Την πεποίθηση ότι η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και το «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, μπορεί ν’ αποτραπεί έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, εξέφρασαν σήμερα από τα Χανιά οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν νωρίς το μεσημέρι στο καφέ «Κήπος».
Παράλληλα, έκαναν λόγο για «αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση», που «ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού» και έθεσαν μια σειρά από λόγους για τους οποίους, όπως υποστήριξαν, η παραχώρηση είναι ασύμφορη για το δημόσιο, αλλά και για τους πολίτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποβεί επιζήμια και στον τουριστικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ευρωβουλευτές είναι βασικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνει απόψε, στις 7, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, η «Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων».
Αναλυτικότερα:
Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει απεμπολήσει την εθνική της κυριαρχία, δηλαδή δεν μπορεί ν’ ασκήσει τα κυριαρχιακά της δικαιώματα. Αυτό αποτυπώνεται πάρα πολύ χαρακτηριστικά σε όλες τις παραγράφους της συγκεκριμένης σύμβασης και όσο και αν θέλουν οι δανειστές και οι Έλληνες πολιτικοί να μας πείσουν για το αντίθετο, αυτό είναι μια πραγματικότητα».
Η ίδια σημείωσε ότι τα περί αύξησης θέσεων εργασίας και τα περί περαιτέρω ανάπτυξης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Οι πολίτες θεωρώ ότι δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτή τη σύμβαση. Είναι μία σύμβαση, που ούτε το χρέος μειώνει, αλλά δεν δημιουργεί και τις θέσεις εργασίες όπως περιγράφεται μέσα σε αυτήν», πρόσθεσε, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η σύμβαση είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα. «Αυτό θα πρέπει να γίνει κτήμα των πολιτών των Χανίων. Και οι πολίτες θα πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι είναι προς όφελός τους να μην πουληθεί το αεροδρόμιο των Χανίων και κατ’ επέκταση και τα υπόλοιπα αεροδρόμια σε ολόκληρη την Ελλάδα, που ο ρόλος τους δεν είναι μονοσήμαντος, καλύπτει πάρα πολλές ανάγκες».
Η κα Σακοράφα τόνισε πως «πρέπει να πείσουμε ότι οι πολίτες θα πρέπει ν’ αντιστέκονται, θα πρέπει να είναι συνεχώς στον δρόμο, θα πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι δεν χρωστάνε αυτοί όλα αυτά για τα οποία τους κατηγορούν, θα πρέπει ν’ αντιληφθούν οι πολίτες ότι το παιχνίδι είναι δικό τους και το έχουν στα χέρια τους. Κι επειδή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, θα πρέπει όλοι μαζί να βρεθούμε απέναντι σε αυτό που συμβαίνει».
Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε η κα Σακοράφα:
Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έκανε λόγο για «παράνομη παραχώρηση». Και συνέχισε: «Παραχώρηση που είναι προϊόν εκβιασμού, διότι εντάσσεται μέσα στο τρίτο μνημόνιο και υπάρχει φυσικά ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική πολιτεία ότι αν δεν προχωρήσει στην παραχώρηση -και μάλιστα αντί πινακίου φακής- των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων, δεν θα συνεχιστεί η δανειοδότηση προς την Ελλάδα. Δανειοδότηση, η οποία δεν πηγαίνει υπέρ του λαού και του τόπου, αλλά για να πληρωθούν τα παλιά χρέη των δανειστών. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα επονείδιστο χρέος, μια καραμπινάτη περίπτωση, και δικαιούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να προχωρήσουμε στη διαγραφή αυτού του επονείδιστού χρέους. Και είμαι βέβαιος ότι μία πατριωτική ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, θα προχωρήσει στην ακύρωση όλων αυτών των παράνομων συμβάσεων και παραχωρήσεων και φυσικά στη διαγραφή του επονείδιστου χρέους».
Ο κ. Μαριάς είπε, ακόμη, ότι «στα 14 αεροδρόμια περιλαμβάνονται αεροδρόμια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Και το αεροδρόμιο των Χανίων είναι αυτής της κατηγορίας, όπως επίσης και αεροδρόμια στα νησιά του Αιγαίου. Σε μια φάση που κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, σε μια φάση που ο Ερντογάν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης και πλέον η Τουρκία ασκεί μία επιθετικότατη, προκλητικότατη πολιτική, είναι απαράδεκτο για την ελληνική κυβέρνηση να προχωρά στην παραχώρηση αυτών των αεροδρομίων. Πολύ, δε, περισσότερο χωρίς μία ρήτρα εθνικής ασφάλειας».
«Προκαλούμε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να τοποθετηθεί επιτέλους στο ζήτημα αυτό και να πάψει να κρύβεται. Να μας πει τις συνέπειες και υπό ποιους όρους θα ενεργοποιηθούν τα αεροδρόμια αυτά για λόγους άμυνας, εάν συμβούν θερμά επεισόδια με την Τουρκία. Και θέλουμε μία απάντηση εδώ και τώρα. Και να μην κρύβονται πίσω από αοριστίες, γιατί αν συμβεί απευκταίο γεγονός θα έχουν τεράστιες ευθύνες», υπογράμμισε ο κ. Μαριάς.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «εδώ δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για μία επανακρατικοποίηση, για μία αρπαγή της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδος από το γερμανικό Δημόσιο, διότι γνωρίζουμε ότι η Fraport ελέγχεται ουσιαστικά από το κρατίδιο της Έσσης και από άλλα κρατικά συμφέροντα στη Γερμανία».
Ο κ. Μαριάς αναφέρθηκε, επίσης, σε «καραμπινάτες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου», σημειώνοντας ότι «παρά τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις που έχουμε κάνει η Κομισιόν σφυρίζει αδιάφορα, διότι είναι στην υπηρεσία των δανειστών. Άλλωστε, είναι μέλος της Τρόικας».
Δείτε όλα όσα ανέφερε ο κ. Μαριάς:
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής επεσήμανε ότι «το θέμα δεν έχει τελειώσει ακόμη, μπορούμε να αγωνιστούμε» και γνωστοποίησε ότι με όλα αυτά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό θα ξεκινήσει μια ανάλογη προσπάθεια, όπως αυτή της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πολιτών, και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Ο κ. Χουντής είπε, ακόμη, «η δράση μας αποσιωπείται από τα Μέσα Ενημέρωσης -και γι’ αυτό σας ευχαρίστησα διπλά- και από τα κρατικά και επομένως είπαμε: δεν πάμε και οι τρεις μαζί μήπως προκαλέσουμε μεγαλύτερη προσοχή ως προς αυτό; Και δεύτερο να συγκεντρώσουμε και την προσοχή της κοινής γνώμης. Διότι η κοινή γνώμη, που ήλπισε ότι έρχονται δυνάμεις, οι οποίες θα απορρίψουν τα μνημόνια, είναι απογοητευμένη. Κάπου μας εξομοιώνει όλους με αυτήν την κατάσταση. Επομένως, είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν είμαστε ίδιοι, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα».