Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ). Η φετινή εορτή είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της αναφοράς στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ΟΑΚ από 16 έως 26 Ιουνίου 2016, αλλά και για τον επετειακό χαρακτήρα της. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων κατά την συνήθη τάξιν της εορτής στη Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη επίσημη εορτή του Ιδρύματος, με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Παναγιώτη Υφαντή, με θέμα: «Ορθοδοξία και δεκτική οικουμενικότητα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, ο οποίος παρουσίασε το επετειακό λογότυπο του Ιδρύματος για τα 50 έτη από της ιδρύσεως της ΟΑΚ και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους φίλους του Ιδρύματος, σημειώνοντας πως «αν αληθινή εορτή είναι, κατά τον ποιητή, μία διαρκής αναζήτηση, μία σιωπηλή κατάδυση του ανθρώπου στον ίδιο τον εσώτερο Εαυτό του, εορτή της Ορθοδοξίας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο, από την προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε το βαθύτερο νόημα, την ουσία της πίστεως και των υποστάσεών της».
Ο κ. Ζορμπάς τόνισε ότι «η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας μάς προσκαλεί να αναστυλώσουμε στη συνείδησή μας και στην καρδιά μας την αληθινή εικόνα Εκείνου, το αίμα της θυσίας του Οποίου ανακαινίζει το αρχέτυπον κάλλος και αναπλάθει την ωραιότητα του ανθρώπου».
Στη συνέχεια ο κ. Ζορμπάς καλωσόρισε τον ομιλητή της εορτής, Παναγιώτη Υφαντή, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για τις έννοιες «της υποδοχής, της φιλοξενίας και της πρόσληψης του εντελώς Άλλου και οποιουδήποτε άλλου», την αξία του ανθρωπίνου προσώπου και την οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας, τονίζοντας, «ότι η σύγχρονη συμβολή της Ορθοδοξίας στο ζήτημα της δεκτικότητας αλλά και της δεκτικής οικουμενικότητας, δεν είναι κάτι ξένο προς την ίδια την ταυτότητα της Ορθοδοξίας ή έστω ένα χρήσιμο δάνειο από τους όψιμους συνομιλητές της, προκειμένου να προαχθεί ο διάλογος».
Συμπερασματικά, ο κ. Υφαντής υπογράμμισε, ότι «η πρόκληση ή μάλλον το καθήκον της σημερινής Ορθοδοξίας απέναντι στην ίδια την πνευματική της ταυτότητα και αποστολή, είναι να αλλάξει όχι μόνο τη μέθοδο, αλλά και το περιεχόμενο της συμμετοχής της στην αγορά των διαθρησκειακών και διαχριστιανικών συναντήσεων. Δηλαδή, να κατανοήσει και να βιώσει τον διάλογο όχι ως ένα απλό εργαλείο, αλλά ως έναν πραγματικό πνευματικό προορισμό».
Μετά την ομιλία, ο κ. Ζορμπάς αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, «το μυαλό μας στρέφεται προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο Α‘, ο οποίος στηρίζει ποικιλοτρόπως την ιδέα της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας ως μόνη απάντηση που μπορούμε να προβάλουμε στα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία, στον εθνικισμό και ρατσιστικό λόγο που τόσο ευνοείται πλέον στη σημερινή Ευρώπη. Το μήνυμα, λοιπόν, δεν είναι μόνο θρησκευτικό, αλλά και βαθιά πολιτικό, ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη της κάθε κοινωνίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Ζορμπάς προσκάλεσε στο βήμα τονμητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, πρόεδρο του Ιδρύματος, για τον οποίο δήλωσε πως ο ίδιος «πάντα περιφρουρεί με αγάπη το έργο του από τις έξωθεν οχλήσεις, τις όχι σπάνια λίαν οδυνηρές. Όλη αυτή η αγαθή εκκλησιαστική εμπειρία, όπως και η εν γένει κληρονομία του Ιδρύματος έχει εναποτεθεί στα χέρια του, ο οποίος αξιοποιεί τις καινούριες ιδέες και δυνατότητες για να αναδειχθεί η Ακαδημία ακόμη πιο χρήσιμη για την Εκκλησία και την κοινωνία».
Ο κ. Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου και τόνισε πως, «ο άνθρωπος είναι εικόνα Θεού και για αυτό τον λόγο είναι άξιος κάθε σεβασμού, ανεξαρτήτως των προσωπικών επιλογών του», κλείνοντας τον συλλογισμό του με την προτροπή του Ντοστογιέφσκυ ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πρ. βουλευτές, ο Δήμαρχος Πλατανιά, ο Δήμαρχος Κισσάμου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι δικαστικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καθώς και αρκετοί φίλοι του Ιδρύματος. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε επίσημο γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες.