Στη δυναμική της Κρήτης, στο τρίπτυχο του σχεδιασμού της Περιφέρειας -εξυπηρέτηση του πολίτη, αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση πόρων- αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο-ΟΤΑ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργο Μυσιρλάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε» και μιλώντας παράλληλα για ένα καινοτόμο ποιοτικό άλμα.
Ο κ. Αρναουτάκης, που βρίσκεται επί έξι χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας, στη συνέντευξή του ξεδιπλώνει τις πτυχές του σχεδίου του για την ανάπτυξη της Κρήτης, μιλά για τη θετική πορεία της εξέλιξης των έργων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014 – 2020, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 62 έργα προϋπολογισμού 145 εκ. ευρώ και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο τέλος του 2016 θα έχει προχωρήσει η ένταξη 100 έργων, με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει στα 165 εκ. ευρώ.
Επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα επόμενα 5 χρόνια κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που φτάνουν το 1, 5 δισ. ευρώ».
Ακόμη αναφέρεται στα θέματα που απασχολούν στο νησί -τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της- υπογραμμίζοντας: «Πάνω και πέρα από όλα, στον πυρήνα του σχεδιασμού μας βρίσκονται οι πολίτες της Κρήτης που υπηρετούμε. Σε αυτή τη βάση, πρωταρχικός μας στόχος είναι η καθημερινή επαφή με τον πολίτη και η δρομολόγηση των λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά».
Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, ο κ. Αρναουτάκης το χαρακτηρίζει ως ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα που τίθεται σε τροχιά υλοποίησης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης μιλά για το θέμα του τουρισμού και την ανοδική του πορεία, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τις συντονισμένες προσπάθειες γι αυτό, προκειμένου να καταναλώνονται τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα από ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας σε όλους τους τομείς που αφορούν την Περιφέρεια, συμπληρώνοντας: «Σε αυτόν τον αγώνα συνεργαζόμαστε άριστα με τους Δημάρχους του νησιού, τους υπόλοιπους συναδέλφους Περιφερειάρχες και βέβαια με τους Υπουργούς και τα στελέχη των Υπουργείων στην Αθήνα. Έχουμε πλέον οικοδομήσει μια ανθρώπινη σχέση».
Ολόκληρη η συνέντευξη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στο Πρακτορείο-ΟΤΑ του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Έχετε υπηρετήσει την αιρετή Περιφέρεια από τότε που ξεκίνησε έχοντας εκλεγεί δύο φορές Περιφερειάρχης Κρήτης. Θεωρείται ότι υπάρχουν ακόμη αδυναμίες στο θεσμό;
Το αυτοδιοικητικό περιβάλλον της χώρας μεταβλήθηκε ριζικά από το 2010 και έπειτα. Οι αλλαγές αυτές, δεν αφορούσαν μόνο τα χωροταξικά όρια των νέων δήμων και τη θεσμοθέτηση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, της αιρετής Περιφέρειας. Επέφεραν, πολύ περισσότερο, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που μέχρι τότε λειτουργούσε η τοπική αυτοδιοίκηση εν γένει.
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ο νέος θεσμός παρουσίαζε δυσλειτουργίες, σχετικές τόσο με την καθημερινή δράση μας, όσο και με το νέο πλαίσιο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έργων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Παρόλα αυτά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την άριστη συνεργασία με όλο το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειάς μας, καταφέραμε να θέσουμε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των υπηρεσιών μας και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.
Σε αυτό το σημείο οφείλω να τονίσω πως ολόκληρος ο σχεδιασμός μας για τη λειτουργία της Περιφέρειας Κρήτης στηρίχθηκε πάνω στο τρίπτυχο: εξυπηρέτηση του πολίτη, αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση πόρων. Το αποτέλεσμα, έξι σχεδόν χρόνια μετά, μας δικαιώνει και μας δίνει δύναμη για τησυνέχεια. Πέρα όμως από αυτό, ο θεσμός χρειάζεται άμεσες νομοθετικές βελτιώσεις στον άξονα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων.
Η Κρήτη έχει αναπτύξει μια δυναμική σε πολλούς τομείς. Κατά πόσο έχει συμβάλλει σ’ αυτό η Περιφέρεια Κρήτης;
Τα τελευταία χρόνια βάζουμε τις βάσεις και δημιουργούμε ένα νησί – πρότυπο ανάπτυξης, με πυλώνες την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την έρευνα, την καινοτομία, και την προστασία του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε καθημερινά, όχι μόνο για να μη χαθεί καμία ευκαιρία, ούτε ένα ευρώ, όχι μόνο για να απεμπλακούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας υποθέσεις ετών, αλλά και για να γίνουν οι παρεμβάσεις μας πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές. Να δημιουργούν προοπτική.
Το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε. Θα το κερδίσουμε με μοχλό ανάπτυξης την καινοτομία. Γιατί μόνο μέσα από ένα καινοτόμο ποιοτικό άλμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη της Κρήτης σε διεθνή πόλο έρευνας και καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας προωθώντας ταυτόχρονα τη διεθνήεικόνα της Κρήτης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ενσωμάτωση της αειφορίας στις αναπτυξιακές επιλογές και παρεμβάσεις, και την αποτελεσματικότερη διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης.
Η προσέγγιση του οράματος μας προϋποθέτει την κοινή προσπάθεια και στράτευση όλων μας για την επίτευξη των παραπάνω Στρατηγικών Στόχων της Περιφέρειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε το νέο αναπτυξιακό μας πλάνο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, έχοντας στον πυρήνα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού τον κάθε Κρητικό, τον κάθε επενδυτή που πιστεύει στον τόπο του, που επενδύει στην περιοχή του, που γνωρίζει που υπάρχει πλούτος και πρέπει να αξιοποιηθεί.
Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα επόμενα 5 χρόνια κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που φτάνουν το 1, 5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι στο σχεδιασμό μας εντάσσεται και το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, χωρίς διόδια, αλλά με ρήτρα παραχώρησης. Θα εξαντλήσουμε βέβαια και τα όρια της θεσμικής μας παρέμβασης αναφορικά με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι.
Επειδή αναγνωρίζουμε τη σημασία και τη δυνατότητα της κινητοποίησης πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων οργανώσαμε το δικό μας γραφείο στις Βρυξέλλες κατά τρόπο αποτελεσματικό, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής μας. Μέσα από τη λειτουργία αυτού του γραφείου θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την Κρήτη.
Πώς εξελίσσονται οι εντάξεις νέων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 και πόσα από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης;
Mέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 62 έργα προϋπολογισμού 145εκ. ευρώ. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος του 2016 θα έχουμε προχωρήσει στην ένταξη 100 έργων με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει στα 165 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες για δημοπράτηση επιπλέον έργων της τάξης των 65 εκ. ευρώ, μια διαδικασία που ίσως καθυστερήσει λίγο εξαιτίας της εφαρμογής του Ν4412/16.
Μετά από 13 χρόνια δημοπρατήθηκε επιτέλους πριν από λίγες ημέρες το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι. Εκτιμάται ότι τα χρονοδιαγράμματα θα ακολουθηθούν και αν ναι, πότε υπολογίζεται η Κρήτη να αποκτήσει το νέο αεροδρόμιο;
Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα τίθεται σε τροχιά υλοποίησης. Το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου των στοιχείων της εταιρείας που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία. Από τη δική μας πλευρά θα συμβάλλουμε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, στην επιτάχυνση υλοποίησης του έργου σε συνεργασία με το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, τους φορείς της περιοχής και τα αρμόδια υπουργεία, με δεδομένο ότι η ευθύνη της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου δεν ανήκει στην Περιφέρεια μας.
Η ατμομηχανή της Κρήτης είναι ο τουρισμός. Τα στοιχεία δείχνουν μια ανοδική πορεία, όμως αυτό από μόνο του δεν φθάνει. Εσείς τι θεωρείται ότι πρέπει ακόμη να γίνει για την εδραίωση του τουριστικού ρεύματος και μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Τα τελευταία χρόνια το τουριστικό ρεύμα προς την Κρήτη σημειώνει ανοδική τροχιά καταγράφοντας σημαντική αύξηση. Η Περιφέρεια Κρήτης παρά το γεγονός ότι πρωτοπορεί σε τουριστικά θέματα, εντούτοις αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα. Το ένα αφορά την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου, για το οποίο η Περιφέρεια προχωρά σε στοχευμένες δράσεις και κινήσεις στα πλαίσια του αναπτυξιακού της σχεδιασμού προκειμένου να την αμβλύνει. Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Ένα δεύτερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό των υποδομών, όπως του εκσυγχρονισμού του διεθνούς Αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» και της επιτακτικής ανάγκης βελτίωσης του οδικού δικτύου της Κρήτης με έμφαση στο Βόρειο Οδικό άξονα. Η Περιφέρεια Κρήτης εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων, διεκδικώντας από την κεντρική κυβέρνηση πόρους για την προώθηση των αναγκαίων έργων, προκειμένου οι υποδομές της Κρήτης να γίνουν αντάξιες της κίνησης που διαχειρίζονται.
Η Κρήτη είναι το νησί που προσφέρεται τουριστικά και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στο αρχικό μας πλάνο όμως, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μία σεζόν 8-9 μηνών, από το Μάρτη δηλαδή ως το Νοέμβρη. Από τις επαφές που έχουμε κάνει με τουριστικούς φορείς του εξωτερικού αλλά και αεροπορικές εταιρείες, έχουμε την πεποίθηση πως είναι ένα εφικτό χρονικό διάστημα σε πρώτη φάση και σε δεύτερο χρόνο σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε για μια Κρήτη που θα υποδέχεται τουρίστες ολόκληρο το χρόνο.
Η σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό είναι στόχος ή γεγονός;
Ο τουρισμός είναι ο ιδανικός τρόπος εξαγωγών των τοπικών τουριστικών προϊόντων αφού έχει υπολογιστεί πως σε κάθε Κρητικό αντιστοιχούν επτά τουρίστες. Για το λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, μια συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να καταναλώνονται τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα από ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ήδη γεγονός, γίνονται όμως επιπλέον συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και να επιτευχθεί μια ακόμα πιο επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των ξενοδόχων, των τουριστικών επιχειρηματιών και των αγροτών της Κρήτης.
Κατά καιρούς υπουργοί, Αυτοδιοικητικοί, παράγοντες κ.ά. έχουν αποδώσει εύσημα στην Περιφέρεια Κρήτης και σε σας προσωπικά για τις δραστηριότητες σας. Αυτό το γεγονός τι σημαίνει για σας;
Βασική αρχή όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα δημόσια πράγματα είναι ότι πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία, πίσω από κάθε αλλαγή κρύβονται άνθρωποι. Πάνω και πέρα από όλα, στον πυρήνα του σχεδιασμού μας, βρίσκονται οι πολίτες της Κρήτης που υπηρετούμε. Σε αυτήν τη βάση, πρωταρχικός μας στόχος είναι η καθημερινή επαφή με τον πολίτη και η δρομολόγηση των λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Σε αυτόν τον αγώνα συνεργαζόμαστε άριστα με τους Δημάρχους του νησιού, τους υπόλοιπους συναδέλφους Περιφερειάρχες και βέβαια με τους Υπουργούς και τα στελέχη των Υπουργείων στην Αθήνα. Έχουμε πλέον οικοδομήσει μια ανθρώπινη σχέση πάνω από όλα και πάνω σε αυτή θα συνεχίσουμε προς όφελος της Κρήτης.
Εκτιμώ ότι είναι νωρίς αλλά θα ήθελα να το ρωτήσω: Επιθυμείτε να υπάρξει συνέχεια στην αυτοδιοικητική σας διαδρομή η υπάρχει στη σκέψη σας η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσο μιας αυτοδιοικητικής θητείας που ολοκληρώνεται το 2019. Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι πως θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, πώς θα πατήσουμε στα θετικά για να πάμε την Κρήτη ένα βήμα παραπέρα. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε συνεργασία με όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη. Για την πορεία από το 2019 και μετά, έχουμε τα χρονικά περιθώρια να τα συζητήσουμε, όταν πλησιάσει εκείνη η ώρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γιώργος Μυσιρλάκης
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

