Με 31 ψήφους εγκρίθηκε σήμερα, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το σχέδιο κανονισμού παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων, θέμα που είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα πολλές αντιδράσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των καταστηματαρχών να υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του θα πλήξει την τοπική επιχειρηματικότητα και θα οδηγήσει στην απώλεση θέσεων εργασίας.
Το σχέδιο υπερψήφισαν η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας (πλην του κ. Μανώλη Μαυρεδάκη, ο οποίος το καταψήφισε), οι δημοτικές παρατάξεις Σαρρή, Παπαντωνάκη, Ρίζου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σκουλάκη, Θοδωρής Τζήκας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρχοντάκης, ενώ το καταψήφισαν οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις Σκουλάκη (απουσίαζε και εκπροσωπούνταν, ουσιαστικά, από την κα Νάνσυ Αγγελάκη) και Παπαδογιάννη.
Ο τελικός κανονισμός περιέχει αρκετές αλλαγές, συγκριτικά με το αρχικό κείμενο, καθώς, όπως επεσήμανε σήμερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, αρκετές από τις προτάσεις των επιχειρηματιών ενσωματώθηκαν στο σχέδιο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, εξέφρασαν ενστάσεις και διαφωνίες για το περιεχόμενο του κανονισμού, εξαιρουμένου του προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων Λευτέρη Βεργεράκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ.
Σημειώνεται ότι από τη δημοτική παράταξη της συμπολίτευσης απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βλαζάκης (δικαιολογημένα απόντας, όπως αναφέρθηκε), Μανώλης Κεμεσίδης, Μιχάλης Κοτζαμιχάλης και Κώστας Φανδριδάκης.
Αναλυτικότερα:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στην εισήγησή του, την οποία απέστειλε στα ΜΜΕ, ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι «σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό και θάρρος και αφορά την παραχώρηση δημοσίου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις. Καλούμαστε να αγνοήσουμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της. Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα.
Ο νέος κανονισμός, στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών.
Ο κανονισμός είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που προέκυψε από την επίπονη και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ υπαλλήλων του Δήμου μας, από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και συνεργατών με την συνεισφορά της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, τους οποίους και θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω.
Οι πόλεις δεν επιβιώνουν ούτε αναπτύσσονται, ακολουθώντας μόνο τις τάσεις της ελεύθερης αγοράς αλλά μέσα από σωστή προετοιμασία και πλαίσιο. Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες, που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα, προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, που θέλουμε. Οραματιζόμαστε μια πόλη, που δεν κάνει διακρίσεις, μια πόλη που περπατιέται ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας, όπου η οριοθέτηση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στον δρόμο, γιατί ο πεζός μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Είναι μια πόλη φιλόξενη στον επισκέπτη, που μπορεί να τη διασχίσει και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μια πόλη με ποιότητες, με διαβαθμίσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη.
Το όραμά μας και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν μακριά, ξεπερνούν τα επιμέρους συμφέροντα και εκφράζουν μια στρατηγική προς όφελος του συνόλου. Το αρχικό σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση το Νοέμβριο του 2016 και ακολούθησε μια ουσιαστική και εξαντλητική διαβούλευση, μέσω της οποίας το καλό αρχικό σχέδιο πήρε την τελική μορφή του, μετά την εξέτασή όλων των προτάσεων και την αποδοχή όσον κρίθηκαν ότι εναρμονιζόταν και υπηρετούσαν καλύτερα τους στόχους του κανονισμού. Στη διαβούλευση έλαβε μέρος πλήθος πολιτών και φορέων με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας αυτού του κανονισμού.
Μετά τις εισηγήσεις των τοπικών συμβουλίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, φτάνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα θέσω υπ όψιν σας ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η αξία και η αναγκαιότητα ψήφισης αυτού του κανονισμού. Τέλη της δεκαετίας του ‘90 άρχισε η περιοχή του Ψυρρή να “ανεβαίνει” με τη λειτουργία πλήθους καταστημάτων εστίασης, ακολούθησε μια πενταετία τελείως άναρχη και το 2004-5 η περιοχή μαράζωσε. Μετά από μια δεκαετία άγονη και μόλις μπήκαν κανόνες από τον Δήμο Αθηναίων, άνθισε ξανά».
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έντονη ήταν η κριτική στη Δημοτική Αρχή από την κα Νάνσυ Αγγελάκη, η οποία επεσήμανε ότι από τη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι υφίσταται κανονισμός και κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι εντέχνως όλο το προηγούμενο διάστημα «καλλιέργησε» την εντύπωση ότι το σχέδιο κανονισμού που είχε τεθεί προς διαβούλευση «ερχόταν» να κλείσει ένα υφιστάμενο κενό. «Υπάρχει τελικά κανονισμός. Για τη δυνατότητα ελέγχου δεν απαντήσατε. Δεν μπορείτε να ελέγξετε την ανομία, έτσι φαίνεται, με βάση τη θητεία σας μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, η κα Αγγελάκη, η οποία υποστήριξε ότι επί δημαρχίας Βάμβουκα η κατάσταση αναφορικά με τη μη εφαρμογή του νόμου έχει ξεφύγει.
Η κα Αγγελάκη σημείωσε, ακόμη, σχολιάζοντας τα αιτήματα επιχειρηματιών περί πεζοδρόμησης της οδού Χάληδων (θέμα για το οποίο ο κ. Βάμβουκας είπε ότι θα προχωρήσει) πως «σας έχουμε παραδώσει μελέτη για τη Χάληδων, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες μελέτες. Να υπάρξουν χρήσεις γης, να μην υπάρχει αυτή η ανομία… Χρειάζονται αποκαταστήσεις πεζοδρομίων, υπογειοποιήσεις ΔΕΚΟ, ξεχωριστός κανονισμός για τις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες. Εμάς δεν μας πείσατε. Ζούμε σε μία πόλη που ζει έξω. Αυτό πρέπει να προστατεύσουμε και πάνω σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε», τόνισε η κα Αγγελάκη και ξεκαθάρισε ότι «κάποια πράγματα αυτού του κανονισμού εμείς θα τ’ αλλάξουμε», αν η παράταξή της έχει στο μέλλον αυτή τη δυνατότητα.
Ο κ. Άρης Παπαδογιάννης χαρακτήρισε προκλητικότατες τις αναφορές του κ. Βάμβουκα περί «πελατειακών σχέσεων» και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «δεν έχετε αναλάβει ακόμα τη διοίκηση του Δήμου, είστε αλλού. Γίνεται μια προσπάθεια σήμερα ν’ αναλάβετε τη διοίκηση του Δήμου», πρόσθεσε ο κ. Παπαδογιάννης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «έπρεπε να συνεδριάσουμε για να φανεί ότι υπάρχει κανονισμός…». Ο ίδιος αναρωτήθηκε: «Εφαρμογή του κανονισμού υπάρχει; Μηχανισμός ελέγχου υπάρχει; Όχι. Τι κάνετε γι’ αυτό;», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα χρόνια της δικής σας θητείας έχει αυξηθεί η παραβατικότητα», με αποτέλεσμα να αγανακτούν οι πολίτες, όπως είπε.
Ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε, ακόμη, ότι το νέο σχέδιο είναι, ουσιαστικά, μία «αυστηρότερη πρόταση που δεν είναι πειστική. Δίδετε την εντύπωση, σε μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών – επαγγελματιών, ότι τους διώκετε. Όλοι παραδεχόμαστε ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει σε αυτήν την πόλη. Αυτό, όμως, δεν γίνεται με τον τρόπο που εσείς το προβάλλετε», σημείωσε, ενώ εξαπέλυσε βολές και κατά του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων: «Λάβατε υπόψιν σας τη μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά, που σύρεται από το 1977; Λάβατε υπόψιν έστω την κυκλοφοριακή μελέτη, για το τι προβλέπει; Οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που εμποδίζουν την εξέλιξη και την ομορφιά της πόλης μας;», τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Εφ’ όσον δεν μπορείτε να εφαρμόσετε τον ισχύοντα κανονισμό, πώς θα εφαρμόσετε έναν αυστηρότερο; Ρίχνετε τις ευθύνες για τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνετε εσείς, στην ΕΛΑΣ. Τον κανονισμό δεν τον διέπει καθόλου η ισονομία. Η παλιά πόλη μπαίνει στο ίδιο επίπεδο με όλες τις άλλες περιαστικές περιοχές. Αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα πράγματα».
Ο κ. Γιάννης Σαρρής υπογράμμισε ότι «η εικόνα σήμερα δεν συνάδει με αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε και να δώσουμε ως Δήμος. Κοινόχρηστος χώρος σημαίνει ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι μας. Και οι πεζοί, ντόπιοι και επισκέπτες, και οι επιχειρηματίες – καταστηματάρχες. Αλλά όταν κάνουμε υπερβολές, οι οποίες προχωράνε από χρόνο σε χρόνο είναι προφανές ότι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Τις ξέρουμε τις πιάτσες όπου υπήρχαν παντού τραπεζοκαθίσματα, υπήρξε κορεσμός και λίαν συντόμως ερήμωσαν. Επομένως, από τη στιγμή που συμφωνούμε ότι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο είναι η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα της πόλης, πρέπει να ταιριάζει με τον πολιτισμό, με μια απλότητα, με μια ζεστασιά, θα πρέπει, όταν βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα έχει φτάσει σε κάποιο σημείο, να παίρνουμε μέτρα. Από ‘δω και πέρα αρχίζει η λογική της σπέκουλας. Και η λογική της αντιπολίτευσης. Αυτά που σας είπαν τώρα» (σ.σ. σημείωσε ο κ. Σαρρής, απευθυνόμενος στους παριστάμενους καταστηματάρχες) «έχουν επανειλημμένως ειπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο απ’ όλους μας, αλλά εσείς δεν ήσασταν εδώ. Σήμερα, λοιπόν, όταν συζητάμε το διά ταύτα, δηλαδή να κάνουμε το επόμενο βήμα, είναι μία λογική που την έχουμε ξανακούσει και άλλες φορές. Δηλαδή ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος, δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία, δεν, δεν, άρα τι κάνουμε; Το πάμε για αργότερα. Ή τουλάχιστον δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Ε, αυτό το πράγμα, κατά τη γνώμη μας, είναι μία υπεκφυγή. Και δεν νομίζω ότι βοηθά κανένα μας».
Ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις επί συγκεκριμένων σημείων του σχεδίου κανονισμού, επεσήμανε ότι οι καταστηματάρχες πλήττονται κυρίως από τη φορολογική λαίλαπα και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και τόνισε, απαντώντας σε παριστάμενους επιχειρηματίες – επαγγελματίες, ότι «έχω εκλεγεί για να προστατεύω τα συμφέροντα όλων των πολιτών, όχι μόνο των καταστηματαρχών». Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ζούμε σ’ έναν αγγελικό κόσμο. Πρέπει ή δεν πρέπει να μπούνε κανόνες; Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς σε αυτήν την πόλη που να έχει καμία αντίρρηση. Και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες καταγγέλλουν την αναρχία που υπάρχει και στην καινούρια και στην παλιά πόλη. Πάει, βέβαια, πολύ να προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να μας πείσει ότι όλη η πολιτική της είναι στην κατεύθυνση της λειτουργικότητας της πόλης και της ισόβαρης ανάπτυξης. Όταν είναι βασιλικότεροι του βασιλέως στην εφαρμογή του “Καλλικράτη” και των εντολών και των οδηγιών της κεντρικής εξουσίας, όταν δεν έχει κάνει τίποτα για το κυκλοφοριακό, με αποτέλεσμα, όταν βρέχει ή το καλοκαίρι, να υπάρχει φοβερό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που -επειδή μιλάτε όλοι για τον τουρισμό- αναφέρουν οι επισκέπτες αυτής της πόλης. Και βέβαια έχουν δίκιο οι μικρομεσαίοι να διαμαρτύρονται για την αύξηση των δημοτικών τελών, εμείς είμαστε από αυτούς που καταψηφίσαμε, αλλά είπα και προηγουμένως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα μαγαζιά είναι η άγρια φορολογία, το ασφαλιστικό κ.λπ.».
Ο κ. Σεραφείμ Ρίζος, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις επί συγκεκριμένων σημείων του σχεδίου κανονισμού, σημείωσε ότι «πριν από λίγες ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απαγόρευσε τη χρήση της Ακρόπολης ως ντεκόρ σε μια μεγάλη ιταλική εταιρεία για να πραγματοποιήσει μία επίδειξη. Υπάρχει κανείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα, ο οποίος να κατηγορήσει, κύριε Παπαδογιάννη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι χτυπάει την επιχειρηματικότητα; Υπάρχει ένας, ο οποίος δεν θα δικαιολογήσει την απόφαση του ΚΑΣ; Από πότε η επιχειρηματικότητα πλήττεται, παρόλο που εμείς δεν συμφωνούμε με αυτόν τον όρο, γιατί αποκρύπτει σχέσεις εκμετάλλευσης…», ανέφερε ο κ. Ρίζος. Και συνέχισε: «Είναι σαφές ότι μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης δεν πλήττεται μόνο ο εργαζόμενος, αλλά πλήττονται και οι μικροί επιχειρηματίες. Από ‘κει και πέρα, αναρωτιόμαστε: Υπήρχε κανονισμός, είπαν κάποιοι συνάδελφοι. Η κατάσταση που υπάρχει στην πόλη, σας αρέσει; Η κατάσταση, που δεν μπορεί να περάσει από δρόμους, όχι καροτσάκι, αλλά πεζός, μας αρέσει κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης;».
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων Άννα Σαματά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι καταστηματάρχες δεν κάνουν αντιπολίτευση και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να δώσει διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει σε συγκεκριμένους δρόμους και περιοχές, λέγοντας ότι ήδη κάποια ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Επίσης, η κα Σαματά είπε ότι ειδικά στην πλατεία Συντριβανίου μειώνεται ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων κατά 70%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αγνοούσαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ ζήτησε, για την περιοχή της Νέας Χώρας, να προχωρήσει πρώτα η σχεδιαζόμενη ανάπλαση και εν συνεχεία να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χανίων Νεκτάριος Ψαρουδάκης υπογράμμισε ότι «εμείς ως Επιμελητήριο θέλουμε όλοι οι δρόμοι να είναι προσβάσιμοι, ειδικά για ΑμεΑ, μητέρες με ένα καροτσάκι κ.λπ.», τονίζοντας ότι «σε πολλές οδούς δεν μπορεί να περάσει κανείς». Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι «ο κανονισμός που έχετε φέρει δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα. Ειδικά τους θερινούς μήνες ψάχνεις καρέκλα για να κάτσεις κι εμείς βγάζουμε τις καρέκλες. Όραμα της πόλης μας είναι να περπατάμε χωρίς τραπεζοκαθίσματα. Δεν ξέρω αν ενοχλούν και οι επιχειρήσεις και πόσο ενοχλούν». Αναφερόμενος στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου κανονισμού, ο κ. Ψαρουδάκης σημείωσε ότι ο Σύλλογος Εστίασης και το Επιμελητήριο ενημερώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υποστήριξε ότι «ο κανονισμός έχει αρκετά κενά». Τέλος, ο κ. Ψαρουδάκης ζήτησε να πεζοδρομηθεί άμεσα η οδός Χάληδων και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «μας έχετε βάλει σε μία διαδικασία που οι επιχειρηματίες είναι οι κακοί και οι πολίτες που περπατούν στην πόλη είναι οι καλοί».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων Γιάννης Παυλάκης είπε ότι «διαφωνούμε με τη βιασύνη να περάσει αυτός ο κανονισμός. Στις δύσκολες ημέρες που περνάνε οι επιχειρήσεις προβήκατε σε μία ενέργεια για να τους φέρετε σε δυσκολότερη θέση… Είχατε πει ότι δεν θα θιγούν επιχειρήσεις, ωστόσο κρατώ μια επιφύλαξη καθώς αρκετές επιχειρήσεις στην παλιά πόλη θίγονται…Απαιτούμε, οι επιχειρηματίες, να συμμετέχουμε στο θεσμικό όργανο που θ’ αναλάβει την εφαρμογή του κανονισμού… Η οδός Χάληδων πρέπει να πεζοδρομηθεί άμεσα και να δοθεί ένας μικρός χώρος στους επιχειρηματίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλάκης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, «μαγαζί στο λιμάνι από 109 τ.μ. το κατεβάζετε στα 36 τ.μ.». «Καλείστε να ψηφίσετε έναν κανονισμό που θα κρίνει τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και το μεροκάματο πολλών ανθρώπων. Θέλουμε μια πόλη ανθρώπινη, αλλά και επιχειρήσεις βιώσιμες με θέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ. Παυλάκης, απευθυνόμενος στους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων Λευτέρης Βεργεράκης χαρακτήρισε αναγκαία την προσπάθεια για νέο κανονισμό, επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενες διατάξεις δεν είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν είναι ξεκάθαρες. Τόνισε, δε, ότι ο νέος κανονισμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το σύνολο του Δήμου, ιδιαίτερα της πόλης και ιδιαίτερα της παλιάς πόλης, η οποία «πρέπει να προστατευτεί. Μιλάμε για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και πλούτο, σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης». «Θεωρούμε σημαντικό να περάσουμε σε μία καθαρή, οργανωμένη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων», πρόσθεσε ο κ. Βεργεράκης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις μας κλείνουν από τη βαριά φορολογία, από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, από τις ασφαλιστικές εισφορές» και έκανε λόγο για «χάλι που επικρατεί στην πόλη και στην παλιά πόλη. Θεωρούμε ότι όποια παραχώρηση δοθεί δεν θα κλείσουν επιχειρήσεις, ίσα – ίσα που θα γίνεται καλύτερα το εμπόριο».
1 Σχόλιο
Δεν πρόκειται να αδειάσουνε οι δρόμοι και τα στενά, μια τάξη πρέπει να μπεί σε τόσες χιλιάδες καρέκλες παντού, γεμάτες αρχόσχολους μέρα νύχτα. Δεν είναι η ζωή μόνο βοσκητό, μεθύσια και χαβαλές…