Υποκριτική χαρακτηρίζουν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης και ο πρώην αντιπρύτανης Γιάννης Σαριδάκης την «κατηγορία περί ευθυνών μας για την κατάληψη της Μεραρχίας από τον επί πενταετία πρύτανη» Ιωακείμ Γρυσπολάκη και τονίζουν ότι «τα δημόσια κατηγορητήρια, όπως αυτό του κ. Γρυσπολάκη, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν τη φήμη του Πολυτεχνείου Κρήτης και να υποβιβάζουν τους καθηγητές του σε νεαρούς που τσακώνονται».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γρυσπολάκης, με προχθεσινή του ανάρτηση στο forum συζήτησης του Πολυτεχνείου είχε χαρακτηρίσει τον Γιάννη Φίλη ως τον βασικό υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι σήμερα το κτήριο της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι και είχε υποστηρίξει ότι οι αντιδράσεις, το τελευταίο διάστημα, εντός της πολυτεχνικής κοινότητας για το ζήτημα της αξιοποίησης των κτηρίων του Ιδρύματος στην παλιά πόλη των Χανίων, έχουν ένα και μόνο συγκεκριμένο διακύβευμα: τις πρυτανικές εκλογές που πλησιάζουν (δείτε ΕΔΩ).
Το HANIA.news απευθύνθηκε χθες στον κ. Φίλη, ζητώντας του να σχολιάσει όσα επισημαίνει – καταγγέλλει ο κ. Γρυσπολάκης, προκειμένου να καταγραφεί δημοσιογραφικά και η δική του θέση – άποψη. Ο κ. Φίλης απέστειλε σήμερα, Σάββατο, στο HANIA.news γραπτή δήλωση – απάντηση στον κ. Γρυσπολάκη, την οποία συνυπογράφει και ο πρώην αντιπρύτανης του Ιδρύματος Γιάννης Σαριδάκης.
Στην απάντησή τους, οι κύριοι Φίλης και Σαριδάκης σημειώνουν πως «θεωρούμε ότι κείμενα, όπως αυτό του κ. Γρυσπολάκη, δεν αναδεικνύουν τα κυρίαρχα προβλήματα σχετικά με την αξιοποίηση του μνημειακού συγκροτήματος Μεραρχίας – Στρατώνων και δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυσή τους. Αντίθετα, η τακτική αποπροσανατολισμού και η διαβολή έχουν σκοπό την απομάκρυνση από την ουσία του θέματος. Και η ουσία είναι η μετατροπή σημαντικών μνημείων της πόλης των Χανίων σε ξενοδοχειακό συγκρότημα χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση και συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου και των αρμόδιων φορέων της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να διχάσει, αντί να ενώσει, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Χανίων».
Παράλληλα, τονίζουν ότι «όσον αφορά τους λόγους οι οποίοι μας οδήγησαν στις αποφάσεις μας για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας με σκοπό να στεγάσει Τμήμα Καλών Τεχνών το 2011 (βάσει του εγκεκριμένου από το ΥΠΠΕΘ Κτιριολογικού Προγράμματος του Ιδρύματος) τους αναλύουμε σε απάντησή μας στις 17-5-2017 σε παρεμφερή κριτική του Πρύτανη κ. Διγαλάκη προς την Πρυτανεία μας (Σύμπτωση; Δεν νομίζουμε)».
Και προσθέτουν: «Για ιστορικούς λόγους και μόνον επισυνάπτουμε την επιστολή και σημειώνουμε ότι ο βασικός παράγων ο οποίος μας οδήγησε στη μη υπογραφή της σύμβασης ήταν ότι η Πρυτανεία μας το 2011 «εκλήθη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, να εγκρίνει τη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων ενός Τμήματος που η Πολιτεία δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, με τη βίαιη εκκένωση ως μόνου τρόπου απαλλαγής από την κατάληψη, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπήγετο».
Οι κύριοι Φίλης και Σαριδάκης επισημαίνουν, ακόμη, ότι «οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν άριστα το πόσο υποκριτική είναι η κατηγορία περί ευθυνών μας για την κατάληψη της Μεραρχίας από τον επί πενταετία Πρύτανη πριν την ανάληψη της θητείας μας το 2010, επί της θητείας του οποίου η κατάληψη συνεχίστηκε. Και πόσο πιο υποκριτική είναι η “κατηγορία” ότι οι όποιες αντιδράσεις έχουν διακύβευμα τις πρυτανικές εκλογές, ιδιαίτερα από τον κ. Γρυσπολάκη, ο οποίος παρεμβαίνει συστηματικά στις πρυτανικές εκλογές από τη λειτουργία του Πολυτεχνείου μέχρι και σήμερα».
Καταλήγοντας, οι κύριοι Φίλης και Σαριδάκης σημειώνουν ότι «τα δημόσια κατηγορητήρια, όπως αυτό του κ. Γρυσπολάκη, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν τη φήμη του Πολυτεχνείου Κρήτης και να υποβιβάζουν τους καθηγητές του σε νεαρούς που τσακώνονται».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ακολουθεί η παλαιότερη (17-5-2017) επιστολή των κυρίων Φίλη και Σαριδάκη προς τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη.
«Κύριε Πρύτανη
Διαβάσαμε την ανάρτησή σας στην κεντρική ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου, όπου σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφέρεσθε στον πρώην Πρύτανη Γ. Φίλη και κατηγορείτε αυτόν και εμμέσως όλη την πρώην Πρυτανεία για την απώλεια κονδυλίων ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση» του κτιρίου της V Μεραρχίας. Απευθυνόμενος δε στον δημοσιογράφο συνιστάτε ειρωνικά να ρωτήσει τον πρώην Πρύτανη γιατί δεν υπέγραψε τη σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας. Ουσιαστικά κρίνατε τον πρώην Πρύτανη και τον καταδικάσατε χωρίς να ακούσετε την άποψή του, κάτι που επιβάλλει η δεοντολογία της διοίκησης και της δημοσιογραφίας αλλά και ο σεβασμός στον θεσμό που υπηρετείτε.
Και επειδή θεωρούμε ότι η ιστορία είναι σημαντική, τουλάχιστον για όσους επιθυμούν πραγματικά να τη μελετούν και να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα από αυτήν, αποφασίσαμε να περιγράψουμε με συντομία τις συνθήκες, οι οποίες οδήγησαν την πρώην Πρυτανεία στην τότε πολιτική της απόφαση.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διοίκησης του Ιδρύματος τον Δεκέμβριο του 2010 ενημερωθήκαμε για τον διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη για τη μετατροπή (και όχι αποκατάσταση) του κτιρίου της V Μεραρχίας σε κτίριο που θα στέγαζε Σχολή Καλών Τεχνών. Τα κυρίαρχα σχετικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ήταν ότι η προκήρυξη είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να διασφαλισθούν:
- Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης Σχολής Καλών Τεχνών (παρά του ότι είχε εγκριθεί από το ΣΑΠΕ προ τριετίας).
- Οικοδομική άδεια.
- Εκκένωση του κτιρίου από την κατάληψη Roza Nera.
Παράλληλα υπήρχε ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις από την πιθανή παρέμβαση της Αρχαιολογίας λόγω της προβλεπόμενης στη μελέτη εκσκαφής για την εγκατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του κτιρίου.
Η στρατηγική της Πρυτανείας ήταν η κατά το δυνατόν ταχεία και παράλληλη αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω προβλημάτων μέσα στον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο που υπήρχε. Εκ των ανωτέρω μόνο το πρόβλημα της οικοδομικής άδειας κατέστη δυνατόν να επιλυθεί. Και τούτο διότι:
- Το Υπουργείο Παιδείας μας κατέστησε σαφές ότι όχι μόνο δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε ίδρυση νέων τμημάτων αλλά είχε ήδη ξεκινήσει το σχέδιο (το οποίο αργότερα ονομάστηκε σχέδιο «Αθηνά») για κατάργηση/συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων (http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/150_tmimata_kleinoun/). Ήταν φανερό ότι το σχετικό ΠΔ έπρεπε να είχε εκδοθεί πριν το 2009 (δηλαδή πριν την οικονομική κρίση).
- Για το ζήτημα της κατάληψης της Ρόζα Νέρα στο κτίριο, η Πρυτανεία με τη βοήθεια των Προέδρων των Τμημάτων του ΠΚ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές τόσο με τις Αρχές της Πόλης, με πολιτειακούς παράγοντες και με νομικούς όσο και με τους ίδιους τους καταληψίες σε μία προσπάθεια να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να πιέσει για την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Κατέστη σαφές ότι μία τέτοια λύση δεν γινόταν αποδεκτή από τους καταληψίες. Περιττόν να τονίσουμε την επικινδυνότητα βίαιης εκκένωσης του κτιρίου τόσο για την πιθανότητα τραυματισμού ανθρώπων όσο και πιθανών εκτεταμένων κτιριακών καταστροφών σε μία ιστορική και ευαίσθητη περιοχή των Χανίων. Εξάλλου οι μνήμες ήταν ακόμη νωπές από τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ κατά φοιτητών του ιδρύματος και την αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας ολόκληρης (Τα «Χανιώτικα νέα» τότε κυκλοφόρησαν με τίτλο στην πρώτη σελίδα: «Με τις ευλογίες: Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Άνω κάτω η πόλη. ΜΑΤ κατά φοιτητών ύστερα από πρόσκληση του κ. Γρυσπολάκη»).
Για όλες τις εξελίξεις ενεργούσαμε διαρκώς με διαφάνεια και σεβασμό στη δημοκρατία, ενημερώναμε για όλες τις ενέργειές μας τα όργανα του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν κάναμε τίποτε εν κρυπτώ.
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης η πρώην Πρυτανεία εκλήθη να εγκρίνει τη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων ενός τμήματος που η Πολιτεία δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει (τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα), με μόνο τρόπο απαλλαγής από την καταχρηστική χρήση του τη βίαιη εκκένωση του (με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται) και με κίνδυνο επιβάρυνσης του Δημοσίου με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (περίπου εξακόσιες ήταν οι εκτιμήσεις) από την επιδίκαση υπέρ του εργολάβου διαφευγόντων κερδών λόγω οιανδήποτε καθυστερήσεων στην παράδοση του κτιρίου και την έναρξη εργασιών. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και σύμμαχο τη λογική η πρώην Πρυτανεία εξετάζοντας προσεκτικά όλες τις παραμέτρους δεν προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης.
Οι διαχειριστές της δημόσιας διοίκησης κρίνονται από τα έργα τους και όχι από το πόσο υποβιβάζουν τους προκατόχους τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή για να δικαιολογήσουν δικές τους αποφάσεις. Η μακρόχρονη θητεία μας στην Πρυτανεία έχει την ιστορία της και δεν χαρακτηρίζεται από μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία εσείς απαξιώνετε. Η δική μας συνειδητή στάση αποχής από τη δημόσια κριτική για τις αποφάσεις της διοίκησης σκοπό έχει να μην πλήξει το κύρος και τη δημόσια εικόνα του Ιδρύματος. Μην την εκλαμβάνετε ως αδυναμία ή έλλειψη θέσεων.
Για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης παρακαλούμε να δώσετε εντολή ανάρτησης της απάντησής μας στο σημείο που έχετε τη δική σας ανάρτηση ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Γιάννης Φίλης, Γιάννης Σαριδάκης».