποχρεώσει να πάρεις νέα σκληρά μέτρα, να μπεις σε νέο πρόγραμμα. Κι αυτό το νέο πρόγραμμα, όπως κι αν το ονομάσουν, θα είναι το 4ο μνημόνιο. Πραγματικά δεν ξέρω πόση ασφάλεια μπορεί να νιώθουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που ζουν και δω στην Κρήτη όταν ακούν τον πρωθυπουργό να λέει πως “μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σοβαρών περιφερειακών πιέσεων, η χώρα μας αποτελεί ζώνη σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας, ζώνη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Για ποια σταθερότητα, για ποια ειρήνη, δημοκρατία και ποια ανθρώπινα δικαιώματα, μπορεί να μιλά κανείς όταν η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να βγάλει το κεφάλαιο από την κρίση ματώνοντας το λαό και τη νεολαία, όταν υλοποιεί τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ; Η σταθερότητα που αναγνωρίζουν είναι η σταθερότητα και διεύρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Η ειρήνη τους, είναι η ειρήνη που επιβάλλεται με το πιστόλι στο κρόταφο των λαών για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Η δημοκρατία τους σταματά έξω από τους τόπους δουλειάς, τις πύλες των εργοστασίων.

Και όλα τα άλλα που λέει ο Τσίπρας “ότι η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής γιατί όλες οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις συνομιλούν μαζί μας και επιθυμούν στενές και δημιουργικές σχέσεις με την Ελλάδα… Ότι παλιότερα κανείς δεν μας πλησίαζε, ενώ τώρα επισκέπτονται τη χώρα μας, διαδοχικά, ξένοι ηγέτες με παγκόσμια επιρροή”…, είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια ενός λαού που παλεύει για να επιβιώσει, που νιώθει ότι μυρίζει μπαρούτι, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του.

koutsoumpas-omilia-12

Ο Ομπάμα, όπως προηγούμενα ο Πούτιν, ο Ολάντ και άλλοι, έρχονται γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική γεωστρατηγική περιοχή, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, όπου συγκρούονται μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, το λαό, όχι μόνο της Κρήτης, που χρόνια τώρα αγωνίζεται για να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να στρώνει “κόκκινα χαλιά” και να καλωσορίζει τον ηγέτη μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, όπως είναι οι ΗΠΑ. Γιατί ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα, που λίγες μέρες πριν τον καλωσόριζε η κυβέρνηση και ο Τσίπρας, του έλεγε μάλιστα πως η θητεία του άλλαξε την εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήρθε ως ηγέτης της ιμπεριαλιστικής δύναμης, που ευθύνεται για πολέμους, επεμβάσεις, θανάτους αμάχων και αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων.

Είναι αλήθεια πως όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξουν την εικόνα των ΗΠΑ, στον ελληνικό λαό. Βέβαια τα όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είδαμε και ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες, δια στόματος της “αριστερής” κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τον Ομπάμα περίπου ως “σωτήρα”, και τις ΗΠΑ σαν “στοργική μητέρα”.

Τα όσα είπε ο Τσίπρας θα τα ζήλευε και ο Κανελλόπουλος, ο οποίος έλεγε στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ “στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας”. Ο Τσίπρας ξεπέρασε κάθε όριο που θα ζήλευαν και οι καθαρόαιμοι αστοί πολιτικοί. Και τι δεν είπε στον Ομπάμα: Ότι “η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό Πρόεδρο που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και την ελευθερία”… “Που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία …” “Που ενέταξε εκατομμύρια Αμερικανούς στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”. “Που συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις και όλη του την επιρροή για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη προσφυγική κρίση». Και βεβαίως “στήριξε την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση που οδήγησε πέρσι το καλοκαίρι στο 3ο μνημόνιο”. Έλεος!

koutsoumpas-omilia24

Για τις ΗΠΑ μιλάμε, για το ιμπεριαλιστικό κράτος που χρόνια τώρα προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, επεμβάσεις, πολέμους, από την Ουκρανία μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Για τις ΗΠΑ μιλάμε που, επί προεδρίας Ομπάμα, έχει βομβαρδίσει 7 χώρες, ενώ ο στρατός της απέκτησε παρουσία σε διπλάσιες χώρες απ’ όσες είχε επί Μπους. Η μεγάλη συμβολή της διακυβέρνησης Ομπάμα είναι τα drones! Τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που έχουν μειώσει τις απώλειες του αμερικανικού στρατού, αυξάνοντας αυτές των αμάχων. Για τις ΗΠΑ μιλάμε, που ηγείται των “κορακιών” του ΔΝΤ, που όπου πάτησε το πόδι μάτωσε τους λαούς, και τα τελευταία χρόνια ματώνουν και τον ελληνικό λαό. Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μιλάμε, που δολοφονούν αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλούν το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών, ξεριζώνουν χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους. Για τις ΗΠΑ μιλάμε, όπου επί προεδρίας Ομπάμα, σημειώθηκε ρεκόρ δολοφονιών πολιτών από αστυνομικούς στην πλειοψηφία τους αφροαμερικανών, χωρίς καταδίκη των υπευθύνων. 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το 2016 από όπλο εκπροσώπου του νόμου. Για τις ΗΠΑ μιλάμε όπου, επί προεδρίας Ομπάμα, απελάθηκαν 2.000.000 μετανάστες».

Μετά την πρώτη φορά μνημόνιο με “κυβέρνηση της αριστεράς” τον Αύγουστο του 2015. Μετά την πρώτη φορά αντιασφαλιστικά μέτρα το Μάη του 2016, με την ίδια κυβέρνηση. Μετά την πρώτη φορά διθυραμβική υποδοχή Αμερικανού Προέδρου από “κυβέρνηση της αριστεράς” και τους ύμνους για την πολιτική των ΗΠΑ σε οικονομία και εξωτερική πολιτική. Καμιά εντύπωση δεν προκάλεσε και η πρώτη φορά απαγόρευση των διαδηλώσεων από την “πρώτη φορά αριστερά”. Όμως, ούτε η απαγόρευση των διαδηλώσεων, ούτε οι ύμνοι στις ΗΠΑ και στον Ομπάμα, κατάφεραν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου. Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με σύνθημα “ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”.

Όλα τα παραπάνω ένα σκοπό υπηρετούν: Την παραπέρα συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα καπιταλιστικά κράτη και συμμαχίες και με επίκεντρο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών εκδηλώνεται και με τον πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία και μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό ολοκαύτωμα στους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα. Και βέβαια δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως η επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και με το νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις όποιες διαφορές τακτικής. Όπως θα συνεχιζόταν κι αν πρόεδρος εκλεγόταν η Χίλαρι Κλίντον.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πολύ μεγάλη προθυμία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας. Στήριξε τις αποφάσεις της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Προσφέρει ελληνικά νησιά για την ίδρυση ΝΑΤΟικών βάσεων. Έχει νομιμοποιήσει την ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Και μιας και μιλάμε για τις ΝΑΤΟικές βάσεις, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ξεχωριστά στη βάση της Σούδας, στην οποία τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δίνουν ξεχωριστή σημασία για τις επεμβάσεις τους στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό άλλωστε και ο συγκυβερνήτης – υπουργός Άμυνας Καμμένος διαφημίζει τη Σούδα ως το αβύθιστο γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως ο ρόλος της ΝΑΤΟικής και αμερικάνικης βάσης στη Σούδα δεν είναι απλά κομβικός. Είναι νευραλγικός. Αποδεικνύει ότι υπάρχει ενεργή συμμετοχή ελληνικού εδάφους στις πολεμικές επιχειρήσεις. Πολεμικές επιχειρήσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να στηρίξει και με μια ακόμα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο ώστε να ενισχυθεί ο επιτελικός ρόλος της χώρας στο πλαίσιο αυτής της λυκοσυμμαχίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι της επίσκεψης Ομπάμα προηγήθηκαν πλήθος δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο περί μεγαλύτερης αξιοποίησης του “γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας”,  στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία με το πραξικόπημα. Έτσι, για παράδειγμα, προβάλλεται ανοιχτά η άποψη περί αναβάθμισης της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας έναντι της αντίστοιχης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

koutsoumpas-omilia-19

Βεβαίως, αυτές οι προτάσεις – κινήσεις δεν έρχονται από το πουθενά. Πατάνε στη στάση που τηρούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και συνεχίζει επάξια και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το σύνολο των ΝΑΤΟικών βάσεων με πρώτη αυτή της Σούδας, αλλά και άλλες υποδομές στην Κάρπαθο, στο Καστέλι Ηρακλείου και στην Καλαμάτα, όπου μπορούν να εφοδιάζονται τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Από αυτές τις εξελίξεις, μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γι’ αυτό ο λαός πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση. Έχει, πλέον, πλούσια πείρα για να μην πιστέψει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς, αποτελεί δήθεν παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης. Τη στιγμή που αυτοί ακριβώς οι οργανισμοί ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, για τη στήριξη στους δολοφόνους του “Ισλαμικού Κράτους”, την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της τουρκικής προκλητικότητας κι επιθετικότητας. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται εργατική – λαϊκή κινητοποίηση, διεθνής αλληλεγγύη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά: Οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες δεν θα χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, για να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Καμιά αλλαγή ή αμφισβήτηση συνόρων. Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής που ματώνει το λαό μας για τα κέρδη των λίγων σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό, σε άλλες χώρες. Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων για να υπάρχουν ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλής μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων, να ανακτηθούν οι μεγάλες οικονομικές απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με μονομερή διαγραφή χρέους, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία.

Μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που διαπραγματεύεται αυτές τις μέρες η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου. Μπροστά στην προετοιμασία για ομαδικές απολύσεις, για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Μπροστά σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και μειώσεις συντάξεων. Μπροστά στα μεγάλα και ασήκωτα φορολογικά βάρη και τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας. Δεν έχουμε άλλο μέσο υπεράσπισης του δίκιου μας, παρά μόνο τον αγώνα μας, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στο αγροτικό κίνημα και στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, στο γυναικείο, το φοιτητικό, σπουδαστικό και μαθητικό κίνημα, στην κοινωνική συμμαχία όλων αυτών ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο