Νέους προορισμούς εγκαινιάζουν ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι κινήσεις αυτές δεν σχετίζεται μόνο με τις σημαντικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, αλλά και με τα κίνητρα που δίνει στους αερομεταφορείς ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), τα οποία αντιστοιχούν σε σημαντικές εκπτώσεις που αγγίζουν έως και στο 75% επί των αεροναυτιλιακών χρεώσεων του διεθνούς αεροδρομίου.
Μετά την Aegean και τη Ryanair, οι οποίες, αμφότερες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγάλη ενίσχυση της παρουσίας τους στον κόμβο της Αθήνας, με το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόγραμμα διαθέσιμων θέσεων, μία ακόμη εταιρεία από τον χώρο των low cost, η ουγγρική WizzAir ανακοίνωσε, χθες, την προσθήκη στο δίκτυό της οκτώ νέων προορισμών.
Οι νέες πτήσεις θα είναι προς:
• Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Βουκουρέστι (Ρουμανία) και Σόφια (Βουλγαρία) σε καθημερινή βάση.
• Κλουζ – Ναπόκα (Ρουμανία), Κουτάισι (Γεωργία), Κισινάου (Μολδαβία) και Κατοβίτσε (Πολωνία) δύο φορές την εβδομάδα.
• Βίλνιους (Λιθουανία) τρεις φορές την εβδομάδα.
Η νέα προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη από τη φετινή χρονιά από πλευράς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει να κάνει αφ’ ενός με την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας σε μεγάλες αποστάσεις (βλ. Scoot για Σιγκαπούρη, Emirates για Νέα Υόρκη, Αir China για Πεκίνο) κι αφ’ ετέρου με την επέκταση σε νέες ειδικές αγορές, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έδιναν έσοδα και φαίνεται ότι μπορούν να αποδώσουν (incremental markets), όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr.
Ακριβώς πάνω (και) σε αυτό το μοτίβο κινήθηκαν Aegean και Ryanair, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα, με τον εκπρόσωπο μάλιστα της Ryanair David O’ Brien να τονίζει -μετά τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας, που οδήγησαν στην περικοπή πτήσεων από πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, ότι «το Ελ. Βενιζέλος ανταποκρίθηκε και γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε κι εμείς» (δείτε ΕΔΩ).
ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, Chief Commercial Officer του ουγγρικού χαμηλού κόστους αερομεταφορέα, η WizzAir θα αποτελεί, από το καλοκαίρι του 2018, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική, βάσει αριθμού διαθέσιμων θέσεων. Η Αθήνα θα είναι ο 144ος προορισμός της εταιρείας, η οποία θα προσφέρει 600.000 θέσεις, με 16 δρομολόγια σε επτά χώρες που θα είναι διαθέσιμες από έξι ελληνικά αεροδρόμια, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου στο capital.gr.
Υπενθυμίζεται ότι η Aegean έχει ανακοινώσει ότι το καλοκαίρι του 2018 θα προσφέρει 800.000 επιπλέον διαθέσιμες θέσεις, ενώ η Ryanair εκτιμά ότι την επόμενη θερινή περίοδο θα μεταφέρει τρία εκατομμύρια επιβάτες.
Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2017, η κίνηση της Wizz προς και από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 45%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος, με συνολική μεταφορά 87.000 επιβατών. Επιπλέον, από την πρώτη πτήση στην Ελλάδα το 2004, περισσότεροι από 557.000 επιβάτες έχουν επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές της Wizz και έχουν απολαύσει την εξαιρετική εμπειρία της πτήσης με την εταιρεία προς και από την Ελλάδα.
Η Wizz αποτελεί τη μεγαλύτερη αεροπορική χαμηλού κόστους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επιχειρεί με ένα στόλο από 86 Airbus A320 και Airbus A321, και προσφέρει περισσότερα από 550 δρομολόγια από 28 βάσεις, συνδέοντας 144 προορισμούς σε 43 χώρες.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ
Η εταιρεία διαθέτει από τον Ιούνιο του 2004 περιορισμένη παρουσία στο αεροδρόμιο των Σπάτων, ενώ αξιολόγησε, εκ νέου, την ελληνική αγορά λόγω του προγράμματος παροχής κινήτρων του ΔΑΑ. Το τελευταίο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «επιδότηση» με επτά ευρώ για κάθε επιπλέον επιβάτη στις αεροπορικές που παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι η χωρητικότητα και ο αριθμός των πτήσεων δεν θα μειωθούν σε σύγκριση με την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο.
Προβλέπεται ακόμη με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της μετεπιβιβαζόμενης (transfer) κίνησης μέσω της Αθήνας προς άλλους προορισμούς, κλιμακωτά ένα σταθερό πόσο για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (7 και 11 ευρώ ανά επιβάτη, ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των μετεπιβιβαζόμενων επιβατών).
Η Wizz Air «προσγειώνεται» στο «Ελ. Βενιζέλος» σε μία περίοδο κατά την οποία οι αριθμοί εξακολουθούν να ευημερούν για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ακολουθώντας την άνοδο από το δεύτερο μισό του 2013 και μετά: Με βάση τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης, όπως παρουσιάστηκαν χθες από τη διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ιωάννα Παπαδοπούλου, από τις αρχές του έτους έως και τα μέσα Οκτωβρίου η επιβατική κίνηση «τρέχει» με ένα +8,5%, ενώ περαιτέρω ανοδικές διαφαίνονται οι προοπτικές και για το 2018 με βάση τα νέα δρομολόγια και τις αυξημένες συχνότητες που έχουν ήδη ανακοινώσει οι αεροπορικές εταιρείες.
Διαβάστε ακόμη: Αεροδρόμιο Χανίων, Fraport Greece και Ryanair | Από τη… διαφήμιση στην αποχώρηση