Εως το φθινόπωρο της τρέχουσας χρονιάς θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να προκηρυχθεί το έργο της κατασκευής των 102 χλμ. του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, όπως επεσήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης για ζητήματα οδικής ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ, στην Αγιά Χανίων.
Ο κ. Καζάσης επεσήμανε ότι «ο ΟΑΚ δημοπράτησε στις 23 Μαΐου τη μελέτη οδικής ασφάλειας του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ύψους 500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η μελέτη αφορά την καταγραφή όλων των προβλημάτων οδικής ασφάλειας επί του υφιστάμενου ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, για το σύνολο των 302 χιλιομέτρων. Η μελέτη δημοπρατήθηκε και τώρα αξιολογείται. Περιμένουμε από εκεί να βγει μία λίστα προτεραιοτήτων, σε ό,τι αφορά θέματα οδικής ασφάλειας (πρανή, ισόπεδοι κόμβοι, αφύλακτες διαβάσεις, όμβρια, κλαδιά στον δρόμο κ.λπ.), σε όλη την έκταση του ΒΟΑΚ για να γίνουν, στη συνέχεια, οι αναγκαίες παρεμβάσεις, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας του ΕΣΠΑ, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα το ποσό αυτό να ανέλθει έως 25 εκατ. ευρώ».
Αναφερόμενος στη «μεγάλη εικόνα», που είναι η κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ, από Χανιά έως Ηράκλειο, ο κ. Καζάσης ανακοίνωσε ότι «σε συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο ΟΑΚ με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προετοιμασία του φακέλου για τη δημοπράτηση του έργου Χανιά – Ηράκλειο» (δείτε ΕΔΩ αναλυτικότερα) «και στα πλαίσια των δικών μας αρμοδιοτήτων, έχει ετοιμαστεί ο φάκελος που είχαμε υποσχεθεί και ο οποίος περιλαμβάνει τη μελέτη κυκλοφοριακών φόρτων και την προωθημένη αναγνωριστική μελέτη για όλο το κομμάτι Χανιά – Ηράκλειο. Αυτό τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚ και στη συνέχεια θα κατατεθεί, ως παραδοτέο, στο Υπουργείο, για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για την προετοιμασία του φακέλου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει ένα στόχο, έως το φθινόπωρο του 2017 να δημοπρατηθεί».
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΣΣΑΜΟΣ – ΧΑΝΙΑ
Κληθείς από το HANIA.news να σχολιάσει τις ενστάσεις – αντιδράσεις που υπάρχουν για την εξαίρεση -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά, ο κ. Καζάσης απάντησε: «Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι το κομμάτι του ΒΟΑΚ μέχρι την Κίσσαμο είναι κομμάτι που έχει χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δηλαδή, το ότι έγινε ένας δρόμος, ο οποίος, όμως, έγινε δίιχνος, γιατί ο δρόμος αυτός έχει γίνει από το 1995, και πλέον είναι εκτός προδιαγραφών -δηλαδή μας προλάβανε οι εξελίξεις- για τη μεν Διαχειριστική Αρχή και για το Υπουργείο θεωρείται υλοποιημένος δρόμος και εμείς λέμε τώρα ότι είναι ένας δρόμος υλοποιημένος, ο οποίος, όμως, δεν μας καλύπτει από πλευράς αναγκών. Άρα, τα πράγματα περιπλέκονται».
Καταλήγοντας, ο κ. Καζάσης σημείωσε ότι «σε πρώτη φάση, μιλάμε, λοιπόν, για το κομμάτι Χανιά – Ηράκλειο, εκτός από τα κομμάτια τα τετράιχνα που έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι στις παρακάμψεις των τριών πόλεων: Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, τα οποία είναι γύρω στα 50 χιλιόμετρα. Άρα, μιλάμε για τα υπόλοιπα 102 χιλιόμετρα. Απομένει, για τον φάκελο, η σύνταξη του φακέλου για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, που είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει διαβούλευση με τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους που εμπλέκονται), στη διάρκεια του καλοκαιριού. Από ‘κει και πέρα, είμαστε έτοιμοι. Το μοντέλο παραχώρησης και το οικονομικό μοντέλο το χειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο. Παίρνοντας τα στοιχεία που θα του δώσουμε, το Υπουργείο θα κάνει τη δική του δουλειά, που είναι το νομικό και το οικονομικό κομμάτι, για το πώς θα προκηρυχθεί το έργο».